bmwgsa napsal:
Tak ja si teda rozhodne myslim ze zakrok byl za hranou. Oni totiz kovbojove z PMJ (pomalu myslici jednotka) opravdu toho vetsinou v hlave moc nemaji a vetsinu takovych zákroků resi spis pudově (tzn. Ze u nich nepremysli dopredu) a nebo silou.. popripade kombinaci obojiho. A ze jich z doby kdy jsem v teto oblasti pracoval znam mraky.. vzdyt maji svou "slavnou" povest i v radach policie mezi kolegy takze... Myslim ze vzhledem k dlouhodobemu pusobeni v teto oblasti mohu toto rict s naprostou jiszotou. (Byt v jinem odd). Dulezity je hlavne v lete mit stazeny okynka a drzet se svalnatou rukou za hagusy nebo okapovy zlabek aby vsichni okolo vedeli ze policista chodi do posilovny. Staci se podivat na statistiky. Vetsina honicek motorkaru ( samo i jinych vozidel) prevazne konci nehodou. At uz je to ze strany ridice honeneho vozidla nebo z priciny zakroku policisty.. bohuzel.. ono v civilizovanych statech se to dela trochu jinak. V kazdem pripade jakakoli honicka potencionalne ohrozuje dalsi civilisty. V kazdem pripade se tedy pouzije vrtulnik - cimz je vozidlo zajmu pod trvalou kontrolou a v mestske aglomeraci, kde se hure uzaviraji cele ulice aby tam nikdo jiny nebyl se povoli stihani na zemi. Pak staci pockat az se pachatel trochu zklidní, popripade zastavi. Sleduje se jestli zamiri do klidne oblasti bez vetsiho provozu nebo uz je pesak a nema vozidlo jako dalsi potencionalni zbran.. jenze to by u nas nekdo musel obcas zapojit hlavu a samo to stoji penize. Ale jak vime ze sdelovacich prostredku obcas to jde. Pro rozumbrady, je vyzkousene, ze vrtule je od nahlaseni v centru do tri minut... pak existuje a zrovna v praze, myslum vcelku slusny kamerovy system. Kdyby nekdo zapojil hlavu a spojil nekolik moznosti dohromady, k dopadeni by doslo a bez dalsich rizik z nebezpecne honicky.. take pokud vyhodnotim to, ze to nebyl napriklad prchajici pachatel vrazdy nebo loupezneho prepadeni ale znama firma ktera jezdi se zakazem rizeni, bez papiru, vim kde bydli, vim kdo to je a vlastne si na nej muzu pockat i doma.. chjo... kdybych nevedel co to je za hlídku tak uz jen podle stylu zakroku poznam ze to je PMJ.....
Bohuzel houkajici policejni auto za zadkem vypumpuje u pachatele adrenalin do extremni hranice a z pachatele se v tu chvili stava odjistenej granat v kazdem pripade. To same plati naopak. Pachatel funguje stejne jako rudy prapor pro policistu a najednou mame na jednom miste 2 granaty pred vybuchem na jednom miste. Oba nepremysli ani na 10 vterin dopredu a oba jsou nebezpecni. Jeden chce utect a druhy chytit. Oba jsou v tu chvili pro "to svoje" ochotni udelat cokoli.. kazdy si jiste pamatuje nedavny pripad kdy si chlapec bez vedomi rodicu pujcil auto a cetnici ho na dalnici uštvali do jimi zastavene dalnice... kluk uhorel a bylo.. o ostatnich zranenych nemluvim.. a pritom stacilo pouzit hlavu.. policie taky nemela svuj podil na vine.. take se nezastavam kluka co sebral auto, jen tvrdim ze byla moznost to udelat jinak.. stejne jako s motorkarem v praze.. tak a ted do me chytraci..
bmwgsa napsal:
Tak ja si teda rozhodne myslim ze zakrok byl za hranou.......
nenapsal jsem to tak hezky jako ty, ale je tu spousta lidí, který nepřesvědčíš, protože vidí černobíle. A samozřejmě nedomýšlí. No a za zamyšlení stojí, jestli to má smysl. Přesvědčovat. Kdo nechce vidět, neuvidí.
Třeba jistý MR GS, který si myslí, že na policajtovi nenechám nit suchou. Klidně nechám, když to není vypatlanec. Ovšem moje zkušenost i z vlastního působení u obyčejného četnictva v celopražském útvaru je velmi podobná tvé. I městská, do několika malérů měla něco podobného PMJ. Jmenovalo se to JOS - jednotka operativního zásahu.
Těšil jsem se na den, kdy se tyto dvě "jednotky" někde natolik sblíží, až adrenalin přeteče a pak se to prostě dojde uklidit :-)
Naštěstí město nestálo o další sérii malérů a to nemluivím o těch ututlanejch a přenechalo tento potencionální permanentní průser státním.
Ale dá se samozřejmě nahrát i protistraně. Když bude někde nějaké boží ****, nejlépe ozbrojené, kdo na něj půjde? Zase adrenalinovej bezmozek, bo "obyčejný" člověk si zhodnotí osobní riziko a - vykašle se na to. Stejně jako řadovej platfus tenkrát s tím ostrostřelcem v hospodě.
A to jsou hoši od PMJ slabý odvázek URNY. Ale tyhle hafany ze řetězu pouští vzácně a mezi lidi skoro vůbec.
Ovšem svůj smysl mají. Tam kam se oni těší, já bych nevlezl ani omylem.
A taky jsem se tady snažil připomenout, že policejní honění je ve většině případů zbytečné, protože je další halda možností a prostředků, jak se dostat k výsledku, aniž bych zastřelil bábu ve 2 patře a nebo zranil nějakého jiného civila.
Ovšem efekt skřípění pneumatik, borcení plechů a hvězdné medializace se jaksi nedostavuje.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
to mi nápadně připomíná situaci, kdy "policista" z kanceláře řeší situaci venku od stolu.... co? Není na tom něco pravdy?
Takový utopický představy, že se všechno vyřeší vrtulníkem, kamerama a znalostí adresy dotyčnýho jsou pro tyhle laboratorní krysy normální.
Jenom tady v tý díře máme dva čuráčky, co se baví tím, že jezdí se zákazem řízení a policajti jsou na ně krátký, protože ****s vždycky doletí domů a tvrdí, že v autě nejel, takže tyhle kancelářský moudra si nechte do kanclu podobným chytrákům od PC
Lidi bez papírů jezdí denně a jezdí jich po republice desítky, jestli ne stovky a když se jednou za uherskej rok po jednom skočí, tak tady povídáte skasky, jak kdyby se denně policajti vybíjeli na chudácích slušných obyvatelých, kteří si nedopatřením vzali auto, když nemají a nedopatřením jeli 150 po městě, přičemž samo nikoho neohrožovali, protože to mají pevně v ruce a všechny ohrozil až policajt, co zakročil
Řešit tady, jestli má policajt, co zasahoval IQ 150 nebo jenom průměrných 100 člověkem, kterej se evidentně z průměru nijak nevymyká mi přijde trochu divoký.
Vzali ho, zkoušky udělal, vycvik proběhl, prachy bere mizerný a ještě čte a poslouchá doživotně pič.oviny od hipíků a zamindrákovanejch lidí.
Udělal, co udělal, naprosto evidentně nikoho nezainteresovanýho neohrozil, efekt to mělo a vymýšlet pohádky o tom, co by kdyby je trapný
Upravil Mr GS dne 17.10.2018 08:26
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Řešit tady, jestli má policajt, co zasahoval IQ 150 nebo jenom průměrných 100 člověkem, kterej se evidentně z průměru nijak nevymyká mi přijde trochu divoký.
Vzali ho, zkoušky udělal, vycvik proběhl, prachy bere mizerný a ještě čte a poslouchá doživotně pič.oviny od hipíků a zamindrákovanejch lidí.
