Tak jak jsem slíbil, tady jsou první jízdní dojmy s helmou Aventuro...
Testovací údaje:
motocykl - KTM 1190 Adventure R
trať - okresky, dálnice, polní a lesní cesty
ujeto - 100km
počasí - 7°C, sucho, mírný vítr
sestava - kompletní (kšilt plus plexi)
verze - carbon Sky
velikost - XS
Helmu jsem zakoupil v pátek, po důkladném vyzkoušení. Původně jsem přemýšlel o verzi Core (čirý lak na karbonové pletenině), ale z praktických důvodů (letní pařáky) jsem zvolil bílou variantu...
Helma hned napoprvé při vyzkoušení padla velmi dobře, nikde netlačí, nic nedře, nic nepřebývá, prostor před nosem a ústy velmi komfortní. To je pro mne to nejdůležitější.
Dnes jsem ji měl na hlavě tři hodiny a pocit stejný, komfort výborný, nikde nic netlačí (tento problém jsem měl s helmou Scorpion Exo, kde mne helma tlačí do spánků a po třech hodinách je to už velmi nepříjemné).
Zapínání na D kroužky je klasika na kterou jsem zvyklý, takže nebudu komentovat.
Větrací otvory fungují skvěle, při tomto ještě chladném počasí je výhoda jejich uzavíratelnost, protože při jejich otevření mi byla až zima, jak dobře je helma odvětraná.
Pinlock na Aventuru funguje na výbornou, za celou dobu jsem nezaznamenal jediný náznak zamlžení.
Plexi se zavírá a otevírá dobře, ale zde je malá výtka - zavřít plexi úplně, přes zajišťovací trn jednou rukou je velmi obtížné, většinou jsem potřeboval použít ruce obě, ale to je věc, která se dá doladit, navíc se to možná ochodí používáním.
Odhlučnění je podle mne slušné, znám sice i tišší helmy, ale myslím, že je to na sestavu plexi a kšilt velmi slušně odhlučněná helma. Do cca 90km/h je to velmi tichá helma, od 90-ti do 130km/h stále slušné a od 130-ti už začíná být aerodynamický hluk větší. Ale na druhou stranu, pak už se příliš nezvyšuje (max.rychlost při testu byla 200km/h).
Aerodynamika je také velmi slušná, do 130km/h jsem nepociťoval žádné turbulence či třepání hlavy, ani tahání za krk (díky kšiltu). Od 130-ti už jsem zachytil lehké turbulence, ale nic výrazného, jen lehounké, navíc až do 200km/h zůstalo jen u těchto velmi lehkých turbulencí (měl jsem integrálky, které na tom byly o dost hůře), navíc ani ve 200km/h nedocházelo k tahání za kšilt.
Co je však pro mne na této helmě naprosto parádní (kromě zmíněného komfortu) je výhled! Ten je prostě parádní, nepamatuji si, že bych někdy z nějaké helmy takhle dobře viděl.
Vysouvací nástavec kšiltu jsem za jízdy zkoušel, ale nebylo slunečno. Nicméně myslím, že to bude dobrá věc na léto...
Vyvážení helmy je velmi dobré, ačkoliv jsem byl teď zvyklý jezdit s 990g Airohem, neměl jsem dnes pocit, že by helma byla těžká a namáhala mi krk.
Vím, že 100km není příliš relevantní a nedokáže nahradit dlouhodobý uživatelský test, nicméně již první dojmy napoví.
Za mne je to skvělá helma, která splňuje vše, co bych od helmy očekával.
Resume:
hluk - velmi dobré
aerodynamika - vzhledem ke kšiltu výborné
výhled - výborné
komfort - výborné
váha/těžiště - velmi dobré
zpracování - velmi dobré
výbava - výborné
design - subjektivní (pro mne velmi dobré)
Tak třeba moje pocity někomu pomůžou...
KTM 1190 Adventure R
pekna fotka, ale na to ze si na polnacce to mas nejak moc cisty , jinak diky za informace
Upravil schrek dne 16.02.2015 23:24
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Schrek> motorku jsem před zimou umyl a polní cesty jsou zatím bez kaluží a bláta...
Allroad> vím, že to není úplně relevantní test, ale třeba někomu pomůže a zahrne tuto helmu do výběru. Opravdu stojí za úvahu, zatím vůbec nelituji těch peněz...
KTM 1190 Adventure R
Geralt napsal:
...Nepřestává mne fascinovat ten výhled, který Aventuro nabízí... Je opravdu neuvěřitelný.
To je běžný trend posledních několika let
Stejně jsou dnes dělané helmy i na jiné sporty, tak aby bylo větší periferní vidění
A obdobně to je u brýlí
Skutečně nevymysleli v tomto nic, co by posadilo zbytek výrobců na prdel
Mě se ta helma také líbí
Více ta varianta Nexx se clonou
Ale zase ta clona ubere tu ventilaci nad obočím, což je škoda. Ale chápu že by tam neměla smysl.
Mam letos velke dilema Zda koupit novou helmu (zatim mam BMW Enduro s novou vnitrni vystelkou + C3) a hadry a nebo investovat do podvozku, jelikoz ta investice je +- stejna
Čeština můj koníček
schrek napsal:
Mam letos velke dilema Zda koupit novou helmu (zatim mam BMW Enduro s novou vnitrni vystelkou + C3) a hadry a nebo investovat do podvozku, jelikoz ta investice je +- stejna
Jen pro informaci - všechny helmy Aventuro dodávané v letošním roce budou mít výměnný kryt předního (bradového) sacího otvoru v ceně. To znamená, že ten doplněk pro enduro ježdění (mřížka) namísto cvakacího uzávěru na bradě, nebude za příplatek ale v ceně. Od zásilky, která dorazí tento týden to bude rovnou v krabici, všichni, kdo si koupili helmu předtím (a ke všem co máme na skladě), bude ta mřížka k vyzvednutí u nás - nebo jí pošleme. Každopádně - mřížka popsaná na předposlední straně návodu není za příplatek (jak je uvedeno v návodu) ale v ceně.
Hosi nestvete me a to mam jezdit jako v roztrhanych hadrech , jinak me BMW helma vyhovuje jediny co me stve tak, ze do ni nedam Progrip brejle, jinak vyhled je tak dobrej. Tu C3 mam na kochaci jizdy po silnici . Ma cestovani po silnici jsem si jeste na enduro prilbu nezvvyknul, proste ve vyklapecce mam porad dojem vetsiho konfortu . Do lesa a na velety kde se jezdi OFF jedien helma s ksiltem
Jinak vse, samozrejme zalezi ted na tehle dvou mesicich, jelikoz ma konkurence neunesla porazku a zacala postupovat dost nekalymi praktikami proti me a samozrejme nekteri manazeri v podnicich hold tomuhle pozlatku podlehnou. Ale co treba bude nakonec i na podvozek i na hadry a helmu. Co se ma stat se stane.
Upravil schrek dne 17.02.2015 17:28
Čeština můj koníček
Davidomedvido napsal:
Ahoj mohu se zeptat zda helma byla testována dle Sharp a případně jak dopadla?
díky David
Nevím o tom, anglický sharp je založený na testech ECE a používá v principu i stejné tvary simulované hlavy a není povinný.
Poslední helmy, které Nexx měl testované podle téhle metodiky jsou z roku 2013 a byly to helmy, které měly jen DOT a ECE 22.04. Ale můžu napsat dotaz kolegům do Anglie, jestli to budou dělat nebo jestli to trh potřebuje. To je ale asi otázka spíš na výrobce helmy (tzn. na Nexxpro) ale s těmi přímo nekomunikuju ale může to zjistit produktový manažer. Nicméně teď se tak dívám do těch testů Sharp a nenašel jsem vůbec žádnou enduro helmu. Jen integrálky a systémový helmy.
Jinak koukám registrace dneska, první příspěvek. Účelová registrace? Kdopak jseš?
Upravil TomasTT dne 18.02.2015 11:00
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...