prohledával jsem fórum zda se to tu již neřešilo, ale vyhledávání zde není uplně to pravé ořechové, proto se omlouvám předem pokud jste to již probírali.
Řeším transport fotovybavení na moto. Jedná se o zrcadlovku + pár objektivů a pokud by se tam vlezl i netbook, tak je to ideální stav.
Zatím jsem nalezl dva směry:
Photobag od touratechu. (tímto směrem se asi ubírat nechci)
A speciální kufr na fototechniku.
technické specifikace zde popisovat nebudu. jedná se o kufry Storm case a Peli case.
na stránce Zargesu jsou uloženy odkazy na foto pod lupou v prvním sloupečku.
Vodotěsné, prý i nárazuodolné apod.
Má představa je taková, že bych pořídíl kufr do kterého se mi vleze zrcdalovka s nasazeným teleobjetivem + šochtílk pro druhý objektiv a možná tedy netbook. Další příslušenství poukládám rúzně do ALU kufrů.
Zatím jsem se nedopátral zda jsou zamykatelné. Jediné vhodné místo pro umístnění kufru mne zatím napadá na TOPCASE.
Jaká řešení k transportu elektroniky používáte vy?
Nevím jak moc praktické to bude.
Systém : chci fotit, zastavim, slezu z motorky, odvážu kufr, otevřu kufr, vyfotím, zavřu kufr, přivážu ho, nastoupím a odjíždím, mi přijde dost zdlouhavý.
Sam mam na svem Dakaru Topcase Zega. Fotovybavu (D90, s nasazenym Nikkorem 80-200/2,8+ dalsi dve skla a dalsi vybavu) nosim v brasne Tamrac Pro8. Brasna je presna na sirku Topcase a pod brasnou mam dalsich par veci potrebnych i nepotrebnych na moto, co vozim stabilne. Po uzavreni topcase se brasna a vybava v ni ani nehne. Prezila i muj drzkopad pres riditka (narozdil od motky a odeme). Vzhledem k vaze fotovybavy je pak trochu rozhozeny teziste, na coz musis dat bacha. Pokud mas vetsi topcasse, neni problem brasnu oblozit dalsim molitanem aby neposkakovala a mas myslim po problemu.K tomu samozrejme dobre rozlozenou vybavu v samotne brasne. Klidne i do brasny muzes prodat nejaky ten molitan. Podle me je to nejlevnejsi reseni. A hlavne funguje.
PS: Copak fotis? Pochlub se.
Upravil spea - ToM dne 02.04.2010 12:04
R 1100 GS r.v. 1995 www.tomphotos.eu
Peli používá dost lidí tady http://www.advrid...p?t=102759 na to dělaj přímo uchycení na moto podle mě pokud nechceš vozit foťák v tankvaku je to asi nej řešení.
Jen upřesním. Mám 12tku s ALU kuframa od GRAVE. Foto výbavu CANON EOS 40D a středový a tele objektiv.
Pokud jezdím kolem komína, tak přepravu vybavení řeším jak psal Spea, tedy fotobrašnou v kufru.
Nyní plánuji 14 denní dovolenou i s baťůžkem. Takže samozřejmě je spousta důležitějších věcí (fén, žehlička apod.), které budou umístněny v ALU kufrech. Proto hledám řešení uložení foto někde mimo kufry.
To Milan: Ano, máš pravdu. Pokud uložím foto tak jak jsem psal, je pak složitější manipulace. Pokusím se vymyslet uchycení kufru přímo na víko topcase + nějaký rychlý zamykací systém. Ale focení zrcadlovkou chce vždy více času a na to už jsem si zvykl. A navíc na výcvaky mám u sebe v kapse kompakt. Tankvak zavrhuji zatím ze dvou důvodů. Za prvé, již jeden tankvak mám a musel bych vymýšlet vnitřní polstrování a za druhé nezdá se mi dostatečně bezpečný. A ve výsledku je jedno jestli lezu pro zrcadlo do tankvaku nebo do kufru. Stejně musím sesednout, odstrojit se atd.
Mako: díky za odkaz. Peli je vlastně Zarges. A aby to bylo ještě jednodušší tak i Pelican.
Upravil lochman dne 02.04.2010 13:36
Hele, na takove to cval-cvak foceni Ti staci jedno telo a siroky ci univerzal objektiv... a to muzes mit i v tankbagu. Filtry, ostatni objektivy, stativ ... tam je to prece jedno, jak dlouho Ti trva to vyndat, ne?
Tématu focení se docela věnuje H. Pederson na několika DVD o přípravách motorek na dlouhé cesty. Je to něco jiného - on je profesionální fotograf, takže pro něj je to obživa a tahá na cesty několik těl a mraky objektivů atd. Každopádně - má akční set v tankbagu (vozí ten goretexový foto speciál od TT) a zbytek má v látkové tašce na zadním sedadle. Prý zjistil, že je to pro foto techniku nejbezpečnější místo na motorce a přežilo to i masivní havárky, kdy přišel o celý kufr apod.
