to ho měli nechat ujet a vykašlat se na to?? tady do naštěstí odskákalo jen policejní auto... ale taky tam mohl někdo jít a tak dále... Prostě nezvládl řízení.... taky za to bude určitě kázeňsky potrestán (bohužel)....
ale byla to jeho práce a musel to dělat... podle mne by radši seděl doma a kafral nesmysly na foru BMWGS BMW R1150GSA - nejlepší pohled na svět je ze hřbetu hrocha...
Já bych naopak řekl, že rozbor pana JUDr. Berana je manipulativně účelový. Jednak zjevně nesprávně nevyhodnocuje zákrok policie jako sražení a pod. Za druhé vůbec neuvádí a tedy taky nevysvětluje paragrafy, které se této věci týkají. A za třetí vůbec neřeší, že policista kromě sebe a motorkáře ohrozil ještě kolegu. Vůbec se ve svém stanovisko nevypořádává s přiměřeností zákroku resp. argumentů je tam velmi málo.
Paragraf, který se události týká, by snad měl být tento: § 55 Použití prostředku k násilnému zastavení vozidla nebo zabránění jeho odjezdu
(2) Policista při použití prostředku k násilnému zastavení vozidla dbá, aby nedošlo k ohrožení života nebo zdraví jiných osob a aby život nebo zdraví osoby, proti které směřuje zákrok, byly ohroženy jen v nezbytné míře.
A dle mého názoru tento zákon spíše porušen byl- ale je to jenom můj laický názor...
Chtěl jsem být v životě šoustár. Splnilo se mi to na 50%. Jsem stár...
Pro všechny, kteří považují "zásah" policisty za "nepřiměřený" - běžte dělat policajta.
Uvidíte, jaké to je z jejich pohledu - lidi vám budou nadávat, vyhrožovat, budete muset řešit feťáky, rvačky a jiné "příjemné" věci.
V tomto případě (ujíždějící motorkář) policista jednal správně. Soud ho osvobodil, tak by mělo skončit nějaké "co kdyby"...
Nebo už začala zima (že se řeší zbytečné věci)?
Upravil hobr dne 16.10.2018 10:12
"Když hodíš kamenem do hejna hus, vždycky se nějaká ozve...."
Paragraf, který se události týká, by snad měl být tento: § 55 Použití prostředku k násilnému zastavení vozidla nebo zabránění jeho odjezdu
(2) Policista při použití prostředku k násilnému zastavení vozidla dbá, aby nedošlo k ohrožení života nebo zdraví jiných osob a aby život nebo zdraví osoby, proti které směřuje zákrok, byly ohroženy jen v nezbytné míře.
A dle mého názoru tento zákon spíše porušen byl- ale je to jenom můj laický názor...
Můžeš tedy prosím napsat, jak měl policista postupovat?? Nějak mi pořád není jasné, co mohl udělat jinak, aby ho zastavil a přitom neohrozil na životě, nebo zdraví ( ikdyž pokud jel tak rychle tam, kde je 50km/h, tak jeho duševní zdraví již ohrozit nemohl) krom toho, že by na něj zakřičel a nebo důrazně mávnul plácačkou???... ale i tak by se přece mohl motorkář leknout a následky pořádnýho leknutí můžou být i smrtelný...
O "sražení" nemůže být řeč, protože to by na něj musl působit nějakou silou... což se nestalo... vozidlem mu vytvořil překážku, která ho měla přinutit k zastavení vozidla... a zase jsme na začátku, kdy zapomínáš na spoustu věcí, které předtím porušil ten motorkář ve výsledku se to dá okleštit na to, že "řidič musí předvídat" a že se "musí chovat ohleduplně", "musí dodržovat dopravní předpisy" a "dbát pokynů policie"... pokud by alespoň jedno z tohoto dodržel, nic by se nestalo....
BMW R1150GSA - nejlepší pohled na svět je ze hřbetu hrocha...
.... byl bych pro, kdyby Policie misto klasickeho honeni vyuzivala jine metody a tyhle ****y sesbirala bez ohrozovani verejnosti... ale porad souhlasim s JUDr. Beranem ... a dokonce bych zasel tak daleko jako Castle Doctrine a podobne... .. tedy aby ten kdo vedomne ohrozi moje zakonem chranene zajmy (zivot, zdravi, majetek, blizke ... nebo i cizi osoby) v ten moment sam sebe apriori postavil "mimo zakon" a v momentu, kybych ho pri obrane (klidne i neprimerene) zrakvil nebo tezce zranil.. byl by to stale primarne jeho problem...... ...formalnimu prosetreni bych se pak pochopitelne nebranil....
