Badu napsal:
bylo to v Praze na přehledné dlouhé rovince a široké silnici, kde se nikdo nepohyboval
nebyl jsem tam, od stolu bych řekl, že jsi se opravdu přestupku dopustil, ale jestli to bylo opravdu tak, jak píšeš, že tam nikdo nebyl a pokud tam ani navíc být nikdo být ohrožen nemohl, pak jsi se dle přestupkového práva přestupku podle mě nedopustil, neboť jsi nenaplnil materiální znak přestupku, tedy nemohl jsi nikoho ohrozit ani omezit...?
1. sežeň si advokáta
2. napadněte hmotnou podstatu/znak přestupku
3. napiš podrobnosti (čím jsi jel, v kolik hodin, místo)
To už mě taky napadlo. Šikovnej kluk jsi. Jak jsem nad tím přemýšlel, tak to je asi jedinej důvod použití dodatkové tabulky o omezení hluku na magistrále, jinak by jsis s každým ouřadou za rychlost kolem 80km/h utřel zadel - absence materiálního znaku. Ty cedule to kazí, špatně se dokazuje, že jsi nevydával hluk.
ty dodatkové tabulky s hlukem - nemají být někde vyjmenovány, či alespoň určeny okruhy dodatků, jako váha či výška vozidla u zákazových značek? pokud ano a tato tam není, pak zvesela utírej zadel :-)
pokud je, pak se to dá napadnout taky: jaký je rozdíl v hluku konkrétního vozidla jedoucího na 4. rychl. stupeň 70km/h při otáčkách motoru 1750rpm oproti vozidlu jedoucího na 3. rychl. stupeň 50km/h při otáčkách motoru 2500rpm? správně Halík, žádný a ať někdo dokáže opak
naopak inkriminovaným úsekem projedu rychleji při stejném hluku za sekundu, tedy rychleji znamená tišeji, neboť pod oknem domu neprojíždím 1,2 sekundy, ale 0,9, tedy hlučím méně, ne?
nějakého fyzika by to chtělo
Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.
Efendi napsal:
Večer jdu s advokátem na pivo, tak se ho zeptám na ten "materiální znak přestupku"
Ale vzhledem k tomu, že je to dobrej advokát a pokuty za rychlost platí bez keců... nevím nevím.
tady nejde o výmluvu či vytáčku, ale o objektivní naplnění určitého znaku jednání
pokud advokát páše rychlostní přestupky v zastavěné oblasti s pohybem jiných účastníků sil. provozu vč. chodců, pak nemůže napadnout materiální znak přestupku, proto pak platí pokuty
opakuji, nejde o návod, jak jezdit rychle, ale o informaci, jak funguje naše právo a zákony
Upravil VasekPraha dne 16.03.2012 12:35
Efendi napsal:
Večer jdu s advokátem na pivo, tak se ho zeptám na ten "materiální znak přestupku"
Ale vzhledem k tomu, že je to dobrej advokát a pokuty za rychlost platí bez keců... nevím nevím.
tady nejde o výmluvu či vytáčku, ale o objektivní naplnění určitého znaku jednání
pokud advokát páše přestupky v zastavěné oblasti s pohybem jiných účastníků sil. provozu vč. chodců, pak nemůže napadnout amteriální znak přestupku, proto pak platí pokuty
opakuji, nejde o návod, jak jezdit rychle, ale o informaci, jak funguje naše právo a zákony
Já mu tohle vlákno dám samozřejmě přečíst a případně sem hodím jeho názor.
Badu napsal:
Ahoj, dneska jsem měl smolný den, změřili mi na 50ce 101km/h - což je na sebrání papírů :c/. Zaplatil jsem kauci 5000,- že se dostavím ke správnímu řízení. Nepodepsal jsem papír že souhlasím se svým přestupkem, podepsal jsem papír o kauci.
Rád bych se s vámi poradil, jestli má někdo zkušenost s takovýmhle problémem jak to vyřešit, abych nepřišel o řidičák. Budu vděčný za každou radu.
