Mr GS napsal:
To,že má garmin nejlepší mapy je JEDINÁ věc,co mě u toho šmejdu zatím drží.
Jeden příklad za všechny,co se mi stal zrovna včera večer.
Verze normální-logická http://www.mapy.c...D&ri=0
Verze trotlgarmin při nastavení-nejkratší čas a odškrtlé pouze zakázat nezpevněné cesty http://www.mapy.c...D&ri=0
musel jsem zadat další 3 průjezdný body,aby mě tama i ten seznam táhl
Může mě to,prosím vás, vysvětlit nějakej zastánce garmina?
Mimochodem...nemám tam ŽÁDNOU HUDBU ANI TEL.SEZNAM...je to prostě dementní krám,kterej je použitelnej jen,když si člověk doma sedne k PC a cestu si naplánuje sám křižovatku po křižovatce.Je to předraženej digitální roadbook
A co kdybys místo nadávek zkusil konstruktivnější přístup a třeba zkusil najít problém u sebe třeba v nastavení?
Z590: Atlas 2013.5NT a zadané jen "města" - Klecany do Lobeček. 17km.
Tak jsem to tady zkusil hnedka na Z660 zákazníka na krámě (proto ta ofocená obrazovka navigace) a trasa mi přijde identická.
Koukám se na to a jak to tak vidím, tak jsi nejel nejrychlejší ale nejkratší, protože tak jak jsi asi jel to je 14km a ta nejrychlejší má 16km.
Ta navigace nedělá nic víc než co jí řekne algoritmus a autorouting v mapě. Pokud zadáš "nejkratší" tak to znamená - tady teď jeď po panelce kolem kravína ke hnoji a napoj se na hlavní - protože to je o 500m kratší než nový obchvat téhle vesnice. A pokud tam máš zadané "nejrychlejší", tak pokud jedna trasa je spočítaná jako celkový čas 16:00min a druhá trasa 16:57, tak se pojede ta za 16:00. V některých navigacích se ale vytváří tabulka tvých vlastních průměrných rychlostí a úseků, kde člověk jezdí a jak je jezdí a navigace to umí preferovat i když výpočet vede jinudy. To samé TMC dopravní informace, to samé dopravní informace z Linku apod. Ale to není na všech navigacích.
Upravil TomasTT dne 25.08.2014 15:58
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Mr GS napsal:
Verze trotlgarmin při nastavení-nejkratší čas a odškrtlé pouze zakázat nezpevněné cesty http://www.mapy.c...D&ri=0
Mimochodem...nemám tam ŽÁDNOU HUDBU ANI TEL.SEZNAM...je to prostě dementní krám,kterej je použitelnej jen,když si člověk doma sedne k PC a cestu si naplánuje sám křižovatku po křižovatce.Je to předraženej digitální roadbook
Právě jsem to zkoušel v mojí 550 a při stejném nastavení jako píšeš mi to našlo první variantu trasy
Mr GS napsal:
Právě jsem to zkoušel v mojí 550 a při stejném nastavení jako píšeš mi to našlo první variantu trasy
Jak říká můj kamarád - "některé věci se stávají jen některým lidem". Je to prostě dementní krám, který má bohužel příliš voleb nastavení a pokud člověk neví co nastavuje, tak se nechová tak, jak by měl. Ne že by někde nebyly chyby v mapách - těch se dá najít fůra ve všech mapách i těch od TomTomu ale čím víc možností ty navigace nabízí, tím víc s tím mají někteří uživatelé problémů.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Hudbu, telefon ani handsfree v navi nemám a automatický zoom mám vypnutý.
Navigace je promazaná podle instrukcí ze školení v TT, takže samo. Basic mapu mám Jen mě překvapuje, že má jen 48 Mb
Vyzkouším tu změnu zoomu zda to pomůže.
Mr GS napsal:
Garmin má třeba zábavnou funkci vést tě vždy přes Prahu centrem,ikdyž zadáš nejkratší čas,nebo tě jen tak na chuť na 120km dlouhý trase zavede aspoň na 10km z hlavní cesty,aby ses nenudil nebo třeba neusnul.
Tim jsi me strasne pobavil! Ted se mi stalo v Haagu jedu po siroke hlavni silnici, vsechno pekne, rikam si to zas bude "zabava" porad pojedeme jen rovne. A najednou garmin ze mam odbocit do leva. Tak jsem odbocil, asi sto priscnych prahu, dalsich 7 odbocek, par semaforu jen tak... No a najednou mi garmin zahlasil ze mam odbocit doleva. Tak jsem odbocil doleva a hups, pri odbocovani a pohledu mirne doprava jsem videl tu krizovatku na ktere mi prikazal odbocit doleva predtim. Takze cela ta sarada byla jen abych se objevil o 50 metru dal. Holt asi tam byla chyba mapy. Ale jelikoz prselo a my jsme byli asi tak 10km od hotelu, tak me tahle zajizdka tak nasr*la ze nebyt zamceneho drzaku na navi tak bych ji i jednou rukou vysunul a hodil do prikopu
A vcera jsem musel pristoupit k master resetu, protoze se nespustila Ale mam sveho GPSMAP 62 rad Jo a mapy City navigator 2014 (uz ale nevim ktera konkretne verze).
Mimochodem na nektere veci jsou mapy OSM lepsi, ale zas se obcas tak zblbnou ze te poslou na 900km streku misto 350. A pak to nastaveni avoidances... to je fakt saskarna u tech OSM map
Ale obecne si myslim ze lepsi navigace na moto jsem nevidel. Mapy dobre, trochu pomalejsi, hlavne ty gpsmap a ovladani v rukavicich supr. Ale nemuzu soudit zadne Zumo, jelikoz jsem ani jedno nazkusil...
Sorry za trochu OT
Upravil radovant dne 25.08.2014 17:14
Mr GS napsal:
Jak říká můj kamarád - "některé věci se stávají jen některým lidem". Je to prostě dementní krám, který má bohužel příliš voleb nastavení a pokud člověk neví co nastavuje, tak se nechová tak, jak by měl. Ne že by někde nebyly chyby v mapách - těch se dá najít fůra ve všech mapách i těch od TomTomu ale čím víc možností ty navigace nabízí, tím víc s tím mají někteří uživatelé problémů.
Nic jinýho jsem ani od tebe nečekal.Každej náš rozhovor na toto téma skončil tím,že tam mám určitě něco blbě nastavený.Kdybych se chtěl hádat,tak bych taky mohl říct,že to tvoje testování a srovnávání navigací na trase TT a domů je ke stejnýmu prdu,jako testování v Maroku,kde je 15 cest ve 3 řadách a není prostor pro milon variant.Tu navigaci mám 5 let a používám ji docela dost často.Myslím,že vím,co a kde se dá nastavit.Navíc to,že je 95% ujetý vzdálenosti v pořádku to jen potvrzuje,ale těch zbylých 5% rozložených postupně na prakticky každou delší cestu je neuvěřitelně nasíracích.To,že to z ničeho nic dělá neskutečný zmatky a nesmyslný odbočky ti klidně postupně zdokumentuju a naflákám sem na foto,když nevěříš...navíc na to mám svědky.Prakticky každej,kdo semnou jel někam,kde jsme to neznali a nechali se vést mojí navigací ti to potvrdí...zážitků s tímto dementním "spolujezdcem" máme spousty
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Mr GS: Garmin používám na motorce od roku 2009. Měl jsem asi všechno, co kdy vyrobili s vyjímkou Questa. StreetPiloty, GPSIII, GPS-V, 276, 278, všechny Zuma, Nuvi 220, 60C, 60CSX, Montanu... Myslím že s Garminem mám najeto na motorce přes 100 tisíc km. Měl jsem ho už na Yamaze, pak na LT, Dakaru, na 1150 i 1200.
Kromě toho jsem používal desítky navigací v autě - všechno co se mi dostalo do ruky - TomTom, Mio, Garminy auto i kamionové... Neřekl bych, že s Garminem jezdím kolem komína. Používám ho na každou cestu kamkoliv jedeme autem i na motorce. Dohromady minimálně 40-50 tis. km ročně.
Občas zazlobí jakákoliv navigace - i TomTom umí udělat pitomost (třeba když jsme měli sraz v Českém Šternberku, tak vedl asi 2km ulicí paralelní s hlavní silnicí kde byla šířka tak, že jsem málem autem neprojel aby se napojil na tu hlavní). To nejsou chyby navigace ale map. Mapy dělají prakticky jen dvě firmy komerčně plus OSM. V Garminu máme pro ČR obě konkurenční mapy - Navteq (Nokia/MS) i TeleAtlas (TomTom) a po pěti minutách i OSM. Takže si může člověk vybrat. Navigace bude dělat jen to, co má naprogramované a zvolené v nastavení trasování - je to hloupý počítač bez vlastní "inteligence". Ale může se tam projevovat vliv faktorů, které nejsou vidět na první pohled - dopravní informace, databáze typů silnic kterými člověk jezdí nejčastěji a jejich průměrné rychlosti, chybné nebo úmyslně chybné úseky silnic kde GIS firma z různých důvodů odklání provoz tím, že nastaví nesmyslnou průměrnou rychlost nebo změní třídu komunikace apod. Tyhle věci nevidíme ale navigace z nich počítá trasu. Pokud je chyba v mapě, projeví se tak, že se to dá zopakovat. Z místa A do místa B povede při správném nastavení trasy stejně (špatně). Nahlásí se to garminu nebo tomtomu a oni to v dalším vydání mapy opraví. Opravili zatím všechno, o čem vím, že někdo reportoval.
Důvod, proč si myslím, že máš něco nastavené jinak než já je třeba v tom příkladu který jsi uváděl.
Cituji: Jeden příklad za všechny,co se mi stal zrovna včera večer.
Verze normální-logická
http://www.mapy.c...D&ri=0
Verze trotlgarmin při nastavení-nejkratší čas a odškrtlé pouze zakázat nezpevněné cesty
http://www.mapy.c...D&ri=0
musel jsem zadat další 3 průjezdný body,aby mě tama i ten seznam táhl Shock
Na dvou navigacích, které jsem popadnul (z toho jedna byla zákazníka a ne moje) a na další 550 ti píšeme, že to s normálním nastavením nejrychlejší trasy počítá tu variantu první, tedy kterou píšeš že je "logická". Ty jsi jel podle trasy, kterou mi 660 ukazovala jako "nejkratší vzdálenost". Tak celkem LOGICKY myslím, že to nastavení nebylo v pořádku, když na třech jiných navigacích ukazuje trasu na tom úseku jinudy než tobě. Nebo čím by to asi tak mohlo být, že různé navigace a různé mapy počítají cestu jinudy než tobě? Bez ohledu na to, jak dlouho Garmin používáš, to neznamená, že se nemůžeš splést a zadat nejkratší namísto nejrychlejší. Když budu mít tu navigaci v ruce, tak prvně zkontroluju jestli máš zapnutou jen jednu mapu (opět problém velmi častý - lidi mívají zapnuté CN a Topo a diví se, že jim to blbne). Pak nastavení výpočtu (nejrychlejší) a kudy nejezdit (zaškrtnuté jen nezpevněné cesty a pruhy pro autobusy a případně TMC). Když to takhle nastavím v Zumo 660 s mapou CN2013 a počítá to tou "logickou" variantou, tak to tvoje navigace při stejném nastavení MUSÍ počítat taky. Jestli nepočítá, tak je to špatně a i kdyby se celá navigace měla nahrát do továrního nastavení a nainstalovat znova, tak to počítat musí stejně. Není možné, aby jedna počítala trasu jinak než druhá se stejným nastavením. V Zumu 660 není tabulka úprav průměrných rychlostí, dopravní info nepoužíváš, tak to musí být stejné.
Jinak já nejsem výrobce, pokud si chceš stěžovat, tak máš možnost volat na podporu Garminu, kde jsou lidi, kteří jsou za to placení, protože jsou zaměstnanci pobočky výrobce (už ani ne importéra, je to opravdu zastoupení Garmin vlastněné přímo výrobcem). Já jen vím, co ty navigace dělají a nedělají a když mi někdo napíše, že mu to blbne na úseku A-B v téhle mapě, tak to ověřím a vyplňuju ty formuláře na webu abych ty chyby nahlásil. Je absolutně k ničemu, když SEM dáš nějaké obrazovky. Garmin to nečte. Já to řeším pro své zákazníky, kteří se na mě obracejí mailem nebo přímo přijedou. Takže jestli chceš udělat něco konstruktivního, tak vyplň tenhle formulář na webu garmin a pomůžeš ostatním, protože Garmin ty chyby fakt testuje a opravuje. Ten formulář tady byl už několikrát. Ostatní je jen žvanění k ničemu. ¨
Ale podle mě zrovna na úseku Klecany->Lobeček žádná chyba není.
Co se týká testování navigací v Maroku, tak to možná pro tebe vypadá že tam není prostor pro varianty ale opak je pravdou. Jednak to je úsek Praha - Malaga - Maroko - Praha, kde se najede 6tis. km po Evropě než se vůbec do Maroka vjede a tam se najede třeba 4 tisíce převážně mimo jakékoliv hlavní tahy a dálnice (a dálnice i hlavní tahy tam jsou). A střídají se čtyři různé mapy - v které jiné zemi v Evropě máš k dispozici čtyři mapy které umí autorouting po silnici? Donedávna ČR, protože Topo uměla navigovat po silnici ale navigační vrstva je převzatá z mapy Atlas, takže jsou jen tři. Ale to je fuk. Drtivá většina lidí jezdí jen po Evropě a nepotřebuje aby je navigace dovedla z Okoře do Tuchoměřic ale aby je vyvedla z Mondsee do Kutzbuhelu přes Salzburg tak, aby nemuseli kupovat dálniční známku apod. Tohle výrobci navigací donedávna vůbec neřešili - ani TomTom ani Garmin ani nikdo. Prostě to bylo na okraji zájmu. Garmin to změnil v 590, kde je nastavení docela hodně ale pořád se používají ty samé mapové podklady, kde poskytovatelé mapových dat označí úsek jako "placený" i když třeba není nebo naopak a v určitých situacích se trasa s těmi parametry spočítat vůbec nedá, protože u moto navigací se počítá a zobrazuje první nalezená varianta bez ohledu na to, jestli je nejlepší. Navigace, která uměla spočítat trasu "rychle ale nekvalitně" nebo "pomaleji ale lépe" nebo "nejlépe ale nejpomaleji", už na trhu není. Až zase 590 umí tři varianty s rozptylem ale většina lidí ani neví o tom, že tam ta možnost tří variant stejně nastaveného výpočtu existuje. Každopádně - ano, taky mě někdy navigace naštve, když se chová divně. A stává se to a někdy nevíš, co se dělo a proč to dělala ale většinu má na svědomí mapa a ne navigace.
Upravil TomasTT dne 26.08.2014 13:00
radovant napsal:
A najednou garmin ze mam odbocit do leva. Tak jsem odbocil, asi sto priscnych prahu, dalsich 7 odbocek, par semaforu jen tak... No a najednou mi garmin zahlasil ze mam odbocit doleva. Tak jsem odbocil doleva a hups, pri odbocovani a pohledu mirne doprava jsem videl tu krizovatku na ktere mi prikazal odbocit doleva predtim. Takze cela ta sarada byla jen abych se objevil o 50 metru dal.
Dokážeš to zopakovat v režimu simulace (s vypnutou GPS)? Nastavit to místo kde jsi jel a kam jsi jel a dát spočítat trasu kudy to povede nebo to projet v simulaci?
Pokud to povede tudy, kudy jsi jel, tak je to jasná chyba mapy a stačí to nahlásit (odkaz o příspěvek výš). Pokud ne, tak to mohlo být způsobené několika vlivy - od vlivu pozemního vykrývače GPS signálu (ve městech pochybuju, používají se spíš na dálnicích a u tunelů) nebo odrazu signálu (možné a časté) - že by navigace přehodila tvojí polohu o kus vedle, stačí třeba o 50m - kde by už se ale "vyplatilo" jet tou trasou kterou popisuješ, protože by teoreticky šlo "ušetřit" třeba 20 vteřin času nebo 100m vzdálenosti (podle toho jak jsi měl nastavený výpočet). Pochopitelně že mapy neuvádí že tam jsou příčné prahy a průměrná rychlost je třeba 50km/h stejně jako na té trase, kterou jsi jet měl. Ale pro "logiku" navigace znamená ušetření pár metrů důvod, proč tě odklonit jinak.
Taky záleží na konkrétní navigaci a zrovna řada GPSMAP 60/62 a bohužel i 64 naviguje po silnici dost šíleně. Například při odbočování počítá pořád stejný čas jako kdybys jel rovně. Schválně si to zkus zadat pomocí tvarovacích bodů - udělej trasu dlouhou třeba kilometr na nějakém úseku ve městě rovně bez odbočování a pak zkus trasu kde máš 10 odboček na stejné vzdálenosti a po ulicích se stejnou maximálkou a uvidíš, že čas mají stejný. To samé Montana. Těch věcí tam je víc a já v životě jen jednou chtěl fakt vyhodit navigaci z okna - právě s Montanou na cestě přes Německo do Holandska a zpátky. Zumo počítá trošku jinak, automobilové Nuvi taky. A jinak počítá i Zumo 550 proti Zumu 660 a třeba Zumu 390 nebo 590, které mají stejný algoritmus.
Takže je možné, že ta trasa přes "prahy" byla podle navigace skutečně rychlejší - kdybys jel pořád 50km/h a nebyly tam prahy a odbočky. I kdyby to bylo rychlejší o 10s a navigace tě kolísáním signálu nebo odrazem hodila o pár desítek metrů vedle tak už to může stačit k tomu, aby to navigace přepočítala a jela jinudy. Ideální je na to vypnout automatický přepočet trasy. Pak bys to viděl co se děje - kdybys byl na ulici X a navigace chtěla přepočítat trasu protože by zobrazovala že jedeš v jiné ulici nebo v protisměru nebo něco takového, tak bys to prostě nechal a nepřepočítával a bylo by to. Takhle jsi to neviděl a reagoval až na ten přepočet na odbočení. A nebo tam je fakt chyba v mapě - to se dá ale vyzkoušet když zadáš odkud jsi jel a kam.
TomasTT:
To uz bohuzel nezopaknu, bylo to nekde v tom Haagu, ale kde presne nevim Myslim si ze tam byla chyba mapy, protoze spatny odraz nebo neco podobneho bych necekal - celkem siroka silnice, zadne vysoke budovy.
Pocitani trasy na GPSMAP je fakt obcas trochu silene a jak rikas, nema v algoritmu toto zpomalovani, takze obcas je clovek prekvapen kolik semaforu te ceka Ale jelikoz to pouzivam i jako turistickou navigaci a na moto me vzdy dovedla kam mela, nestezuju si. Jen dane okolnosti me donutili zvednout hlas na navigaci (co me znaji potvrdi ze jsem clovek klidny az primo nenasratelny beznyma vecma ) a uvazovat o jejim dalsim zivote mimo motorku. Jsem ale rad ze jsem to neudelal
Mel bych ale na tebe jednu otazku, kdyz uz te tady mam Jedna se mi o lifetime - mam zakoupene mapy, jak jsem psal, verzi si nepamatuju. Muzu si dokoupit lifetime i po nejake dobe a aktivovat ikdyz mapy mam treba rok, dva stare? Treba co mame doma tomtoma pro Fiata tak tam bylo potreba lifetime aktivovat (a tedy zakoupit) do 90 dni od registrace.
Jen je skoda ze se lifetime pak neda prenest na novou navigaci, takze nevim zda nepockat spis jeste chvili a nekoupit pak 64ku (priznam se ze nabijeni za jizdy ne celkem laka, alespon se nestane ze mi uprostred druheho treku dojdou baterky...). Drzak by mel na 64 sedet stejne jako na 62 pokud se nepletu
Nic tam nastavený blbě nemám...zase tolik toho tam k nastavení není,tak z toho nedělej jadernou fyziku.Měl jsem to v režimu automobil,protože jsem jel autem a v tom režimu jsem NIKDY nepoužil kratší vzdálenost...a ani nikdy nepoužiju,když vím,co to umí za hovadiny i v kratším čase.
Na motorce to moc neřeším,pokud zrovna někam nespěchám.Naopak mě to tahá tak nesmyslně,že normálně bych se tam nikdy nepodíval,ale když mě to vyvede v autě a ještě jako třeba teď s naloženým transportérem a s přívěsem,tak mám co dělat,abych to nevyrval a nefláknul z okna.Prostě to funguje dobře...vede mě to po hlavní a najednou z ničeho nic,takováhle past na 5-10km a pak zase funguje dobře.To bych žádným nastavením nezpůsobil,ani kdybych chtěl.
Několikrát už jsem to porovnával i s ostatníma lidma i jinýma navigacema.Vede mě to 90% trasy stejně a pak to vypotí takovouhle haluz a po pár km zase navede na stejnou cestu.
Dokonce se mi už 2x stalo,že mi to KRATŠÍ vzdálenost do stejnýho místa vypočítalo přesně o 1km DELŠÍ,než kratší čas a dokonce to samo ukázalo ve vzdálenosti do příjezdu...a 2x jenom proto,že to málokdy zkouším.Trochu mě to pobavilo,ale už mě nic na světě nepřesvědčí,že to není dement-po tomhle určitě ne.
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Mr GS:
Já chápu že tam toho k nastavení moc není ale podívej se prosím na tohle. Je to další (!) navigace - opět nějaká Zumo 660 co tady má dneska zákazník na upgrade map. Ještě není aktualizovaná, je tam mapa 2013.20 a software 4.70
Vidíš ty dvě trasy? Nejrychlejší je evidentně totožná s tím, co uvádíš jako "logická" a nejkratší je podle mě to, co jsi jel ty.
Nemá smysl se asi víc dohadovat. Tak se ti navigace sama přepnula a i když jsi měl zaškrtnutou nejrychlejší, tak se to přepnulo na nejkratší. Nevím. Každopádně to, že ti to během 100km trasy přidá 10km nesmyslů je špatně a ta navigace to běžně nedělá a dělat by neměla a měl bys to řešit asi se servisem. Prostě to normální není.
Nepíšeš jaké tam máš mapy, jakou verzi software. I tohle je docela důležitý.
radovant napsal:
TomasTT:
To uz bohuzel nezopaknu, bylo to nekde v tom Haagu, ale kde presne nevim Myslim si ze tam byla chyba mapy, protoze spatny odraz nebo neco podobneho bych necekal - celkem siroka silnice, zadne vysoke budovy.
Pocitani trasy na GPSMAP je fakt obcas trochu silene a jak rikas, nema v algoritmu toto zpomalovani, takze obcas je clovek prekvapen kolik semaforu te ceka Ale jelikoz to pouzivam i jako turistickou navigaci a na moto me vzdy dovedla kam mela, nestezuju si. Jen dane okolnosti me donutili zvednout hlas na navigaci (co me znaji potvrdi ze jsem clovek klidny az primo nenasratelny beznyma vecma ) a uvazovat o jejim dalsim zivote mimo motorku. Jsem ale rad ze jsem to neudelal
Mel bych ale na tebe jednu otazku, kdyz uz te tady mam Jedna se mi o lifetime - mam zakoupene mapy, jak jsem psal, verzi si nepamatuju. Muzu si dokoupit lifetime i po nejake dobe a aktivovat ikdyz mapy mam treba rok, dva stare? Treba co mame doma tomtoma pro Fiata tak tam bylo potreba lifetime aktivovat (a tedy zakoupit) do 90 dni od registrace.
Jen je skoda ze se lifetime pak neda prenest na novou navigaci, takze nevim zda nepockat spis jeste chvili a nekoupit pak 64ku (priznam se ze nabijeni za jizdy ne celkem laka, alespon se nestane ze mi uprostred druheho treku dojdou baterky...). Drzak by mel na 64 sedet stejne jako na 62 pokud se nepletu
Ten Haag by mě celkem zajímal. Nemáš to ani v historii v GPX jako projetou trasu? Podle toho by se to dalo najít kde to bylo..
Co se týká lifetime - tak předpokládám že mluvíš o Lifetime na mapu City Navigator (lifetime licence může být prakticky na jakoukoliv mapu kterou výrobce nabízí s touhle garancí - třeba Topo). Každopádně u CN to můžeš aktivovat kdykoliv - pokud máš tu plastovou kartičku, tak zaregistruješ navigaci do nějakého účtu na my.garmin a pak tu plastovou kartu Lifetime aktivuješ a připojíš k tomu účtu. Pak ve správě účtu přiřadíš tu licenci té zaregistrované navigaci a to je všechno. Pokud byl lifetime přímo k navigaci (nemáš plastovou kartu), tak je už zaregistrovaný od výrobce a stačí udělat registraci navigace a v my.garmin rovnou uvidíš aktivní lifetime. Jestli máš tu plastovou kartu a nebyla aktivovaná, tak jí můžeš aktivovat na novou GPS ale musel bys u ní mít jakoukoliv (i starou) licenci té mapy. A to je v případě CN a 64 problém. Stálo by tě to 2500Kč navíc za tu single licenci CN abys na to mohl udělat Lifetime, protože CN u té navigace nebývá.
Ta 64 zase takový moc pokrok není.. Čekal jsem něco lepšího. Tělo je stejný, držák tím pádem taky.
TomasTT: Kouknu na to zda to mam v PC - m ise stala nemila vec, navi se pred par dnama sekla a musel jsem na master reset (asi moc dat, nebo co... proste se poustela poustela a pak vypla a neslo to ani na USB. Je ot zatim podruhe... Asi nejaky bug firmwaru), ale nepamatuju si zda jsem data uz nahral do basecampu... Kazdopadne pokud to najdu tak ti to poslu.
City Navigator 2015.20 je k dispozici v NT verzi i pro Zumo 660 a další navigace, které neumí unicode. Takže můžete aktualizovat. Včera odpoledne trvala aktualizace tak dvojnásobnou dobu než normálně, v noci to běželo jen trošku pomaleji než obvykle.
prosim.. když mam naplanovanou trasu v mapsource a chci v polovině trasy trasu upravit jde to jinak než ve vlastnostech trasy posouvat nový prujezd do poloviny ? snad je to trochu srozumitelné. omlouvam se jestli se to už někde řešilo.. díky.
Vyjel jsem a nevim kdy se vrátím.
no v Basecampu to jde uz jednoduseji, ale zas musis lest do vlastnosti trasy jen to muzes vlozit ma misto kde to urcis v tom seznamu bodu
Upravil schrek dne 01.09.2014 14:07
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
lupen napsal:
prosim.. když mam naplanovanou trasu v mapsource a chci v polovině trasy trasu upravit jde to jinak než ve vlastnostech trasy posouvat nový prujezd do poloviny ? snad je to trochu srozumitelné. omlouvam se jestli se to už někde řešilo.. díky.
Nevím přesně asi co chceš dělat ale jestli chceš jen změnit vedení trasy jinudy, tak stačí zmáčknout na tlačítko "nástroj výběr" (šipečka) v nástrojové liště a dvakrát kliknout na tu trasu a objeví se přímky ze startu do cíle do místa kurzoru, který můžeš přesunout kamkoliv jinam a trasa se přepočítá přes ten bod.
tomasi ty jsi GURU.. !!! nechceš udělat školení na radarce ? super moooc díky.. ! se m si říkal k čemu tam ta šipiška je..
Upravil lupen dne 01.09.2014 20:53
Vyjel jsem a nevim kdy se vrátím.