Proměř proud co dava regler do baterky a budeš mít jasno (za reglerem). Z tabulky zavislosti vykonu altíku na otáčkách si to prepočitej na proud a porovnej s tím co naměříš.
Můžeš také proměřit odpory mezi jednotlivými fázemi, motor vypnut a regler odpojen (3 žluté fousy z altíku). Odpory musí být stejné, ale s bežným multimetrem je to na prd páč odpor bude něco komel 5ohmu, takže to bude dost zkreslene malým rozsahem... Taky to můžeš proměřit jestli ti to nebije na kostru - odpor mezi žlutými a kostrou ! musí ukazovat nekonečno - rozpojeno.
Další měření je proměřit napětí z altíku, regler odpoj a měř 3x mezi fazovymi vodiči s nastartovaným motorem - volnoběh. Pokud se tato napětí budou lišit, je to na 100% altík. Tohle ale moc neporučuji laikům páč vzniklé 'nezatížené' napětí naprázdno může prošlehnout už tak načatý altík.
Měřit napětí na baterce je fajn, ale abys vyloučil všechno ostatní jako regler, baterii, veškeré spotřebiče.. je potřeba měřit pouze na něm.
siso napsal:
Tak som to dobýjanie včera premeral:
po zohriati ukazuje 14,06V na voľnobeh, ale keď pridám na 4000 ot. dobýjanie klesne na 13,70V. Keď to zaťažím dám diaľkové + vyhrievanie heftou naplno na voľnobeh to klesne na 13,00V po pridaní na 4000 ot. to stúpne na 13,50V .
Bol som u kamoša, vymenili sme regler a hodnoty to ukázalo približne rovnaké. Ešte sme si všimli že sa dosť zohrieva regler ale to je asi bežné.
Tak že pravde podobne odchádza alternátor a je už len otázka času kedy kľakne úplne.
u mňa
na volnobeh
14,02 -14,06V bez a 14,09-14,12 V so záťažou
4000 ot
13,8 -+0,05 V bez aj so záťažou
na alte som zatiaľ nezmeral
frijolero myslím si, že prúd čo ide z regleru do aku. hovorí len o stave aku. a je nepriamo úmerný jeho napetiu. Samozrejme ak nedobíja ide prúd opačným smerom. Z ostatkom súhlas
frijolero myslím si, že prúd čo ide z regleru do aku. hovorí len o stave aku. a je nepriamo úmerný jeho napetiu. Samozrejme ak nedobíja ide prúd opačným smerom. Z ostatkom súhlas
Proud tece vzdy z regleru a vypovida o schopnosti dobijet, chapej tak ze pokud to neveme baterka tak to jde do spotrebicu a beterka je 'mimo' - a to proto ze na vystupu regleru je vyssi napeti nez na baterce ikdyz je to spojene. S vyssima otackama proud musi rust.
Prave velikost proudu pri tabulkovych otackach by mela rict zda alt + regler (v tomto pripade) pracuje spravne.
Tohle jsem nekde vystrachal..
1280 rpm (idle)
17.7 Amp
241 Watt
3000 rpm
25.9 Amp
352 Watt
4500-7500 rpm
27.8 Amp
378 Watt
Pokud tece proud do gerleru opacne, je neco spatne! Je treba dbat na polaritu meraku aby nevznikly ukvapene zavery.. bezne multimetry jsou do 10A nebo 20A, na chvili zkousnou i ukazou samozrejme vice.
nepresne som sa vyjadril myslel som, že prúd tečie z aku "von" teda nie do reglera ale do spotrebičov.
Ty teda tvrdíš že napetie na dróte pri regleri je vyšie ako napetie na tom istom dróte na baterke?
Samozrejme že je ale iba o odpor toho kúsku drótu, čo je tými našími "meracími škatulkami nemerateľné - 0,00x Ohmu.
Údaje ktoré uvádzaš sú údaje o max. prúde a výkone ktorý je schopná dať sústava alt+regler. Teda nie údaj o prúde čo tečie do aku-Keby ten najnižší prúd bral aku "iba" hodinu, tak je poňom.
A ešte kde chceš merať tých 27 A ? na dróte s prierezom 1,5 mm2 veď by musel svietiť ako halogénka.
Tryskac napsal:
A ešte kde chceš merať tých 27 A ? na dróte s prierezom 1,5 mm2 veď by musel svietiť ako halogénka.
Ty hodnoty co jsem tu daval jsou namerene nejakym clovekem z ADVrider, skoda ze jsem tu hned neplacnul odkaz na to pdf. Byl tam i klidovy odber z BAT a podobne..
Proud mer na konektoru od regleru, rozpojit konektor a vsunout mezi konektory Amp-meter. Druhou vetev propojit vodicem. Pozor, jsou tam 4 vodice, pze jsou vetve paralelne zdvojene. Podle barev se zorientujes (vychazim ze schemy co se tu objevila).
Prurez vodicu mezi reglerem a konektorem je 2,5mm2 a mezi konektorem a baterkou 3mm2. Je to tim ze regler-konektor je nekolikrat kratsi nez regler-baterka, ale stejne je to prasarna od bmw ze si takhle meni prurezy nejen v tomto pripade..
Upravil frijolero dne 18.04.2013 06:08
Frijolero, odpor medzi jednotlivými fázami som odmeral a je o,9 ohmu na všetkých troch vodičoch. Odmeral som či to neprebíja na kostru aj to je v poriadku.
Meral som aj napätie z alternátoru, ale to mi ukazovalo nejaké blbosti (merak prepnutý na ACV 200) na voľnobehu to skákalo okolo 10,8-11,2 a na 4000ot. 12-13,9. To je podľa mňa blbosť, ale mal som všetko zapojené, nie som elektrikár tak neviem.
Ešte k tým dobýjacim hodnotám na baterke:
Ja mám: voľnobeh- 14, 4000ot.-13,69, známi čo to meral- 14,04 a 4000ot.- 13,89
Pri záťaži, diaľkové a hefty naplno voľnobeh-13,25( po cca min. to kleslo až pod 13, ale stačí vypnúť diaľkové alebo hefty a stúpne to na tých voľnobežných 14 V ),
4000ot.-13,65, známi voľnobeh- 13,89, 4000ot.-13,75.
Je to nejaké divné a Tryskáč nameral:
na voľnobeh
14,02 -14,06V bez a 14,09-14,12 V so záťažou
4000 ot
13,8 -+0,05 V bez aj so záťažou
Je možné že rozdieli sú pretože meriame každý s iným multimetrom, no jednoznačne ten dobýjací prúd na mojej moto je pri záťaži nejaký slabý.
Zatiaľ to nechám tak, namontujem voltmeter nech vidím či to dobýja a uvidíme.
Keď mi kľakne alternátor, aspoň vieme ako sa to prejavuje na začiatku jeho konca a ostatný to budú už môcť od sledovať keby sa k niečomu takému ich motorka blížila.
frijolero napsal:
Tak jsem to taky promeril, ale na zasuvce(pres kontakt relatka), takze na baterce bude o neco malo vice.
Volnobeh 13,7V, a pri 4000ot. 13,5V. Vliv zateze (gripy + dalkove) byl minimalni.
Najeto 23tkm r.08
Ten altik odchazi jen na prvnich rocnicich nebo na vsech ?
AFAIK na vsech, infomace PO faceliftu nemam (tam je napr. i jinak posazeny regl).
ja osobne mam druhej.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
No mňa osobne začala znepokojovať tá vysoká teplote na regleri. 5 rokov som si to nevšímal až keď som vydeľ na novej osemstovke ako ho tam umiestnili proti náporu vetra, tak som konal aj ja. Vyrobil som prídavný chladič pod regler z troch 1,5 mm hliníkových plechov a medzi ne som vložil 3 mm pásiky hliníkových plechov. Celé to má 10 mm, fotky doložím neskôr. Včera sme sa boli previesť a je to podstatne lepšie, regler je takmer studený. Nestálo ma to skoro nič, pár hliníkových nitov a trochu odpadového plechu. Hotové to bolo asi za hoďku. A zase budem o trocha lepšie spávať.
Tak tu sú tie slúbené fotky toho chladiča regléru čo som vyrábal. Funguje to dobre.
A takto vyzerá voltmeter. Trochu skresluje , lebo je napojený na parkovačku, ale už som si to porovnal s prúdom na baterke. Na baterke je 12,5V a ukazuje 11,7V, baterka voľnobeh 13,8V ukazuje 13,0, za jazdy baterka 13,5V a ukazuje 12,8V. Tak uvidíme ako to bude pracovať.
Siso- ten přídavný chladič je jen podložen pod regulátorem a přenáší teplo dotekem že,ale nehraje tam taky roli že se tím podložením trochu vystrčil do tzv.lepšího proudu vzduchu?Jinak myšlenka dobrá
Kim. Regler má z vnútornej strany dosť veľkú hladkú plochu, tá sa opiera môjho chladiča a tým odvádza dosť podstatnú časť tepla. Ako vidieť na fotke po montáži, chladič je zrezaný pod uhlom, aby do neho vstupovalo čo najviac vzduchu. Samozrejme že sa tou montážou vysunul aj regler , asi o 12 mm. Ako som už písal na dotyk je cítiť, že je to podstatne lepšie a možno to vôbec nehrá žiadnu rolu ale ja lepšie spávam.
zjistim, on stim myslim letos zacina, jiank delal a dela servis motorek, delal i pro JAWU
Upravil schrek dne 23.10.2013 22:09
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Tak obnovím trocha debetu o alternátore.
Po tejto diskusii som si namontoval voltmeter ešte minulí rok na jar. Pripojil som to k parkovačke. Za bežnej premávky na voľnobeh ukazuje 13 - 13,2 V, za jazdy 12,8 V.
Na Doroťanke za silného dažďa sa niečo sprasilo. Za jazdy max. 11,7 V a na voľnobeh 11.4 V. Ale po pár km (30 km) to zase dobíjalo. Doma som s tým ešte jazdil a pohoda.
8 mája som vyrazil do Rum. Už po ceste to začalo skákať z 12,8 na 11,8 V za jazdy. Ďalší deň som bol rozhodnutý, že idem domov, chalani ma prehovorili a tak som zostal. Max pôjdem domov na auto baterku. Po týždni jazdenia po Rum. sa nestalo nič. Motorka dobíja keď ja studená tak normálne a keď sa zohreje voľnobeh 11,5 a za jazdy 13,0 V. Ale to som pre istotu hneď na začiatku vyhodil žiarovkou zo svetla, tak som tomu asi trocha predĺžil životnosť.
Podľa môjho názoru odchádza ALTERNÁTOR a reglér to ešte stíha ukočírovať v otáčkach.