Samozřejmě se můžeš snažit prodlužovat dobu bla, bla, bla. Rozumější se kát a uznat. Půl roku bez papírů minimálně a po půlce se můžeš odvolat. U nás to prochází na půlku, což by jsi stihnul sezónu. Pokud jsou všechny důkazy na straně zákona, což jsou, tak ti vysloví zákaz formou vyvěšení i když nebudeš přebírat poštu. A jak tě někde drapnou při běžné kontrole, tak jsi víš kde.
Bubak napsal:
.. pokdu chces "bojovat" tak dobreho pravnika, hodne penez a urad Ti musi prokazat nejen "formalni" spachani prestupku, ale i jeho materialni aspekt - tedy ze Tve pocinani prokazatelne zpusobilo nejakou "ujmu".....
... ns tom se da uhrat nejaky ten cas....
Co to píšeš, zákon je jen jeden a měl by platit pro všechny.
Efendi napsal:
pokud advokát páše přestupky v zastavěné oblasti s pohybem jiných účastníků sil. provozu vč. chodců, pak nemůže napadnout amteriální znak přestupku, proto pak platí pokuty
Já mu tohle vlákno dám samozřejmě přečíst a případně sem hodím jeho názor.
bluesbery napsal:
nechci moralizovat,obcas taky prekrocim rychlost.. Ale toto je extrem,kterym ohrozujes vsechny okolo. Proto ti radit,jak snizit sankce nebudu. Spis preji opak.. !
Ja si myslim, že to moc prozivas.. Treba nepochopim posledni usek Evropske pred letistem a jeji 50tku.. Dva pruhy a ja tam mam jet pri volnem provozu 50?? Dobre, v obci jo.. V obci mysleno vesnici, male mesto, vlastne i treba Prahu, ale v mistech obydleni.. A proc na vypadovce z phy mam jet 50, nepochopim...
... no prece kvuli tomu vhodne umistenemu prechodu pro ty dva lidi co v okoli bydli ...
a jen pro info, nedavno na ty 50 s prechodem udelali mereny usek!!!
Vim, tedka jezdim hodne na letiste.. Dik za info...
Magistrala, smer z centra jsou prujezdovy radary.. Na urovni pankrace.. Vsichni si myslim, že vite... Kdyz tudy jedu cca kolem 23.00hod., jako ze za teplych dni tudy jezdim dost casto, Tak pres to 50tku jedu (a opravdu se za to nestydim) 160kmh... Nechapu, proc mam na triproudove silnici, kde je v tom useku cca 6aut jet 50!! Samozhrejme, kdyz jsi v miste kde je hodne aut, lidi, prechodu apod., tak jet o 50vic je ****ina, ale takhle nekoho (bluesbrry to je pro Tebe) odsuzovat neni trefne.. Neni 5Otka jako 50tka.. A ruku na srdce.. Tys nekdy na takovym miste nejel vic? Jestli jedes snad 1.5km dlouhym usek s trema pruhama a 6ti autama 50, tak potes prdel...
Souhlas můžeš jet rychle, ale jsi smířen s tím, že pácháš přestupek a jsi s tím, že ti hrozí sankce srozuměn, neboť jsi naplnil všechny znaky přestupku a pak můžeš nadávat pouze sobě. V praxi ja to tak, že většina rozumných policajtů včetně mně. Na padesátce nastavím na radaru 60 a na vašem tacho je třeba jet tak 63 - 65 dle tolerance. V místech kde je padesátka a skutečne nedochází k bezprostřednímu ohrožení ostatních účastníků sil. provozu nastavuji 63 což je na tacho bez mála 70 km, což už je překročení rychlosti pomalu o 20 km. Taky jezdím mimo obec rychle. Bohužel jsem zhřešil v minulém roce a mám podmínku neb jsem se dopustil § 125c odst. 1 písm f-3 a v průběhu 12 měsíců si musím dávat sakra pozor, abych nepřišel o noty. A mám takový pocit, že mi to prospělo i když jsem byl taky nasraný, ale především na sebe. Tož tak.
Joe napsal:
Souhlas můžeš jet rychle, ale jsi smířen s tím, že pácháš přestupek a jsi s tím, že ti hrozí sankce srozuměn, neboť jsi naplnil všechny znaky přestupku ...
i když nemůžeš nikoho omezit, ohrozit, ani zákonem chráněný zájem? to jsi pak nenaplnil hmotný znak (materiální aspekt) přestupku, tudíž jsi jej nespáchal...
