Já vím, že jsem proti spoustě dalších žabař, ale jsem natěšený jako malej Jarda. Zítra ráno vyšplhám na obaleného Bobše a s kamarádem hodláme užít 6 dní po Slovensku a Maďarsku. On má Transalpa, oba nemáme kufry, jen já mám takový "vehementy" na vercajk (modří vědí), ale bágly na ně namotat jdou Je to takovej prubuňk, co zadek a motorka snese. Nevím, nevím, jestli dočkám rána Až bude "po", pokusím se poreferovat. Mějte se tu
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Tak jak jsem slíbil - reference:
Celej život se na mě snáší jeden průser za druhým, ale tentokrát to opravdu vyšlo. Já i Tlusťoch jsme v kombinaci prostě haluzáři a kdybych si mohl popovídat s tím, kdo nám zařídil počasí, tak bych s výhradami děkoval
Během dlouhé zimy se nám, dvěma zasloužilým ženáčům a fotrům, podařilo ukecat polovičky na to, že nás někdy před prázdninama na pár dní vypustí na průzkum dvou lázeňských lokalit na Slováči a v Maďarsku. Samosebou se rozumí, že na motorkách, bo dva chlapi si nebudou prdět v jednom autě ne? Termín padl a to 8.6 s tím, že času je dost do 12.6. a rezerva je 13.6 neděle. Ofiko byl výjezd plánován na 8.6. večer po zaměstnání, ale podařilo se nám "zdrhnout" a ve 12 hodin už jsme si pařili zadnice. Pravda, den předtím byly provedeny přípravné práce a to zabalení a navěšení potřebných a většiny zbytečných věcí na Bobše, bo Teranďák nemá ani mé bastlchyty a jet s báglem na hrbu není žádná výhra. Co nevlezlo do báglu, bylo zasíťkováno na tandem.
Tlusˇoch, pověřen koupí sítěk se projevil jako opravdový přítel a sobě zakoupil černou a mě růžovou. Jednou ho zabiju
Zpět k cestě - cíl byla Podhájská na Slováči - lázně s vodou Mrtvého moře a pokud možno tam i dojet.
Cesta z Malešic v Praze přes Říčany do Benešova a dál na Vlašim byla krásná a evokovala vzpomínku na Vesničku střediskovou, bo ta krajina je fakt mazec a cesta dobrá. Kochali jsme se až do Senožat a vedeni naivně navigací proti mé intuici skončili na D1 s tím, že se nebudeme vracet a vezmem to po D1 do Jihlavy a pak dál zase po okreskách. Cesta z Benešova na Vlašim a dál (tuším 112) je fakt docela hezká. O D1 nemusím psát počítám nic. Domluva byla, že Transalp je slabší a já mu byť naložený, v pohodě stačím, takže jedu jako druhej. Po nájezdu na D1 se Tlusťochovi splašily trubky a hnal mě za sebou, co Honda dovolila. Šok přišel, když v klidu ignoroval odbočku na Jihlavu. Nu co, řekl jsem si, já mám benzínu dost až za Brno, ale tady bude někdo brzo suchej a na FID jsem sledoval, jak kostičky mizí směrem dolů až do Brna.
