bystricke--> koukám na to a oči mi "tahá" volný prostor vlevo a velká hlava vpravo, co třeba to trochu "říznout". hlavní objekt pak více vynikne "zmenší" se hlava vpravo, vlevo zmizí část prostoru a nebude to zároveň středovka...ale prosím, je to jen můj názor..lepší by samozřejmě bylo to tak rovnou nafotit, ale chápu, že není čas vždy dokonale komponovat.
Pěkný Marku, kde jsi byl na akci, máš i další fotky? K té čb fotce - to je vidět ten individuální pohled, já hlavi vpravo vůbec nevnímal, dokud jsi nani neupozornil. Na rozdíl od tmavého prostoru vlevo, ten mne hned praštil do očí...
bystricke--> koukám na to a oči mi "tahá" volný prostor vlevo a velká hlava vpravo, co třeba to trochu "říznout". hlavní objekt pak více vynikne "zmenší" se hlava vpravo, vlevo zmizí část prostoru a nebude to zároveň středovka...ale prosím, je to jen můj názor..lepší by samozřejmě bylo to tak rovnou nafotit, ale chápu, že není čas vždy dokonale komponovat.
tam moc času není a taky žádné místo,jsou tam rozhodčí,doprovod,kameramani,kolikrát už sem se tam nevlezl a to jsem tam byl oficiálně.
k tomu ořezu,jde o dokument,né o umělecké dílo,ale je fakt,že jsem to mohl říznout lépe
bystricke přiložený následující obrázek:
Ahoj, nevim jestli to pišu do spravneho fóra, ale nechci zakladat nové.
Chtěli by jsme si domu poridit nejakou "amaterskou, poloamaterskou" digitalní zrcadlovku. muzete me nekdo poradit nejake www stranky kde jsou treba nejake testy, srovnani, recenze pripadne je mozne si zadat nejake porovnani parametru atd. Diky i za pripadne typy a doporučeni nejakych zrcadlovek.
Hanes napsal:
Chtěli by jsme si domu poridit nejakou "amaterskou, poloamaterskou" digitalní zrcadlovku. muzete me nekdo poradit nejake www stranky kde jsou treba nejake testy, srovnani, recenze pripadne je mozne si zadat nejake porovnani parametru atd. Diky i za pripadne typy a doporučeni nejakych zrcadlovek.
Hanes napsal:
Dik
ahoj,
bohužel se to odvíjí od toho kolik do toho chceš dát a jaké máš nároky. Jak s tím budeš fotit často?
Co se týká Nikonu tak bych ti uměl poradit.
Hanes napsal:
Dik
ahoj,
bohužel se to odvíjí od toho kolik do toho chceš dát a jaké máš nároky. Jak s tím budeš fotit často?
Co se týká Nikonu tak bych ti uměl poradit.
Ahoj,
No uvazoval bych pravě o nejakem Nikonu a nevim jestli zvolit tu radu D3xx nebo jestli se vyplati nebo ma smysl priplacet za radu D5xx?
To si nerozumime. Ja myslim Nikon d3300 d3400 nebo d5300 d5500. Zkusenosti nemam v podstate zadne, fotime doma kompaktem Panasonic. Chceme to na takove trochu lepsi rodinne foceni apod.
Hanes napsal:
To si nerozumime. Ja myslim Nikon d3300 d3400 nebo d5300 d5500. Zkusenosti nemam v podstate zadne, fotime doma kompaktem Panasonic. Chceme to na takove trochu lepsi rodinne foceni apod.
Na rodiné focení si kup lepší komapakt. Uděláš lépe. Dneska jsou kompakty, který umí krásný foto i bez drahých objektivu a váhy celého kompletu! Zrcadlovka je velká neskladna, vláčet se s ni je vopruz a amaterske foto údělá komapakt taky pěkný! Mam zrcadlovku a ještě malej komapakt Sony , vím o čem mluvím a spousty místních fotografů určitě potvrdí co píšu
Upravil fero dne 14.10.2016 21:27
Hanes napsal:
Nerozumíme si proto, že jsi napsal špatné řady
Ahoj,
No uvazoval bych pravě o nejakem Nikonu a nevim jestli zvolit tu radu D3xx nebo jestli se vyplati nebo ma smysl priplacet za radu D5xx?
Ajo sorry napsal jsem tam o jedno x méně. Takže tak.
Ja bych taky doporučoval kvalitni kompakt s vélkym čipem, aspo? 1 palec, a muzes delat super fotky. Uz jsou i velmi dobre mobily. Prodej zrcadlovek rapidne klesa, i kdyz porad bude mit sve zakaznizniky, ale uz jsou vytlacovany.
Zrcadlovku mam Nikon 7100 a pouzivam ji jen, kdyz potrebuji velmi dobrou fotku. Jinak ale dost pouzivam kompakt Panasonic DMC - TZ 101, co uz umi i 4k video.
Potvrzuji slova Marka, z te druhe strany zacatecnika. Fotky co vylezou je zklamani, protoze ruce a oko ta zrcadlovka nenahradi. Je to boj a dost trva, nez vyleze pekna fotka.
