Ahoj všem, měl bych dotaz, co za motorový olej používáte v F 800GS ?
V manuálu kterej jsem si stahnul je udáno 10W40 ; minerál ; API SF nebo SH.
Jenže nic co by spňovalo všechny tyhle specifika snad ani neexistuje …
Takže co používáte nebo co by jste doporučili??
haus1 přiložený následující obrázek:
haus1 napsal(a):
Takže co používáte nebo co by jste doporučili??
pozor... musi to byt olej pro motory s MOKROU SPOJKOU...
dvanactka ma suchou spojku, my ne.
Ja osobne ani nahradni olej na osmikilo snad nemam... zavolal bych do inveltu.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Na jednoválci 650gs je specifikace stejná a přímo z fabriky a i s inveltu to vyjíždí s Castrolem GPS 10W40 který má API SJ což znamená že splnuje SF i SH.Můj stroj jinej olej nezná
Dvanáctka je nejlepší pivo i motorka.
haus1 napsal(a):
Castrol GPS 10W40 API SJ by měla bejt plná syntetika.
Já v posledních letech používal u všech svejch motorek Q8 SBK Racing 10W50 s API SL.
Jestli že tam v Inveltu lejou ten GPS, měl by tedy bez problému fungovat Q8 SBK (jen má vyžší použitelnou teplotu).
Zítra ale fakt pro jistotu zavolám do Inveltu, ať si to nevhodnym olejem nezhuntuju.
haus1 napsal(a):
Castrol GPS 10W40 API SJ by měla bejt plná syntetika.
Já v posledních letech používal u všech svejch motorek Q8 SBK Racing 10W50 s API SL.
Jestli že tam v Inveltu lejou ten GPS, měl by tedy bez problému fungovat Q8 SBK (jen má vyžší použitelnou teplotu).
Zítra ale fakt pro jistotu zavolám do Inveltu, ať si to nevhodnym olejem nezhuntuju.
no ale v manualu pisou "mineral oil"...
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Tady si můžeš vybrat. SF, SG a výše nemají molibdenové přísady které způsobují prokluz spojky. Pro naše klimaticé podmínky stačí viskozita 20W-50
třeba minerál MOTUL 3000 /dobrá cena/. Jen si vybrat svoji oblíbenou značku oleje!
Upravil JARDAJBC dne 27.04.2010 08:42
Tak jsem dnes volal do Inveltu, Bohemiabiku a p. Žlábkovi s otázkou co by mi do týhle motorky doporučili a co tam sami na servisech používají a dozvěděl jsem se toto:
Ivelt ( jméno technika mi vypadlo ) - Castrol GPS ; 10W40 ; 420Kč/litr
p. Žlábek - Castrol Power1 Racing 4T ; 10W50 ; 465Kč/litr
Bohemiabike ( Honza Gotz ) - Castrol Power1 Racing 4T ; 5W40 ( údajně výrobce nově doporučuje do svejch twinovejch motorů ) ; 465Kč/litr
Těžko říct jestli se třeba někdo nespletl ale tohle jsem se dozvěděl.
Zajímavý taky je že třeba u toho Power1 Racing 4T jsou na různých webových stránkách uvedeny API SJ, SL nebo SG. To asi aby to hledači nějaké lepší ceny neměli až tak jednoduchý …
Kedysi som mal BMW R 100 GS/PD tiež tam písali minerál, ja som tam dával polosintetiku od Valvoline 20W50 a pohoda . Mal som totižto skúsenosť. Dával som polosintetiku, no raz pred cestou na dovolenku som ten olej nezohnal. Tak som kúpil minerál, po 10000km som ho menil a na moje počudovanie vyzeral ako bi mal 1000km. Polosintetika bývala úplne čierna. Od vtedy dávam len polosintetiku, motor lepšie z vnútra očistí.Ale je to len môj názor a skúsenosť. Čo sa týka osemstovky, v Košickom BMW mi dávali pri prvej a druhej prehliadke polosintetiku. V Maďarsku po 20 a 30tis. mi dávali plnú sintetiku. Tak si potom vyber.
Zdravím mám dotaz jsem v norsku na f650gs twin a mam tam lehce nad pulkou oleje kamarad má co jede se mnou r1200gs ( vzduch) a olej do toho
castrol 20w50 muzu ho tam dolit nebo tu mam radsi za 500 koupit nejakej co by mi tam pasoval?
Miraque> tak v nouzi urcite, ale kdyz mas nad pulkou olejoznaku, to je prece normalni stav, tak proc dolevat?
ex. R850GS 1999
ex. F650GS Dakar 2004
ex. R1150GS 1999
No boxery mají suchou spojku a do twinu potřebuješ olej co je určen pro mokrý spojky -aby ti to nezačalo klouzat . pokud to je možné raději sežeň olej co tam patří
Miraque napsal:
Zdravím mám dotaz jsem v norsku na f650gs twin a mam tam lehce nad pulkou oleje kamarad má co jede se mnou r1200gs ( vzduch) a olej do toho
castrol 20w50 muzu ho tam dolit nebo tu mam radsi za 500 koupit nejakej co by mi tam pasoval?
Tak jsem dojel domů aniz bych doleval... byla tam cca ta pulka celou dobu tech 7.5k km... ale dekuji panove za reakce jen kamarad s tou r1200gs jak porad doleval a kontroloval tak me vynervoval...
Upravil Miraque dne 21.08.2019 08:41
V zimě jsem koupil F800GS. Najeto má 68.000 km. V různých papírech, které jsem k tomu dostal, jsem pohledal, že byl vyměněn olej v Rakousku při nájezdu 65.000 km a dali tam MOTUL 3000 4T 20W-50. Následně byl motocykl dovezen do ČR a v servisu v Rakovníku tam znovu vyměnili olej, při stavu tachometru 65.065 km. Tady dali MOTOREX TOP SPEED 15W-50.
Né, že bych jim nevěřil ale pro jistotu si chci olej vyměnit. No a v manuálu jsem našel, že tam patří Castrol GPS SAE 10W-40 API SG.
Chci se zeptat, jestli tam můžu dát ten olej podle manuálu, když tam před tím byly ty výše uvedené oleje, nebo tam dát stejný, jako tam byl naposledy?