Bubak
CFmoto CL-X 700 Adventure
Bubak napsal:
.... byl bych pro, kdyby Policie misto klasickeho honeni vyuzivala jine metody a tyhle ****y sesbirala bez ohrozovani verejnosti...
To je dobrý názor se kterým se dá jen souhlasit, ale to jak to udělat v reálu je neřešitelné... jediá funkční a na 100% průkazná metoda určení, že se někdo dopustil toho a toho je ho zastavit a ztotožnit...
Pokud někdo vymyslí lepší způsob jak dopadnout a usvědčit takovéhoto člověka, který nechce zastavit a nedodržuje nic co by dodržovat měl (než je jeho "honění" a následné zastavení i pomocí zátarasu), pak věřím, že mu policie bude hodně vděčná...
to hobr: nemohu dělat policajta- mám na to ve svém genofondu příliš málo disciplíny. Ano já chápu, že to mají těžký (kdo to má lehký). Ale otázka zní jestli jednali v souladu se zákonem. GIBS měl pochybnosti- já je mám také. Šlo to k soudu (tam se u nás ale nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek). Padl osvobozující rozsudek. On se osvobozující rozsudek vlastně všem hodil. Ale volat sláva policii se mně fakt nechce. Jo a za zbytečný tu diskuzi nepovažuju. Mám pocit, že zásadním argumentem obhájců policisty je to, že postižený je lump. A to je přece dobře. Ale že tím schvalují princip "účel světí prostředky" jim trochu uniká...
to AKHB: to jsem už taky psal- já bych rád, kdyby naopak někdo od policie napsal, jak se má správně v takových případech postupovat. Jak jsou policisti školeni. V jakých případech jsou oprávněné jaké postupy- třeba na modelových případech. Ale psali na motorkářích nápad- kdo má zákaz řízení, mohl by být elektronicky monitorován. Ve chvíli, kdy trajektorie pohybu sledované osoby je shodná s pohybem podezřelé motorky (kamerové záznamy)- šlo by to považovat za důkaz porušení zákazu řízení a policajti by ho mohli zatknout kdykoli bez takových honiček a následně zavřít. Ale s nápady, jak věc řešit, má přece hlavně přicházet policie- vždyť jsou to profíci...
Co se týče diskuze jestli to byl zátaras a nebo jestli ho poliši srazili- zátaras chápu jako překážku na cestě, která byla vytvořena dostatečně dlouhou dobu před průjezdem zastavovaného vozidla. Naopak v tomto případě policista aktivním manévrem motorkáře prostě sundal. Ale to samo o sobě nemusí být špatně- je to jako použití zbraně- prostě by to mělo být v souladu s předpisy a zákony...
Truk - neberu Ti Tvé názory, ALE: když bude policista "konat" přesně podle litery zákona, tak se nestane nic! Žádný zákrok. Uvědomí si, že se kvůli tomu může dostat do vyšetřování GIBSu a následně před soud. Tak "zavře oči" a nechá to být. Pak budou jezdit ožralí a nafetovaní kre.téni po městech a dědinách bez trestu. O to Ti jde?
Nechci se zastávat policistů (jsou mezi nimi také "aktivisti", kteří Tě bez pokuty nepustí), ale uvědom si, že bez nich to nejde! Raději "horší" policajt, jak žádný! A jak praví staré rčení: "Na hrubý pytel - hrubá záplata"... https://brno.idne...pravy_krut
Tak podle místních "ochránců lidských práv" bych to viděl na trestní stíhání strážníka a hlavně jeho manželky - seděla darebákovi na nohách a tím pádem ho omezovala "ve svobodném pohybu".
Upravil hobr dne 16.10.2018 17:13
Elektronicky hlídat lidi jak se pohybují je vlastně zase zásah do jejich osobních práv... on nebyl ještě odsouzen aby ho mohli omezit na jeho právech... (myšleno právo na soukromí)
Zákaz řízení je vlastně jen právní úkon, který předpokládá jakousi minimální míru inteligence a odpovědnosti u toho komu byl vysloven... - jasně je to ve většině případů bláhové přání či předpoklad!!!
Tudíž pokud ten člověk a je jedno, kdo to je, klidně i já sám, něco poruším, měl bych si vždy uvědomovat možné následky!! Pokud si to neuvědomuji, nebo na to kašlu, pak není možné předpokládat, že se mnou bude jednáno v rukavičkách a budu si muset nýst následky... a ty následky se můžou zhošovat právě mým dalším chováním...
Nutil ho někdo na tu motorku sedat? nebo jet tak rychle? nebo nezastavovat na výzvu? nebo se ohlížet v tunelu ve vysoký rychlosti??
