protože jsem byl opět požádán (a milerád to dělám) o nějaké rady, trasy po Peloponesu, kromě toho že jsem vyhověl spolumotorkáři, mám za to, že není na škodu se o rozdělit i s jinými eventuelními zájemci, přichází zima, tady se jezdí celý rok, takže o tem někdo můžete uvažovat jako o zimní alternativě¨.
Už jsem to myslím jednou, kdysi sem psal, ale opakuji..
Z celého Řecka, pokud máte málo dní, jeďte na Pelopones. Máte na malé ploše vše v jednom. Památky, zatáčky, pobřežní cesty a krásná místa v rovinách i na horách.
Dejme tomu, že přijedete do Patry a pojedete s vlekem až k městu Koroni, jako v konkrétním případě. Co dál? Kudy? Kudy nejlépe, aby to stálo za to?
moje navržená trasa a pár průpovídek...
celá trasa je rozvdělena do dvou kusů, protože to prostě google maps nebere vše najednou
nedá se to sem dát jako link, proto ručně copy-paste do adresy browseru, jde o dva linky i když to ajko link asi vidět nebute diky délce. Funguje to, ale pozor abyste zamodřili vše, počínajíc tím slavným HTTP až na samý konec a pozor, stránka jde i dost doprava, zaberte vše,
ještě lépe, pokud to podporuje váš explorer, můj ano - google chrome - zamodřete a rovnou a rovnou pravý klik myškou a "go to...."
Z Koroni jedte jak pisu na Kalamatu, odtud je BAJECNA cesta smerem na jih, jde o zvlastni misto, jmenuje se Mani cela ta oblast stredni nohy [dle mapy] a jedte az na samy konec na Tenar [Tainaros] - po ceste
1/ do Kalamaty celkem nudne, ale to vam nebude tolik vadit, je to na zacatku cesty a budete nadržení, chichi, poté začíná výstup a jakoby nic se nedeje asi na šé km pod Kalamatou, ale najednou se ti objevi more, jak se bližíš ke Kardamyli. Jde o místo kde vidiš pod sebou moře jak na dlani a malý ostrůvek u pobřeží. To je Kardamyli. Když dojedete dolů do Kardamyli a dí se u moře DOPRAVA (jakoby zpět na sever, najdete kemp). Poté zajímavá klikatá cesta směrem na jih, všímejte si, jak se postupně mění krajina ze zelené na kamenitou, kamenné domy, kamenné zdi podél cest. Blížíte se k Itylu (Oitylos). Je to celé kochačka. Pod Itylem je městečko Areopolis (dá se přespat v hotýlku na náměstí). Jižně od Aeropoli je Pirgos Dirou a SVETOZNAME jeskyně (jako Macocha v obrovském, určitě to navštivte, světová rarita, povezou vás na lodičkách - díval jsem se na pracovní dobu před chvíli, otevřeno 8.30-15.00).
Dále začíná "pravá" Máni, na jih. Zajímavá cesta na jih, klasické věžové budovy z kamene. Do vesnice Gerolymenas zajeďte dovnitř, jenom na projetí a kafe u moře, kde se díváš na záliv a malý přístav, chráněný vysokou skálou (je tam i přespání). Odtud na samý konec "nohy" na Tenar se jede přes památku UNESCO - místo Vathia (googluj!).
N aTenaru, pokud chcete můžete zaparkovat jít se pěšky procházkou na místo kde je podle starořecké mytologie jeden z bran do Adis (peklo, posmrtný podzemní život).
Poté, a aby jste nejeli stejnou cestou, jeďte po východní straně až do Gythia, kde kafe, jídlo a podnájmy na pobřežní promenádě. Pokud máte chuť se projít a projet, jeďte do Monemvasia (googluj obrázky nebo na google earth), jde o zvláštní poloostrov s velkým hradem. V podhradí se dá jít na kafe, noclehy a na hrad je to procházka nahoru-dolů tak na hodinku. Přespání je podstatně levnější v mnoha malých podnájmech a hotýlcích na pevninské straně!
