vygůgli si nějaké outdoor fórum, tam je rad spousta. Já mám Pengiun Gemini - dva lidi komfortně, 3 lidi (asi) jakžtakž. Dva vchody se dvěma předsíněma na skladování věcí, snadno postavíš, snadno složíš, přiměřeně do něj neteče
slata2 napsal:
Čau,chci si koupit stan,ale nemužu si vybrat.Potřebuji stan,který rychle postavim,2-3 lidi a skladný na motorku.Poradte nějaký ozkoušený.Dík
Coleman Phad X3.
mam uz treti rok.
- super vyhled
- dobre se bali
- dobre vypada
- na kratsi osobu
- 3mistny je max na jednoho + baba... teda pokud se nechces tulit ke chlapovi a jses stredoevropan s primerenym vnimanim osobniho prostoru (zrejme testovano na japech ci tak).
Upravil hicks dne 26.12.2010 17:48
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Ja s mojou polovickou pouzivame stan z Exisportu, teraz sa vyraba pod menom EXItrek Sadin (moj je dva roky stary, robil sa pod inym nazvom). Dva krat sme s nim prejazdili Alpy a ani raz som nemal problem. Je to stan pre troch, takze dvaja + batozina sa tam vojdu uplne v pohode. http://www.exispo...pid=447938sliver
Jestli chces stan pro 2 lidi, kup si radeji nejakej model co má dva vchody a dve predsinky. Jednovchodovej je naprd.
Koukej taky na hmotnost a na velikost sbalenyho stanu, protoze 4kg vazici stan neni podle me zadna vyhra i kdyz ho vozis na moto a nemusis tahnout na zadech ...
Taky tet resim stan, me se treba libej tyto: http://www.ferrin...aos-3-2010
nebo treba http://www.sportp...li-pepper/
Na stan pro dva je treba brat podle vyrobce pro 3, urcite bych bral dva vchody a dve predsinky-mam to samy a je to fakt vyhoda. Ja vybral Jurka na doporuceni a jsem spokojen,jen ty tycky v predsini by mohli delat jinak. Jestli je jen na moto,tak myslim ze jestli ma 3 nebo 4kg je uplne jedno.
Aktualne 1250 GSA HP
Letos jsem řešil obdobný problém - chtěl jsem pohodlný stan pro 2 dospělé lidi, s předsíňkou a nosnými tyčemi z venku.
Moc se mi líbil ten Phad X3, jednoduše a rychle se stavěl, dobře vypadá, je lehký, cena přiměřená, prostě téměř ideál. Měl jsem však možnost ho na jednu noc vyzkoušet a byl mi malý...
Další variantou byl Pinguin Summit 3 - obdobná konstrukce jako Phad 3, trochu jiné provedení, je o něco málo větší nebo spíše jinak řešený než ten Phad (na délku), jinak přibližně stejná velikost.
Mezi těmito stany bych bral Summit kvůli velikosti, Phad se mi ale líbil víc (kdyby byl Phad X4, tak by byl asi akorát ). U obou stanů mi vadila malá vnitřní výška - hlavně pro vstup do stanu - musel jsem se dost ohýbat, abych se protáhl. Už jsem nějaký tuhý v kolenou a neohebný v pase ...
Byl jsem kvůli výběru na výstavě stanů v Holešovicích, chtěl jsem si hlavně "oležet" ten Summit, ale našel jsem tam novinku od Husky - Felen. Je pro 3-4 lidi (3 v pohodě, 4 spíš nouzovka). Má obdobnou konstrukci jako Phad a Summit (má ale o 2 tyče navíc), naprosto luxusní vnitřní prostor, vstupní výška taky OK, provedení vyhovující, cena taky. Samozřejmě je sbalený o něco větší než oba konkurenti, hmotnost je okolo 6 kg, ale na motorku se vejde a motorka ho uveze
Bohužel jsem ho měl příležitost vyzkoušet na cestách jen jednu noc, ale bylo to OK. Stavba bez problémů, v noci pršelo, ráno vevnitř sucho, balení v pohodě - zatím spokojenost. Doufám, že ho letos využiju častěji a pořádně ho vyzkouším.
Akorát pro jednoho je to už dost veliké - sám tam asi budu v noci kloktat
mám doma od Huskyho Baron 4 máme ho s přítelkyní dva roky a zatím spokojenost.beru si ho na dovolené jak když frčím autem tak i na motorce v pohodě se mi vešel do plastového kufru od govi 46 l ten boční..do kufru od Big Huskyho se nevejde tak bude jezdit za trest navrchu na kufru:-) je to stan pro 4 osoby ale spíme v něm většinou dva + bagáš nabo tři + bagáž v plném obsazení jsme ho zkoušeli zatím dvakrát a bez potíží. stavba stanu je v pohodě a sklízení vcelku taky ale ve dvou je to rychlejší když ti pomáhá s těma plachatam.
Zkus projít pár testů tu http://www.svetou... Doporučuji zvážit, v kolika případech budeš stan stavět ve vícero lidech a v kolika sám. Já mám stan z řady Coleman Exponent, používám ho i na horách a tudíž jsem chtěl dvě předsíňky a zvýšenou odolnost proti větru. To můj stan splňuje, navíc je dostatečně dlouhý i pro moje dva metry (a v pohodě se vejdou dva chlapi i s věcma na zimní taboření), ale díky čtyřprutové konstrukci je zdlouhavé stavění v jednom, což se alespoň mě při cestách na motorce stává běžně...
Si myslim, ze ti stejne nikdo nic neporadi. Kazdy uvede stan ktery ma, s tim, ze je to to nejlepsi co existuje...
