Aktuální výbava - Canon EOS 600D, setový 18-55, pevná padesátka.
Mám možnost si bezplatně půjčovat originál Canon objektivy, ale musím kvůli tomu jet v součtu 60km a musím respektovat potřeby tchána a tak nejsou vždy k dispozici. Chtěl bych něco svého, abych mohl fotit motokros, Krotitele Baworů, zvěř, vzdálené detaily, ale i fotky na menší vzdálenosti atd.
Je mi jasné, že objektivy menších rozsahů dají více muziky, ale právě proto se ptám na zkušenosti lidí, kteří šli do kompromisu 18-200+ apod. Chtěl bych si pomoci od situací, kdy nemám čas měnit objektiv nebo to nedovoluje prostředí. Třeba při prohlídce v Osvětimi jsem byl na dešti a měnit v tom objektiv je peklo. No a pak jsem taky neustále nestíhal skupině, protože jsem pořád hrabal v brašně.
xHackerM napsal:
Aktuální výbava - Canon EOS 600D, setový 18-55, pevná padesátka.
Mám možnost si bezplatně půjčovat originál Canon objektivy, ale musím kvůli tomu jet v součtu 60km a musím respektovat potřeby tchána a tak nejsou vždy k dispozici. Chtěl bych něco svého, abych mohl fotit motokros, Krotitele Baworů, zvěř, vzdálené detaily, ale i fotky na menší vzdálenosti atd.
Je mi jasné, že objektivy menších rozsahů dají více muziky, ale právě proto se ptám na zkušenosti lidí, kteří šli do kompromisu 18-200+ apod. Chtěl bych si pomoci od situací, kdy nemám čas měnit objektiv nebo to nedovoluje prostředí. Třeba při prohlídce v Osvětimi jsem byl na dešti a měnit v tom objektiv je peklo. No a pak jsem taky neustále nestíhal skupině, protože jsem pořád hrabal v brašně.
Investovat bych chtěl kolem 15tis.
Já teda používám všude 16-35 a pokud potrebuju dam 70- 200 mam jeste ze zoomu 24- 105 ale nefotim s nim . Ptal ses na 18-300 - nešel bych do nej už z principu plastaku, a vysuvneho členu, kdyz budes mít na nejdelší ohnisko , zlomí ti to foťák v půlce tak ze za mě neeee
A ani nevím jestli se takový zverstvo vůbec vyrábí
Upravil fero dne 04.09.2014 21:33
Jo tak 70-200 mám k dispozici v červené řadě od Canonu. Více parametrů si nepamatuju. Je to pěkný focení, nic proti němu nemám. Jen jsem si chtěl ještě pomoci a snížit tu sedmdesátku... De facto jsi mi napsal to samé, co mi dneska říkal tchán. Úplně nejlepší jsou pevný a měnit je, ale nejsem profík, takže si těma zoomama pomůžu, ale asi tedy ne v tom velkým rozsahu.
Každopádně ještě mě zajímají názory Bystři a třeba Kanečka...
Upravil xHackerM dne 04.09.2014 21:54
Druhá akce po zakoupení zrcadlovky a povedlo se mi tohle. Docela mě to zaujalo, ačkoliv s odstupem času v tom vidím chyby. Foceno seťákem z bezprostřední vzdálenosti.
xHackerM přiložený následující obrázek:
Kdysi jsem měl NIKON 18-300 mm f/ 3,5-6,3 G AF-S ED VR, celkem podařený, ale horší jak na krátkém, tak i na dlouhém konci. Doporučil bych kvalitní 24-70, resp. 16-85 a pak 70-200. Ze statistiky cca 60.000 fotek v počítači mám zhruba 70% foceno základním objektivem. Podobné to mají skoro všichni.
Presne tak, vsechny fotky co mam, mam obyc setakem a obcas nejakou sigmou 70-200 ve 2,8 a uplne mi to staci. Vsechno fotim do RAWu a kazdou fotku zvlast upravuju. Ono drahy sklo je super, ale musis se s nim tahat, nesmis ho rozbit... ale potom nesmis fotit do JPEGu kterej to vsechno zase zabije, protoze sklo a drahej fotak gramlavy ruce nezachrani
jel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz
To jo, ale dobre ulozenou a hned po ruce na masine moc nejde dohromady...vozim vsechno v tankvaku kde si myslim, ze je to nejlepsi, ale aby to bylo i nejak tak pohodlny (ve stupackach), tak toho zase moc nevezu. Spis jsem linej toho vozit vic...
