Marek - "Stari most" v Mostaru je profláklá památka. Vlastně jsem o Mostaru nic nevěděl, jen jsem někde zaslechl, že během války v bývalé Jugoslávii byl bombardován. Až na místě jsem se dozvěděl pravdu a to místo mne opravdu fascinuje.
Pertla - máš pravdu, všiml jsem si toho, některé jsem už opravil a třeba je postupně vyměním i zde. Ty fotky vznikaly trochu narychlo, improvizovaně, asi hrála roli i únava a nedostatek času. Ale to není omluva, uznávám.
Pertla napsal:
On hrizont udělá hodně ... je to většinou první věc které si na fotce všimneš. Teda já
Hele, teď jsem na fotky koukal a jak jsem psal, že jsem některé mezitím rovnal, tak jseou to ty 2 z Mostaru - most není úplně rovně a věže taky. Ale Ty píšeš, že mi padá skoro každá, já o tom nepolemizuju, ale na dalších mi nic rušivého nepřipadá a když si vybavuji tu situaci a úhly, mohlo to tak být. I když ty kde jsem já a loď s oslíkem fotila Dáša, ale ani tam mne nic nertuší. Ale třeba jen blbě koukám, rád se nechám poučit, díky.
Pekna panoramka. Clovek by ani nerekl, ze je to takovy skaredy brcal
Čoveče když sme tam byli 3 týdny zpět, tak voda průhledná na 2 metry, takže krása oproti moři.
Loni jsem si rikal, ze se tam ocachtame ale pri blizsim pohledu jsem to vzdal. Bal jsem se ze ty chaluhy me stahnou pod vodu
Upravil milanosor dne 15.09.2015 12:33
I pád na hubu je pohyb kupředu
Pertla napsal:
Tak Ivane, omluva, padá jen Durmitor a Mostar by chtěl podle mě nepatrně do prava ... pocitově.
Nechci znít že poučuju, naopak ... rád si poslechnu kritiku na svou fotku, až sem nějakou dám
To je v pohodě, naopak já děkuji, tyhle věci mne posouvají. O Mostaru vím, na Durmitor mrknu. Ono se to někdy blbě pozná. Když fotím s RX100III, tak mám v hledáčku vodováhu, přes diplej jsou tam pomocné "třetinové" linky, ne vždy se ale podaří...
Ale stejně bych potřeboval poradit, mám třeba z téhle dovolené fotku přístavu v Budvě, bílé jachty a u mola černé Lamborghini. Rychlý cvak, chodila spousta lidí. Fotka je i tady na fóru u cestování v cizině, vlákno Balkán 2015. No a je tam sloup a ten je nakřivo. Tak jsem to zkusil srovnat, ale v ten moment se zdeformovalo auto, nechal jsem tedy raději křivý sloup jako menší zlo. A teď co - vymazat sloup? Nebo je nějaká jiná rovnací metoda?
Díky kluci, metoda rovnání vertikál horizontem mne nenapadla:-).
Objektiv mám na RX pevný (co je shiftovací?) a používám Zoner, prokousávám se jím ale postupně...
Tilt/shift objektivy jsou na foceni vesmes architektury, daji se na tele naklanet a tak si hrajes s perspektivou. Na bezne foceni je to zbytecna a zbytecne draha hracka.
Popis treba zde http://www.megapi...t-objektivjel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz
Vojta - díky za vysvětlení objektivu, to opravdu nebudu řešit, navíc, jak jsem psal, RX100III co vozím na mtocestách, má nevýměnný objektiv a u Sony A77II si s tím rád pohraji.
Budu zkoušet rovnat vertikály pomocí horizontál, jak poradil Marek. Deformace objektů přes rovnání vertikála/vertikála je u mne poměrně častá.