Tau napsal:
Vložil jsem 8gb kartu a přes Express nahrál celou Evropu a mám klid. Se 4gb kartou byly problémy. Díky.
Super. 4GB nicméně obvykle fungují spolehlivě, takže to bude nějaký problém konkrétní karty. Neřeš to - když to jede, tak se v tom nešťourej
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Ahojte, nevim jestli uz to tu nekdo resil, ale mam garmina 660 a z niceho nic prestal nachazet mesta.
Vim, z niceho nic a ani jsem se toho nedotkl zni vtipne, ale bylo to tak...ze mi navigace nenajde velky mesta jako Prahu, Brno, Karlovy vary me prijde dost divne...je v ni jedna mapa CR, na nic jsem nesahal, do PC nepripojoval...netusite nekdo co s tim?
jel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz
vojta napsal:
Ahojte, nevim jestli uz to tu nekdo resil, ale mam garmina 660 a z niceho nic prestal nachazet mesta.
Vim, z niceho nic a ani jsem se toho nedotkl zni vtipne, ale bylo to tak...ze mi navigace nenajde velky mesta jako Prahu, Brno, Karlovy vary me prijde dost divne...je v ni jedna mapa CR, na nic jsem nesahal, do PC nepripojoval...netusite nekdo co s tim?
Tohle se stává přesně v momentu kdy jsou zapnuté dvě mapy. Jseš si jistý, že tam není evropská mapa City Navigator?
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Tak nevim cim to bylo...mapa byla zapnuta jen jedna ze ctyr. Pozapinal jsem a povypinal postupne vsechny a najednou se to rozjelo...
jel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz
kuci, prosím vás, bud jsem dement anebo.... mám zumo 550ku a nevím, kde tam nastavit jet mimo dálnice.. mam tam jen nejkratsi, nejrychlejsi a mimo cesty...
Z toho si nic nedělej. Když nastavím mimo dálnice tak mě to táhne jen po polních cestách. Když dám mimo placené silnice tak mě to tahne jen po dálnici. A když dám mimo placené a mimo dálnici. Tak mě to navede horní dolní přes pole a louky.
Nebyli jsme stvořeni proto, abychom poznávali svět pomocí strojů...
Takhle to funguje u všech garminů mimo těch, kde je samostatně položka "mýta"
Každá navigace má nějaké základní metody routingu:
kratší vzdálenost: to znamená "jeď tady po té panelce kolem kravína a ušetříš 100m oproti novému obchvatu vesnice". Takhle volba obecně je docela hardcore, zavede vás na místa, kam jste asi nechtěli jezdit - občas člověk jede skrz cizí dvůr, moc si to nehraje na jednosměrky apod. Je to takové fajn nastavení pro messengera na kole.
rychlejší čas: to je obvyklá základní volba, kdy to počítá trasu (u zuma na první dobrou) podle průměrných rychlostí na daných úsecích komunikací. Někdy v mapách bývají nesmyslné údaje pro routing (úmyslně nebo chybou změněná rychlost úseku) takže různé mapové podklady můžou počítat trasu různě. Stačí když je na úseku 10km nastavená rychlost pro silniční routing 1km/h a všechno je jinak.
mimo silnice: to je výpočet po přímkách od bodu k bodu. Prostě to vytvoří trasu pomocí přímek, které propojují jednotlivé body na trase. Pokud tam je jen start a cíl, trasou je přímka od startu do cíle bez dalších lomení. Navigace nicméně ukazuje vzdálenost vektoru do lomového bodu/cíle a šipka kompasu ukazuje směr do dalšího lomu nebo cíle taky.
Pokud ta navigace má nějaké další možnosti volby trasování - třeba u cyklistických navigací to bývá trasování po silnici, turistická cyklistika nebo horská cyklistika, u zuma 590 je tam další volba "zatáčkovitá trasa", tak se to chová tak, jak je to popsané v návodu k té které navigaci. Třeba ta zatáčkovitá trasa automaticky vypíná routing po silnicích první třídy.
Nezávisle na volbě routingu se volí omezení "kudy nenavigovat" nazvané v garmin překladu jako "objížďky". Já jsem to ve starších zumech od nás překládal tuhle volbu jako "kudy nejezdit" což mi přijde víc logický než "objížďky". Každopádně v tomhle menu co je zaškrtnuté, tomu se výpočet snaží vyhnout. Když se zaškrtne "trajekty" tak to znamená, že trajekty NECHCI používat apod. Lidi občas přijedou a mají tam zaškrtnuté všechno kromě nezpevněných cest a diví se, kudy je navigace vodí - protože to, co mají zaškrtnuté v domění že to chtějí používat, ve skutečnosti znamená že to nemá navigace použít do trasy. Dálnice v tomhle menu jsou překlad slova "highways" tedy obyčejné dálnice resp. hlavní (obvykle vícepruhové) komunikace odpovídající např. rychlostním silnicím. V Zumo 550 je to ještě dál rozdělené a mezistátní dálnice (např. v USA) a v evropské mapě dálnice, které vedou přes víc států nebo ty nejhlavnější dálnice v dané zemi se dají samostatně povolovat pomocí volby "autobahns" - které je v anglické verzi menu "interstate highways". Pochopitelně to dělá zmatek, protože v mapě CN Europe (kterou sestavuje Navteq z dat asi 80 dodavatelů, kteří každý mají desítky až stovky subdodavatelů jednotlivých oblastí) někdo označí čtyřproudovou silnici v rakousku jako hlavní tah a třeba v itálii by to označili jako dálnici i když to dálnice není apod. Navigace pochopitelně bere to, co tam je na tom úseku uvedené od toho, kdo dělal tu konkrétní část mapy. Národní centra by měla tyhle rozdíly opravovat a nemělo by se stávat, že jedna silnice v jedné zemi je v některé části označená jinak než v jiné části ale třeba v té itálii je takových chyb tisíce. Garmin před časem vydal dvě aktualizace mapy evropy protože italové dokonce neoznačili mnoho úseků na dálnici A1 z Milána do Říma jako dálnici a bylo to už fakt hustý. V následné opravě to sice opravili ale zrušili označení dálnice u A22. Takže co země, to rozdílný přístup a rozdílná kvalita. Nicméně v mapách současných je to podstatně lepší než to bylo třeba v roce 2011 nebo 2012.