Jezdeckým rájem je následující směr na sever, přes Skala (nebo rovnou, jak je na mapě), do Kosmase (Kosmas, Cosmas), což je vesnička na horách, je tam 5-8 stupňů chladněji, ale pokud vám to vyjde dopoledne nebo v poledne a je slunce, výborná káva a jogurt.... Požitkem pro motoristu je kochačka směrem dolů do Leonidio (na sever). Poté podél moře na sever do velmi pěkného města Nafplio, které bylo kdysi v minulém století dokonce i hlavním městem. Zaparkujte v centru a procourejte několik malých uliček, vypijte capuccino na nábřežní promedádě, stojí za to se projít. Nad městem je i hrad, na který se dá vyjet a výhled.
Odtud na sever, pokud máte rádi antické památky, pak víte, že je řeč o Mykénách (přes Argos - odkud i mytologičtí Argonauti, ale dnes v Argosu nic nenajdete).
Tím končíte zajímavosti na východu a dáme si SUPER-DUPER přesun na západ, ale přes 300000 zatáček G. Havla, poté co skončí kousek autostrády, na které ale strávíte pouze kolem 30 nutných km. Obočujete na Vytina ještě před příjezdem do Tripoli (odbočka je psaná jako Vytina a je kousek placeným úsekem (poté co projedete velkým tunelem).
Až dojedete kochačkou do Lagadia, je čas na kafe a určitě na nějaké visuté terase!!!!
Ale to zatáčky neskončily!!!!
Po Lagadia jich máte ještě dost a dost, pomalu ať případné baťůžky nezvrací, haha. Tak se dostanete do staré Olympie, kterou si jistě nenecháte ujít (Ancient Olympia - mnoho ubytování).
Jste kousek od Koroni, ale pokud máte čas, ještě jeďte podél pobřeží kochačkou až do Pylos (je tam hrad), kafe i po cestě, třeba u moře v Kyparisia (najděte to!).
A zpět do Koroni.
Pokud budete moci mít alespoň 5 celých dní, dá se to zvládnout fantasticky vše i s občasným kafem a v pohodě, 6 dní lépe. Pokud budete mít méně k dispozici, něco vynechte, zkraťte, ale nevynechejte highlights
1/ Kalamata až dolů na Tenar, určitě jeskyně pod Areopolí (směrem na jih, u městečka Pirgos Dirou se odbočuje doprava - k moří a je to značeno v angličtině jako CAVES Pirgos Dirou)
2/ cesta Skala - Kosmas - Leonidio - Nafplio
3/ určitě přesun na západ přes Lagadia, jak píšu
P.S. Po návštěvě jeskyň jedete na jih a moře je po vaší pravé ruce. Několik kilometrů jižněji (asi na půli cesty k Gerolymenas) uvidíte zvláštní poloostrov, kterému říkáme "pánvička = tigáni", jsem si jist, že pochopíte proč. To je i můj ivýhled z mého letního sídla ve vesnici Kafiona (projíždíte). To byste ale museli odbočit do vesničky, projet kolem polorozpadlých zřícenin a odbočit doprava a jet po polní cestě (štěrk) asi 700m a držet se vpravo). Je to velké sídlo na konci cesty, mimo civilizaci. Třeba tam budeme, zatím nevíme...
edit:
kmz archívy (google earth) v jednom rar archivu
Doc přiložený následující soubor: peloponesgoogleearthpoints.rar
Upravil Doc dne 20.11.2010 21:01
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
v prvím postu přidány kmz points (ale protože nelze přidat kmz jako takové, dal jsem to do jednoho rar souboru, dekompresujte a double click jeden po druhém
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
xavier napsal:
Trasa z prvniho a druheho linku je stejna sice to nepotrebuju,ale mrknul jsem pro zajimavost.
máš pravdu, díky, opraveno
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
Romane, jestli se budete pohybovat i na západnim pobřeží, tak http://maps.googl...h&z=15 tady je pěkný místo na spaní, taková oblázková zátoka. Fokiano je pár domků. My tam loni nocovali 24. 12.
