Zakládám tohle téma, jelikož včera jsme docela znesvětili touto tématikou jinou diskuzi a koukám, že je tady dost stavbou postiženejch motorkářů,kteří by rádi probrali pár detailů,jak nad něčím vyzrát a nezadlužit se do důchodu.
Osobně začínám také stavět, pozemek už mám,projekt se mi řeší. Měl bych začít v květnu.
Doufám, že do 2 mega to spláchnu, ale jak jsem včera četl,tak někomu ve stavbě lítají i 4 mega za relativně malej domek....jak jste na to vy?
Kolik máte rozpočet, kolik stál pozemek a co jste si nevymejšleli? Stavíte z cihel nebo věříte moderním technologiím a jakým?
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
Pozemek 1110m2 - cena 200/m2kč (pole)...převedeno na parcelu, teď řeším sítě.
Naštěsí veškeré sítě jsou na hranici pozemku,tak jenom natahat přípojky.
Plánuju baráček 11x13m, z Heluz bloků 40cm (+obložení polystyrenem), dům 4+1 a pod obytnou částí bude techn. přízemí a garáž zakopaná do stráně tak, aby se z patra z obýváku dalo vyjít ven do zahrady. Střecha pálený tašky, dřevo se pokusím uloupit z lesa rodičů,když už tam jezdím zadarmiko makat . Půda pouze jako skladovací prostor, stropy keramické, topení plynem - proto obkládám polystyrenem. Kamarád rozpočtář mi to odhlad na 1 mega za matroš a s vlastním dřevem a prací na 1,6 mega. Moje možnosti jsou 2 mega, víc se prostě nesmím dostat ani když by prase v chlívku větralo,ale znáte to.
Jakej máte názor na tepelné čerpadlo? Když spočítám inevestice do čerpadla,vrtu podlahového topení atd.... tak se nemůžu dohrabat pod půl mega a slyšel jsem že životnost tohodle vehementu je asi 12 let,čili se mi to pak mlátí s návratností za ten přepych a plyn tedy vychází zlatej. Krom toho půl mega navíc si nemůžu dovolit... H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
Heluz 40+EPS je zbytecne moc silny,bohate pry staci 24-30+radsi vetsi vrstvu EPS a mas lepsi izolacni vlastnosti za mensi cenu.Ja mam pozemek kam mi momentalne tahaji site delaji cestu(taky pole)ted jsem ve fazi vybirani projektu,ale dum bude cca 130m2 vcetne garaze s obytnym podkrovym,zdivo xxxtherm30+15cmEPS,tasky palenka,drevo mam na cely barak zadarmo(mam podil na jedne pile a uz to mam domluvene,jen nadiktovat kolik ceho),material jako cihly,tasky a beton mam za nakupku,ostatni budu muset platit plny ceny i praci.Topeni v podlaze,alespon v prizemy,tepelne cerpadlo maximalne vzduch-voda,vrt se mi tu takoveho domu asi nikdy nezaplati,tepelny cerpadlo vzduch-voda neni az tak nakladny 100-200 tispodle vykonu.,kdyz si odpocitam,ze nemusim mit komin,vlastne ani pripojku na plyn,plyn.kotel...tak to vyjde mozna na stejno,kamarad to ma asi 7 let v dome cca 150m2 a za cely rok plati komplet elektrinu 25 tis.(taky topeni v podlaze) coz se mi zda pekny,no o tom zatim taky jeste premyslim,rozpocet mi nikdo nedelal,ale zatim doufam ze se vejdu do 3 mil,max 3,5 i se zahradou a sezenim,bazenem...samo zarizeni nepocitam.
Upravil xavier dne 06.03.2008 09:37
Projekt jsem nevybíral,zdá se mi,že všechny katalogové domy jsou stavěné na rovinu a já budu na jižním svahu - na vinici tu ale není klima. Takže jsem si udělal jakejsi návrh a dal to projektantovi rozpracovat.
Dá se nějak urychlit přípojka elektro? Zaplatil jsem 12,5 litru v lednu za el.přípojku a podle smlouvy na to mají rok. Na plyn mi dokonce napsali,že díky tomu,že jsem zažádal o přípojku v lednu 2008, tak to zbudují už do měsíce...ale pak dodávají,že do měsíce od 10/2009....to je mazéééééc. Ale zaplatit musíš hned - to by mi z toho prask.
Elektriku budu ale za 2 měsíce potřebovat,abych nehonil míchačku klikou. No v nejhorším budu asi dojit sousedovu zásufku....
Upravil Hrabe_X dne 06.03.2008 09:47
H.
Tak kluci, jsem architekt, kdyby jste potřebovali probrat detaily, jsem k dispozici...
Jinak dost často, co člověk, to názor...takže někdo bude preferovat ono pojetí domu, druhý jiné.....stejně jako s motorkama...