Medik přiložený následující obrázek:
[95.85Kb]
Upravil Medik dne 14.06.2010 23:08
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
V Brně byl za nelidské peníze částěčně přikrmen Tranďák, zasuty dva Birely do strojníků, prokkrvená řiť a po několika vulgaritách stran odboček aj. dohodnuta další cesta a to po "staré" do Hodonína a dál na Nitru a Podhájskou. Vylosováno bylo jet cestou nekratší, protože jsme to chtěli zkusit. Těsně před Hodonínem jsem musel nakrmit i hrocha a až za Hodonín na Slováč to byla celkem rutina po slušné silnici s malým kochacím potenciálem. Už od Brna byla vidět po levici pěkná buřina, která seděla nad krajinou. Mysleli jsme, že dojde na nejhorší - plné tlamy vody a nepromok. Ovšem zásah vyšší bytosti a nebo prostě klika nám umožnila užít následků, ale né důsledků - celkem jsem chytil dvě kapky na blembák a dvě na štítek a jinak kolem větve, kaluže aj. Pohled na jezera v polích taky nebyl zrovna krásný. Ovšem po překročení hranic nás navigace protáhla opravdu po cestách, kam bychom se nepodívali. Trvalo to déle, ale nelituji, protože jsem "kochač" a né závodník. A co si budeme namlouvat, jet druhej je pohoda. O cestu se nestarám a když první něco po.... tak ho ještě sjedu Tak někde na Slováči jsem začal cítit, že s Bobšem můžeme uzavřít příměří a užívat si to oba bez soupeření a přetahovaní a jiných hloupostech v zatáčkách, díky jednomu JZDmanovi jsem po letech vzpomněl, k čemu má motorka přední brzdu a ZAČAL jí opravdu, byť střídmě, používat. Ano, opravdu jsem jelito a jsem rád, že poučení nebolelo a stálo akorát lehce zvýšenou hladinu adrenalinu, kterou jsem vybublal do přilby
Člověk si tak užívá cestu, výhled na první jadernou elektrárnu v našem Džamaládu (Jaslovské Bohunice) a najednou přes Hlohovec (vzpomínate? Slovakofarma, dnes Zentiva) je v Podhájské. Prostě prd a cedule. Inu, člověk čumí, jede ..........pochválen budiž Vůdce smečky a jeho navigace...a najednou stojí ve vsi. Po pravé ruce kostel a před náma ulice. Popojedem. Po levé ruce "izbyny" (volné izby) po pravé hospoda, bylo rozhodnuto. Jeden pension měl hezký vjezd a co si budeme namlouvat, ustájení železa je přednější pohodlí jezdce. A zase haluz. nejen, že motky byly bezpečně zašité za branou a ve výklenku, ale pokoj byl dobrý, vybavený a 11€ za noc nebylo zdrcujících. Po ustájení všech zúčastněných byla provedena hygiena, regenerace nezbytných součástí a průzkum oblasti pěšmo.
[68.13Kb]
Upravil Medik dne 14.06.2010 23:38
Další pozitivum bylo, že hned vedle hospody je krám. COOP je prostě všude. 2x Zlatý Bažant a úmorná štrapáce Podhájskou tam a zpět. Průzkum přinesl výsledky - orientace na bojišti byla provedena a stvrzena další dávkou Zlatého Bažanta. Bonbókem bylo promítání Jánošíka v letním kině proti verandě hospy a hlavně plnotučnou nezaheslovanou wifi. Středa byla plánována jako pěší útok na termální bazény a pak se uvidí.
A vidělo se. Po ránu a bylo to fakt brzo, bo vískou prochází strouha hojně obývaná hlasitým žabstvem a vedro moc nepolevilo ani v noci, byly doplněny živiny a pitný režim. Plastová okna měla síťku, ale komáři jsou jako kasaři - čím více překážek, tím více pupínků.
[127.61Kb]
Upravil Medik dne 14.06.2010 23:48
A zase haluz nebo klika, je jedno, jakl to nazvete. Při opouštění základny byla mou maličkostí téměř atakována majitelka či správkyně nemovitosti na schodech. Prostě trpaslíky moc nevidím a po ránu jsem slepej, hluchej........nebudu to dál rozvádět, ale na mé omluvy reagovala dotazem, jestli se jdeme procedurovat. Přiznali jsme, že musíme, bo podání referencí bylo jednou z podmínek opuštění posádky.
Ta dobrá žena nám svěřila "tajemství"a fakt se to vyplatilo. Ještě že rozumím slovensky
Nebudu vás napínat, ale když se půjdete "procedůrovať", tak u vchodu narazíte po ránu (otvírají v 9) na neuvěřitelnou frontu gerontů. Právoplatní rentiéři mě doufám prominou toto hanlivé přízvysko, ale jinak se nedá nazvat "had" holí a těl za zenitem, který se dere vpřed ve vidině "urvání" lepšího místa.
Tajemství přístupu se skrývá v obejití areálu a přístupu zadem přes hotel, kde si na recepci v pohodě zakoupíte lupen a projdete hotelovým vchodem.