IQ 100 je průměr v populaci- kde by to vzal...
Chtěl jsem být v životě šoustár. Splnilo se mi to na 50%. Jsem stár...
Miguel napsal:
Otázka je, jaká by byla diskuse nebo rozsudek, kdyby ta motorka při stíhání přelítla třeba do protisměru a zabila matku s dítětem...
Další otázka je, co má "matka s dítětem" dělat v tunelu...
.
Hele upřímně přiznávám, ze jsem si video pustil poprvé až včera. A celou situaci komentoval spis hypoteticky.
Teprve až jsem si video pustil, muzu říct - já bych to neubrzdil ani náhodou a divím se, ze to dotyčný přežil. Minimálně z něho mohl být vozíčkář a nevím, jestli by ten co ho zastavil měl dobrý pocit, jak “pomáhal a chránil”.
Jak tady správně naznačil MrGS, a moje zkušenost je podobná, když jezdíš měsíčně 5000 km+ v autě, je samozřejmě daleko větší šance nasbírat 12 bodů... kluci co jezdí na jogurtech, kdyby si dal někdo tu práci je sledovat půl dne - musí ty body nasbírat dvakrát...
Upravil Miguel dne 17.10.2018 09:09
pod trvalým dohledem
Miguel - souhlasím s Tebou, že to ubrzdit nešlo. ALE - pokud jedeš jako ko.kot (=dotyčný jezdec), tak máš holt smůlu...
Malé srovnání - pokud jedeš na moto trochu "svižněji" a za zatáčkou se Ti objeví stojící náklaďák (z důvodů poruchy), tak asi je to jeho vina, že nedobrzdíš a napereš to do něho nebo do proti jedoucího auta?
"Když hodíš kamenem do hejna hus, vždycky se nějaká ozve...."
Miguel napsal:.....Hele upřímně přiznávám, ze jsem si video pustil poprvé až včera.......
...mám chvilku, tak jsem si to pustil také...a jestli tady v té story je někdo ****, tak minimálně ten za řídítky, ale i současně ten za volantem....protože neudělal zátaras, ale motorkáře prachsprostě sestřelil...
Takže ano, před soud s oběma...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
jestli jsme v době, kdy policista nemá právo haj.zla, kterej ohrožuje všechny kolem sebe "prachsprostě" sestřelit, tak je něco vážně špatně.
Normální stav totiž je, že policista (ve službě) má vždycky větší práva, než kde kdo a tím spíš magor, co si dělá, co chce.
V momentě, kdy to tak nebude, je policista naprosto zbytečnej a může chodit po ulici pěšky s obuškem jak v GB a na šmejdy pískat píšťalkou... a nebo si tady vůbec můžeme zavést sousedskou hlídku, co vy na to?
Pořádek budou hlídat lidi sobě rovní a každej inzultovanej par.chant bude mít právo si postěžovat a žalovat dotyčnýho Servis motocyklů BMW Praha- východ
tohle asi museji rozhodovat odbornici/soudy, ale za me selsky rozum:
- pokud prekracuju zakon a vim o tom (a to on urcite vedel) pak za nasledky co se stane, aby se zabranilo prestupovani zakona, musi nest odpovednost ten kdo ho porusuje, jednoznacne
- a mira odpovednosti je samozrejme k diskuzi ... ale podle mne vzdycky VETSINOVE musi byt odpovednej pachatel
- uplne stejne jako kdyz ti nekdo vleze do domu, je jeho odpovednost co se stane
a k videu
- rozhodne tady nejel nijak extremne rychle
- to policejni auto blika jako svetluska na louce
- a vubec nelepsi to ma ten spolujezdec, ten ma teda ridice partaka na jednicku ......
Příliš nerozumím tomu, proč mají mnozí jedinci stále potřebu zákrok stůj co stůj obhajovat navzdory tomu, že odborníci (GIBS, soudní znalec, státní zástupce) situaci vyhodnotili opačně, díky čemuž policista skončil u soudu.
Několikrát se tu argumentovalo tím, že co kdyby srazil naše dítě apod. K tomu lze vznést protiargument, co kdyby ten létající motorkář byl vaše dítě, který si třeba nezletilý doma "půjčilo" mašinu a před fízlama mu prostě jen ruplo v kouli strachem z průseru. Asi byste se na to pak dívali taky trochu jinak, když by vám ho cajti přivezli dom v sádře, nebo ještě hůř skončil v igeliťáku.
Obecně to prohánění a zbytečné štengrování ujíždějícího v provozu osobně neschvaluji a rozhodně to není ve smyslu jejich hesla "pomáhat a chránit". Pokud to tedy není bráno jako, že pomohl píčusovi z motorky dolů, přičemž chránil svou kovbojskou pověst. Majetek státu hrazený z financí daňových poplatníků se mu totiž příliš ochránit nepovedlo. Předpokládám, že s tou Koktávkou odtud neodjel a nejezdí s ní spokojeně dodnes...
hobr napsal:
Miguel - souhlasím s Tebou, že to ubrzdit nešlo. ALE - pokud jedeš jako ko.kot (=dotyčný jezdec), tak máš holt smůlu...
Malé srovnání - pokud jedeš na moto trochu "svižněji" a za zatáčkou se Ti objeví stojící náklaďák (z důvodů poruchy), tak asi je to jeho vina, že nedobrzdíš a napereš to do něho nebo do proti jedoucího auta?
jak píše kolega Vjetrník, von ho regulérně sestřelil. je jasné, kdo z takového souboje vyjde jako vítěz. ano, jel jako kkt, ale mohl ho klidně zabít a nevím jestli je tohle situace, kde by zabít zasloužil. společenská nebezpečnost takového konání mi nepřijde zase tak strašlivá. kolikrát policajti naháněli náctiletýho blba za volantem. tohle mohl být stejný případ.
já nevynáším kategorické soudy, videozáznam je jedna věc a realita druhá, jen říkám, že je minimálně na zvážení, jestli vyšší riziko a větší škoda nevznikne škodou na vozidle a léčením dotyčného, než kdyby ho nechali ujet a prostě si na něho počkali doma. kolega od policajtů mi říkal, že kolikrát dostanou zákaz stíhat někoho v běžném provozu, protože riziko je větší, než nějaký reálný přínos...
a přitom všem je ještě otázkou, jestli do té doby ten člověk na tom motocyklu nejel v podstatě normální rychlostí a závodit začal, až když ho začali stíhat...
Upravil Miguel dne 17.10.2018 17:55
pod trvalým dohledem
Několikrát se tu argumentovalo tím, že co kdyby srazil naše dítě apod. K tomu lze vznést protiargument, co kdyby ten létající motorkář byl vaše dítě, který si třeba nezletilý doma "půjčilo" mašinu a před fízlama mu prostě jen ruplo v kouli strachem z průseru. Asi byste se na to pak dívali taky trochu jinak, když by vám ho cajti přivezli dom v sádře, nebo ještě hůř skončil v igeliťáku.
tak to je argument jak stehno...
On každej je něčí syn nebo dcera... dokonce i ti, co postřilí 15 spolužáků ve škole.
Jestli to chceš brát takhle, tak jsme tam, kde jsem psal výše... nemusíme řešit nic, policii můžeme zrušit, protože každej pronásledovanej hudáček je něčí dítě
Mr GS - Zřejmě jsi neporozumněl, co jsem měl na mysli, nebo jsem se špatně vyjádřil, ale v podstatě bylo myšleno to samé. Reagoval jsem na předchozí argumenty ve stejném duchu s cílem ukázat, jak je tento argument zcestný, protože jej lze použít všestranně.
K tomu kde jsme si myslím, že jsme na tom vcelku dobře. Už jenom fakt, že pokud se policista rozhodne hrát na kovboje, tak to někdo řeší je sám o sobě docela pozitivní a je vizitkou relativně vyspělé společnosti.