Ono ani tak nejde o ochranu, ta už je dnes vymyšlená, ale o velikost výbavy, aby se na motorku vešla. I to se dá, záleží na prioritách. Někdo je vášnivý fotograf, motorka, která ho baví taky, je ideální dopravní prostředek na jeho fotomisích, nevadí mu objemná výbava, hlavně že má vše sebou a nic ho nepřekvapí. Na druhé straně je motorkář, co si rád zdokumentuje dovolenou, třeba mobilem nebo kompaktem za 3000,-. A mezi tím jsou další skupiny motofotografů.
Dospěl jsem k názoru, že pokud focení někoho baví, jeden foťák nestačí. Já nemám vysoké nároky, s batohem se tahat nechci, na druhou stranu si pěkné fotky, nejen dokumentaci cesty. Jako první bude Sony RX100III, čekám ho každým dnem, kompakt velikosti krabičky cigaret, s výkonem údajně srovnatelným s levnými zrcadlovkami, dokonce i elektronický hledáček, i když výsuvný. Oproti nim má nevýhodu v ergonomii, stabilitě, ovládání a menším rozsahu zoomu (objektv má ale dobrou světelnost), výhodou, která to vyváží, je pro mne ale velikost, bude prostě stále po ruce.
Ivan přiložený následující obrázek:
vojto,já myslím,že dražší objektiv bude vyrobený z lepších materiálů a bude odolnější než základní plasťák,na uložení záleží,pak není žádný problém
bystricke přiložený následující obrázek:
No a pokud to půjde dobře, na jaře bych mu rád pořídil ještě většího brášku RX10, v mnohém jsou si s RX100III podobné, ale RX10 má to, co mi na RX100 chybí, tj. ergonomii, komfortní ovládání, zoom, dokonce vodě a prachuodolnost... Nebudu ho mít stále po ruce, ale právě těmito vlastnostmi se oba přístroje mohoudobře doplňovat.
Ivan přiložený následující obrázek:
Pokud jezdíte po asfaltu a máte dobře vypolstrovaný tankvak, tak není problém. Mám Canon EOS 50D + objektiv EF-S 17-55. 70-200 na cesty nevozím. Nechal jsem si na míru ušít tankvak od Lojza s dvojitým polstrováním. Po dvou cestách do Afriky objektiv vrže a občas zlobí elektronika. Hlavně je to způsobeno jemným pískem a taky, že se k němu chovám jak ****.
lochman přiložený následující obrázek:
Na momentky mam v kapse od kalhot kompaktního Olympusa. Prostě na některé záběry není čas vytahovat zrcadlovku. Občas ten rozdíl není tak markantní. Kompakt nemá problém za ideálních podmínek a při dobrém světle. Prostě CVAK a hotovo. Nastaveno na automat.
lochman přiložený následující obrázek:
Bystro to urcite, ale ono to ma zase dve strany mince, ja si treba ted do asie bral se sebou levnou 18-105, ma plastovy bajonet. Po padu se vylomil s tela, jasne s kovovym bajonetem ktery meli treba starsi 18-70 by se to nestalo, ale stacil by o neco vetsi pad a bylo by poskozene i telo...takhle jsem v Samarkandu sehnal jen druhy objektiv.
Nerikam at si neberete vybavu, berte si co chcete, jen ze na moje foceni mi staci obyc setak napr 16-85 do vsech situaci...
já vozím zrcadlovku v tomhle a opravdu funguje fantasticky, 1000 km jsme jeli v dešti teď ze šotolin, vše v suchu a to byla opravdu drahá výbava. Vejde dovnitř tělo, 3 objektivy, teleobjektv 70-200 L, blesk, různý další blbosti... Risknul jsem jestli výbava vydrží a měl ji vzadu místo topcase. Ten bag je fantasticky přizpůsobitelný a vypolstrovaný.
...a jinak bych řekl že pro běžný cvakání stačí dobrej kompakt, nicméně rozdíl ve výstupu je vidět. Stejně je každá fotka "digitální negativ" a potřebuje postproces (vyvolat) v grafickým programu.
Upravil MichalD dne 05.09.2014 09:07
všude dobře, s kávou nejlíp