Před vašimi zraky se objeví staveniště a potom i - hurá - bazény. Nebudu zasahovat do podrobností, ale voda teplá, kalná ( v bazénech lázeňských) a čirá a chladná ve zbytku. Voda je různě teplá a připravená na užití dle opotřebovanosti těl a hlavně srdcí. Úmrtí na infark nesluší žádnému ozdravnému komplexu.
Dost jsme kazili věkový průměr, ale ozkoušeli jsme téměř vše a nebylo to špatné. Pastí na peníze a krakenišť (dětských atrakcí) bylo také dostatek.
Sezóna začala, ve stáncích si příjemně konkurují, takže pivo a jídlo je za různé ceny a dorazilo několik zájezdů omladiny, takže bylo nakonec i na co koukat
Na další den, tuším čtvrtek bylo naplánováno vtrhnout do Maďar a docíci kýženého Balatonu a hlavně lázní Hévíz. Po srabu a lupence oáza na klouby
[103.5Kb]
Upravil Medik dne 15.06.2010 01:44
Nájezd byl plánován přes Komárno a hlavně po okreskách - osvědčenou nejkratší cestou.
Původní názor, že je Maďárie jako Polsko - placka byl upraven na placku s drobky No, není to tak zlé, co nemají na převýšení, občas mají v klikacení. Ale je fakt, že i po okreskách se najdou úseky, kde plánovač zabořil pravítko do krajiny. To jsou chvíle, kdy kochání přechází v občasný boj o život. Maďaři jako řidiči se jeví jako slušní lidé, kteří nikam nespěchají, bo není proč. Vyjímku tvoří řidiči kamiónů. Když vám ve 120 na úzké okresce dýchá na hrb kamion a předjíždí vás v zatáčce v lese, tak je něco špatně. To byly okamžiky, kdy jsem předjel vůdce smečky a ponechal na něm zhodnocení setrvání v kochačce a nebo ujetí.
Vždycky přidal a občas jsme se prostě uklidili někam stranou a počkali, až se to hovado přežene. Opravdu mě nikdo, vyjma výjimečných situací, nedonutí jet v cizině po obci 90. Raději jsem zpocenej, naštvanej, ale živej a s nedotčeným kontem ve prospěch berní administrativy. Hovado v bezpečné vzdálenosti není nebezpečné. Ovšem posádka stařičkého VW transportétu to doufám přežila, byť z jejich auta moc nezbylo a "hovado" vyplňovalo lejstra s četnictvem.
Zkrátím to - východní konec Balatonu na mě působil modrým , čistým dojmem, ale lázně jsou lázně a hlavně halda uniforem a téměř nemožnost zastavit bez placení nás hnala dál.
Před sebou jsme měli téměř cíl, ale v cestě bylo Keszthely. Nic moc, ale na začátku Tesco. To bylo dobré - berou karty, sortiment je mezinárodní navzdory maďarštině........prostě pádný důvod na pauzu v neznámé končině. Po seznámení se na Slovensku s Kozlem v petce 1,5l (dělají ho v Topoľčanech - pamětníci vědí, co se zde produkovalo za projímadla) bylo opravdu překvapením pivo Kozel v láhvi, plechu a Plzeň v plechu. Jinak jako u nás, jen větší nabídka sýrů a uzenin. Pečivo ovšem od pohledu zaručovalo rozřezanou tlamu a nevábnou chuť. Naštěstí chleba byl dobrej.
Krátká porada vyústila ve vyhledání základny trochu stranou. A (pokolikáté už?) zase haluz. Kemp a po chvilkovém komunikačním šumu, docela fajn ubytování v apartmánu. Podmínky splněny - hajz, sprcha, postel v jednom a motorka v bezpečí. Sousedi v karavanu Němci a celkem příjemní a my jim zase nikterat neznepříjemnili život rámusem aj.
O Maďarsku a Balatonu bych toho napsal fůru, ale nemám ambice na cestopis, takže ve zkratce - Balaton = větší, teplá louže hnědo zelené barvy, blátivého dna a nelibé vůně, pokud člověk není skalní rybožrout. Po okolí relativně draho a svět spousty protikladů. Není mě jasné, z čeho vlastně lidé žijí, když v zapráskaný putice dá člověk za kus hnusu, vydávaného za guláš přes 100Kč. Pravdou je, že o kus dál v krásný restaraci byl guláš jako malovaný a tuším cca 1800 šušňů za něj člověk dal s chutí a vzpomínka není pouze vizuální ale i chuťová.
