kim napsal:
Waltr napsal: Co třeba obrátit a říci Havel neutekl, a mohl...tím nesnižuji Kryla, v žádném případě- vážím si ho za to co ríkal. Jenže on nesl odpovědnost sama za sebe.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Dovolím si oponovat.Kdo by nezůstal kdyby měl od těch, co plánovali, financovali a v podstatě řídili ,,revoluci" (ze zahraničí-doufám že snad někdo nevěří že to bylo spontální vyvrcholení studentských protestů,kdo nevěří ať si přečte něco o tajných službách jak se iniciují převraty v cizích státech) daný příslib, že v po úspěšném převratu mu bude navrácen mnohamilionový rodinný majetek a vysoký státní post, to se pak vydrží i vězení.Klidně mohl být takto nadstandartně podporován jiný disident bylo jich spoustu tady možná výřečnější,kvalifikovanější k jistým věcem ale jsem přesvědčen že VH byl ,,vybrán" protože měl motivaci vydržet určitá příkoří od STB atp.
A jakou máš ty motivaci sem psát blitky nejspíš z blicích listú?
Co když tu napíši,že jsi placený komunistickým svazem mládeže, a KGB a že máš motivaci tu otravovat pietu za někoho, koho ti soudruzi nenávidí protože jim rozšlapal kačera. Že máš příslib, že po úspěšném převratu zabaví všem úspěšným lidem majetek na který jsi se ty nezmohl a tolik by jsi ho chtěl.
Buď v klidu, neznám tě ale zkus všechny přesvědčit a všem dokázat že to není pravda.
Havel už nemůže.
neni mi teplo ani zima z takého človeka co byl kolaborant a divím sa že ho stále ospevujete.nic velké nedokazal,len zničil priemysel na slovensku
F800GS
KTM 400EXC
Husquarna 360
Presne v duchu demokracie, kdo nech.cie s nami, ch.cije proti nam
Kazdy jiny nazor je podtreba udusit a autora zpranirovat
To by Vaclav koukal
Jizda na moto a lítání na padáku je nejlepší sex
igluso napsal:
neni mi teplo ani zima z takého človeka co byl kolaborant a divím sa že ho stále ospevujete.nic velké nedokazal,len zničil priemysel na slovensku
Vis, kdo ten prumysl na Slovensku vybudoval? Asi ne. Jak by ho moh Havel znicit? Chteli jste byt samostatni, tak jste. Takze za svoje problemy si muzete samy, uz nad Vama nikdo medrzi obranou a pomocnou ruku.....
Jizda na moto a lítání na padáku je nejlepší sex
igluso napsal:
Vis, kdo ten prumysl na Slovensku vybudoval?
nechtel jsem to tu moc virit.. ale tohle je vhodna otazka.
Pred prvni republikou bylo slovensko ZNACNE v pr*eli...
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
igluso napsal:
Vis, kdo ten prumysl na Slovensku vybudoval?
nechtel jsem to tu moc virit.. ale tohle je vhodna otazka.
Pred prvni republikou bylo slovensko ZNACNE v pr*eli...
Myslíš tím Horní Uhry?
Když je hlad,je i husa dobrá.
A není už tak trochu načase chladit rum, brousit nože a roztahovat žaludek? A bramborovej salát je taky nejlepší až kolem 3 dne. Jo a aby vás ty vaše hajtry po Vánocích vůbec uvezly.
Upravil Medik dne 21.12.2011 21:15
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
A teď vážně: těch neověřených blábolů je tu až až. Byl tam někdo? Viděl to? Čuchl si k tomu? A ještě Slováci, kterých jediná osobnost byl Juro Jánošík a to byl zbojník? Zachovejte si SVÚJ úsudek a rozum, kdo chce vzpomenout v dobrém, nechť vzpomene, kdo ne, ať je zticha, neboť o mrtvých jen dobré. Čest památce Václava Havla.
V hospodě o mě říkají že umím správně škrtnout a rozproudit debatu. Takže škrtám:
Nechci nikoho srovnávat ale myslíte si že tenkrát když umřel Masaryk tak taky kolem byly takový keci že se o republiku nezasloužil a že za Rakouska uherska bylo líp a císař pán nekradl a myslel jen na blaho svého lidu???
PS:nebudu odpovídat jen nahazuji
Dvanáctka je nejlepší pivo i motorka.