Extrém je pochopitelně Michael Martin - ten jezdil na starým GS se stativy a složenými odraznými deskami, takže to vypadalo jako když převáží rakety země-vzduch
Letos je na cestě na 1200GS a má veškerou techniku v kufrech a veškeré věci na kempování v taškách všude možně.
Alda napsal(a):
Nevim co mas za povoz, ale na 12tku vyrabi TT tenkvak primo pro tvoje potreby.
Jojo, Aldovi verte, ma bohate zkusenosti s prepravou fotaku v topcase spolu s lahvi cabernet sauvignon pozdni sber. Jen skoda, ze Panasonic nedela vinotesne fotaky...
R80GS Basic´96, R100GS PD´89, R100RT Classic ´95, Jawa 250´49, Jawa 500´54 , BSA 350´53, CZ 250´63
TomasTT napsal(a):
Tématu focení se docela věnuje H. Pederson na několika DVD o přípravách motorek na dlouhé cesty. Je to něco jiného - on je profesionální fotograf, takže pro něj je to obživa a tahá na cesty několik těl a mraky objektivů atd. Každopádně - má akční set v tankbagu (vozí ten goretexový foto speciál od TT) a zbytek má v látkové tašce na zadním sedadle. Prý zjistil, že je to pro foto techniku nejbezpečnější místo na motorce a přežilo to i masivní havárky, kdy přišel o celý kufr apod.
Extrém je pochopitelně Michael Martin - ten jezdil na starým GS se stativy a složenými odraznými deskami, takže to vypadalo jako když převáží rakety země-vzduch
Letos je na cestě na 1200GS a má veškerou techniku v kufrech a veškeré věci na kempování v taškách všude možně.
Kluci Touratechacký vy mne snad na ten tankvak ukecáte:-) ale nákupu zuma 660 ještě odolávám i když mne Tomáš na Motosaloonu pěkně nalomil.
já to vozím v brašně v topu ( GIVI ) na polštářku, z hora přetažený tou středovou gumou, která tam je.
A pokud to řešíš na dovču ve dvou, tak věřím tomu, že budeš tak napěchovanej, že se ti to sklenářství ani nehne, kdekoliv ho dáš.
A až budeš někdy na Mikulovsku, tak hoď echo. Možeme někde pojezdit pofotit. Rád se přiučím.
Tož tak ...
Upravil desperado dne 02.04.2010 16:30
Alda napsal(a):
Nevim co mas za povoz, ale na 12tku vyrabi TT tenkvak primo pro tvoje potreby.
Jojo, Aldovi verte, ma bohate zkusenosti s prepravou fotaku v topcase spolu s lahvi cabernet sauvignon pozdni sber. Jen skoda, ze Panasonic nedela vinotesne fotaky...
Ja pouzivam nekolik veci na prepravu foto techniky. Pokud se jedna o kratky vylet kolem "komina", vezu vetsinou jen jeden nebo dva objektivy a systemovy blesk. To se vse vejde to tankvaku. Pokud jedu dal, vozim fotak s nasazenym strednim objektivem v tanvaku pro rychle foceni. Zbytek fototechniky (zalozni telo, 5ks objektivu, 2x systemovy blesk, laptop, stativ, monopod, nahradni baterie, atd.) mam ulozeny v expedicnim fotobatohu Tamrac. Na ten nedam dopustit. Vse je ulozeno "na mekko" a pokud potrebuju odejit od moto, snadno ho odepnu a hodim na zada. Navic k nemu pripnu vodu a muzu se prochazet..... Batoh se mi osvedcil i v dost drsnych tropickych podminkach a proto mu duveruju i na moto....
Jinak Pelicase mám pochopitelně taky ale na motorku je to absolutně nepraktický. Možná to funguje někde v USA, kde člověk neudělá ani krok pěšky od motorky a i v motelu zajedeš přímo před dveře pokoje ale jinak to je neforemný a děsně těžký. Nedovedu si představit, že bych s Peli jel na nějakou expedici. Ideální je podle mě sehnat fototašku nebo fotobatoh v rozměru, který se vejde do kufru nebo do topcase a kombinovat to s tím fototankbagem nebo obyčejným tankbagem s úpravou (chce to vyložit proti otřesům a taky zajistit ochranu proti vodě). Na noc jsem dával foto vybavení v kufru do stanu, nenechával jsem to na motorce a jedinkrát, když jsem si myslel, že se nic stát nemůže, tak mi ukradli ten tankbag (naštěstí bez vybavení) - v noci. Kdyby byl na noc v kufru, nic by se nestalo.. *******************************
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Mimochodem, teď jsem si pořídil nový foťák a uvažuju, jestli má vůbec smysl tahat všude zrcadlovku. Je to Panasonic GF1 s 3/4 výměnnými objektivy a fotí fakt neuvěřitelně. Zpoždění spouště je neměřitelný, ostří fantasticky rychle a kresba z 50mm pancake F1.7 je geniální. Kdybych dokoupil širokáč (nehezkých 1600 dolarů), tak se vykašlu na těžkou zrcadlovku úplně...
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...