Ahoj, na Peloponesu jsem byl letos. Řecko miluju. Můžu doporučit Methoni, Koroni ( malé pevnosti ), Marmari ( poslední vesnička na jednom ze spodních cípů, nádherné ubytování v malém penzionu nad zátokou, Monemvasia ( turisticky profláknuté skalní město ) a Nafplio. Kdyby někdo chtěl trasu, někde jí ještě vyhrabu. Nějaké fotky mám ve svem albu.
KTMilan napsal:
Romane, jestli se budete pohybovat i na západnim pobřeží, tak http://maps.googl...h&z=15 tady je pěkný místo na spaní, taková oblázková zátoka. Fokiano je pár domků. My tam loni nocovali 24. 12.
To ale Milane podle mapy není na západním pobřeží.
jižněji v Gerolimenas výborný hotel (cena kolem 70E za dvoják), ale mrkněte na slideshow http://www.kyrima...
Upravil Doc dne 22.12.2010 18:33
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
Doci, seš úžasnej, tvoje tipy mi rozvracej představu o stanu a táboráku , protože když se dívám do gastrosekce nabídek, začínám se vidět spíš na terase hotýlku než u vařiče... V každém případku díky za tipy,
už se těším jak malej jarda.
Já bych si dovolil ještě přihodit jeden tip k Peloponésu (možná i celému Řecku) a snad mi to Doc potvrdí. Za rok strávený v Megalopolis na Peloponésu jsem si nemohhl vynachválit Taverny v horských vesnicích, většinou to jsou takové rodinné hospůdky, kde většinu surovin tam maji domácí výroby (sýry, vlastní maso, ovoce i zeleninu, všechno pěkně čerstvé) a jídlo je tam výborné, obsluha příjemná a snaživá, navíc moc hezká atmosféra! Rád na to vzpomínám
Jediná nevýhoda je, že většinou neumí anglicky a i menu (pokud ho maji) je pouze řecky, tak to chce se trochu orientovat v místních názvech. Přišlo mi ale že většinou maj všude v tavernách to samé.
------------------------------------------------
Lo there do I see my father. Lo there do I see my mother and my sisters and my brothers. Lo there do I see the line of my people, back to the beginning. Lo, they do call to me, they bid me take my place among them, in the Halls of Valhalla, where the brave may live...forever.
falcons napsal:
Já bych si dovolil ještě přihodit jeden tip k Peloponésu (možná i celému Řecku) a snad mi to Doc potvrdí. Za rok strávený v Megalopolis na Peloponésu jsem si nemohhl vynachválit Taverny v horských vesnicích, většinou to jsou takové rodinné hospůdky, kde většinu surovin tam maji domácí výroby (sýry, vlastní maso, ovoce i zeleninu, všechno pěkně čerstvé) a jídlo je tam výborné, obsluha příjemná a snaživá, navíc moc hezká atmosféra! Rád na to vzpomínám
Jediná nevýhoda je, že většinou neumí anglicky a i menu (pokud ho maji) je pouze řecky, tak to chce se trochu orientovat v místních názvech. Přišlo mi ale že většinou maj všude v tavernách to samé.
CHICHICHICHI!!!!!!
Za pouhý rok se tady přece jenom něco začalo líbit?