"Krajský soud zdůvodnil své rozhodnutí tak, že v případě jednání žalobce nedošlo k naplnění materiálního znaku přestupku podle § 2 odst. 1 zákona o přestupcích a žalovaný, jakož i správní orgán 1. stupně, dospěli k nesprávnému závěru, že žalobcovo jednání porušilo či ohrozilo zájem společnosti na bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích."
"Navíc k překročení nejvyšší povolené rychlost nedošlo podle krajského soudu přímo v městské aglomeraci, nikoliv v blízkosti škol, či přechodů, nýbrž na rovném a přehledném úseku komunikace v místech těsně před koncem obce Chomutov."
"Závěr:
A co z toho vlastně plyne? Plyne z toho to, že policistům, strážníkům a úředníkům obecních a městských úřadů a magistrátu nastávají horší časy. Už se nebudou moct schovat za paragraf, ale budou muset prokazovat společenskou nebezpečnost daného jednání, budou muset prokazovat, který právem chráněný zájem byl porušen a jak, čímž se budou obecní pokladny z pokut za bagatelní přestupky plnit o poznání pomaleji. A to je dobře, protože si úředníky kvůli plnění obecních kas neplatíme. Budou se teď muset hodně snažit a hodně argumentovat a hodně dokazovat. A to je dobře, protože mají sankcionovat pouze jednání nebezpečné, ne to, které je jen v rozporu se zákonem."
není přestupek jako přestupek, ale ovce bečí po krvi "pirátů" a kde je poptávka...
to VasekBohnice:
tak jsem odkazy "přelétnul"
Porovnávat překročení o 2km/h a 51km/h mi nepřijde úplně šťastný.
"A to je dobře, protože mají sankcionovat pouze jednání nebezpečné, ne to, které je jen v rozporu se zákonem." Byl bych zvědav na soudce, kterej by si lajsnul prohlásit, že jet ve městě na 50ce o 51km/h více není nebezpečné. (ať to bylo kdekoliv)
Efendi napsal:
to VasekBohnice:
tak jsem odkazy "přelétnul"
Porovnávat překročení o 2km/h a 51km/h mi nepřijde úplně šťastný.
"A to je dobře, protože mají sankcionovat pouze jednání nebezpečné, ne to, které je jen v rozporu se zákonem." Byl bych zvědav na soudce, kterej by si lajsnul prohlásit, že jet ve městě na 50ce o 51km/h více není nebezpečné. (ať to bylo kdekoliv)
já je neporovnávám, jen se dotazuji, zda i tak byl či nebyl naplněn materiální aspekt přestupku
PODLE MĚ na dálnici, která vede polem a není tam chodník, má svodidla a více pruhů, ležící ve městě a s 50km/h by si i soudce měl lajsnout prohlásit, že je tam 50 absolutně proti plynulosti a bezpečnosti provozu, neboť to je prostý a dokazatelný fakt (konkrátně třeba úsek od přechodu přes rychlostní silnici Praha Ruzyně směr Slaný)
je to ale na názoru jednotlivce, je to o emocích = pocitech, nikoliv o exaktních výpočtech
já 101 na 50 neobhajuji, nesrovnávám, jen se tážu, zda podle advokáta byl v místě a čase naplněn materiální znak, není to jen o rozdílu rychlosti, ač připouštím, že takto od stolu a bez detailních informací (a jak už jsem napsal) si myslím, že přestupek BYL spáchán
Co to píšeš, zákon je jen jeden a měl by platit pro všechny.[/quote]
...bohapusta teorie.. minimalne u nas... [/quote]
mnohem horší je podle mě fakt, že drtivá většina občanů asi nejen ČR hromadně mění "jistoty" za svobodu a vzdávají se vlastního myšlení a především osobní zodpovědnosti za své jednání a žijí v bludu, že zákony mohou vystihnout a přesně popsat vždy a všechny situace, které se mohou stát lidem, to je absurdní! otevřete oči, prosím....