[159.02Kb]
To byl můj a lehce zamíchaný
[115.09Kb]
Upravil Medik dne 15.06.2010 00:37
Balaton z maríny
[50.41Kb]
první den jako obvykle - ošetnění zadků, přileb, výběr šušňů (rozuměj nájezd na bankomat), průzkum nejbližšího okolí s cílem najít hospu (ta v kempu byla zavřená, bo nás tam bylo 5 a půl) a pitný režim. Splněno
Než se splnilo, předcházela pěší turistika v úmorném vedru jejíž konec byl korunován hospou a slovy cvaj gros bír. Německy Avaři umí, ale my né A anglicky neumí a my také né Nakonec posunčina, důležitá slovíčka (bír, paid, apartmán), tužka a papír poslouží také. I dostalo se nám místního oroseného moku za cenu Plzně v luxusním hotelu. Ano, je to ten na půllitru. Nedbaje varování na webech jsme ho polkli.
Nejhorší pivo je žádné pivo. Takže to jedno šlo. Alespoň vím, jak chutnají povaření a vychlazení slimáci. Ovšem v okamžiku konzumace bych absorboval vlastní moč, pokud by byla o 4°C chladnější než šutr ve stínu. Naštěstí nás zachránilo dnes již europivo - lahvový KOZEL Nikdy jsem si na něm tak nepochutnal.
[95.78Kb]
já to ani nepřečetl, natož přeložil Lze použít jako Rosetskou desku
[157.08Kb]
Upravil Medik dne 15.06.2010 00:55
na lázně (termální) jsme hodili bobek. Horko, horko, horko a do toho si dát horkou vodu......... tak jsme si projeli kus Balatonu (severní břeh) a udělali z ořů skůtry. To jde celkem snadno, prostě člověk zapomene, kolik to může jet, jaký to má výkon, váhu a rezignuje na pasívní bezpečnost. Takže se znenadání úkážou dva tatíci v kraťasech, tričku a na mastodontu Výsledkem je spousta zážitku, nějaké to sloupání spálené kůže a opálení od rukavic k rukávu, od nohavic ke kolenu a odpolední, návratové, levé lýtko.
Každá blbost něco stojí a zapomenou krém na základně.......hlavně já. Jsem vyloženě fototyp severského Vikinga, takže jsem skončil jako vepř domácí, stižený červenkou a povařený. Nicméně jsme našli jedno místo, kde se dalo zdarma a relativně, za přispění dvou abusů, bezpečně zaparkovat a cena vlezu na pláž také nebyla velká. A opět se přihlásil pitný režim. S výhledem na několika hodinové válení sádla a šplouhání kalné vody bylo rozhodnuto pro pivo. A zase haluz - nikdy bych nevěřil, že za Staráč vysolím tolik a rád, ale střevní flóra a fauna zůstala v pohodě. Hlavně to bylo důležité, protože před náma byl už jen kousek cesty a to v sobotu - od Balatonu domů do Prahy a já jako bonus ještě do Benátek nad Jizerou.
Myslím, že to už dá na alespoň dočasné členství v klubu železných zadků. O namožení nohou od stání ve stupačkách a kreativních polohách během jízdy ani nemluvím.
[159.54Kb]
Upravil Medik dne 15.06.2010 01:54
tak takhle se člověku (mojí maličkosti) zkroutí prsty, když je teplo a voda je taky "teplá". No, ona byla, ale chtělo to prostě chvilku počkat. Když už jsme tam dojeli, tak šup, šup do vody
[104.53Kb]
jako poslední obrázek připojuji ceduli u zajímavé památky. Odhaduji, že to byl kostel, ale pánové a dámy, kdo z vás to přeloží? Maďarština je krční choroba a ne jazyk, takže ani náš Seznam jí nemá ve slovníku. Pravda, kdybych se hodně pídil, asi bych se dopídil, ale takhle je to zajímavější ne?
[131.18Kb]
domů jsme dorazili ve zdraví, poměrně brzo a se slzou v oku, že končí pohoda, volno a i drobet s bolestí z míst, kde záda ztrácí slušný název. Zpět po okreskách do Blavy a dále po dálnici. Prostě back.
