vykys napsal:
...tzn., ze funkcne jsou stejne, jde jen o to jak sedi...
diky, uz jsem se v te diskuzi ztratil
Ne tak docela. Funkčně jsou na tom o fous líp Sidi, jelikož mají kloub z obou stran takže jsou bezpečnější. Pokud ti ale nesednou, jako některým, tak Toucan jsou dobrou alternativou.
Jen te doplnim pokid Sidi nesednou jsou Toucany asi jedinou alternativou. Jinak u Toucanu je super ze delaji boty po pulcislech, takze kdo ma nohu mezi velikostma mu lip.sednou Toucany, hlaven jak uz je tu napsano, masli sirsi nohu tak vetsinou SIDI tlaci, moc nepocitat ze se roztahnou ja je jezdil 2000km a nepovolili.
Upravil schrek dne 29.09.2015 08:06
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Každému asi musí být jasné, že prodyšnost celokožené nebo plastovo-kožené boty bude špatná. Je to hodně podobné jako s botami na turistiku v horách. Existují celokožené nebo kombinované s textilem. To samé "taktické" vojenské boty. Taky se dělají celokožené nebo kombinované s textilem. Jedním z důvodů pro textil je právě prodyšnost (kromě nižší váhy, lepšího komfortu při chůzi do kopce a z kopce..) naopak kožené mají delší životnost (u těch částečně textilních pohorek se počítá max se dvěma sezónami) a líp odolávají třeba sněhu apod.
Každopádně - prodyšnost kůže je špatná. To je prostě dané. Gore-Tex (resp. jeho výrobce W.L. Gore & Co) proto vyrábí laminovaný materiál kde na vnější straně je perforovaná kůže. Prostě nemá smysl dávat membránu těsně pod neperforovanou kůži.
Nicméně kožené boty s membránou se vyrábí a celkem fungují. Kdo nevěří, může si na jednu nohu navléct igelitový pytlík a druhou mít v botě s GTX membránou a porovnat to. Jak je to možné? Mezi membránou a kůží je ještě další materiál, který absorbuje vlhkost z vnější strany membrány. V suchu to celkem funguje, jakmile je kůže mokrá, prodyšnost je ještě podstatně horší a v případě souvislé vrstvy vody je prodyšnost nulová. Gore-Tex dokáže transportovat vlhkost z vnitřní strany i v případě, kdy je vnější strana úplně ponořená do vody ale pak je potřeba rozdíl teplot (což teplo těla zajistí) a co nejméně materiálu ve vrstvách, ideálně mít GTX přímo na těle, což u bot nejde. Ponožky a vnitřní materiál boty jsou v tomhle případě překážka.
Takže celá funkčnost kožené boty s membránou bude omezená absorbcí vlkosti vnějšími vrstvami mezi kůží svršku boty a membránou. A je jasný, že to žádný zázrak nebude, pokud to není zateplená bota, kde je spousta materiálu. Ale v praxi to nebývá tak šílený - obvykle neprší tak, že by bota byla hodiny totálně ponořená do vody, materiál kůže bývá alespoň částečně impregnovaný (přinejmenším z výroby).. Zapatlat koženou botu souvislou vrstvou, která zavře póry v kůži je totéž jako zavřít jí do gumového obalu.
Já používal léta nějaký americký krém "mink oil". Doporučil mi to před lety kamarád a fungovalo to bezvadně. Teď asi rok a půl používám NikWax, ten je černý, takže to víc zakryje různý šrámy ale je to potřeba používat přinejmenším 2x tak často. Mink oil pasta byla v tomhle ohledu lepší ale byla bílá.
Já bych určitě nepoužíval nic, co se musí napouštět za tepla, žádné nahřáté vosky a oleje apod.
Doplněno:
Používám goretexové boty na moto od roku 2001 a najeto v nich mám odhadem tak 150 tis. km na různých motorkách. Nikdy jsem neměl pocit, že by byl jakkoliv méně nebo více prodyšné než normální plastové MX boty, kde žádná membrána není. Nějakou dobu jsem jezdil s děravými botami (bmw santiago a na silnici s taktickými Magnum s membránou Sympatex - taky už děravými) a v dešti jsem používal ponožky SealSkinz. Na jakékoliv normální ježdění a cestování není potřeba mít o prodyšnost a odvod potu obavy. Jezdím s GTX botami i v teplotách, které jsou asi hodně nadprůměrné a pořád to jde používat. Jen bych si přál, aby ty boty nebyly černé ale bílé.