Vytvoření překážky dostatečně dlouho před průjezdem zastavovaného vozidla.... jak dlouho je dostatečně dlouho? kde je to správné místo? ví se kudy on pojede, navíc když jede násobně rychleji než provoz ve městě?? Jak je to se zastavovacím pásem??? natáhnout ho jak dlouho před příjezdem?? dávat ještě nějaké výstražné cedule, že je tam pás??? navíc se musí počítat i s tím, že on nemusí jet po silnici... jak velký okruh by měl být zablokován zátarasem a kolik lidí by na to bylo potřeba??? a čím to zatarasit, aby to nemohl překonat???
Pokus si odpovědět a uvidíš, že to není tak jednoduché jak to píšeš...
truk napsal:
Ale psali na motorkářích nápad- kdo má zákaz řízení, mohl by být elektronicky monitorován.
to si snad děláš pr.del?
Srazit tupý hov.ado ti přijde nepřiměřený a sledovat lidi se zákazem řízení je normální, jo? Kvůli takovým lidem, jako seš ty se svět v pr.del obrací.
Do zákazu řízení se poměrně lehce, díky tomu "bezvadnýmu" bodovýmu systému, může propracovat třeba profesionální řidič.
Poměrně logicky se s občasnými přestupky totiž nejčastěji setkávají lidi, kteří jezdí od rána do večera... a tyhkle lidi, mimo jiné, bys nechal značkovat jak ovce, kvůli jednomu asociálnímu deb.ílkovi?
Já myslím, že vy humanisti by jste se měli taky zamyslet, kde ta humanita končí a začíná zhovadilost
Budeme si kvůli kdejaký ****vině dávat obojky a pak vymýšlet jak ty obojky och.cát a jak si ztěžovat na omezování osobní svobody, místo aby se jeden bl.bec potrestal odstrašujícím způsobem, což funguje nejlíp... hlavně na houbovitý Čechy.
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Ale já jenom tvrdím, že i policisti mají dodržovat zákon. Resp. to, že když někdo udělá přestupek neopravňuje policistu k jakémukoliv (nezákonému) postupu.
Mr GS napsal:
Srazit tupý hov.ado ti přijde nepřiměřený a sledovat lidi se zákazem řízení je normální, jo? Kvůli takovým lidem, jako seš ty se svět v pr.del obrací...
Já myslím, že vy humanisti by jste se měli taky zamyslet, kde ta humanita končí a začíná zhovadilost
Nech ho žít, některým lidem zkrátka "nebylo dáno"...
Truk - pamatuji doby, kdy policajt s velkým bílým pendrekem byl "king". Pokud jsi udělal nějaký průšvih, dostal jsi dvě (nebo více) přes záda a rozmyslel sis další "nekalou" činnost. A vo, vo, vo, tom to je. Dnešní doba nahrává darebákům a lidi jako ty je v tom ještě podporují... A to už máš "na hrbě" pár křížků, tak bys měl "procitnout".
Upravil hobr dne 16.10.2018 21:10
Otázka je, jaká by byla diskuse nebo rozsudek, kdyby ta motorka při stíhání přelítla třeba do protisměru a zabila matku s dítětem...
Je to těžko soudit, jedna i druhá strana má pravdu, s bodovým systémem dlouhodobě bojuju od té doby, co jsem se vracel na motorce z Bosny a v jednu ráno jsem projel křižovatku na červenou, nikde nikdo, viditelnost na stovky metrů... ale prostě jsem ji projel a chlapci, čekající na kořist nelenili... taky kousek od baráku v Brně skoro každou noc měří měšťáci padesátku, ačkoliv tam je škola, tak tam široko daleko nikdo nebydlí a provoz je tam v noci prakticky nulový, kdysi jsem tam taky schytal dva body... dokud jsem to neznal. Jezdím rychle, ale nikoho neohrožuju, nevybržďuju, mám odježděných pár set tisíc km bez nehody, když budu za volantem přistižen s telefonem v ruce, mám problém, když budu něco vyťukávat na tabletu, který teď povinně dávají do nových aut, tj. dotykový displej, a to je činnost stokrát nebezpečnější a vyžadující víc pozornosti, nic se mi nestane.
Takže pravidelně jednou ročně zaplatím odpustek, ze kterého se nabalí soukromá firma a stát, když jsem byl v Hradci Králové, bylo to velmi poučné i poutavé, když jsem byl tady v Brně, přednášející byl uspávač hadů a několikrát zopakoval, tak to zkuste vydržet, já vím, že je to otrava a v kombinaci s různým zdržováním ty papíry zase na rok uhraju...
