Honza_BMW_VW napsal:
Franto, to je těžký. Otázkou je, co od běžek čekáš, jak často budeš jezdit atd..
Tzn. kde budeš nejvíce jezdit? Jizerky jsou ideální, protože se zde dá dobře bruslit i jezdit klasika, tzn. tady se Ti vyplatí mít oboje lyže. Pokud budeš jezdit na Šumavě, pak okolí Zadova je upravené na skate i klasiku, ostatní je spíš na klasiku a nebo turistickou klasiku. jinde to nějak moc neznám., tedy mimo Nového Města na Moravě, kde je to kuwa kopcovitý, ale úprava na obě verze.
Skate - neřešíš problém s mazáním, mažeš jak sjezdovky, lyže jezdí jako sviňa, ale potřebuješ boty pevnější v kotníku, delší hůlky a hlavně upravené cesty.
Klasika - pokud namažeš blbě stoupací vosk, promažeš/neodrazíš se a bude Tě to s.át, nebudeš z toho mít radost. Opět, potřeba nižší, měkčí boty, kratší hůlky.
Kombi - takový na ho.no. Divnej universál, ani skate, ani klasika, nicméně pokud by jsi začínal a jel párkrát na bežky, tak je zkus a pokud tě to chytne, už budeš vědět co by jsi chtěl jezdit a vyměníš.
Co se týká systému vázání, tak jsou dva typy - rotefela a SNS. Vyber nejdřív boty, aby Ti perfektně seděly na noze a pak k nim dodáš vázání. Já jezdím dlouhodobě Salomony (skate/klasika) a doma vlastně už všichni a naprostá spokojenost.
Pokud budeš kupovat/vybírat, vyplatí se zajet, kde tomu rozumí a ne supermarket/Intersport/Sportisimo atd.. Já nakupuji u Nyče (bývalý běžkozávodník) v Liberci a spokojenost. Mají vše omakané/vyzkoušené/poradí dobře. Koukni jim na web http://www.nyc-sp....
Nejsem spisovatel, blbě se to popisuje, pokud budeš chtít, dej vědět, zavolám Ti a můžeme to probrat.
H
PS: sformuj Jihočechy, domluvím ubytování, půjčení dobrých a namazaných běžek, protáhnu vás přes Jizerky a uvidíš, co Ti bude sedět a jak se Ti to bude líbit. Jen první týden v únoru jsou jarní prázdniny a příští víkend J50, takže tady bude plno.
Honzo , dotaz na Tebe jako odborníka. Letos jsme se s manželkou po dovolené na sjezdovkách v Jeseníkách, coby senioři rozhodli že přejdeme na běžky na kterých jsme snad 15 let nestáli. Pro staré lidi na sjezdovce myslím už je to nebezpečné. Kopce jsou přeplněné a někteří jezdí jak blázní. Proto jsme se rozhodli obnovit náš zastaralý běžkařský materiál. Začal jsem u ženy a byli jsme se podívat ve Sportissimu, kde si nakonec manželka nové lyže , boty a vázání koupila. Bylo už to vše v akci ,takže ceny příznivé. Vybírali jsme výbavu pro klasiku ,spíše turistiku.
Vybrala si pohodlné boty Fischer Woomen , vázání Roteffela a lyže Sporten Perun Woomen. A zde u těchto lyží nastal můj spor s manželkou, která byla podporována prodavačkou , zda lyže se šupinami, které jsme taky předtím vlastnili nebo lyže hladké. Já ji navrhoval hladké lyže a prodavačka doporučovala šupiny. Zdůvodňovala to možnými problémy s mazáním pro stoupání. Já zase že s těma šupinami se nadře a dobře nepojedou. Nakonec jsem ustoupil ženské přesile a koupili jsme šupináče. Teď si chci koupit nové běžky, boty i já a potřeboval bych v této otázce poradit. Hladké nebo šupiny. Podotýkám že jsem děda , a běžky chci pro klasiku , turistiku. V mazání lyží jsem úplný laik, dokáži akorat zažehlit univerzální parafin.. Ceny jsou teď příznivé tak chci toho využít. Jaký je Tvůj názor jak se rozhodnout. Díky.
ahoj Oline, klidně volej, nemám problém. Jinak díky za důvěru, ale na běžky jezdím z nouze. Na sjezdovky jsem u nás tak nějak rezignoval a do Jizerek to mám kousek, tak co bych v zimě dělal ;o)). Jezdím se tam projíždět a koukat, takovej Vevis by mi to určo natřeli.
A k věci. Navrhl bych Ti mikrokontakt, tzn. nejsou to šupiny, ale to jsou spíše sportovní běžky. Ve Tvém případě jdi asi do šupin, budeš mít mazání bez problémů, běžky budou turisticky, budou Ti rozumně stoupat a pojedeš na pohodu, žádný bláznění. Na druhou stranu, pokud pojedeš po vrstevnici, nebo mírně z kopce, budeš pořád píchat, odrážet se a hezky a dlouho se nesklouzneš. Když si koupíš turistickou řadu, jsou i širší, tzn. budou dobrý i do neupravené stopy a budou prostě "výletní".
Je taky otázka, kde jezdíš. Jizerky jsou málo do kopce a stopy upravený, takže tam to chce spíše sportovní výbavu a je to radostné svezení. Taky jsem byl na Šumavě, okolo pramenů Vlatavy, tam to šlo, ale spíše na klasiku, dále pak stope jen od skůtra, pak už ani to a sportovní běžky byly tak trochu horší.
Takže, vyber boty, které Ti dobře sedí/netlačí Tě, k tomu vázání, běžky a hůlky a vyraž.
myslím, že budeš míň naštvanej, že Ti to z mírného kopce nepojede samo, než, kdyby jsi byl naštvanej, že jsi promazal, tzn. prokluzuje Ti to, táhneš to rukama a jsi z toho unavenej/otrávenej.
Když je dobrej sníh, stabilní teplota, tak se stoupací vosky mažou dobře, většinou neuděláš chybu, ale jakmile se to válí okolo nuly, to je vždycky divný a na to se maže vždycky blbě.
ženu podpoř v tom co si koupila a být Tebou, jdu do "pohody", byť za cenu celkově pomalejší jízdy, ale to neva.
měj se H
Honza_BMW_VW napsal:
ahoj Oline, klidně volej, nemám problém. Jinak díky za důvěru, ale na běžky jezdím z nouze. Na sjezdovky jsem u nás tak nějak rezignoval a do Jizerek to mám kousek, tak co bych v zimě dělal ;o)). Jezdím se tam projíždět a koukat, takovej Vevis by mi to určo natřeli.
A k věci. Navrhl bych Ti mikrokontakt, tzn. nejsou to šupiny, ale to jsou spíše sportovní běžky. Ve Tvém případě jdi asi do šupin, budeš mít mazání bez problémů, běžky budou turisticky, budou Ti rozumně stoupat a pojedeš na pohodu, žádný bláznění. Na druhou stranu, pokud pojedeš po vrstevnici, nebo mírně z kopce, budeš pořád píchat, odrážet se a hezky a dlouho se nesklouzneš. Když si koupíš turistickou řadu, jsou i širší, tzn. budou dobrý i do neupravené stopy a budou prostě "výletní".
Je taky otázka, kde jezdíš. Jizerky jsou málo do kopce a stopy upravený, takže tam to chce spíše sportovní výbavu a je to radostné svezení. Taky jsem byl na Šumavě, okolo pramenů Vlatavy, tam to šlo, ale spíše na klasiku, dále pak stope jen od skůtra, pak už ani to a sportovní běžky byly tak trochu horší.