Mr GS napsal:
On každej je něčí syn nebo dcera... dokonce i ti, co postřilí 15 spolužáků ve škole.
Jestli to chceš brát takhle, tak jsme tam, kde jsem psal výše... nemusíme řešit nic, policii můžeme zrušit, protože každej pronásledovanej chudáček je něčí dítě
Souhlas!
"Když hodíš kamenem do hejna hus, vždycky se nějaká ozve...."
Ujíždění na motorce a odpovědnost za následky pohledem nezávislého právníka
Velkou pozornost upoutal v poslední době případ řidiče motorky, který po Praze ujížděl policistům (odmítl na opakované výzvy zastavit), přičemž řidič zastavil až ve finále nedobrovolně, a to saltem přes přední kapotu policejního auta. Tuto pozornost si tento případ získal i tím, že obviněným je v daném případě policista, který zablokoval autem cestu ujíždějícímu řidiči motorky, přičemž policista byl obviněn z ublížení na zdraví. Celý případ skončil u soudu, přičemž tento týden soud v prvním stupni policistu obvinění zprostil.
titulka-17-1100x618.jpg
Foto: Youtube.com
Nejdřív bych začal asi tím, že je dle mého názoru správně, že celý případ skončil u soudu. Sice na jednu stranu chápu, že to pro toho obviněného policistu znamená starosti a stres kvůli nejistotě, jak to dopadne, včetně nutnosti vynaložit náklady na obhajobu, ale na druhou stranu je soud místem, kde by se podobné případy řešit měly. GIBS a státní zástupce mohou vidět jen tu svoji stránku, tj. jak někoho obvinit a usvědčit, kdežto obhajoba obviněného zase bude klást důraz na argumenty ve prospěch obviněného a celé to rozhoduje soud, který je (a měl by být) nestranný, tzn. nebude (neměl by) fandit ani jedné straně.
Pokud se budeme držet toho, že je nejnestranněji to může rozhodnout jen soud, je dobře, že to u něj skončilo, i když ty starosti kolem si asi nikdo nepřeje zažít. Soud v prvním stupni rozhodl (uvidíme, jestli se státní zástupce odvolá) a klidně celá věc může projít celou hierarchií soudů, alespoň budou všichni vědět, jak se věci mají a co mohou při určitém postupu očekávat. Určitě bych tedy nesouhlasil s kritikou na státního zástupce, protože ten je tam od toho, aby to žaloval a je na soudu, aby věci ve finále rozhodoval.
A teď k věci samotné. Názory na to, co se stalo, se různí a oscilují od toho, že policista jednal správně a odpovědnost za následek má nést ujíždějící řidič, až po názory, že se jednalo o exces, jehož následkem mohlo být usmrcení řidiče motorky. Já se víc přikláním k prvnímu závěru a hned řeknu proč.
Celá diskuse je zde zejména o tom, jak si vynutit zastavení řidiče auta nebo motorky (jako v tomto případě), aby současně nedocházelo buď k nepřiměřenému zvyšování rizika pro ujíždějícího, tak pro všechny ostatní účastníky silničního provozu. Jak z kamerových záběrů srážky v daném případě plyne, ostatní účastníci tím finálním manévrem ohroženi nebyli a celé se to zužuje na otázku, jak velkému riziku je možné vystavit ujíždějícího při snaze ho zastavit.
V prvé řadě jde o to, jak zastavit řidiče motorky, když nechce, aniž by to pro něj nebylo rizikové. Sám na motorce denně po Praze jezdím do práce, takže si dovedu celou situaci dobře představit. Motorka dokáže být velmi rychlá, obratná a auta mají proti ní velkou nevýhodu. Pokud se vžiji do pozice policisty, který má za úkol řidiče motorky zastavit, nedovedu si představit, jak bych to efektivně udělal, aniž bych ho neohrozil. Buď budu opatrný, ale to nebude účinné nebo použiji efektivnějších způsobů, ale to zas bude pro něj nebezpečné.
Zablokovat auto je v tomto ohledu snazší, protože řidiče chrání karosérie, ale motorkáře nechrání nic. Není možné použít zastavovací pás nebo jiné způsoby, které lze s menším rizikem použít u auta (třeba vytlačování autem). Jakákoliv kolize nebo jakýkoliv zásah do soukolí motorky automaticky povede k pádu nebo nárazu řidiče na zem nebo do překážek a čím jede rychleji, a že při prchání rychle pojede, tím je riziko větší. V krajním případě by se muselo dospět k závěru, že to bez rizika pro něj nejde a že jej zastavit téměř nejde (pokud se nepodaří někde úplně zablokovat silnici), což je ale nepřijatelný závěr.
Můj názor je, že pokud řidič motorky takto ujíždí, nutně musí na sebe brát větší odpovědnost za vzniklý následek, protože v opačném případě by byl nezastavitelný. Řidič motorky musí akceptovat, že v takovémto scénáři riziko, kterému sám sebe vystavuje, vzniká v důsledku povahy jeho chování a nástroje, který si na tento „sport“ vybral a že se tady na to bude a musí hledět jinak, než když by řídil auto. Tuhle odpovědnost musí nést sám a ne se domáhat toho, že ostatní vůči němu musí jednat v rukavičkách, protože je ohroženější. Sám se pro to rozhodl, sám musí být připraven za následky takových rozhodnutí nést větší odpovědnost.
NEPŘEHLÉDNĚTE:
PORSCHE 911 JAKO INVESTICE?
ZNÁME SKUTEČNÉ NÁKLADY!
To samozřejmě neznamená, že by policisté měli ujíždějící motorkáře ze silnic „sestřelovat“, tj. zejména je přímo srážet apod. Tento diskutovaný případ ale takovým případem dle mého názoru není. Ze záběru sice lze poznat, že policejní auto zablokovalo cestu motorce na krátkou vzdálenost, ale 50 tam v tu chvíli nejel. Když ujíždím na motorce, musí mi být jasné, že policisté budou „všude“. Nemůžu to rozpálit v tunelu a pak namítat, že mne policista na poslední chvíli zablokoval a já se o něj rozbil. Toto jsou důsledky, které by měly jít na vrub ujíždějícímu motorkáři. Vzal na sebe to zvýšené riziko, když se rozhodl ujíždět, tak jemu musí být ve zvýšené míře připočteny i ty následky. Když se někdo pustí do ruské rulety se svým životem a zdravím, neměl by si pak stěžovat, že to nevyšlo.
Znovu zopakuji, že by se to nemělo zvrhnout v přejíždění ujíždějících motorkářů, ale v tomto konkrétním případě souhlasím s rozhodnutím soudu, který policistu obvinění zprostil.
zrovna jsem to taky četl...
Jsem přesvědčenej, že Medík něco konstruktivního vymyslí
Jenom ještě nechápu proč píšou motorkář když to nikdy motorkář nebyl ani nebude akorát nás tímhle házejí do jednoho pytle s nějakou zdrogovanou verbeží
No jo... prostě ten co řídí motorku je motorkář... stejně jako ten co řídí traktor je traktorista.. BMW R1150GSA - nejlepší pohled na svět je ze hřbetu hrocha...
j_a_k napsal:
Tohle neberu jako argument. Dostaneš na náledí smyk = tvoje vine a bez diskuse. Někdo tě vytlačí - ano , to je problém, ale kolik je takových případů. Podle mého je za nárazem do stromu v drtivé většině případů chyba řidiče.
je to proste neco za neco. Nicmene podle mne stromama okolo cest ziskavame nasobne vice, nez ztracime.
No comment... [url][https://www.novinky.cz/clanek/auto-s-dvema-detmi-vzplalo-po-narazu-do-stromu-ridic-neprezil-pro-deti-letel-vrtulnik-40246102url]