Splněný sen moje 1100GS
ba ba,taky jsem fotil na kompakt a pak si koupil zrcadlo,šok a velké zklamání na počátku,jestli se tomu nehodláš věnovat a chceš fotit jen na "A" tak si kup chytrý telefon,má plno výhod,když sním uděláš fotku na howno,můžeš zavolat všem vo co gou
Hliníkové kufry BEGR - www.begr.cz
Zkus se podívat na Sony RX 100 IV, mám k zrcadlovce verzi III a je to super , když sebou nechceš tahat těžkou foto výbavu. Musím říct, že tenhle kompakt má super obrazovou kvalitu a kde kterou zrcadlovku se setovými objektivy strčí do kapsy.
Přihodím svou zkušenost. Kompakt je v pohodě a má všechny výhody, které jsou popisovány - tedy skladný, lehký, atd. Má ale jednu nevýhodu - je to kompakt. Tudíž, když se pokazí, tak jej můžeš komplet hodit do popelnice. Vím o čem mluvím - Lumix za cca 16 táců měsíc po záruce, dle všemožných odborných i neodborných servisů neopravitelný.
Oproti tomu má zrcadlovka výhodu, a to v tom, že pokud se pokazí tělo, nebo objektiv, tak vyhodíš "jen" to jedno a zbytek zůstane. Navíc - pokud si koupíš kvalitní objektivy, tak tělo foťáku můžeš po nějaké době klidně prodat a koupit si novější, výkonnější, prostě lepší, kdežto kompakt "zestárne" kompaktně a můžeš jej prodat za zlomek toho, za co jsi ho koupil, nebo si jej vystavit na poličku.
Dovolil bych si nesouhlasit s tím, že se fotit se zrcadlovkou je boj. Je to naprosto stejné jako s kompaktem, jen nemůžeš měnit objektivy. A pokud si tam nenavolíš nějaké manuální režimy, které nedokážeš zvládat, tak je, de facto, jedno čím fotíš - zda zrcadlovkou, nebo kompaktem. Stejně většina lidí zůstane u automatického režimu na kompaktu, i zrcadlovce.
Jestliže se tedy rozhoduješ o investici nad deset tisíc, tak za mě jednoznačně zrcadlovka s nějakým "univerzálním" objektivem cca 18-135 mm. Pokud investice do 10 tisíc, tak kompakt, protože to je zhruba hodnota těla zrcadlovky o které uvažuješ (např. D3300).
No a pokud z těch fotek nechceš zrovna dělat plakáty, ale jen si je prohlížet v PC, nebo TV, tak bohatě stačí kompakt do desítky a zbytek raději projezdi při hledání objektů k focení.
A snad poslední věc, která tu nezazněla - k zrcadlovce, i ke kompaktu, musíš stejně sehnat nějaký program na úpravu fotek (Photoshop, Zoner, Corel), kterým ty fotky upravíš, protože bez následných úprav budeš ze všech fotek zklamaný a nikdy z toho nevyleze to, co vidíš ve fotogaleriích profíků. Někde jsem četl, že postproces úpravy fotek je 70% základu úspěchu fotografie ...
Tož tak, focení zdar !
Upravil bikerhp dne 15.10.2016 10:05
Tož néjni důležité na čem kdo valí, ale esli do teho cíla dovalí ...
...jsem ultra těžký amatér, ale jen můj drobný poznatek (vlastním kompakt, mobil, zrcadlovku)
se zrcadlovkou líp a rychleji zaostřím a např. při sportu jsem s ní více spokojen. Mobil je na rychlé cvaknutí a používám ho v práci a kompakt, než přiblížím to co potřebuji, už je top většinou v háji. Tedy, nebavím se o přírodě, ale třeba nějaké fotky ze swiss zubačky jak vjíždí do tunelu/z tunelu mi šli zrcadlovkou lépe. A je pravda, že na nošení to je slabší. Korsiku jsme prochodil se zrcadlovkou v ruce, přivez přes 1000 fotek, dlouho trvalo třídění, při focení tak trochu zdržoval rodinu - stoupněte si tamdle, posuňte se, počkejte, počkám na tamleto, počkám až oslík/vepřík přijde blíž apod.. Nakonec jsem dospěl k názoru, to co jsem už zde od někoho četl, že je třeba se hlavně dívat klem sebe, vtisknout si pohledy k sobě do paměti a více vnímat okolí, než být tak úplně "otrokem" foťáku se snahou vše zdokumentovat - píši o své zkušenosti na Korsice. ve sviss jsem se už držel, ale taky jsem nakonec spadnul do cca 100 fotek za den ;o)), protože digital, karta stačí + mám náhradní atd..
je to jen moje zkušenost velkého amatéra, nikoli profi člověka, co zde píší a zveřejňují fotky, které jsou mj. nádherné
www.jantruhlar.cz
Mám Nikony , starší D60 a novější 3300 a objektivy 18-55, 18-105 a 55-200 s optickým stabilizátorem a bohatě stačí na krásné fotky. Pro rychlé foto pak mobil S4 od Ťamťunga, který je i v normálních světelných podmínkách super. Na úpravu pak používám Photoshop a hlavně Zoner.
Ono stejně není umění naplácat 100 fotek denně. Fotografa dělá to, že se dívá a nasává atmosféru okolí a za den udělá třeba jen jednu či dvě fotky - pak ani nevadí to zdržování s vybalováním a chystáním zrcadlovky...
Tož asi tak ... nějak ...
...létám pomalu a nízko... (obvykle)
R 1200 GS 2007
R 1250 GS 2022