Zpátky k těm omezením - v německém překladu menu Zuma 550 je jedna položka Fernstrassen a druhá jako Autobahns. To je asi výstižnější. Prostě je tam oddělená jakási vyšší kategorie dálnic.
Nezávisle na tom je tam vždy položka "placené silnice" (orig. toll roads). Zumo až do verze 590 nerozlišovalo co to je za druh placení - jestli dálniční známkou, mýtným na bránách.. V 590 je samostatné menu nastavení mýtného - jde zapnout nebo vypnout navigace po silnicích kde se platí dálniční známkou (bohužel bez rozlišení jestli známka je pro auto nebo pro motorku) a nezávisle na tom povolení nebo zakázání navigace po komunikacích, kde se platí jiným způsobem. Takže jde vypnout navigace po rakouských dálnicích kde platí dálniční známka ale jde povolit výjezd na alpská sedla, kde se platí na bráně mýto. Volba "na dotaz" zlobí a to tak, že někdy navigace kvůli tomu restartuje nebo se dostane i do restartovací smyčky a nedoporučuji tuhle volbu s mapou CN používat.
Pokud máš někde nastavené že nemá navigovat po nezpevněných cestách (zaškrtnutá volba nezpevněné silnice) a přesto to tam naviguje, tak udělej snímek obrazovky toho místa a ulož si to jako bod a může se to poslat vývojářům jako podnět na opravu ale v mapách CN s vyjímkou balkánu a východní evropy by se to mělo stávat fakt minimálně.
TomasTT napsal:
Pokud máš někde nastavené že nemá navigovat po nezpevněných cestách (zaškrtnutá volba nezpevněné silnice) a přesto to tam naviguje, tak udělej snímek obrazovky toho místa a ulož si to jako bod a může se to poslat vývojářům jako podnět na opravu ale v mapách CN s vyjímkou balkánu a východní evropy by se to mělo stávat fakt minimálně.
No asi to tedy opravdu vyfotim, OBJIZDKY chapu jako ze tudy jet nechci a tim padem se tomu chci vyhnout. Zadam treba jen vyhnout se nezpevne ceste a presto me to thane pres polnacku co mam za barakem. Zkusim jeste predelat prioritu z nejkratsi cesty na nejrychlejsi trasu.. a uvidim.. kdyby ne ak ti to konecne poslu na preinstall a treba to pomuze
TomasTT napsal:
No asi to tedy opravdu vyfotim, OBJIZDKY chapu jako ze tudy jet nechci a tim padem se tomu chci vyhnout. Zadam treba jen vyhnout se nezpevne ceste a presto me to thane pres polnacku co mam za barakem. Zkusim jeste predelat prioritu z nejkratsi cesty na nejrychlejsi trasu.. a uvidim.. kdyby ne ak ti to konecne poslu na preinstall a treba to pomuze
A nebo tam asfalt oficiálně JE (tedy i v mapách), ale fyzicky je natažený u starosty na dvorku...
Upravil Rosta64 dne 04.08.2015 13:49
TomasTT napsal:
A nebo tam asfalt oficiálně JE (tedy i v mapách), ale fyzicky je natažený u starosty na dvorku...
http://bmwgs.cz/images/smiley/smiley004.gif
Upravil VojtechPolicky dne 04.08.2015 13:56
Pozor na to, účelová komunikace je normální silnice. Teď jsme u Valtic jeli někam autem a překvapilo mě, že navigace v pohodě navigovala po úzké částečně asfaltované cestě, po které jsme jeden den jeli na kolech a kudy vedla cyklostezka. Neměla označení (napojovala se na ní silnice 41412 - tedy to nebyla třetí třída ale nějaká místní komunikace) a navigace na ní normálně vedla. Kontroloval jsem to na google mapách a tam je nakreslená stejně jako polní cesty napříč polem. Na mapy.cz je bílá a ta polní cesty co z ní odbočují jsou čerchované. V MapSource je kreslená stejně jako ty vysloveně polní cesty okolo, takže navigace pochopitelně netuší, že to je taková asfaltka-panelka mezi poli.
Pro zajímavost: N48 45 17.3 E16 42 12.0