smrt jako taková je smutná věc, čili nejdřív vyslovuji kondolenci
přečetl jsem si pozorně i ten odkaz na Wolfův článek i všechny Vaše názory
některé jsou velmi zajímavé a jsou podpořeny logickými argumenty
velmi hezky to napsal medik v tom prvním jeho příspěvku na následně vevis
asi bude pravda někde uprostřed a pokusím se to rozvést, občas dialekticky zaujímajíc pozici jedné či té druhé (diametrálně se lišící) strany
"majetek neměl, čili mu nehrozilo zabrání, maximálně mohl něco získat a potomky neměl, to je potom ten odpor o něco jednodušší!" - to je hluboká pravda, pokud riskuješ že ztratíš tak maximálně své okovy, jistě jseš odhodlanější a drzejší rebel
"...že se zasloužil o pád komunismu", Tome, tak jako jsi ty lítal po horách a cítil se nesvobodný, a já Ti přesně rozumím, taky jsem se tak cítil, že "z principu" jsem byl nesvobodný (devizový příslib a doložka...), ale na druhou stranu, zdá se mi silné tvrdit, že za pád komunistů nese Havel nějaký obrovský podíl. Stačí přimomenout, že nebýt ruské perestrojky a jakéhosi tehdy skepticismu - což se do té doby doslova nesmělo, cokoli zpochynňovat - každý lišící se názor by byl okamžitě..."zatčen a uvezněn", tedy nebýt perestrojky, nic by se v Česku nehnulo. Čili perestrojce dlužíme začátek. Nesmíme také zapomenout na hordy Východních Němců v Budapešti v létě 1989, jak oblkíčily ambasády. Internet nebyl (aby se systém tolik bál zveřejnění) a je zásluhou Maďarska, že hordy nebyly násilně potlačeny, nikoly zásluhoy Havla. Pamatujete na ty záběry narvaných vlaků Němci ještě na území Východního Německa jak volali že jedou do Budapešti, aby mohli odtamtud "ven"? To do té doby nebylo myslitelné a byl to velký pokrok, ale předcházel Sametové revoluci. Dokonce bych řekl, že Havel byl ten hlavní člověk, který tehdy pouze byl k dispozici, aby vyjádřil, zosobnil to, to jinde se už dělo a na takto připravené půdě jinými zeměmi se jaksi "svezl" na vlně svobody. Asi jako letos je to s arabskými státy v severní Africe, jako domino padají. Ale neříkej mi, že jeden konkrétní Lybijec vlastně svrhl Kadddafiho. Byl to až třetí, čtvrtý stát v řadě, po Tunisu, po Egyptu, již to vřelo v Sýrii a není možno přičíst jednomu jedinci celou tuto úlohu v Lybii. Byl jenou kolečkem v soukolí, částí celé mašinerie povstání.
Na druhou stranu, je potřeba mu přiznat, že byl dříve určitě systémem perzekuován. Co je eventuelně pravdou z toho zákulisí, jak to popisuje Wolf, nemohu posoudit, nevím, nemám informace. Také jsem Tome opovrhoval lidmi, kteří byli v systému, vstoupili do "strany", aby měli zajištěný postup v práci. Nikdy jsem se nesnížil k tomuto poklesku, ale na druho stranu ani jsem nedokázal zůstat v Česku a "odporovat zevnitř" a nějak se třeba i obětovat. Dal jsem přednost útěku, což je jistý způsob kapitulace (a boje jinde, kde to také není zadarmo), ale byl to útěk z Českého (bojového) pole...
Na druhou a ne v poslední řadě stranu je třeba pochválit (a mohu Vám to, jakožto "zvenku" již v té době potvrdit) za vynikajicí celosvětový ohlas na osobnost Havla a pozitivní reputaci, kterou pro Česko získal on osobně. Třebas je to i pro média zajímavá osoba tím kulturnějším pozadím a byl možná tím pádem nadmíru a neoprávněně sympatický a vychvalován, ale celý ten pozitivní lesk dopadal nejenom nejenom na Havla, ale na Čechy celkově (jak Čechy jako lidi, tak jako zem, jako stát, jako přírodu, jako Prahu atd.) Praha je krásná, ale obrovský nárůst cestovního ruchu do Prahy je spojen i s tou reputací Havla a celý svět chtěl vidět Prahu, Hrad, Laternu, U Fleku a Lucernu a Národníé Divadlo. To je do jisté míry zásluhou Havla. Myl magnetem na Západě, ať už oprávněně nebo ne, Česku to jenom pomohlo.
Určitě ale není potřeba zacházet do krajností a tvořit KULT. Ani Hospodin, ani Gospodin to není a jak někdo dobře popsal, ani o Taťkovi Stalinovi se snad nepsalo podobně...
Závěrem mi vyplývá, tak se na to dívám já, že byl "vidět" před revolucí, svezl se na vlně povolených opratí perestrojkou a sníženou totalitou Východního Německa a Maďarů v létě 89 a zosobnil a dovytvořil to, co tehdy doba potřebovala. Vůdce odporu, který bude odměnou za to minulé strádání v čele nového režimu. Této role, jakožto již politik, se zhostil co do zahraniční politiky výborně, na domácí půdě jistě i s menšími i většími chybami. Různé věci, které se povídají o Havlovi a Hradě jsou možná nadsazené, ale některé budou i pravdivé.
Každopádně jeho smrtí je jaksi symbolicky uzavřena kapitola mezidobí a přechodného stavu mezi totalitou a moderním Českem (jasnější to bude ještě víc po Klausově odchodu do politického důchodu). Pro Česko, protože jde oo zemi s jinou kulturou a průmyslem, než je Rumunsko a Bulharsko (nebo i Řecko) tato kapitola končí. Pokud jiné balkánské státy se ještě potloukají a budou potloukat nějakou dobu v tom přechodném, pro Čechy by to mělo končit tady. Čechové a Čechy mají na to, již se oprostit již od všech chyb, kterým se jistě ani Havel ani Klaus nevyhnuli a jít moderní demokratickou cestou jaksi "naplno".
P.S.
je hezké slyšet mladší, že v zůstává Havel symbolel pozitivním, jako byli (i s těmi velkými chybami i oni, nezapomeňme na to) T.M. Masaryk, Beneš, Dubček.
Budiž mu Země lehká
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
PeDR napsal:
Toli, tenkrát nebyl internet plný chytrolínů a Slováci byli rádi, že je Češi přifařili. Do té doby chodili drátovat hrnce a dělali pastičky na myši.
....pastičky na myši...
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA