Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování na nich
Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování
  • · BMW GS
  • · Fórum
  • · Články
  • · Zprávy
  • · Galerie
  • · Naše fotografie
  • · Odkazy
  • · Ke stažení
  • · Inzerce
  • · Hledat
Reklama
Kalendář akcí
<< Září 2025 >>
Po Út St Čt Pá So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Číst diskusi
Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování :: Ostatní :: Volná diskuze
Strana 1 z 2:   1    2  

Pomníky u silnic
vlada-adv
Přidané 23.11.2009 15:03

Registrace: 12.02.08
Dlouho jsem přemýšlel, jestli tohle kontroverzní téma otevřít. V podstatě bych rád poznal názor na množící se folkór v česku, kterým jsou pomníky vznikající po dopravních nehodách u silnic. Proč mně poslední dobou začínají docela slušně vadit zkusím napsat v bodech.

1) Mnoho vlastně většina těch u kterých znám souvislosti je pomník po nehodě, kterou zavinil ten jemuž je pomník věnován zpravidla bezohlednou riskantní jízdou
2) Velmi často s sebou vzal do hrobu i nevinné lidi kolem
3) Myslím si, že k projevení úcty k mrtvému máme instituci, která se jmenuje "Hřbitov"
4) Pozůstalí a "kamarádi" oběti tam demonstrují svůj vztah k zemřelému bohužel z pozorování mi vyplývá, že velikost pomínku a množství věnců je přímo úměrné nebezpečnosti jízdy před nehodou. Tam kde je to pomník nevinné oběti je to zpravidla malé pietní a nenápadné. Tam kde lump pozabíjel sebe a pár lidí kolem je pompézní pomník s mohylou. Možná by bylo lepší vztah k dotyčném demonstrovat za jeho života.
5) Je to věc, která v kritických místech odvádí pozornost projíždějících řidičů.
6) Je to postavené na cizím pozemku. Billboardy všem vadí tohle neřeší nikdo.

Dřív jsem to tak nevnímal, ale poslední dobou mi to začíná vadit. Jsem přecitlivělý jedinec nebo je opravdu něco špatně? Nevím třeba proč nestavíme pomníky na místě, kde se někdo utopil, zemřel na infarkt nebo v parcích nemocnic, kde umírá denně mnoho lidí po nemoci, nebo při operacích.
Upravil vlada-adv dne 23.11.2009 15:04

Draco
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 15:10

Registrace: 27.02.07
Já s tebou v podstatě souhlasím, jen z mého pohledu to přináší jedno takové malé plus - je vidět nebezpečné místo a křížek vyvolá alespoň ve mně větší reakci než nějaká značka. A jak těch pomníčků přibývá, jezdím přece jen o něco pomaleji (a nebo stárnu).

stepan
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 15:13

Registrace: 05.06.07
vlada-gsa napsal(a):
Dlouho jsem přemýšlel, jestli tohle kontroverzní téma otevřít. V podstatě bych rád poznal názor na množící se folkór v česku, kterým jsou pomníky vznikající po dopravních nehodách u silnic. Proč mně poslední dobou začínají docela slušně vadit zkusím napsat v bodech.

1) Mnoho vlastně většina těch u kterých znám souvislosti je pomník po nehodě, kterou zavinil ten jemuž je pomník věnován zpravidla bezohlednou riskantní jízdou
2) Velmi často s sebou vzal do hrobu i nevinné lidi kolem
3) Myslím si, že k projevení úcty k mrtvému máme instituci, která se jmenuje "Hřbitov"
4) Pozůstalí a "kamarádi" oběti tam demonstrují svůj vztah k zemřelému bohužel z pozorování mi vyplývá, že velikost pomínku a množství věnců je přímo úměrné nebezpečnosti jízdy před nehodou. Tam kde je to pomník nevinné oběti je to zpravidla malé pietní a nenápadné. Tam kde lump pozabíjel sebe a pár lidí kolem je pompézní pomník s mohylou. Možná by bylo lepší vztah k dotyčném demonstrovat za jeho života.
5) Je to věc, která v kritických místech odvádí pozornost projíždějících řidičů.
6) Je to postavené na cizím pozemku. Billboardy všem vadí tohle neřeší nikdo.

Dřív jsem to tak nevnímal, ale poslední dobou mi to začíná vadit. Jsem přecitlivělý jedinec nebo je opravdu něco špatně? Nevím třeba proč nestavíme pomníky na místě, kde se někdo utopil, zemřel na infarkt nebo v parcích nemocnic, kde umírá denně mnoho lidí po nemoci, nebo při operacích.

Takto, jako ty, to vypozorované nemám. Je-mi to osobně skoro jedno, až na to, že spousta těch pomníků je na nepřehledných místech, kde se díky té nepřehlednosti stala nehoda. Oni tam musí často jezdit zapalovat a měnit svíčky, to znamená, že tam často zastaví a vytvářejí tím další nebezpečné situace. Je to ošemetný téma, těžko to soudit, když se to člověku nestalo.
Stepan Praha
BMW R 1200 GS Triple Black

http://kouzelnyzi...
https://www.faceb...zelnyzivot

http://kouzelnyzivot.cz
karcici
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 15:17

Registrace: 03.06.08
........tiež si myslim že akokolvek križe a pomniky by mali zostat na cintorinoch a pamiatku zosnulych uctievat tam

vlada-adv
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 15:25

No to jsem ani neřešil to zapalování svíček. Obzválšť teď, když je v pět tma je to super, když v zatáčce stojí auto a přes cestu komíhají lidé. Není to ošemetné téma. Mluvím o konkrétnu, pomník u kterého neznám historii mne nechává v klidu (pokud u něj zrovna neprobíhá údržba s zablokováním půlky silnice). O to víc mě ale dráždí pomník, kde někdo v obci napálí lampu nebo strom ve 150km/h a hned je tam mohyla 2m vysoká. Není to imaginární problém beru jen případy na okrese, kde se má šanci člověk dozvědět fakta o nehodě. Je jasné, že nebudu mluvit o pomínku 200km od baráku kde projedu jednou za rok.

Remus511
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 15:28

Registrace: 21.05.08
Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel. Je pravda že v okolí jich pár motorkářskejch máme. Jednomu nedal přednost nechal ho chcípnout ve škarpě, druhého při předjíždění poslala do stromu a 15 letého kluka vzala čelně tatra(má tam každé velikonoce pomlásku).. Já ti nevím, je mi jich líto i když jsem je neznal. Nekhorší je když tam zemře dítě.. kolem je spoustu plyšáků a svíček..jde mi z toho mráz po zádech.
Osobně bych asi nikomu nic nestavěl či nesázel ale s jistotou nevím. Mám taky své místečko kde jsem se po druhé narodil a téměř pokaždé se tam zastavím a znovu a znovu okukuji můj doubek stress
Nemůžu to ani posoudit. Prostě někde to má svůj smysl někde né. Ale nemůžem upřít někomu vzpomínku na někoho. Ať se to stalo tak či onak. I když si za to člověk může sám je hrozný když odejde, ale jeho rodina ho přece nezatratí a nezapomene..
*** koupím mladé pevné velké poprsí ***
** zn. VÝCHODNÍ ČECHY **

www.scorpiodragster.com
Remus511
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 15:32

Registrace: 21.05.08
vlada-gsa napsal(a):
No to jsem ani neřešil to zapalování svíček. Obzválšť teď, když je v pět tma je to super, když v zatáčce stojí auto a přes cestu komíhají lidé. Není to ošemetné téma. Mluvím o konkrétnu, pomník u kterého neznám historii mne nechává v klidu (pokud u něj zrovna neprobíhá údržba s zablokováním půlky silnice). O to víc mě ale dráždí pomník, kde někdo v obci napálí lampu nebo strom ve 150km/h a hned je tam mohyla 2m vysoká. Není to imaginární problém beru jen případy na okrese, kde se má šanci člověk dozvědět fakta o nehodě. Je jasné, že nebudu mluvit o pomínku 200km od baráku kde projedu jednou za rok.

To že lidi překážejí při zapalování mě taky sere, ale to je věc jiná.. To by jsi mohl prcat lidi za to, že blbě parkujou na nepřehledných místech po městě Smile
*** koupím mladé pevné velké poprsí ***
** zn. VÝCHODNÍ ČECHY **

www.scorpiodragster.com
Hrabe_X
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 15:41

Registrace: 31.10.07
Mě některé pomníčky upřímě vaděj. Popíšu Vám které:
Obvykle se vyskytují v zatáčce přesně tam, kde se někdo (nebudem řešit proč) úspěšně rozstřelil.
Dnešní móda je žulovej náhrobek s nějakým žvástem nebo masivní kříž zabetonovanej do země,aby ho nikdo neukradl.
Proč mi to vadí:
Až mi (nebo třeba Vám) uklouzne z blbosti nebo na mokru přední kolo, pojedu zpravidla po zemi dokud se o něco neutřu. A když už se v zatáčce trefím mezi stromy a nic mě nesebere v protisměru, maličko mi zkazí odpoledne, když si utrhnu nohu nebo ruku o pomníček místního kořaly,kterej rozsekal hovnocuc o vedlejší strom.

Tož tak to vidím já a říkám - pomníček může být pro motorkáře dost nebezpečná bariéra.
Upravil Hrabe_X dne 23.11.2009 15:41
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /

morabo
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 15:43

Registrace: 10.09.08
Osobně zastávám názor, že na zemřelé ke kterým jsem měl vztah je nejlepší vzpomínat, povídat si o nich s těmi kdo je taky znali a třeba se i zasmát nad nějakou historkou z minulosti. Kytka, či věnec je podle mně často jen forma demonstrace našeho truchlení vůči ostatním živým. Na druhou stranu chápu že se třeba po nehodě nechce někomu na hřbitov a hodí kytičku na místo neštěstí. Obnovování a hlavně stavění pomníčků mi ale přijde zbytečné a často nebezpečné. Jednou jsem taky takové smuteční dostaveníčko potkal. Roztažený po celý silnici za horizontem v zatáčce a i když jsem dost pomalu, byla to celkem hoňka ukočírovat.... Neudržel jsem se a docela z ostra jim tenkrát vynadal. helpless

Jinak souhlas s Hrabe_Xem.
Upravil morabo dne 23.11.2009 15:46
Maiali nel Fango!

+moje cesta do prace: http://vimeo.com/...
+zazitky z Erzbergu 2013:http://www.bmwgs....ost_328808
+rozhovor o Erzbergu IXX a XX: http://www.kolama...e-kodo038/:

https://www.facebook.com/remora.prg/
Jedla
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 15:53

Registrace: 27.10.09
Na tohle téma mám svůj osobitý pohled, v mnohém souhlasím, v mnohém ne. Před rokem a půl jsem tahkle přišel o nejlepšího kamaráda, nezvládl v zatáčce motorku a bohužel trefil auto. Hned druhý den jsme mu na tom místě udělali křížek a až do pohřbu jsme se tam všichni kamarádi scházeli zapalovat svíčky, ostatně to děláme dodnes. Vždy pokud nás bylo víc, tak jsme raději dali před zatáčku výstražný trojúhelník, aby nás někdo nesmetl. Myslím, že význam křížku může pochopit jen člověk, kterému na tom či onom místě zůstal někdo blízký, já osobně chodím mnohem raději ke křížku k cestě než na hřbitov. Pro mě prostě kamarád zůstal tam, kde zemřel, ne kde ho pochovali.
Snad jsem některým objasnil, proč alespoň z mého pohledu lidé pomníčky u cest stavějí, ale sám za sebe, jsem spíše zastáncem malých pietních míst, třeba s křížkem a pneu, než "bilboardů" popsaných hesly a ověšených plyšáky a jinými předměty.
Vy kteří nemáte podobnou zkušenost, buďte rádi a neremcejte tady nad hloupostma, nikomu bych to nepřál...
Jedla

stepan
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 16:17

Registrace: 05.06.07
Pomníčky u cest nejsou u nás žádnou novinkou:
http://www.luzick...g=knpomn15

A o té bezpečnosti se píše třeba zde:
http://www.denik....usobi.html
Stepan Praha
BMW R 1200 GS Triple Black

http://kouzelnyzi...
https://www.faceb...zelnyzivot

http://kouzelnyzivot.cz
morabo
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 16:31

Registrace: 10.09.08
Jedla napsal(a):
Na tohle téma mám svůj osobitý pohled, v mnohém souhlasím, v mnohém ne. Před rokem a půl jsem tahkle přišel o nejlepšího kamaráda, nezvládl v zatáčce motorku a bohužel trefil auto. Hned druhý den jsme mu na tom místě udělali křížek a až do pohřbu jsme se tam všichni kamarádi scházeli zapalovat svíčky, ostatně to děláme dodnes. Vždy pokud nás bylo víc, tak jsme raději dali před zatáčku výstražný trojúhelník, aby nás někdo nesmetl. Myslím, že význam křížku může pochopit jen člověk, kterému na tom či onom místě zůstal někdo blízký, já osobně chodím mnohem raději ke křížku k cestě než na hřbitov. Pro mě prostě kamarád zůstal tam, kde zemřel, ne kde ho pochovali.
Snad jsem některým objasnil, proč alespoň z mého pohledu lidé pomníčky u cest stavějí, ale sám za sebe, jsem spíše zastáncem malých pietních míst, třeba s křížkem a pneu, než "bilboardů" popsaných hesly a ověšených plyšáky a jinými předměty.
Vy kteří nemáte podobnou zkušenost, buďte rádi a neremcejte tady nad hloupostma, nikomu bych to nepřál...

tak třeba mně skončil kamarád ve 200km, vožralej na dubu.... Nebyl jsem tam a nevím, co bych tam dělal. Rozhodně bych mu tím nepomohl.... A nejde o to že si za to mohl sám. I kdyby nemohl. Ale je to můj postoj, nechodit nikam na šutr. Ale nikomu to pochopitelně neberu.
Maiali nel Fango!

+moje cesta do prace: http://vimeo.com/...
+zazitky z Erzbergu 2013:http://www.bmwgs....ost_328808
+rozhovor o Erzbergu IXX a XX: http://www.kolama...e-kodo038/:

https://www.facebook.com/remora.prg/
vlada-adv
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 16:41

Jedla> opravdu myslíš, že nikdo kromě pozůstalých po nehodě nemá s úmrtím blízké osoby zkušenost? Vzhledem k ročníku narození jsem zaručeně přijšel o víc blízkých i o ty nejbližší to si můžeš být jistý. Pravda v 99% to nebylo u silnice a právě o tom je řeč. Možná je to o vztahu k tradicím, nevím. Kdybych věděl nepsal bych.

Kubrt
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 16:59

Registrace: 24.09.07
Tak já taky napíšu můj názor a pár postřehů.Zabil se mi na motorce kamarád,troufám si říct,že jeden z nejlepších přátel,podotýkám že se nezabil svoji vinou,ikdyž jel ne uplně tolik,kolik by jet měl.Apropo ten pomník je kousek od Remusova bydliště a souhlasím s pomníkama typu kříže,nebo pneumatika.Co absolutně nesnáším je to,když někde stojí "mohyla",nebo hromada kytek a chojovin se zapálenýma svíčkama v nepřehledným místě... Jednak se toho člověk ukrutně lekne,třeba když je to v zatáčce,jako že jich poměrně dost potkávám cestou z Pařelouče do Tábora.
Jak psal Jedla,taky mě kamarád umřel tam,kde má teď pomník...Věc druhá jsou pomníky těch,kteří zahynuli svoji blbostí nebo zahynuli a někoho s sebou vzali... Jenže na druhou stranu nemužem odepřít jejich pozůstalým uctít památku...
Pomníky mi jsou celkem šumák,jen mě tak trošku mrzí,že v posledních letech jich přibývá jak hub po dešti...
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.

FRN
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 17:54

Registrace: 24.03.09
U nás přímo ve vsi je takovej pomníček. Jednou se partička mladejch lidí vracela z diskotéky a do křižovatky téměř ve tvaru T do který běžně vjíždím krokem vjeli ve 120. Ve smyku vzali pouliční lampu zadními dvežmi a holčina která tam seděla má dneska u té lampy pomníček. Nechtěl bych bejt v kůži toho řidiče ani v kůži rodičů té holčiny. Jenom v našem okrsku je podobnejch pomníčků 7 o kterejch vím. Třeba silnice ze Žirovnive do Zdešova,je to taková pěkná silnice ale ouzká,klikatá a samej vzrostlej strom. Tam je pomníček snad každejch 300m. A můj názor je ten že asi nemám právo tyhle pomníčky odsuzovat ani se jich zastávat neboť s tím nemám osobní zkušenost,nikdo z mých blízkých takto nezemřel.