Pokud neplanujes nejake extremni outdoorove veci (tropy, VHT apod.) tak kup nejaky stan, ktery se ti libi, od nejakeho rozumneho vyrobce a nebudes zklaman. Na beznou turistiku po Evrope a prylehlych oblastech, staci, aby do toho neteklo a to renomovani vyrobci splnuji. Dokonce i cinsti soudruzi se to pomalu naucili a tak i stany "no name" par let vydrzi....
Mno ale poradí při nákupu je potřeba brát v úvahu následující:
1) Velikost : počítej v případě použití na moto obsaditelnost N-1 oproti papíru, minilmálně zkušenost velí že N-2 je optimum je potřeba počítat s prostorem pro věci, nechávat blembáky a další propriety v předsíni je dost na prd hlavně když je vlhko a zima.
2) Další past je rozměr tropika počítej pro pohodlné spaní svojí výšku + 25cm minimálně v jednom směru jinak spíš na příč. Stěny nejsou kolmé a hlava a nohy nejsou placaté t.j. nezajímá tě rozměr podlážky /což uvádějí výrobci/ ale rozměr ve výšce cca 20cm nad ní. Opět pokud je sucho a hezky je to fuk. Když leje a je zima tak ti kontakt se stěnou stanu na náladě a teplu něpřidá. Zpravidla s motorku nejedeš na Everest kde je suchý vzduch budeš se motat v končinách kde místo sněžení prší a tam je odstup od stěny základí věc jinak ti všechno kotntatem natáhne vlhko.
3) Předsíně jsou prima, ale než na počet koukám na výšku. Mám stany dva jeden na puťáky (každodenní balení) s nízkou předsíní a druhý na pobyty (3-4dny na místě) s předsíní vysokou kde se dá stát, vařit, sušit hadry schovat věci atd.
4) Konstrukce a materiál tyčí je to co hýbe světem, stabilita nutnost kolíkovat a jiné drobnosti ti mohou přidat pár vrásek ale nikdy to není neřešitelný problém.
5) Váha je to poslední co mně zajímá s libovolným moderním stanem se vejdeš mezi 3,5(1+kk) až 7kg (3+1). Což je rozdíl cca 3 kila. Není to nic co by tě na motorce zabilo.
6) Blbiny které potěší - třeba barevné šňůry na kotvení páč o černé se po tmě opravdu dobře zakopává)
Značku řešit netřeba výroců je poměrně dost každý má to svoje.
Hlavní je předem si rozmyslet způsob použití. Zpravidla jeden typ stanu není použitelný pro všechno. Pojedu-li sám nebo ve dvou na putovní cestu kde budu denně stavět bude to stan pro tři s malou předsníni na dva max tři pruty. Pokud pojedu na dovču kde hodlám zastavit a jedzit po okolí a pak se přesunout beru pro dva stan pro čtyři kam vyložím motorky, a courám kolem na lehko. Samozřejmě že se dá použít cokoli na jakoukoliv cestu, ale někde se to projeví. Buď bude málo místna na cokoli, nebo budou zbatečná kila navíc a ztráta času u stavění a balení.
R1200GSA>>KTM 990 LC8 ABS-R>>KTM1290SA-R
2 vlada-adv: to zni docela rozumne. Pravda je, ze velikost 2p je tak akorat pro jednoho motorkare s cajkama. Dva se sice vejdou taky, ale uz se musi tisnit. Taky je docela dobry, snazit se sehnat stan, ktery se sbaleny vleze do kufru. Me se do mensi Zegy vejde stan, matrace, spacak, folie, a veci na spani, vareni a moskitiera, nejaka ta knizka na cteni... Proste jeden kufr a vse okolo taboreni... Navic neni nad to spat v suchu coz kufr zarucuje (ne teda ten muj , jinak jo)
Osobne davam prednost svemu vlastnimu stanu, nez-li se tisnit s dalsim "upocenym" chlapem, ikdyz to je muj kamarad.... Takze za mne vede velikost 2p, coz je na motorku, pro jednoho ideal. Pro tri to chce velikost stanu alespon pro 5p. Pokud nebudete v desti, je to jedno, ale pokud bude chcat, je treba mit misto na veci, ktere musi do stanu....
Jak psal vlada-adv: jednim stanem nelze vyresit vse... Chce to stany alespon dva. Jeden pro rodinnou dovolenou, kde se lze postavit a treba i varit a jeden pro motorkarskou dovolenou. Ikdyz je pravda, ze dnesni stany pro 8 lidi jsou pomerne skladne a v ramci moznosti i docela lehke....
Ja mam stan od colemanu adrenaline 2 pro dve osoby a jsem s nim spokojen,rychle se stavi a dobre drzi i v silnem vetru.Ma i dva vchody ktere slouzi i na ulozeni zavazadel,v pohode se v nem vyspi i dve osoby,mam ho tusim uz 4sezony a zatim drzi.
BMW GS 1200 adventure
petrs napsal:
Si myslim, ze ti stejne nikdo nic neporadi. Kazdy uvede stan ktery ma, s tim, ze je to to nejlepsi co existuje...
Pokud neplanujes nejake extremni outdoorove veci (tropy, VHT apod.) tak kup nejaky stan, ktery se ti libi, od nejakeho rozumneho vyrobce a nebudes zklaman. Na beznou turistiku po Evrope a prylehlych oblastech, staci, aby do toho neteklo a to renomovani vyrobci splnuji. Dokonce i cinsti soudruzi se to pomalu naucili a tak i stany "no name" par let vydrzi....
Moje řeč - asi tak nějak... Jen ty no name z číny bych vynechal a pořídil tuzemský nebo evropský výrobek.