Každopádně každý si to fakt může vyzkoušet - stačí na odpolední projížďku obalit jednu nohu strečovkou nebo do igeliťáku a za chvíli je rozdíl víc než evidentní. To samé se dá udělat s rukavicí - když někdo tvrdí, že GTX rukavice (i kožené) nedýchají. Za 10 minut se ukáže, jak to je.
Upravil TomasTT dne 29.09.2015 13:20
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Mink oil - asi od jiné firmy nabízíme, je to pruhledný tuk, a ještě mají na bázi NANO tento krém,
Jinak funkčnost všeho, nejen bot, s membránou je tak složitá a idividuální, že se o tom dají psát slohovky ... ale SIDI Adventure, Alpinestar Toucan a třeba TXC Desert, patří v tomto k tomu nejlepšímu.
Ja třeba osobně, protože jezdím více off, používam SIDI Crossfire.. a v případě že je hnusně, tak kombinuji s vodotěsnýma ponožkama DEXSHELL, není to samozřejmě idelální ale sucho a teplo mam po většinu dne.
ty sacky jsem nemyslel uplne vazne, cti smajliky, tome
jinak se memu selskemu rozumu prici tomu verit. a navic ta cena uz dorovnava rozdil ceny proti sidi a alpinestars
R 1200 GSA 4/2010
No já dal taky za svojí větu smajlíka...
Já bych tu variantu s nepromokavou ponožkou neviděl tak špatně - má to své výhody. Když je horko, tak můžeš jezdit bez toho a když dojde na nějaký potíže v brodu nebo prostě přijde cesta v lijáku a bota se promočí, tak vytáhneš ponožky a i když jsou boty úplně promočený, tak můžeš dál jet se suchou nohou. V případě toho brodu, kde je voda výš než kam sahá goretex, je to i řešení pro ty, kdo mají třeba ty Sidi - jak do boty nateče horem, tak se to hodí, protože ta bota bude vysychat dva dny.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
TomasTT napsal:
No já dal taky za svojí větu smajlíka...
Já bych tu variantu s nepromokavou ponožkou neviděl tak špatně - má to své výhody. Když je horko, tak můžeš jezdit bez toho a když dojde na nějaký potíže v brodu nebo prostě přijde cesta v lijáku a bota se promočí, tak vytáhneš ponožky a i když jsou boty úplně promočený, tak můžeš dál jet se suchou nohou. V případě toho brodu, kde je voda výš než kam sahá goretex, je to i řešení pro ty, kdo mají třeba ty Sidi - jak do boty nateče horem, tak se to hodí, protože ta bota bude vysychat dva dny.
jj, jen te skadlim :-)
ale jo, chapu vyhody te fusekle, ale moc tomu neverim. ale az vyhraju ve sportce tak jdu do nich
R 1200 GSA 4/2010
doporučili byste sidi adventure pro nekoho kdo jezdi prevazne na silnicich..? letos budu jezdit druhou sezonu na gsf650 twin tak chci i trochu off a nemam zadny boty... respektive ne bezepecny na moto.diky
Upravil krishna dne 14.03.2016 19:51
Čao, jezdím cca 90% silnici a Sidi adventure mám teď třetí sezónu a můžu jednoznačně doporučit. Skvělá bota a pohodlná na chůzi, dobrá ochrana nohy, Gore a peknej design, jsem s ní naprosto spokojenej.
kdo jinému, tak se z lesa ozývá...sám do ní padá
krishna napsal:
doporučili byste sidi adventure pro nekoho kdo jezdi prevazne na silnicich..?
Určitě jo - kupoval jsem je původně před 6 lety na Dakara, teď mám už čtvrtou sezónu V-Smrka (takže "offroad" moc nehrozí) a pro mě je to ideální turistická bota (až na to vrzání při chůzi).