Chachá, ještě jeden a znárodníme Tě (chci říct, zkazíme Tě taky k obrazu svému), Řecko je velmi nakažlivé po nějaké době, po prvním šoku, inkubační doba je tak jeden rok, tak pozor, buď odjeď, nebo se do nás zamiluješ!!!!
jdu do večerní ordinace, večer zkusím něco napsat okolo jídla, jak objednávat, jak jíst a co a kolik a jak se to vyslovuje
zatím čau
Doc přiložený následující obrázek:
[126.25Kb]
Upravil Doc dne 23.12.2010 15:02
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
falcons napsal:
Já bych si dovolil ještě přihodit jeden tip k Peloponésu (možná i celému Řecku) a snad mi to Doc potvrdí. Za rok strávený v Megalopolis na Peloponésu jsem si nemohhl vynachválit Taverny v horských vesnicích, většinou to jsou takové rodinné hospůdky, kde většinu surovin tam maji domácí výroby (sýry, vlastní maso, ovoce i zeleninu, všechno pěkně čerstvé) a jídlo je tam výborné, obsluha příjemná a snaživá, navíc moc hezká atmosféra! Rád na to vzpomínám
Jediná nevýhoda je, že většinou neumí anglicky a i menu (pokud ho maji) je pouze řecky, tak to chce se trochu orientovat v místních názvech. Přišlo mi ale že většinou maj všude v tavernách to samé.
naprostej souhlas, vždycky sme se tam nejlíp najedli
tak za prvé, nejí se rychle, u nás se nejí narychlo, aby se najedlo, u nás je to zábava. Na rozdíl od Evropy, kdy vám pořád odebírají dojedené talíře (předkrm, polévka) hned nosí další a za půl hodiny máte hotovo a zaplaceno i s kafem a musíte vypadnout (aby se otočil stůl několikrát, kvůli tržbě), tady se ze stolu nic nesklízí, nechává se to tam. Nejí se jeden až dva chody, ale hodně malých chodů, které jsou doplněny nějakým hlavním talířem nebo masem, ale kolikrát ani nejíme hlavní chod, ale deset malých jakoby předkrmů bez toho hlavního. Nikdo na vás nespěchá, stůl je váš v podstatě celý večer. (jí se tady hlavně večer, v poledne spíš o víkendu jakoby posedět se známými, ale večer určitě. Ze stolu se sbírá pouze v případě, že se tam další naobjednané jídlo nevejde, jinak sbírat je skoro jako když tě vyhazujou. K tomu se odhodlá číšník když je zcela jistý, že jste si již opravdu pochutnali a několikrát odříhli (srandu si dělám, tady se neříhá) a opravdu jste skončili je vidět že se nudíte a chcete platit a odejít.
Na konci velmi často dostanete zákusek, ovoce nebo jogurt s medem nebo marmeládou, podle toho co kde, což jste si neobjednali, ale je to pozornost podniku. Neplatíte to. Jinde třeba prcka lemoncella na dobré trávení.
Chody
zatímco v Čechách je to jasné: polévka a hlavní chod, event. na konci salát nebo kompost
tady je JASNÉ, že salátem se začíná, je vždy chleba a po salátu přicházejí "mezé", čili chuťovky, něco na styl předkrmů a někdy jich je tolik, že na hlavní ani nedojde, ale zato máte na stole deset chutí. V Česku když si náhodou nevyberete dobře, nechutná vám podle představ, maximálně šilháte kolegovi do talíře, ale jinak máte smůlu. Tady je to veselejší, všichni jedí všechno. Pokud jeden z deseti talířů není pochuti nevadí, máte dalších devět!!!!!!!!!! Často se i hlavní chody neberou jeden pro každého, ale třeba tři, přestože nás sedí u stolu pět a dají se také doprostřed a pokrájí se, takže opět ochutnáváte vše. To ale neznamená, že si nemůžete objednat kotletu sám pro sebe a dát si ji před sebe a snist, můžete.... Tady je svoboda, je vše dovoleno, jak se to komu líbí. Nikdo na vás nebude koukat divně, ať už se v jídle jenom nimráte nebo jíte za tři. Nestyďte se, nebojte se ukázat na sousedův stůl a posuňky ukázat personálu, že taky chcete to co tam vidíte. Nikdo se na vás nebude špatně dívat, naopak budete sympatičtí zvědaví cizinci.
