kukynek napsal:
TT:
Nedalo mě to a nakonec jsem to rozchodil, už to funguje.
Ale jak říkáš, má to strašnou prodlevu mezi navi a hovorem mezi interkomy, až jsem měl pocit, že to nefunguje. Když navi chrlí informace, tak má spolujezdec smutek (třeba po městě). Má to tak být? Nejde to nějak nastavit, že se druhý interkom nevypínal, třeba jen ztišil?
¨
Tohle by měl umět BT4.x ale v Rideru je starší verze a hlavně - nejde to v rámci různých profilů a protože hlasové pokyny se odesílají vždycky v režimu HF, tak to ani nepůjde. Kdyby to předělali, tak to nebude fungovat s 2/3 komunikátorů.
Aktuálně to jde takhle provozovat jen při poslechu rádia, do kterého mluví interkom a rádio se stáhne. Předpokládám, že do budoucna software bude umět to samé i s hudbou ale s navigací to podle mě nepůjde nikdy.
Prodlevy - bohužel to je dané handshakingem konkrétních dvou zařízení. (Opět předpokládám) - v TomTomu ještě ani touhle dobou nemají k dispozici vzorek F6T aby to zkusili a jejich firmware v GPS příliš dlouho čeká na potvrzení od sluchátkové sady a možná to dokonce vypadává na timeoutu a proto to tak dlouho čeká. V principu a tak nějak polopaticky to funguje tak, že navigace pošle do sluchátka sekvenci, kterou ho má probudit a říct mu, za chvíli budu něco hlásit, tak buď připravený. Sluchátko se má přepnout do profilu HF (nejvíc kompatibilní) a potvrdit navigaci že je připravené. Navigace pak odešle navigační příkaz že máš odbočit apod. A pak odešle zase sekvenci že to je všechno. Sluchátko přehraje ten navigační příkaz a mělo by odeslat zpátky do navigace informaci že to je přehrané a přepnout se do režimu ve kterém bylo předtím - třeba do interkomu. To potvrzování stavů jedním a druhým zařízením se jmenuje handshaking - potřásání rukama. Jenže se sluchátko nepřepne. Prostě to zůstane viset ve stavu pro přehrávání navigačních příkazů a je tam nastavená časová prodleva, během které když nic nepřijde, tak to vypadne. A to se asi děje.
Takže výrobci musí na obou stranách doladit tu vzájemnou komunikaci aby to chodilo bezvadně a nebyly tam ty prodlevy. Přesně to samé se děje s různými verzemi telefonů třeba u navigací Garmin. Některé fungují perfektě a okamžitě a jiné mají tyhle šílené prodlevy taky.
Pomůže - napsat na podporu že verze navigace XXX nefunguje jak má se sluchátkem XXX ve verzi firmware XXX. Tyhle maily pomáhají uspíšit to, že se ty firmy vůbec začnou spolu bavit.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
kukynek napsal:
Tome děkuji, ale nepotěšil jsi me, myslel jsem si,že to funguje líp. Myslíš, že když navi vypnu zvuk, tak bude dále prerusovat hovor se spolujezdcem ?
Vyzkoušej to. Teoreticky by neměla. Prakticky nevím ale Garmin třeba občas jako "cvakne" a taky to hovor přeruší.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
kukynek napsal:
Tome děkuji, ale nepotěšil jsi me, myslel jsem si,že to funguje líp. Myslíš, že když navi vypnu zvuk, tak bude dále prerusovat hovor se spolujezdcem ?
Já mám TTR400 + F6T. Když vypnu v GPS hlasové pokyny, F6T se už neodpojuje. Neměl jsem to ke spolujezdci, ale na další F5MC.
Upravil Radek_S dne 03.07.2016 12:51
I když vypnu zvuk na navi, tak se hovor se spolujezdcem přerušuje.
Interkom jsme zkoušeli doma a v pohodě fungoval.Pri jízdě na moto me spolujezdec asi od 40 km rychlosti vůbec neslyší. Zvuk je zapnutý, zkusil jsem to znovu spárovat, už nevím co s tím. Už jsem hledal chybu v mikrofonu ve sluchátkách. Fakt už nevim.Kdyz zastavím,tak se slyšíme, ale ne moc nahlas.Me to rve,ale spolujezdec to má akorát. Jako kdyby tam nějaký tichý mód. Už nevím.
Hlasitost má naplno? A taky to dost ovlivňuje nastavení na otevřenou, nebo na uzavřenou helmu. Mě při nastavení uzavřené a otevřené helmy na "vypnuto", GPS neskutečně řvala i při 10% hlasitosti, trhalo to uši.
Teď jsme byli na Korsice a většinou spojeno 2-4 lidi a hlasitost skoro vždy OK. Ale ostatní měli F5MC, já F6T. Jen občas byl někdo slyšet potichu. Horší to bylo ve větru, nebo kolem 100km/h.
kukynek napsal:
I když vypnu zvuk na navi, tak se hovor se spolujezdcem přerušuje.
Interkom jsme zkoušeli doma a v pohodě fungoval.Pri jízdě na moto me spolujezdec asi od 40 km rychlosti vůbec neslyší. Zvuk je zapnutý, zkusil jsem to znovu spárovat, už nevím co s tím. Už jsem hledal chybu v mikrofonu ve sluchátkách. Fakt už nevim.Kdyz zastavím,tak se slyšíme, ale ne moc nahlas.Me to rve,ale spolujezdec to má akorát. Jako kdyby tam nějaký tichý mód. Už nevím.
Snažím se zjistit, jak tohle může souviset s připojenou navigací.
Takže když máš připojený Rider, tak od 40km/h není slyšet interkom i když Rider nemluví?
Tak ho vypni. Zkus to s vypnutou navigací. Podle mě není žádný způsob, jak by navigace mohla ovlivnit poslech interkomu - pokud nedává hlasový pokyn nebo nejde telefon apod.
Takže otázky:
1. pokud je navigace úplně vypnutá, tak se slyšíte dobře?
2. pokud je odpověď v bodu 1 negativní, tak to nesouvisí s navigací a soustředil bych se na nastavení interkomu, polohu mikrofonů např. Víš že mikrofon má na tyčce v jednom místě kousek od molitanu vytištěné "MIC" a tou stranou musí být k puse. Když se otočí, začne brát šum větru a komunikace prakticky nefunguje. Těch 40km/h by docela dobře odpovídalo. Pokud to máte správně, tak si zkuste prohodit ty jednotky mezi sebou - jen jednotky, mikrofony a sluchátka nechte v helmách jak jsou, jen si přehoďte ty tělíčka F6. Pokud je problém v jednom mikrofonu nebo sluchátkách, tak se problém nezmění. Pokud je něco špatně v tělíčku, chyba se přenese na tu druhou helmu. Nastavené by tam mohlo být třeba automatický režim hlasitosti audia. mění se to po zapnutí tělíčka podržením tlačítka (< až to třikrát pípne. Dioda bliká fialově. Pak krátké zmáčknutí toho samého tlačítka (< přepíná mezi režimy automatické regulace pro intergrálky, otevřené hlemy a mezi vypnutím automatické regulace hlasitosti. Když chceš maximální hlasitost, tak automatickou regulaci úplně vypni. Potom tu volbu uložíš zase zmáčknutím tlačítka (< až to třikrát pípne a dioda začne blikat modře.
3. pokud to dělá jen s připojenou navigací tak zkus vyhodit párování a napáruj to znova. Před minutou jsem tady tuhle kombinaci zkoušel (nejnovější fw v navigaci i v F6T) a skutečně pokud se hlasitost navigace stáhne na nulu, tak to interkom vůbec nepřerušuje. Takže jediný, co by to mohlo dělat je připojený telefon. Zkus vypnout BT v telefonu. A pochopitelně nemůžeš mít současně připojený telefon do sluchátka, to by to mohlo dělat taky!
Čau Tome, tak dnes jsem myslím vse vyzkoušel a je to porad stejne, neslyší me v rychlosti cca 40 km.Jeli jsme bez navigace s mikrofonem spravne natocenym k puse (což byl i před tim).Vyměnili jsme si jednotky a na mobilu bylo vypnutém BT. Nevím chystám se stébla, špatný sluchátka, špatný mikrofon (ale když jedu sám, tak jsem telefonoval a nikdo si nestezoval, tak sluchátka, což je divný to by neslyšela vůbec. Nevím. .......
Zkuste si prohodit přilby a zjisti, jak to je ve skutečnosti s větou: "Vůbec tě neslyším." Pro někoho to je synonymum výrazu: "Už je všude takový kravál, že ti NEROZUMÍM."
Pokud máš Interphone F5 tak je to sluchátky...bez příplatkového AudioKitu to jsou vyhozené peníze... F4ka hrála o dooost lépe. nicméně F5 bez Schuberth/Shoei sluchátek prakticky od 70km/h není nic slyšet (na telefonu to lze kompenzovat zesílením BT na max... nicméně při komunikaci mezi interkomy jsem nerozumněl absolutně nic...
Mám ve dvou helmách ten úplně obyčejný kit tuším ještě z dob F5XT a rozhodně to funguje i přes 70km/h. Musí být vypnutá automatická regulace hlasitosti, to je základní věc.
K F6 bude Schuberth/Shoei sada koncem tohoto týdne ale považuju to na obyčejnou komunikaci bez hudby zbytečné. Podle mě to je hlasité dost.
Netuším co přesně dělá ta konkrétní helma, může to být třeba i tím, že fouká z ventilace přímo na mikrofon ale já to provozuju v otevřené enduro helmě a slyšet to je.
Ovšem že může být problém s konkrétním mikrofonem nebo sluchátky - proto doporučuju vyzkoušet přehodit tělíčka a nebo přehodit audio sady z helmy do helmy. Pokud problém zůstává v jedné přilbě, je to jasné. Řešíme tyhle věci tak jednou týdně a obvykle stejný věci - zapnutá automatická regulace (uzavřená přilba), pootočený mikrofon nebo mikrofon bez molitanu (nepoužitelné - molitan má zásadní vliv) a hlavně - sluchátka namontovaná třeba i do děr od výrobce přilby ale posunuté třeba o centimetr od osy ucha konkrétního člověka a tohle má obrovský vliv na to, jestli je nebo není slyšet. Centimetr je u sériové sady hrozně moc. Musí to být naprosto přesně na střed ucha.
Upravil TomasTT dne 11.07.2016 22:31
Prosím tě Tome, jak se zapíná, nebo nastavuje ta automatická regulace hlasitosti u F6t, asi máš pravdu, že by to mohlo být tím. Mikrofon mám nastavený správně, sluchátka na uších taky. Hledal jsem to v manuálu na tu F6t, ale nic tam není, no manuál spíš jednoduchý návod k obsluze. Moc díky už jsem z toho otrávený.
Jóóó jednotky jsem taky prohazoval a pořád stejné.....neslyší mě.....a nekecá, protože jsem na ní zkoušel mluvit, aby to nečekala a opravdu nereaguje....neslyší....
kukynek napsal:
Prosím tě Tome, jak se zapíná, nebo nastavuje ta automatická regulace hlasitosti u F6t, asi máš pravdu, že by to mohlo být tím. Mikrofon mám nastavený správně, sluchátka na uších taky. Hledal jsem to v manuálu na tu F6t, ale nic tam není, no manuál spíš jednoduchý návod k obsluze. Moc díky už jsem z toho otrávený.
Podržet tlačítko nahoru (< ) do třetího pípnutí. Dioda bliká fialově. Pak mačkáním
toho samého tlačítka přepínáš režimy - integral/otevřená/off. Nech to v režimu OFF. Pak to ulož zase podržením tlačítka (< ) do třetího pípnutí a dioda začne blikat modře.
Upravil TomasTT dne 12.07.2016 13:48
kukynek napsal:
Jóóó jednotky jsem taky prohazoval a pořád stejné.....neslyší mě.....a nekecá, protože jsem na ní zkoušel mluvit, aby to nečekala a opravdu nereaguje....neslyší....
Tak ještě zkus přehodit celé ty sady sluchátek a mikrofonu. Pokud jsi přehodil jednotky a nezměnilo se to, tak to jednotkou není. Jestli ty slyšíš a ona ne, tak to bude buď helmou nebo sadou mikrofon/sluchátka.
Tak jsem to vyresil. Nejprve jsem přehazoval jednotky,pak sluchátka, mikrofon atd.Nakonec jsem zjistil, že je to manželky helmou, protoze jsem nevydlabal prostor na sluchátka a i když ji netlacili, tak ty sluchátka proste mela tak na fest, že je pomocí polstru z helmy proste ucpala a nic neslyšela. Jelikož mela helmu už 10 let starou a uchyceni vnitriho polstrovani jsem pri manipulaci trochu pokurvyl ????,tak jsem ji koupil novou helmu,ktera mela vybráni na sluchátka a tim problém vyreseny. ........slyšíme se i ve 150 km.
Ted nevím jestli je to dobře nebo spatne, protože, ted me do toho pořád klafe????????????
S těma malýma helmama to tak prostě bývá - ženská tvrdí, že má sluchátko perfektně na uchu a ono je ve skutečnosti i 2cm stranou.. To je život.
Těch situací, kdy by fakt bylo vadné tělíčko nebo sluchátková sada moc není a to umístění na střed ucha je naprosto zásadní (podobně jako třeba u F5XT vypnout automatickou regulaci hlasitosti)
Hlavně že to je vyřešené.