bystricke
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 20:39

Registrace: 04.11.07
odstranil bych to pryč,páč pokud to půjde tímto tempem,budem brzy jezdit mezi křížema
lidi které jste měli rádi a už nejsou mezi náma,noste po zbytek života v srdci,vzpomínejte na ně po celý rok a né jen v den tragédie,pokud jim chcete postavit mohylu,udělejte to na místě posledního odpočinku-tedy na hřbitově.
Hliníkové kufry BEGR - www.begr.cz

www.begr.cz
Alda
Pomníky u silnic
Přidané 23.11.2009 21:40

Registrace: 20.10.07
Bohuzel vlastni zkusenost mam, nastesti jen jednu. Kamarad predjizdel ve dvou kilech a odbocilo mu predjizdeny auto. Pomnicek mu kluci udelali a ja jezdim na dusicky jen tam. Byl jsem na pohrbu, ale na hrbitove nikdy. Ale asi by me nenapadlo vzit tohle do vlastnich rukou, kdyby to tam nebylo, jezdil bych na hrbitov. Nicmene nevadi mi to, stejne jako bilboardy. Neresim to. Fakt ale je, ze je to zalezitost dost osobni a osobni zalezitosti by mely zustat na osobnich, diskretnich mistech. Takze asi taky souhlas. Ostatnim je do toho kulovy, stejne jako me do ostatnich pomnicku.

MotoPaja
Pomníky u silnic
Přidané 24.11.2009 13:21

Registrace: 29.07.08
já souhlasím s Vláďou, osobně jsem instruoval doma budoucí pozůstalé, že v žádným případě, pokud tu nehodu zaviním a zabiju se vlastní vinou, mi tam nemaj nic dělat, naopak, pomníčky nebo pietní místa by měly být lidem, který tam někdo zabil

zajímavej je vliv na psychiku, mě třeba to je jedno, ale když jedu s kamarádama, tak ty vždycky uberou když vidí pneumatiku na křížku
BMW? Co s takovou Jawou chcete dělat?

paja1
Pomníky u silnic
Přidané 24.11.2009 18:20

Registrace: 02.02.09
Když jezdím k tátovi tak po cestě míjím jeden křížek, kde jsem viděl jak toho kluka kdysi oživovali. zip it!
Nevím kdo to byl ani jestli si to zavinil. Každopádně si vždycky říkám vole dávej si bacha ať nedopadneš taky tak.
Dávat kolem cesty pomníky bych zatrhnul, ale křížek nebo pneumatika může nám ostatním myslím dost dobře připomenout, že nejsme neomylní a mnozí máme rodiny.hmm!
Aspoň na mě to jako varování funguje dobře.hmm!hmm!
Nejsem věřící, ale kdyby se to někdy stalo nějakému mi opravdu blízkému, tak bych mu ten křížek udělal. real sad
Pája

Baltazar
Pomníky u silnic
Přidané 24.11.2009 19:12

Registrace: 04.01.08
osobně mi nevadí, a i chápu malý křížek, nebo cedulku, který je také varováním pro nás všechny. ne však typu pomníku neznámého vojína, kdy rozloha pietního místa je větší než křižovatka, kde se tragedie stala.
Já to mám jak píše Bystrické cituji: lidi které jste měli rádi a už nejsou mezi náma,noste po zbytek života v srdci,vzpomínejte na ně po celý rok
Upravil Baltazar dne 24.11.2009 19:13
Vezmeme to zkratkou, je to sice dál, zato horší cesta.
insorto

Strana 1 z 2:   1    2  
Přejít na fórum:
Motorky BMW GS - diskuse :: Ostatní :: Volná diskuze :: Více v diskusním fóru
Přihlášení
Jméno

Heslo

Zaregistrovat se
Zaslat zapomenuté heslo
Kdo je on-line
Hosté on-line: 98
Členové on-line: 0

Registrováno: 8,729
Nejnovější člen: ilicz

Poslední návštěvy
Reklama
Vygenerované za: 0.56 sekund
Copyright © 2006 BAWORAK.CZ | Kontakt | Časté dotazy | Pravidla portálu | Hosting poskytuje CGI