pití:
pivo je hlavně v lahvích, točené vzácně, jenom v pivnicích, což je ale tady úplně něco jiného než v Evropě. Tady je pivnice (biraria) pro celou rodinu, velká škála jídel, od studených mís s klobasami a uzeninami přes vepřové koleno, kyselé zelí, těstoviny a maso a sladkosti a vždy veliký výběr piv. Logicky kolem pěti sudových a alespoň dvacet až třicet druhů lahvových. Najdete všechno, weiss Erdinger, Weihenstephan, Paulaner, Maisels, černé Guiness (většinou i točené), Černého Kozla, karamelové McFarland, světlé Veltins, Warsteiner, Pilsner Urquell, ale i vzácnější a silná piva jako Lucifer, La Trappe (všechny čtyři) až po klášterní piva a většinou i nejaké rarity jako ovocné příchuti pro dámy, mexické, japonské, finské atd.
Ale to jsem odbočil, v normální taverně je určitě Amstel, Heineken, Kaiser, Mythos (řecké, ale moc dobré pivo), někdy i Fisher. Nebojte se objednávat podle potřeby, zapomeňte na Evropu, objednejte si klidně dvě pivka ke stolu se čtyřmi lidmi, samosebou vám přinesou i čtyři skleničky, ani pivo tady není "jedno pro jednoho" (to samozřejmě ale neplatí o pivnici).
pokračování zítra
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
ražničí = suvláti
kotleta = brizóla
vepřová = chiriný
hovězí = moschári
skopové = arný
řízek = šnicel
karbanátek = biftéti
jogurt s okurkoua česnekem = tzatzíti (na talířku uprostřed, vynikající, vždy ke skopovému, většinou i k ostatním masům)
skoro ve všech tavernách se jí takto:
salát jaký kdo chce, chleba, tzatíti a několik předkrmů, potom malé jehně rozporcované a upečené na grilu na kousky, kterým se říká "pajdátia", pro dva až tři jezdce vemte asi kilo, pro čtyři určitě kilo, pro dva půl kila pokud si vezmete i nějaká předjídla
nebojte se nechat to na nich, ale určitě si někde dejte pajdátia a tzatzíti, jinak nevíte nic o řecku z masa
ryby:
chobotnice = chtapódy
sepie = kalamári
malé rybky osmažené, ty maličké co se jí celé = marída nebo aterína nebo gávros
(k tomu NIKDY nejde tzatzíti, jenom k masu zvířecímu)
měkkýši = mídja
když se řekne saganáti = myslí se tím buď sýr osmažený v masové taverně nebo mídja saganáti, což je vy-ni-ka-jí-cí mišmaš se sýrem a mořskema potvůrkama (zapečeno), vždy se jedná o předjídla
hlavním chodem v masové taverně ve vlastně kotleta nebo karbanátek ale hlavně pajdátia
v přístavní mořské taverně je hlavním chodem nějaká velká ryba, ale to bych nedoporučoval, stojí dost peněz, spokojte se s předkrmy, je jich tam vždy veliký výběr
HEZKOU CESTU! cokoli budete potřebovat, jsem do Nového Roku v Řecku, pak na lyže do Ischglu
Upravil Doc dne 24.12.2010 15:06
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
DOCU, ty ZVÍŘE to je trápení malejch dětiček a zvířátek Už dva roky se připravuju a ještě rok a půl budu šetřit a upravovat Bobše a původně jsem měl v plánu Bulharsko s tím, že se možná kouknu i do Řecka. Ještě pár takových příspěvků a mám po Bulharsku. Čte to i moje velitelka a ta je teplomilná a do Bulhar se jí nechce Tedy, ty umíš lákat, lépe než svobodná baba Navíc času bude málo, max. 3 týdny i s cestou
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz