jo : děkuji také marovi že mi poslal exe soubor mapsource a telefonní konzultaci.
tomas TT : zvaž tu radarku. myslim, že nejan já bych spojil příjemné s užitečným.
Vyjel jsem a nevim kdy se vrátím.
zdravim. mal by som otazku na niekoho kto sa vyzna alebo je majitelom garmin oregon 650. rozmyslam vymenit moje zuno 550 za nieco skladnejsie a prenosnejsie a oregon sa mi viac paci a myslim ze lepsie vyhovyje ako map 62 alebo 64.
otazka znie: ak tam dam mapy normalne- city navigator- ma to funkcie ako najblizsia cerpacia stanica a podobne? myslim ze v zuno je to co je v okoli alebo tak dako.
a napadla ma druha otazka: su tam rovnake mapy ako v zuno? myslim taky isty format? zda sa mi ze som tu cital ze na map 62 a 6x je to dako inak.
vdaka za pomoc.
Ked niekto vyhrava neznamena to, ze je lepsi, ale ze podvadza
ja mel GPSMAP62 a ted mam zumo 590, mapy jsou stejny jen trochu jian grafika diky rozliseni display, co se tyka benzinek v obou navigacich lze nastavit lepereceno hledat nejblizsi zajmovy bod benzinka atd, u zuma je to rychlejsi jelikoz je to primo polozka v menu lepereceno polozka "po ceste" u Gpsmap62 mi vyhovovalo, ze sem tam mel ikony vsech zajmovych bodu co tam byl kdekoliv v mape kam jsem poslal kurzor, zumo tohle neumi
a co mi vadi je to , ze kdyz si v Basecampu zvolim tsvoje body s nejakou ikonou tak prote ZUMO neumi propsat tu grafickou cast a da mi to jako zeleny srdicko (oblibeny bod) a tohle mi vadi a dost, turisticky navigace tohle umi daleko lip zobrazit a hlavne vsechno dohromady a ne jen vyber zajmovych bodu "po cete jak Zumo" a tam jsou jen 3
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
lupen napsal:
jo : děkuji také marovi že mi poslal exe soubor mapsource a telefonní konzultaci.
tomas TT : zvaž tu radarku. myslim, že nejan já bych spojil příjemné s užitečným.
Jsem rád, že to pomohlo. MapSource je mrtvý produkt, vývoj byl ukončen, žádná nová verze nebude... tak je otázka, jestli má smysl se tím nějak víc zabývat. BC sám neumím pořádně - nemám ten program rád a radši používám MS i s tím, že prostě je už zastaralý.
Spíš když někdo napíše dotaz, tak může víc lidí odpovědět jak na to. Tohle jsem náhodou věděl, protože to takhle dělám ale třeba neumím pořádně upravovat stopy, spojovat je atd. S tím taky zápasím pokaždý.
Školení na MapSource dělám celkem pravidelně u nás, je to zadarmo pro zákazníky co mají navigaci od nás. Možná by šlo udělat nějaký otevřený workshop - třeba s lektorem na vyšší úrovni, někdo z Garminu. Promyslím to. Radarku nevidím reálně, těším se, že si v polovině října dám dovolenou někde v teple
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
xNOKIAx napsal:
zdravim. mal by som otazku na niekoho kto sa vyzna alebo je majitelom garmin oregon 650. rozmyslam vymenit moje zuno 550 za nieco skladnejsie a prenosnejsie a oregon sa mi viac paci a myslim ze lepsie vyhovyje ako map 62 alebo 64.
otazka znie: ak tam dam mapy normalne- city navigator- ma to funkcie ako najblizsia cerpacia stanica a podobne? myslim ze v zuno je to co je v okoli alebo tak dako.
a napadla ma druha otazka: su tam rovnake mapy ako v zuno? myslim taky isty format? zda sa mi ze som tu cital ze na map 62 a 6x je to dako inak.
vdaka za pomoc.
Mapy jsou ve stejném formátu jen myslím potřebuješ každou mapu samostatně a ne mapsety s více mapama, protože to nepůjde samostatně vypínat a zapínat. Nejsem si tím 100% jistý ale Montana to takhle má a to je podobná řada. Co mapa, to soubor.
Vyhledávání POI, WP je stejné
Ale jestli to je dobrý výběr, to je otázka. Podle mě je Oregon poměrně malý a displej je spíš dělaný na turistiku. Ovládání v rukavicích nic moc.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Mapy jsou ve stejném formátu jen myslím potřebuješ každou mapu samostatně a ne mapsety s více mapama, protože to nepůjde samostatně vypínat a zapínat. Nejsem si tím 100% jistý ale Montana to takhle má a to je podobná řada. Co mapa, to soubor.
Vyhledávání POI, WP je stejné
Ale jestli to je dobrý výběr, to je otázka. Podle mě je Oregon poměrně malý a displej je spíš dělaný na turistiku. Ovládání v rukavicích nic moc.
co znamena kazda mapa samostatne? ved v zumo to je myslim img celej europy a potom dalsi na topo a pod.
viem ze oregon je nemsi ale zas je vecsi ako map6x a s tym vela ludi jazdi co som cital. len mne trocha nevyhovuju tie tlacitka i ked vyzera lepsie ako oregon. a oregon preto aby sa to dalo vziat do ruky ked sa niekde ide- s mojim 550 to nie je komfortne chodenie a baterka tolko nevydrzi. preto musim urobit daky kompromis. a montana je u dost velka a aj cenovo inde
xNOKIAx napsal:
co znamena kazda mapa samostatne? ved v zumo to je myslim img celej europy a potom dalsi na topo a pod.
viem ze oregon je nemsi ale zas je vecsi ako map6x a s tym vela ludi jazdi co som cital. len mne trocha nevyhovuju tie tlacitka i ked vyzera lepsie ako oregon. a oregon preto aby sa to dalo vziat do ruky ked sa niekde ide- s mojim 550 to nie je komfortne chodenie a baterka tolko nevydrzi. preto musim urobit daky kompromis. a montana je u dost velka a aj cenovo inde
Každá mapa samostatně znamená, že jeden soubor .IMG bude obsahovat jen jednu mapu. Normálně IMG soubor může obsahovat i víc map dohromady a v některých navigacích jdou samostatně vypínat a zapínat (nuvi, zumo...) ale v těch turistických ne. Když připravuješ mapy z MapSource, tak si můžeš vybrat třeba to české Topo a k tomu slovenské Topo a třeba mapu Ukrajiny a poslat to na kartu nebo do navigace současně. Vytvoří to jeden GMAPSUPP.IMG ve kterém budou tři mapy. S Oregonem to bude (asi) nepoužitelné, v Montaně je to nepoužitelné 100%. Musíš nejdřív nahrát na kartu nebo do navigace jednu mapu. Ten soubor GMAPSUPP.IMG přejmenovat třeba na topoczech.img a pak poslat druhou mapu, zase to přejmenovat na něco jiného atd. Jinak by nešly v navigaci samostatně ovládat.
S 62 lidi jezdí jen proto, že chtějí GPSMAP a nemají peníze na 278C nebo jim nevyhovuje její poměrně obří velikost nebo citlivost příjmače apod. Neznám nikoho, kdo by byl s velikostí displeje na 62 spokojený pro použití na moto. Je to prostě nouzovka ale nic jiného v té kategorii není. Rozumím tvým kritériím a chtěl jsem jen upozornit na to, že displej má ta navigace poměrně malý a docela blbě čitelný nejen na slunci. Montana je pochopitelně mnohem lepší (co se displeje a ovládání týká) ale není už moc na turistiku. Ono se to blbě kombinuje - na turistiku je ideální navigace malá a lehká a na motorku čím bude menší, tím hůř na to bude vidět a tím bude potencionálně nebezpečnější, protože aby člověk poznal kam jede, bude mu to trvat delší dobu co zírá na displej.
vdaka za vysvetlenie. ja som tie mapy robil tak aj do zumo. takze to by problem nemal byt. nikdy som to nekombinoval spolu. ale ked je taky maly displey na 62 tak nechapem preco sa ludia do toho tak tlacia? kvoli tlacitkam len? ved yechnicke udaje su podobne s oregonom a ten ma vecsi displey- i ked asi nie tak svetly ako ostatne. chcel by som nieco male a co by fungovalo aj na moto a aj v aute. a niec take som od gaminu nenasiel. najlepsie by si to bolo asi vyskusat na par dni a potom to kupit. len som si to omakal v obchode 62 a 64 a aj oregon.
nechysta sa nieco nove od garmin aby som to zas neuponahlal?
vdaka este raz
xNOKIAx napsal:
vdaka za vysvetlenie. ja som tie mapy robil tak aj do zumo. takze to by problem nemal byt. nikdy som to nekombinoval spolu. ale ked je taky maly displey na 62 tak nechapem preco sa ludia do toho tak tlacia? kvoli tlacitkam len? ved yechnicke udaje su podobne s oregonom a ten ma vecsi displey- i ked asi nie tak svetly ako ostatne. chcel by som nieco male a co by fungovalo aj na moto a aj v aute. a niec take som od gaminu nenasiel. najlepsie by si to bolo asi vyskusat na par dni a potom to kupit. len som si to omakal v obchode 62 a 64 a aj oregon.
nechysta sa nieco nove od garmin aby som to zas neuponahlal?
vdaka este raz
Těch 62 nebo 64 se na motorkách zase tolik nepoužívá - kromě ostrých endur u lidí, kteří s tím jezdí volně v terénu. Na velkých motorkách fakt moc tyhle turistický navigace nevidíš. Důvodů, proč používat 62 je víc.
+ displej transreflexního typu je vidět dokonale i na ostrém slunci, kontrast je perfektní
+ absence dotykového displeje zvyšuje kontrast a ovládání tlačítky je lepší v prachu, dešti, blátě...
+ navigace je založená na plotru nikoliv na autonavigaci, takže když si nastavíš, co chceš jak zobrazovat, tak navigace neřeší, že toho je na displeji hodně a zobrazí to, co se řekneš a tak, jak si řekneš. Ostatní navigace tohle neumí - nejde u nich nastavit že chceš zobrazit název malých vesnic touhle velikostí písma od zoomu xx metrů apod.
+ gpsmap umí dobře pracovat s jízdou od bodu k bodu podle vektoru, má směrovou linii a umí navigovat celou trasu nejen od startu ale i pozpátku apod. Tyhle funkce se hodí na akce typu Intercontinental Rallye, kde se jezdí tímhle způsobem
Mam otazku k planovaniu tras a ich "otoceniu" priamo v navigacii. Naplanoval som si trasu v BaseCampe, nasledne uploadol do navigacie. (prejazdne body A, B, C, D).
Ak sa rozhodnem trasu prejst naopak, t.j. DCBA, da sa to nejak automaticky nastavit priamo v navigacii? Nejak praktickejsie, ako rucne menit poradie prejazdovych bodov.
Dakujem
Mam BMW Navigator V. Co som zatial videl (na nete), menu planovania trasy je totozne s Garmin Zumo 590.
Supi: ne, nejde to ani na jedné ani na druhé. Musíš přeházet pořadí bodů editací trasy. Pochopitelně automaticky to jde udělat třeba v MapSource, tam na to je funkce ale v obou nových navigacích to není. Mimochodem, je to jeden z bodů, které bychom FAKT chtěli aby dodělali a protože to má velkou prioritu i u vývojářů OEM navigací, tak je velmi velká naděje, že to tam přidají.
ano, aj v BaseCamp som videl, ze tam taka moznost je. Chcel som sa tomuto sposobu ale vyhnut, nech nemam v navigacii zbytocne vela v podstate rovnakych len reverznutych tras.
Z mojho laickeho pohladu je to prkotina lahka na doprogramovanie a vysoko prakticka pre pouzivatela. Tak snad to tam casom doplnia.
Dik za odpoved
tak som sa predsa rozhodol pre oregon 650. mam par dni na vyskusanie a rozhodnutie sa ci si to necham alebo to vratim. mozem skonstatovat ze to ma neporovnatelne viac funkcii ako moje 550. to som nastavil za 5 minut a s oregonom som sa hral skoro cely den a este stale nemam vsetko ako by malo byt- ale to casom podla pouzivania pride.
asi to tu nikto nema tak to bude asi otazka na Tomasa- alebo viac otazok. jedine co tomu mozem vytknut zatial je troska slabsie podzvietenie- nie je take jasne ako na ostatnych ale podla mna citatelne na slnku co som zatial skusil. rychlost prepocitania je ovela vyssia ako na 550 a aj vyhladavanie usa a ruskych satelitov s vyssou presnostou je pekna
ale k veci: nikde v menu som nenasiel oblubene ked dam kde viest tam taku polozku nemam. len posledne najdene. je tam niekde nieco take? bud posledne alebo potom este ulozene body- ale to su take kde sa clovek priamo nachadza si mozem ulozit alebo ked urobim foto tak dam viest tam. trasu si vytvorit v gps mozem a tam je to vsetko ok.
xNOKIAx přiložený následující obrázek:
[18.34Kb]
druha vec ktoru akosi neviem zvladnut kde sa da vymazat celkova vzdialenost- pocet kilometrov? mozem vymazat len trasu a body ale ten udaj mi tam stale ostava pozri obr.
da sa este niekde urobit to aby zaznamenavalo prejdenu trasu len ked to naviguje? pokial vypnem auto start tak sa mi to nezobrazuje na mape ako prejdena trasa. automaticke pozastavenie je dobra funkcia ked sa prerusi zaznam trasy ked sa gps nepohybuje. ale zda sa mi trpcha nepraktocke bud to len stale zaznamenavat alebo to zapinat vzdy rucne. na normalnom nuvi sa to zaplo ked sa dalo len navigovat.
ozaj ten vyskomer je nieco hodny? alebo to je tam len tak? nstavil som to raz podla google mapy a ked som to druhy krat zapol uz tam je iny udaj- na obrazovke ukazuje 69m ale viem ze to ma byt okolo 140m. su tam nastavenia aj snimania tlaku- ma to nieco spolocne?
vdaka za kazdu radu
xNOKIAx přiložený následující obrázek:
[26.67Kb]
Upravil xNOKIAx dne 10.09.2014 22:11
s Oregonem ti moc neporadím, neměl jsem ho nikdy na žádném výletu a ani ho nemám tady na krámě abych něco ověřil. 62, 64, Montana... ale Oregon fakt ne. Zkus nějaký forum geocacherů nebo path.cz
Při zapnutí 660tky po načtení map a souhlasu se objeví " Nelze odemknout mapy " Po stisknutí OK se ukáže "kam vést a zobrazit mapu " Je to v pořádku ????
Díky za info
KUKY se vrací
xNOKIAx napsal:
tak som sa predsa rozhodol pre oregon 650. mam par dni na vyskusanie a rozhodnutie sa ci si to necham alebo to vratim. mozem skonstatovat ze to ma neporovnatelne viac funkcii ako moje 550. to som nastavil za 5 minut a s oregonom som sa hral skoro cely den a este stale nemam vsetko ako by malo byt- ale to casom podla pouzivania pride.
asi to tu nikto nema tak to bude asi otazka na Tomasa- alebo viac otazok. jedine co tomu mozem vytknut zatial je troska slabsie podzvietenie
- A napájíš externě, nebo ne. Při externím napájení se rozsvítí displej víc-mám starší Colorado, to bude stejné
nie je take jasne ako na ostatnych ale podla mna citatelne na slnku co som zatial skusil. rychlost prepocitania je ovela vyssia ako na 550 a aj vyhladavanie usa a ruskych satelitov s vyssou presnostou je pekna
ale k veci: nikde v menu som nenasiel oblubene Oblíbené nebude ked dam kde viest tam taku polozku nemam. len posledne najdene. je tam niekde nieco take? bud posledne alebo potom este ulozene body- ale to su take kde sa clovek priamo nachadza si mozem ulozit alebo ked urobim foto tak dam viest tam. trasu si vytvorit v gps mozem a tam je to vsetko ok.