Ahoj, mám 12ku z roku 2008 s ESA a všiml jsem si rzi na spodní části tlumiče. Poradil byste mi, prosím, někdo co můžu čekat a co mě čeká? Výměna nebo jen vyčistit a jezdit? Tuto část motorky jsem ještě neřešil, budu rád za každou radu, díky :-)
Foly01 přiložený následující obrázek:
Tak v první řadě, tlumiče by se měly servisovat nejmíň každých 30 tis km. To je rozborka, výměna oleje, gufera a dusíku. Při tom se řeší případný další opotřebení.
Tohle je tam evidentně od r. 2008... To je slušných 15 let...
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Ach jo :-D Byl to jeden z mých typů, že dlouho neviděly servis. Co by mě mohlo potkat, kdybych na tom takhle jezdil ještě pár tisíc km? A jak se takovýhle stav může projevovat při jízdě? Šupnu to někam do servisu, ale rád bych se trochu vzdělal :-) Dííík.
Jak by se to mělo projevovat? Jestli jsi byl do teď spokojenej, tak budeš dál... dokud to nevychčije.
Ale pak vyměniš tlumiče a zjistíš, že sedíš na úplně jiný motorce a že můžeš jet ve stejný zatáčce 2x rychleji.
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Cajk Už jsem takovýhle přístup na GS aplikoval, budu v tom pokračovat ) s rozumem... Tak Měl bych to spíš nechat být nebo se to pokusit vyčistit? Kolikrát se mi stalo, že když to nechám žít svým životem, je to ten případ?
Plánuješ si jí několik let nechat? Vyměň tlumiče hned, budeš mít klid, nenechají tě někde na dovolené a užiješ si "novou" motorku ty a ne až další kupec, protože na vyteklejch jí neprodáš
Upravil HonzaGS-SV dne 16.07.2023 21:38
Mr GS napsal:
Jak by se to mělo projevovat? Jestli jsi byl do teď spokojenej, tak budeš dál... dokud to nevychčije.
Ale pak vyměniš tlumiče a zjistíš, že sedíš na úplně jiný motorce a že můžeš jet ve stejný zatáčce 2x rychleji.
Přesně tak, nový tlumiče jsou game-changer
Over than 250k km on BMW GS bikes
Díky chlapi! Veze nás prívě na dovolené, takže bych ji rád měl co nejdéle :-) Kdybych chtěl origo nový, kde by ye dali sehnat za slušný peníz a kolik to koštuje? Někde tady na foru jsem četl cenu okolo 45tis Kč? Chci origo, vyhovuje mi měnit předpětí pružiny tlačítkem na řidítkách...jezdíme dost často s baťůžkem a manuální menění předpětí mě dost prudilo :-D
Foly01 napsal:
Díky chlapi! Veze nás prívě na dovolené, takže bych ji rád měl co nejdéle :-) Kdybych chtěl origo nový, kde by ye dali sehnat za slušný peníz a kolik to koštuje? Někde tady na foru jsem četl cenu okolo 45tis Kč? Chci origo, vyhovuje mi měnit předpětí pružiny tlačítkem na řidítkách...jezdíme dost často s baťůžkem a manuální menění předpětí mě dost prudilo :-D
Jso i servisovatelné alternativy, které fungují s ESA (takže tlačítko bude fungovat dál), třeba Wilbers WESA
Wilbersy se zachováním fce ESA vyjdou sakum pikum, nastavené na tvoji hmotnost a tvůj jízdná styl na cca 34tis.
Prodává a servisuje místní člen Ero (Napajedla)
V řijnu na ně bývá ještě 10% sleva
... BMW I´m lovin it ...
My beloved, My precious, My R1100GS, R1200GS 30 Jähre 2010
Toš to máš tak. Kúpíš cedník, teče. Zalepíš ďúry, necedí
geofre napsal:
Wilbersy se zachováním fce ESA vyjdou sakum pikum, nastavené na tvoji hmotnost a tvůj jízdná styl na cca 34tis.
Mám co zkoumat, díky za tip. Jen jak píšeš o hmotnosti a jízdním stylu...u origo se nic takovýho neřeší, takže jsou v tomhle směru lepší Wilbersy?
geofre napsal:
Mám co zkoumat, díky za tip. Jen jak píšeš o hmotnosti a jízdním stylu...u origo se nic takovýho neřeší, takže jsou v tomhle směru lepší Wilbersy?
Origo tlumiče jsou skládané na jezdce 75kg. Já mám něco přes metrák, takže na mne jsou měkké. Wilbers mi dodal tlumiče s tužší pružinou.
Mám je na obou motorkách -> Jak na 11ce, tak na 12ce a oproti originálu je to labůžo.
Vypisuje se tabulka. Teď zalovím v paměti, tak se kdyžtak omlouvám za nepřesnosti.
Hmotnost jezdce, Hmotnost spolujezdce (oboje vč. oblečení), Kolik času (%) jezdíš sám/ve dvou/s bagáží/bez bagáže, hmotnost bagáže, jízdní styl (kochačka, touring, sportovní), podíl offroad/onroad
Upravil geofre dne 17.07.2023 14:29
... BMW I´m lovin it ...
My beloved, My precious, My R1100GS, R1200GS 30 Jähre 2010
Toš to máš tak. Kúpíš cedník, teče. Zalepíš ďúry, necedí