...já mám s VW dobrou zkušenost, postupně od Golfa dále, pravda vždy nové, takže doufám, že vše bude i nadále ok
...je to fakt velký a má to vlastnosti osobáku
to by bylo k autu. A teď na kdy si můžu zarezervit Tvůj karavan, abych mu ukázal Gardu ;o)) www.jantruhlar.cz
Honza_BMW_VW napsal:...... se potkáme a uvidíme....
...jak jej budu mít v Praze, ozvu se, dáme kafe třeba přímo v karavanu...
Zrovna dnes jsem řešil nějaké doplňky a úpravy a trochu zatím nevím, kterým směrem se vydat. Buď větší nezávislost na okolí, což bude něco stát a zároveň ve finále vážit, takže člověk potáhne těžší přívěs a nebo se na to vykašlat a spoléhat na kempy a přípojky....
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Věnuji se tomu delší dobu, po karavanu už mám druhé auto. Vystižně tvůj problém popsal K.Prokop na C24:[/b]
Posádky ZÁSADNĚ člením podle jejich aktivit. Podle nich pak nastavuju optimalizaci. Zjednodušeně popíšu nížeji.
Jestli se hukáže spotřeba energie vyšší - zpravidla posádka zjistí po pár výjezdech, ale většinou to platí jen pro úplně nové lidi. Ještě nevědí co je bude víc bavit. Staří mazáci už vědí přesně jak jezdí. Noví jsou většinou stanaři a ti jsou velice skromní. Ale ten komfort je velice rychle rozmazlí Grin
1) ti co jedou jen v létě:
booster je zbytečný - soláry vyrobí dostatek energie pro jejich spotřebu
2) ti co jedou zjara i na podzim (duben až září):
soláry dobře nadimenzované zcela vyhoví, lze dát booster jako zálohu ale je to skoro zbytečné na nouzové dobití pro topení v noci stačí altík (stane se max 1x za život Smile)[/b]
3) ti co jedou od března do listopadu:
soláry většinou nestačí a booster už bych dal. Razantně stoupá spotřeba (topení) a člověk nebývá na jednom místě dýl jak 2-3dny pak booster funguje znamenitě
4) ti co jezdí v zimě jen na víkend:
booster jednoznačně ano
5) ti co jezdí na zimu prodloužené víkendy vyjímečně 3-4dny
booster jednoznačně ano + baterku 140-180Ah (centrálu téměř nemá smysl vozit protože nabíjí 2-3x pomaleji než booster)
6) ti co jezdí v zimě na dobu delší než 3-4dny:
E-Foy.
Co se mě týče (řeším prachy) :
Soláry - povinně (i lidem co jezdí do kempu se soláry zaplatí do cca 3 let)
Booster - pro lidi co jezdí zjara ai na podzim doporučuju
Booster - pro lidi co jezdí lyžovat na víkendy povinně
E-Foy - pro lidi co jezdí na hory dýl než 3 dny
Všimněte si že centrála tu už nefiguruje, booster nesmrdí, je malý, nemusí se s ním manipulovat a nikdo ho neukradne.
Diskuze o ceně je nesmysl.
Čínská jebka (Kipor,Heron a další) stojí desítku taky. Honda stojí 25kkč.
Centrála - jediný význam má volná či vestavěná pro pohon klimy (za jízdy nebo na divoko - ale ta musí mít 2kW).
Lidi co nemusí až tak řešit prachy mají E-foy ale ti nejsou v přesile. Samozřejmě je to ideální řešení.
Svět se dělí na dvě kategorie: ti co ho mají a ti co by ho mít chtěli [/b][/b]
]en bych ještě dodal, že jsem se na přecházejících byclicích hodně napracoval a nainvestoval, než jsem přišel na to, že je vyměním. Takže za mě jezdit a postupně doplňovat podle toho, co potřebuji. Já například letos vyhodím televizi, utlumím rozfuky teplého zvuku a odstraním vrzání, domontuji zadní senzory a nějaké zabezpečovačky....
Upravil rop dne 06.01.2015 08:50
https://www.zonerama.com/rop1
Honza_BMW_VW napsal:...... se potkáme a uvidíme....
...jak jej budu mít v Praze, ozvu se, dáme kafe třeba přímo v karavanu...
Zrovna dnes jsem řešil nějaké doplňky a úpravy a trochu zatím nevím, kterým směrem se vydat. Buď větší nezávislost na okolí, což bude něco stát a zároveň ve finále vážit, takže člověk potáhne těžší přívěs a nebo se na to vykašlat a spoléhat na kempy a přípojky....
1. za potkání budu rád
2. rop napsal zkušenost, myslím, že si člověk ve svém okolí najde známého, který už má něco odježděno a dokáže poradit
3. já bych tam chtěl mít markýzu ;o)
4. zatím jsem viděl karavany převážně v kempech. Pokud bych chtěl karavan hodnš nezávislý, pak ok, narazím na váhu a možnost průchodnosti terénem s karavanem. Ono někdy mokrá louka dokáže potrápit a domnívám se, že větší terénní nerovnosti mohou být pro přívěs překážkou - světlá výška/nájezdové úhly/... Za mě bych asi preferoval kempy s el. přípojkou (to by mi stačilo), vaření na plyn v karavanu ok a sprcha vč, WC v kempu.
Nicméně, je to můj názor/představa, nikdy jsme s karavanem nejel/nebyl a pokud jsme cestovali, pak se stanem.
www.jantruhlar.cz
Nezávislost u karavanu jsem vyřešil tak, že jsem ho celej předělal na 12V včetně rozfuku topení, koupil 220Ah baterku a měnič na dvě zásuvky. V zimě bez problému 3 dny pod sjezdovkou.
Eman_ napsal:Kdyz se v tom tak vyznate,kde ty karavany hledate a ktery jsou dobry?
...je spoustu značek, typů, každému vyhovuje něco jiného, jako s auty...obecně německé značky jsou klasikou...
Eman_ napsal:Da se ten karavan pouzivat cely rok?Myslim i v zime?By se me to mozna libilo misto chaticky,snad by to vyslo levneji...
...lze používat celoročně, je jen otázkou financí, jak člověk vybaví, jestli chce mít zcela soběstačné nebo jezdit primárně po kempech (na západě ani jinak moc nejde)
...jinak já jej pořídil místo chaty, nesnáším sekání trávy a okopávání záhonků...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Protože v našich krajinách SR a ČR to není až tak běžný sortiment. A vesměs je používaný jen v těchto mobilních Bydlíkách. Tak se musím shánět kde se dá.
Jde mi víc o to. Zda nemá někdo zkušenosti z jiných zemí. Co se týče výběru a rozmanitosti nabídky.
Neboť jsem byl postižen vlastnictvím Chatky kde není El. tak tam v létě nic jiného fungovat. prostě nebude.
S pozdravem a díky za vaše ROZUMNÉ postřehy -)) (nedělám si iluze-)))
Protože v našich krajinách SR a ČR to není až tak běžný sortiment. A vesměs je používaný jen v těchto mobilních Bydlíkách. Tak se musím shánět kde se dá.
Jde mi víc o to. Zda nemá někdo zkušenosti z jiných zemí. Co se týče výběru a rozmanitosti nabídky.
Neboť jsem byl postižen vlastnictvím Chatky kde není El. tak tam v létě nic jiného fungovat. prostě nebude.
S pozdravem a díky za vaše ROZUMNÉ postřehy -)) (nedělám si iluze-)))
Wan-Chuan
KRLESS!!!
A co takhle nějaký solární panel jako zdroj energie?