K tepelnému čerpadlu: Nejjednodušší varianta je systém vzduch-voda, jde jen o to někam umístit na zahradě nebo domě výparník s ventilátorem, který přece jen nějaký ten hluk udělá...životnost tepelného čerpadla závisí na životnosti spirálového čerpadla, většinou se udává 10-15 let, poté je třeba vyměnit...návratnost je okolo deseti let (v závislosti na provedení). Vytápění jen podlahovkopu není příliš vhodné z mikroklimatického hlediska, lepší je kombinace radiátor+lokálně podlahovka+třaba krbové sálavé teplo....
Když stavět obvodové stěny z tvárnic 300mm, je třeba mít na takovou stěnu minimální požadavky od zatížení střechy, podkroví = lehká krytina, určitě ne keramika nebo betonky....
jak to tu tak čtu, to snad radši kúpím už hotový barák... 5.10.1842 www.bmwgs.cz
Vlak by měl jet jen takovou rychlostí, aby motýli mohli otevřenými okny volně létat dovnitř a ven
To Vjetrnik:
10-15 let životnosti čerpadla se mi zdá dost málo.
Mám v práci hrubej náčrtek domu,co jsem si vymyslel - mohl bys na to zběžně kouknout, co si o tom jako svazák myslíš (o rozložení místností a tak celkově...) Třeba se doberu k nějaké změně. Ještě mám čas s tím hýbat,projekt se teprve ofiko začne čmárat.
Bohumile - kůže nebo textil?
H.
to Hrabe_X: tak jsem si to lehce prošel a poznámek by bylo vícero...až bude chvilka, hodím Ti to do mailu...ten obrázek Ti maloval KDO? Je to mimo reálné rozměry....:-)
Já předělávám starej barák na dědině a to je taky mazec - přizpůsobování se.... ale má to taky svoje kouzlo...
BMW R1150GS, kočárek a jiné stroje... www.X-treme.cz
Trošku s tepelnými čerpadly dělám, ale jen jako vedlejšák (mou obživou je klimatizace) a životnost TČ je velmi široký pojem. Srdcem je kompresor a ten už snad žádný z výrobců TČ nedodává jiný, než spirálový (scroll). Při výběru zařízení bych určitě trval na něm (dobrá účinnost, velmi malé opotřebení proti ostatním typům). Životnost kompresoru je 1 den až "nekonečno" (15-20 let? nejstarší systém jsme montovali na jaře 1991 a kompresory ještě pořád chodí), takže bych určitě vybíral podle délky poskytované záruky na celé zařízení (i když podle Murphyho zákona "Co se může po**at, po**re se den po garanci ). Kromě kompresoru může odejít elektronika a některé jiné mechanické části (ty už ne tak často), ale všechno se dá opravit (třeba výměnou celého zařízení ).
Velmi důležitý je topný faktor, což je číslo poměru mezi výkonem a příkonem systému. A vlastně taky hlučnost venkovní jednotky nebo odděleného kondenzátoru a... a tak dále
Jo a určitě systém VZDUCH-VODA, kde je relativně šance na to, aby se investice vrátila.
Vjetrnik napsal:
to Hrabe_X: tak jsem si to lehce prošel a poznámek by bylo vícero...až bude chvilka, hodím Ti to do mailu...ten obrázek Ti maloval KDO? Je to mimo reálné rozměry....:-)
To je jen bezrozměrovej náčrt, realita bude jiná,ale na hrubou představu by to mělo stačit....bohužel jsem nic novějšího v práci nevyhrabal. Na poznámky a připomínky jsem velice zvědavej. ;-)
H.
Pozemek kousek od brna za 860Tis. Terénní úpravy + opěrné zdi asi 600tis. Dům 2.2Mega Garáž 300Tis. Dokončovací práce(cesty terén ploty) 350tis. No co budu to splácet necelejch 20 let ale budu ve svým a v luxusu A motorky jen probůh neprodávejte
F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
Ja idem za tyzden zacinat so stavbou a to si páni este len uzijete ked zacnete zhanat robotnikov na stavbu. Naplanovat je to najlahsie z celej stavby ale ked zacnete jednat so stavebnymi firmami a murarmi potom zacne peklo Ale co by clovek nespravil pre to aby mal motorku v garazi vedla baráku
Soused má najetej půjčenej bagr od tchána na pozemku a hrabe si sám základy... já se modlím,aby mu tam ještě měsíc vydržel ležet,abych ho mohl využít pro sebe.... Takové bagrování by bylo za pár korun, on by si přivydělal a já ušetřil. 800kč za hodinu bagru mi přijde jako totální masakr!
Upravil Hrabe_X dne 10.03.2008 14:30
H.
prodělávám proceduru stavebního povolení na garáž a sklad na své zahradě,litám po úřadech jak p..a,začínám toho mít akorát tak dost,dnes už jsem jim na stavebním řekl,jestli mě ještě jednou vyhodijou,že mi ještě chybí nějaký razítko na razítko,tak to začnu stavět bez nich.
kurevská doba,to nejsou úřady ale státní papírny
to asi jo, ale já nebudu na rovině,budu zakopávat celej suterén do stráně a upravovat příjezd,čili hrabáního bude fakt hodně - ale i tak si myslím,že za 2 dny to musí zvládnout ;-)
H.