vždyť se podívejme jen na oblast dopravních zákonů:
proč platí všechna pravidla a zákony pro všechny stejně, vždyť různí lidé mají různé schopnosti a i ty se během života ale i během dne zásadně mění! jednou je světlo, jindy tma, jednou jsem unavený, jindy odpočatý, jednou jedu v osobáku sám, jindy v naložené dodávce, někdy jedu trasu, kterou znám, jindy jedu někde poprvé atd. atd. - jak toto mají postihnout zákony a ještě v interakci s měnícími se schopnostmi ostatních účastníků provozu? mohou tedy být zákony spravedlivé, pokud nemohou postihnout celou škálu vlivů a situací?
já nad zákony ve svém vlastním jednání nadřazuji vlastní rozum a především vlastní zodpovědnost s následky z mého jednání plynoucích - čímž netvrdím, že se zákony neřídím! naopak! co chci především vypíchnout, že mé chování podle zákonů by bylo v drtivé většině případů naprosto stejné, i kdyby zákony toto chování neurčovaly, já nepotřebuji zákony k tomu, abych věděl, že když vlítnu autem do pravoúhlé zatáčky ve dvou kilech, že se tam zabijuBuď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.
to VasekBohnice: jsem z Kladna a kolem letiště jezdím v podstatě denně. Na jednu stranu máš pravdu. Na druhou stranu jsem tam v obou směrech u sjezdu/nájezdu směr letiště viděl několik hodně blbejch bouraček, včetně smrťáků. Tak si myslím, že kdyby se to od přechodu zvedlo a u odboček opět snížilo, nebude se to respektovat.(a nerespektovalo) Teď, jak tam dali radary, tak mě to kolikrát taky s..., ale zas si vzpomenu co jsem tam za deset let jen na úseku 100-150m viděl a těch pár sekund mě nezabije, spíš naopak
Efendi napsal:
to VasekBohnice: jsem z Kladna a kolem letiště jezdím v podstatě denně. Na jednu stranu máš pravdu. Na druhou stranu jsem tam v obou směrech u sjezdu/nájezdu směr letiště viděl několik hodně blbejch bouraček, včetně smrťáků. Tak si myslím, že kdyby se to od přechodu zvedlo a u odboček opět snížilo, nebude se to respektovat.(a nerespektovalo) Teď, jak tam dali radary, tak mě to kolikrát taky s..., ale zas si vzpomenu co jsem tam za deset let jen na úseku 100-150m viděl a těch pár sekund mě nezabije, spíš naopak
tam je několik vlivů, nejpodstatnější problém podle mě nastává, když jedeš z letiště směr Slaný > na rychlostku není přípojný pruh!!! absurdní řešení z roku raz dva, ale to se dá vyřešit civilizovaněji, než absurdní 50km/h s radary, aby se vytěžilo co nejvíce do obecní kasy (jo a první odbočka na Kopaninu je ještě před radary, ne? na letiště odbočíš vždy plynule, pokud se tam nahoře něco nekousne, co se pak štosuje až na rychlostku)
Upravil VasekPraha dne 16.03.2012 13:44
Efendi napsal:
tam je několik vlivů, nejpodstatnější problém podle mě nastává, když jedeš z letiště směr Slaný > na rychlostku není přípojný pruh!!! absurdní řešení z roku raz dva, ale to se dá vyřešit civilizovaněji, než absurdní 50km/h s radary, aby se vytěžilo co nejvíce do obecní kasy (jo a první odbočka na Kopaninu je ještě před radary, ne? na letiště odbočíš vždy plynule, pokud se tam nahoře něco nekousne, co se pak štosuje až na rychlostku)
Myslíš odbočku na Nebušice/Kopaninu/Horoměřice? Ta je před radary, ale přechod je až za ní směrem ven z Prahy, k letišti. S pruhy máš naprostou pravdu. Ona tahle silnice je až ke Kladnu vůbec "dokonalá"... úzká, nevyhovující nájezdy, povrch na pikaču....
Řešit by to šlo určitě lépe, zvláště, když je to v podstatě jediná příjezdová trasa k letišti. Ale to už jsme někde jinde (u peněz). By jsme našli x dalších míst.