Takže, vyber boty, které Ti dobře sedí/netlačí Tě, k tomu vázání, běžky a hůlky a vyraž.
myslím, že budeš míň naštvanej, že Ti to z mírného kopce nepojede samo, než, kdyby jsi byl naštvanej, že jsi promazal, tzn. prokluzuje Ti to, táhneš to rukama a jsi z toho unavenej/otrávenej.
Když je dobrej sníh, stabilní teplota, tak se stoupací vosky mažou dobře, většinou neuděláš chybu, ale jakmile se to válí okolo nuly, to je vždycky divný a na to se maže vždycky blbě.
ženu podpoř v tom co si koupila a být Tebou, jdu do "pohody", byť za cenu celkově pomalejší jízdy, ale to neva.
měj se H
Honzo díky za radu. Půjdu do těch šupin. Jinak Ti přeji hezký víkend. Ahoj.
nanogrip - ok, zajímavá varianta. Atomic/Fischer mají jakoby zdrsněnou příslušnou část skluznice, Salomon tam má "vložen" takový semišový pásek - popsáno obrazně. Nicméně, toto funguje za ideálního počasí. Při některých teplotách dané namrzá a lyže nedrží. Měl jsem na testování Fischer/Salomon a za sebe volím buď skate a nebo klasiku. V sobotu měl Dan Baran v Bedřichově na testování Slomon/Atomic, ale dojel jsem vymrtvenej, tak už nezbyla síla na testování novinek ;o))
Ale já bych to pořád viděl na pohodu a je dobře, že člověk začne jezdit a má z toho a ze sebe radost.
www.jantruhlar.cz
..dnes o5 paráda ;o)). Tady na severu se jen tak na moto nevyjede . Jinak, potkal jsem cyklistu, který si vezl na kole běžky na Bedřichov, tam běžkoval a dolu opět na kole. To jsem taky kdysi udělal, ale teď jsem už normální.
1/3
Honza_BMW_VW přiložený následující obrázek:
...dnes opět paráda, skvěle upravené stopy, dneska to "letělo"
Vjetrníku, tady zatím lyže a plynule přejdu na kolo, jen je tu strašnej bordel na silnici - štěrk. Zatím to půjde na silničku, na horáče tak min. měsíc určo ne, tedy ne do Jizerek/na Ještěd do lesa
PS: dej pls vědět, až budeš mít přívěs v Pze www.jantruhlar.cz
Honza_BMW_VW napsal:PS: dej pls vědět, až budeš mít přívěs v Pze
...minulý týden jsem na něj udělal řidičák: test na plný počet bodů a jízdy bez připomínky...
...stěhování do Prahy bude asi na Velikonoce, do té doby snad dorazí všechny potřebné díly na "tjunink"...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
..dneska krásné ranní svezení
Okolo 8,15 hod 4 pod nulou, sníh sice trochu tupý, ale stopy upravené a dobrý. Pak se na chvíli zatáhlo a zase vybralo. Takže kdo máte čas, skvělé jarní běžkování v Jizerkách, přijeďte. Myslím, že na zítra opět upraví stopy, tak by to mohlo být dobrý.
Jinak to chce dojet hned ráno a nečekat až dorazí "knedlíkáři" (ty co přijedou okolo 11té, dotáhnou se někam na Novou Louku, daj jídlo a pak se táhnou zase zpátky a celý ty 3km tam a 3 km zpět jím to moc nejede a ne že úplně překážej, ale..... taky jsou rádi na vzduchu), jenže když oni čekaj frontu na parkoviště, já už jsem zpátky doma ;o))
...tak dneska nádherné rozloučení se sezónou a dle počasí, to vypadá, že to bylo jenom takové lehké předběžné loučení, protože v Liberci sněží jako sviňa. Otázkou je, jak přes týden upraví stopy. Koncem tohoto týdne už to snad i tady bude na kolo, byť jen do teplejších částí okresu a nebo, že by konečně na motorku ;o))
foto 1/2