Zdar všem, blíží se doba dovolených, výletů a vyjížděk a já věřím, že nás v létě už pustí i do zahraničí. Jaké budou kde podmínky pro vstup a pohyb nebo možnosti např. ubytování, je ale zatím ve hvězdách. Takže mě napadlo, jestli by nestálo za úvahu založit vlákno, kde by se postupně sbíraly a aktualizovaly informace o "situaci" v jednotlivých blízkých i vzdálených státech. Aby byly pěkně pohromadě a člověk nemusel pracně hledat, když třeba bude chtít projet během dovolené více států.... Samozřejmě je důležité, aby byly ty informace spolehlivé...
No a s podáváním informací by mohli začít parťáci ze Slovenska, které třeba mě letos eminentně zajímá.
...songs from the wood make you feel much better...
Mame tu rovnaké Kocúrkovo ako vy v CZ, štát riadia premotivovaný epidemiologovia prostredníctvom amatérov politikov. Predĺžili výnimočný stav a chcú ho zrušiť. Medzi okresmi môžeš cestovať, do obchodu s respiratorom, na ulici bez nahubku. Pivo si dáš len na terase, ubytko zavreté. Na druhej strane ľudia už na to dosť seru, takze myslím že ťa niekde v “rodinnom” prichýlia... každopádne sa to priebežne nevyspytateľne mení, takze aktuálny stav musíš zisťovať v deň odchodu
Odkazy dobrý. Díky. Na tom cestujlevně to mají ale leccos staré. Mzv je asi aktualizováno lépe.
Ale, a za to díky patolovi, důležitější jsou takové ty "zákulisní informace" jakože: "Na druhej strane ľudia už na to dosť seru, takze myslím že ťa niekde v “rodinnom” prichýlia..."
Keď si zoberieš zverejnené štatistiky AG testov z minulého víkendu, napr v Trnave bolo zo 17000 testovaných iba 6 pozitívnych, takze rozumne zmýšľajúci človek, hlavne ak má penzion, tak ťa zobere ako rodinného príslušníka ak ty ako rozumne zmýšľajúci človek nebudeš hneď nahlasovať porušenie nezmyselného zákazu. Ani v obchodoch nekontrolujú negatívny test, väčšinou stačí rúško miesto predpísaného respirátora , proste už toho majú ľudia dosť a začínajú sa (dúfam) znovu riadiť zdravým rozumom...bodaj by to prišlo aj na vládu
patol napsal:
Keď si zoberieš zverejnené štatistiky AG testov z minulého víkendu, napr v Trnave bolo zo 17000 testovaných iba 6 pozitívnych, takze rozumne zmýšľajúci človek, hlavne ak má penzion, tak ťa zobere ako rodinného príslušníka ak ty ako rozumne zmýšľajúci človek nebudeš hneď nahlasovať porušenie nezmyselného zákazu. Ani v obchodoch nekontrolujú negatívny test, väčšinou stačí rúško miesto predpísaného respirátora , proste už toho majú ľudia dosť a začínajú sa (dúfam) znovu riadiť zdravým rozumom...bodaj by to prišlo aj na vládu
Rozumím a souhlasím. A jen tak mezi námi rozumně uvažujícími , nemáš nějaký tip nebo kontakt na nějaké "rodinné" v blízkém okolí Velké Fatry nejlépe od východu mezi Ružomberokom a Banskou Bystricou...? Klidně do soukromé zprávy...
Tak se nám to pomalu začíná "otvírat". Rakousko umožnilo turismus s nějakými podmínkami, do Německa (Saska) lze na 24 hodin v rámci přeshraničního styku (nákupy apod.) bez omezení. Jen houšť a větší kapky. Nejaktuálnější informace na stránkách MZV ČR.