Tedy, nechci se dotknout soukmenovců za Moravou, ale najít benzínku směrem od Maďar (po staré) v hl.m. Slováče je drobet o nervy, hlavně když v Hondě ručka palivoměru podlehla gravitaci.
Ale za to je jich potom na jednom placu hafo
Naše milované stroje vydržely všechny záludnosti cesty bez jediné závady, jen mě k loňským a předloňským mouchám něco málo z fauny cest přibylo a budu to muset začít řešit než to půjde dolů i s lakem.
Zajímavý rozpor je v tom, co ukazuje tachometr BMW a Hondy a i rozdíl v technologii.
Já s Bobšem ujel skoro 1500km a Tlusťoch s Tranďákem skoro 1400km ( při stejně dlouhé cestě). Já spotřeboval půlku oleje na oku a v Hondě se hladina nehla. Průměrná spotřeba je téměř stejná. Honda je opravdu dobrá, ale jsem rád, že mám Bobše. Jsem prostě škrt
Doufám, že jsem nikoho nenaštval, neunavil a berte mě s rezervou. Je to takový první můj příspěvek po první cestě, která stála za řeč. Přeji všem návrat jako jsme měli my.
Dobrou
Upravil Medik dne 15.06.2010 01:29
Ahoj
a díky za pěkné povyprávění s obrázky. Dal sis s tím asi docela práci a moc pěkně se to čte a je v tom cítit upřímnost a člověčina - máš spisovatelské střevo
Gratuluji k užitým si kilometrům za řídítky Vašich strojů a děkuji za bezva cestopis.
----
Co jsem začal stavět doupě, každý kilometr na GS je pro mě nezapomenutelný zážitek.
Zjišťuji, že Vaší štreku,kterou jsem si obvykle nakládal na necelé 2dny cesty někam, si mohu rozložit (tak jako vy) do týdení,rozpočtově rozumnější dovolené a poznám blízké okolí, které jsem 10let statečně míjel při výpravách po všech čertech. Vůbec to tady u nás v ČR neznám a při tom je tu toliko krásných míst a zapadlých silniček.
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
vzpominam si, ze kdyz jsem poprve dorazil na sraz 2008 k Aldovi autem, v te dobe jsem jeste GS nemel, tak jsem si myslel, ze ty + Vevis jste tezky hardcore moto cestovatele a ze mate GSo uz veky...
no nic... mne dalsi vylet ceka kdovikdy...
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Hrabe_X napsal(a):
Paráda.
Gratuluji k užitým si kilometrům za řídítky Vašich strojů a děkuji za bezva cestopis.
----
Co jsem začal stavět doupě, každý kilometr na GS je pro mě nezapomenutelný zážitek.
Zjišťuji, že Vaší štreku,kterou jsem si obvykle nakládal na necelé 2dny cesty někam, si mohu rozložit (tak jako vy) do týdení,rozpočtově rozumnější dovolené a poznám blízké okolí, které jsem 10let statečně míjel při výpravách po všech čertech. Vůbec to tady u nás v ČR neznám a při tom je tu toliko krásných míst a zapadlých silniček.
Taky stavím Vím o čem mluvíš. Po zkušenosti s Maďarskem se pokusíme příště urvat po bývalé vlasti - ČSSR. Tlusťoch taky moc neprojel a nepoznal, já mám malej náskok díky létům trempinku a hlavně - nepotřebuješ ani navigaci, ani slovník, jen si určit směr a jet. Opravdu téměř všude je u nás i na Slováči něco hezkého. Jako kluci jsme měli doma na zdi mapu a šipku. Tak jsem poznal Roháče, Jižní Čechy..........no a když se zatla do Germánie nebo jinam mimo hranice, byl další pokus Letos bych rád vyvenčil polovici na alespoň 3-4 dny a hodlám pojezdit drobet sever republiky. Všude jsou freonový cimry, pivko....a když máš čas, tak si prostě někam jedeš.......dle chuti. Omezení spočívá pouze v počasí a zdraví.
Jinak jsem rád, že se vám to povídání líbilo. Byl jsem trochu nesvůj, to víte - poprvé je to vždycky jiné