K tomu druhému: Uznej, že kdyby jsme nechali všechny řídit se vlastním rozumem, tak by to nefungovalo.
Jenomže problém je jeden on nejel o 2 nebo 5 km kdy se z toho možná díky soudu dostaneš, ale on jel o 51 km rychleji a tam mu ani Svatý Petr nepomůže. To je potřeba rozlišit!! To ti žádný soud nepomůže v opačném případě by soud umožnil v tomto státě bohapustý bordel. Nemá cenu tu polemizovat. Přečteme si další průběh tohoto konkrétního přestupku a podle mne je nás na nějakou dobu o jednoho jezdícího motorkáře míň
Upravil joe dne 16.03.2012 13:58
Joe napsal:
Jenomže problém je jeden on nejel o 2 nebo 5 km kdy se z toho možná díky soudu dostaneš, ale on jel o 51 km rychleji a tam mu ani Svatý Petr nepomůže. To je potřeba rozlišit!! To ti žádný soud nepomůže v opačném případě by soud umožnil v tomto státě bohapustý bordel. Nemá cenu tu polemizovat. Přečteme si další průběh tohoto konkrétního přestupku a podle mne je nás na nějakou dobu o jednoho jezdícího motorkáře míň
já nevím, jestli je to problém, nebo není, nebyl jsem tam a nejsem soudce, já bych opravdu v tomto případě ctil presumci neviny
ale opakuji
"já je neporovnávám, jen se dotazuji, zda i tak byl či nebyl naplněn materiální aspekt přestupku
já 101 na 50 neobhajuji, nesrovnávám, jen se tážu, zda podle advokáta byl v místě a čase naplněn materiální znak, není to jen o rozdílu rychlosti, ač připouštím, že takto od stolu a bez detailních informací (a jak už jsem napsal) si myslím, že přestupek BYL spáchán"
myslím, že jsme ve shodě
Upravil VasekPraha dne 16.03.2012 14:08
Navrhuji ho preventivně ukamenovat. A pak odevzdat preventivně klíče od motorek, všichni. Páč jsme všichni potencionálně nebezpeční.A kdož jsi bez viny, hoď po něm kamenem. myslím, že sám ví, že udělal chybu a tak není třeba dál do něj kopat.
... zapadne od nas je to mirne lepsi, za malym morem, kde se jezdi na blby strane zase o dost horsi...
... nasly se i svetle vyjimky - treba pokusy v Rakousku zvysit rychlost na dalnicich, ktere dopadly jednoznacne pozitivne nebo snahy omezit mnozstvi znacek a regulaci (kdesi v Belgii nebo tam nekde okolo) a vratit na silnice "zdravy rozum, vlastni zodpovednost a spolupraci ucastniku silnicniho provozu".
Take neobhajuji 101 km/h na 50tce, nicmene bych to posuzoval podobne - kdy a kde se to stalo a byla-li naplnena materialni postata prestupku.
Bubak
CFmoto CL-X 700 Adventure
Badu napsal:
bylo to v Praze na přehledné dlouhé rovince a široké silnici, kde se nikdo nepohyboval
nebyl jsem tam, od stolu bych řekl, že jsi se opravdu přestupku dopustil, ale jestli to bylo opravdu tak, jak píšeš, že tam nikdo nebyl a pokud tam ani navíc nikdo být ohrožen nemohl, pak dle přestupkového práva jsi se přestupku podle mě nedopustil, neboť jsi nenaplnil materiální znak přestupku, tedy nemohl jsi nikoho ohrozit ani omezit...?
1. sežeň si advokáta
2. napadněte hmotnou podstatu/znak přestupku
3. napiš podrobnosti (čím jsi jel, v kolik hodin, místo)
Nesmis si ta stanoviska NSS jen cist,ale i o nich premyslet. V pripade rychlosti 50/101 s tim neuspejes. Mozna jen prodlouzis cekanii a prilepsis do kapsy advokatovi, ktery ti milerad za pekny prachy nejake odvolani ci rozklad sepise.
R 1100 GS r.v. 1995 www.tomphotos.eu