MZV ČR:
Od 22.5.2021 zrušilo Rakousko kontroly na hranicích s ČR a byly otevřeny veškeré hraniční přechody mezi ČR a Rakouskem v obvyklém režimu. Pro cestující z ČR do Rakouska platí povinnost elektronické registrace před vstupem do Rakouska. Od 19.5.2021 odpadá povinnost karantény a lze cestovat za turistických účelem, pokud cestující z ČR předloží: a) ag/PCR test v NJ/AJ ne starší 48/72 hod, pendleři včetně osob pravidelně cestujících za studiem nebo z rodinných důvodů ag/PCR test ne starší 7 dní; b ) NEBO doklad v NJ/AJ, že jsou nejméně 22. den po 1. dávce vakcíny, resp. nejméně 22. den po vakcinaci, pokud je jednorázová; vyžaduje se vakcína s registrací EMA nebo s absolvovaným evaluačním procesem WHO, aktuálně od producentů Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Serum Institute of India nebo Sinopharm c) NEBO doklad v NJ/AJ, že v posledních 6 měsících prodělali infekci anebo u nich byly nejdéle před 3 měsíci zjištěny neutralizační protilátky. Podrobné informace, včetně dalších výjimek pro některé kategorie cestujících, naleznete na webu ZÚ Vídeň.
Upravil Woodman dne 25.05.2021 07:47
Zamýšlím jednodenní výlet v červnu do Rakouska a vím, že se to ještě 100x změní, ale zajímalo by mě jak to v praxi může fungovat. Zatím z toho mám totiž pocit jen zbytečné buzerace. Chápu dobře, že stačí potvrzení z testování v zaměstnání, že jsem negativní? To nám vydává sekretářka, není problém, že když si ho vyžádám s určitým datumem, tak mi ho vydá. Přeložení do Němčiny je otázka 5 minut. Jak ale může Rakouský policista kriticky zhodnotit, zda je vydané oprávněně, zda jsem vůbec v té a té práci zaměstnán atp.? Stejně tak s potvrzením o prodělaném kovidu, sepíšu si to v němčině, mrsknu na to nějaké razítko a klikihák a mám to? No asi mají předpoklad toho, že to lidi nebudou ojebávat...
prosteoff napsal:
Zamýšlím jednodenní výlet v červnu do Rakouska a vím, že se to ještě 100x změní, ale zajímalo by mě jak to v praxi může fungovat. Zatím z toho mám totiž pocit jen zbytečné buzerace. Chápu dobře, že stačí potvrzení z testování v zaměstnání, že jsem negativní? To nám vydává sekretářka, není problém, že když si ho vyžádám s určitým datumem, tak mi ho vydá. Přeložení do Němčiny je otázka 5 minut. Jak ale může Rakouský policista kriticky zhodnotit, zda je vydané oprávněně, zda jsem vůbec v té a té práci zaměstnán atp.? Stejně tak s potvrzením o prodělaném kovidu, sepíšu si to v němčině, mrsknu na to nějaké razítko a klikihák a mám to? No asi mají předpoklad toho, že to lidi nebudou ojebávat...
https://www.cestu...red-cestou
Je to bez záruky, ale asi budeš muset mít test z nějakého oficiálního místa...
marda napsal:
Zkoušel někdo projet do Rakouska přes nějakou cyklostezku kolem hranic třeba u Mikulova?Dá se to nebo to hlídají všude?
Myslíš na motorce...?
Jo
...motorka nemá na cyklostezce co dělat....a ****, které to napadne, by měli na místě utratit...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
marda napsal:
Zkoušel někdo projet do Rakouska přes nějakou cyklostezku kolem hranic třeba u Mikulova?Dá se to nebo to hlídají všude?
Myslíš na motorce...?
Jo
...motorka nemá na cyklostezce co dělat....a ****, které to napadne, by měli na místě utratit...
Nebyl bych tak radikální, napadnout může leckoho leccos (třeba z mladické nerozvážnosti), trestal bych až za realizaci nápadu...
Zdravím z Albánie. Průjezd přes Rakousko a Slovinsko celkem v pohodě, pouze při výjezdu do Chorvatska chtěli Slovinci potvrzení o očkování nebo protilátky . Do Bosny nás nepustili, chtěli PCR testy ne starší 72 hod. Očkování a protilátky je nezajímali, prý to není EU, tak mají jiná pravidla. Tak jsme Bosnu objeli přes Chorvatsko do Srbska. Nahlásili jsme tranzit a v pohodě. V Černé Hoře klasika, potvrzení o očkování nebo protilátky. V Albánii mrkli na pasy a prý "Čéko gůt", celník dal ruku na srdce a pustil nás dál. Řecko má hranice zalígrovaný, tak tu sedíme v Albánii, pijem pivo, je nám vedro a gůt