Je pekné slnečné piatkové dopoludnie niečo po desiatej hodine. Sedím na naloženom Hrochovi , spojka, pod budíkmi hasne zelené N , pomaličky ale isto sa rozbieham a ukrajujem prvé metre z dnešnej cesty. Ešte posledné pohľady a zamávanie na rozlúčku a.....
glock7 přiložený následující obrázek:
Spoznať ľudí v iných krajinách, ich kultúru , spôsob života a hlavne krajiny samotné , to bol hlavný dôvod prečo som sa rozhodol pre jazdenie na Hrošíkovi. Čítanie rôznych cestopisov ma v tomto rozhodnutí utvrdzovalo. Už minulý rok som mal v pláne dlhšiu cestu, to ale nevyšlo hlavne pre pracovné povinnosti. Dosť ma to zlostilo, preto som už v značnom predstihu začal rozmýšľať kam pôjdem tento rok. Po večeroch strávených pri internete sa výber postupne zužoval až nakoniec padlo rozhodnutie, bude to Albánsko. Je to asi posledná „ divočina „ v Európe , zem plná protikladov, bunkrov, mercedesov, ale hlavne nádhernej prírody.
Takže cieľ bol vybratý , začal som z prípravou. Musel som sa v prvom rade nejako „dohodnúť“ s mojou milovanou polovičkou. Tú som začal pomaličky pripravovať na plánovanú cestu, nenápadným spôsobom len tak pomimo spomínať nejaké Albánsko. Najprv z toho mala srandu s blížiacim sa dátumom odchodu a po jej zistení, že to myslím vážne začala mať čím ďalej viac pripomienok, bol na nej vidieť nesúhlas s cestou. Naše rozhovory na túto tému mali raz pokojnejší potom zase prudší priebeh s úspešnejším koncom pre mňa. Aj keď kto vie, čaká ma zariaďovanie spoločnej domácnosti v čom bude mať hlavné slovo ona, takže kto je víťaz ?
Druhá podmienka bolo nájsť spoločníkov na cestu. Aj keď sa to na začiatku nezdalo, bolo to ťažšie než som si myslel. V mojom okolí nepoznám nikoho podobne uleteného. Pomohol internet, cez ktorý som našiel spoločníkov. Postupne sa zostava vykryštalizovala do konečnej podoby.
Glock-plastik fantastik :-)
Honza študent , na svoj pomerne mladý vek dosť scestovaný človek ktorý toho prežil na cestách viac než väčšina bežných smrteľníkov. Pavel, pohodový chlap v najlepších rokoch, živnostník v autodoprave. Cestovanie má tiež v krvi, veď kto z nás by sa vybral do Albánska na Jave 350 ! ? On to úspešne dokázal minulí rok . Frajer
Ďalšia vec ktorú som musel splniť bol nákup výbavy na cestu . Mali sme v podstate jasno v tom, že spanie bude nadivoko takže bolo potrebné zainvestovať do dobrého stanu , karimatky, variča a ďalších drobností. Nákup cez net je fakt pohodlný, balíky pomaličky začali prichádzať na moju adresu. S ich narastajúcim počtom som musel nachádzať stále viac výhovoriek čo obsahujú a hlavne koľko to všetko stálo . Poslednou vecou bola príprava Hrocha. Išlo o bežný servis ktorý si okrem prezúvania robím vo veľkej väčšine sám . Vybavenie poistenia bolo už len posledným aj keď asi najdôležitejším bodom na zozname.
Dohodli sme sa na dátume odchodu a počte dni. Vybavenie dovolenky v práci v dostatočnom predstihu, nákup proviantu na cestu. Z blížiacim sa dátumom odchodu rástla intenzita vymenených mailov v našej skupinke s postupným upresňovaním trasy , jedla ktoré zoberieme zo sebou a ďalších podrobností. V neposlednom rade išlo aj o zoznámenie sa aj keď len takto cez net. Aspoň teda v mojom prípade lebo Pavel aj Honzo sa dobre poznajú, sú z jedného mesta a ako som zistil tak aj dobrí kamaráti. Všetko bolo teda dohodnuté, vybavené , čakalo sa len na deň D ktorý sa postupne blížil. Vo štvrtok som kompletne zbalil Hrošíka, pripravený na ráno. Je mi to divné ale noc pred odchodom som spal pokojne bez nejakej nervozity.
Glock-plastik fantastik :-)
Začal pokojne, bez zhonu aj keď..... rozhodol som sa prebaliť a zredukovať veci ktoré zoberiem zo sebou. Všetko išlo ako po masle a po hodine bolo znovu zbalené. Ako sa neskôr ukázalo, bol to dobrý nápad , ostali mi aspoň nepoškodené kufre aj s nosičmi ...o tom ale neskôr. Vyberám Hrošíka z garáže lúčim sa s mojou polovičkou, oboma psami a obliekam si bundu, nasadzujem rukavice aj prilbu. Je pekné slnečné piatkové dopoludnie niečo po desiatej hodine. Sedím na naloženom Hrohovi , spojka, pod budíkmi hasne zelené N , pomaličky ale isto sa rozbieham a ukrajujem prvé metre z dnešnej cesty. Ešte posledné pohľady a zamávanie na rozlúčku a cesta začína. Prvý cieľ je dedinka Sárkeresztes pred Székesfehérvárom v Maďarsku , kde sme si dohodli stretnutie na osemnástu hodinu. Vzhľadom k pomerne malému počtu km idem pohodovo smerom sa Štúrovo. Cesta rýchlo ubieha , rovnako rýchlo sa ale mení počasie. Slniečko sa schovalo za mraky, ochladilo sa. Vyzerá to na dážď, v Rimavskej Sobote preventívne obliekam nohavice z nepremoku. Cesta pokračuje , Lučenec, Šahy. Za Šahami tankujem benzín, ako sa ukázalo najdrahší za celú cestu !!!! Po prestávke na jedlo a energeťák pokračujem až do Štúrova za ktorým prechádzam po „prezidentskom“ moste do Ostrihomu a ďalej 70km bočnými cestami k miestu stretnutia kam prichádzam s polhodinovým predstihom.
Vyzliekam nohavice z nepremoku ktorý našťastie nebolo treba. V tom mi zapípa mobil , v SMS od Honzu je „ pichol som predné koleso, idem lepiť. Sme v Kisbér. „ Do Kisber to mám 30 km preto nasadám na Hrocha a idem im oproti. Je to cesta naspäť ale radšej sa povozím ako čakať ďalšiu hodinu. Nachádzam ich priamo v meste kde na chodníku obaja zohnutí nad pneumatikou usilovne pracujú .
Prvý krát sa vidíme naživo, oficiálne sa zoznamujeme. Na benzínke za mestom Honza dofukuje, hneď na to vyrážame nájsť vhodné miesto na spanie. Je najvyšší čas lebo Vejr má čo robiť aby nezaspal počas jazdy. Celú noc skladal motor po výmene rozvodovej reťaze a vôbec nespal . Nachádzame pekne schované miesto pri odbočke z nejakej vedľajšej cesty. Rozhodujeme sa , že dnešnú noc strávime „ pod širákom“ . vybaliť karimatku, spacák. Na večeru čínska ( hlavne teplá ) polievka, po nej zaspávame veľmi skoro. Noc je ale chladná , spadla rosa a všetko je mokré, navyše okolo druhej si v mäkkej hline ustlala Vejrova Tenerka – jednoducho paráda
Humenné – Kisbér 523 km.
Ráno sa zobúdzame okolo ôsmej, nikam sa neponáhľame, sme predsa na dovolenke. Nie len Vejr ale aj jeho Tenerka bola po včerajšku riadne uťahaná lebo si znova ustlala
Vyzerá to na pekný deň, obloha je čistá , slniečko pekne hreje , odrazu som zabudol na nočnú kosu. Po raňajkách balíme už skoro suché veci a za mávania okolo prechádzajúceho traktoristu vyrážame na cestu.
Po vedľajších cestách smerujeme na Mohács, tam dorážame na obed. Zastavujeme v Tescu na kraji mesta, ideme nakúpiť proviant a hlavne nepremokavú plachtu. Musím povedať, že za lacný peniaz véééľmi užitočná vec. Priamo pred vchodom obedujeme maďarskú čípoš salámu aj klobásku.
Pristavuje sa pri nás staršia pani a dáva sa s nami do rozhovoru ktorý prebieha v jej rodnej reči – nemčine. Som jazykový antitalent ale aj tak sa mi darí porozumieť tomu čo hovorí, dokonca jej sem tam odpovedať. Dojedáme, mením ešte žiarovku v stretávacom svetle ( ako sa ukáže je to jediná porucha na Hrošíkovi počas celej cesty ) a vyrážame na Maďarsko - Chorvátsku hranicu . Po 10 minútach pokračujeme na Osijek. V Chorvátsku som bol už dvakrát, vždy ale pri mory a po diaľnici . Teraz spoznávam vnútrozemie aj keď je to len okolo 100 km dlhá zoznamovačka. Stačí to ale na to, aby som cítil vôňu pokosenej trávy, dostal chuť na vynikajúce pivo Ožujsko, videl odstraňovanie mín po balkánskej vojne. Jednoducho iné Chorvátsko. Z mojich myšlienok ma vyrušuje kontrola na hranici s Bosnou a Hercegovinou. Všetko vybavené v krátkom čase. Pred ďalšou cestou si obliekame nepremoky, obloha sa zatiahla a začína poprchávať.
Bosna a Hercegovina na mňa zapôsobila zvláštnym dojmom. Na rozdiel od vyprahnutého a slnečného Chorvátska mi to tu pripomína Slovensko. Obe krajiny sú si dosť podobné až na jednu vec a tou sú pozostatky balkánskej vojny. Možno to bolo spôsobené počasím ale moje pocity boli dosť zvláštne. Vidieť rozstrieľané domy , opustené biele bunky s nápisom UN, vysoké minarety .....
V BiH je zvláštna ešte jedna vec - benzínky. Mal som pocit, že sú postavené každých 5 km. Na jednej križovatke boli dokonca 4 tesne vedľa seba. Na tom by možno nič nebolo ani ale boli všetky patrili jednej spoločnosti ! Cestovná rýchlosť sa aj vďaka rešpektu k mokrému balkánskemu asfaltu spomalila, ideme ale ďalej.