Dlouho jsem se tomu bránil, ale budu muset pořídit antiradar, na pár sekund pustím z očí tachometr a mám problém, z úsekových radarů na motorce mám pokuty imrvére... kdejaká pr.de.l přišla na to, že je to pro ně výhodné a umístí to tam, kde je nějaká společenská nebezpečnost nulová, zato šance někoho chytit obrovská...
Kdyby do haj.zlu aspoň nabídli nějaký alternativní trest, klidně bych si šel odmakat veřejně prospěšné práce, aspoň by to mělo nějaký smysl...
takže se znovu vrátím na začátek, kdyby to dopadlo úplně jinak, ta letící motorka někoho zabila, třeba by toho policajta znova osvobodili, ale těžko říct, jestli by to nebylo trochu Pyrrhovo vítězství...
pod trvalým dohledem
Ten typek je přesně ten typ lidi co ujíždí od problému. Ma pocit ze všemu uteče. Tentokrát neutekl a je to dobře! Kdyby sestrelil kohokoliv, tak se na nej zvysoka vys*re! Hrdina
Tak ja si teda rozhodne myslim ze zakrok byl za hranou. Oni totiz kovbojove z PMJ (pomalu myslici jednotka) opravdu toho vetsinou v hlave moc nemaji a vetsinu takovych zákroků resi spis pudově (tzn. Ze u nich nepremysli dopredu) a nebo silou.. popripade kombinaci obojiho. A ze jich z doby kdy jsem v teto oblasti pracoval znam mraky.. vzdyt maji svou "slavnou" povest i v radach policie mezi kolegy takze... Myslim ze vzhledem k dlouhodobemu pusobeni v teto oblasti mohu toto rict s naprostou jiszotou. (Byt v jinem odd). Dulezity je hlavne v lete mit stazeny okynka a drzet se svalnatou rukou za hagusy nebo okapovy zlabek aby vsichni okolo vedeli ze policista chodi do posilovny. Staci se podivat na statistiky. Vetsina honicek motorkaru ( samo i jinych vozidel) prevazne konci nehodou. At uz je to ze strany ridice honeneho vozidla nebo z priciny zakroku policisty.. bohuzel.. ono v civilizovanych statech se to dela trochu jinak. V kazdem pripade jakakoli honicka potencionalne ohrozuje dalsi civilisty. V kazdem pripade se tedy pouzije vrtulnik - cimz je vozidlo zajmu pod trvalou kontrolou a v mestske aglomeraci, kde se hure uzaviraji cele ulice aby tam nikdo jiny nebyl se povoli stihani na zemi. Pak staci pockat az se pachatel trochu zklidní, popripade zastavi. Sleduje se jestli zamiri do klidne oblasti bez vetsiho provozu nebo uz je pesak a nema vozidlo jako dalsi potencionalni zbran.. jenze to by u nas nekdo musel obcas zapojit hlavu a samo to stoji penize. Ale jak vime ze sdelovacich prostredku obcas to jde. Pro rozumbrady, je vyzkousene, ze vrtule je od nahlaseni v centru do tri minut... pak existuje a zrovna v praze, myslum vcelku slusny kamerovy system. Kdyby nekdo zapojil hlavu a spojil nekolik moznosti dohromady, k dopadeni by doslo a bez dalsich rizik z nebezpecne honicky.. take pokud vyhodnotim to, ze to nebyl napriklad prchajici pachatel vrazdy nebo loupezneho prepadeni ale znama firma ktera jezdi se zakazem rizeni, bez papiru, vim kde bydli, vim kdo to je a vlastne si na nej muzu pockat i doma.. chjo... kdybych nevedel co to je za hlídku tak uz jen podle stylu zakroku poznam ze to je PMJ.....
Bohuzel houkajici policejni auto za zadkem vypumpuje u pachatele adrenalin do extremni hranice a z pachatele se v tu chvili stava odjistenej granat v kazdem pripade. To same plati naopak. Pachatel funguje stejne jako rudy prapor pro policistu a najednou mame na jednom miste 2 granaty pred vybuchem na jednom miste. Oba nepremysli ani na 10 vterin dopredu a oba jsou nebezpecni. Jeden chce utect a druhy chytit. Oba jsou v tu chvili pro "to svoje" ochotni udelat cokoli.. kazdy si jiste pamatuje nedavny pripad kdy si chlapec bez vedomi rodicu pujcil auto a cetnici ho na dalnici uštvali do jimi zastavene dalnice... kluk uhorel a bylo.. o ostatnich zranenych nemluvim.. a pritom stacilo pouzit hlavu.. policie taky nemela svuj podil na vine.. take se nezastavam kluka co sebral auto, jen tvrdim ze byla moznost to udelat jinak.. stejne jako s motorkarem v praze.. tak a ted do me chytraci..
Upravil bmwgsa dne 17.10.2018 06:51