Honza, Welli - kluci, moc díky za snahu, ale fakt mi to zkuste přeložit - render, bitrate, kodek... Bojuju proti slovům jako workshop, level a podobným, určitě prohraju, ale vaše výrazy si ještě s ničím spojit neumím. Navíc postupy jako sestříhat v něčem a prohnat něčím... Potřebuju jednoduchý návod na něco, co je odzkoušeno, nechci testovat trialy (to jsou ty motorky co vylezou na skálu, ne:-)), ale něco hotového a osvědčeného. Vždyť tu máte každý druhý GoPro a filmujete, tak máte jistě i nějaký osvědčený postup, program a nastavení... Je to splnitelná prosba? Když tak - a pokud mohu poprosit - mi napište polopatický popis a postup bro blbce na ivanlelak@volny.cz. Díky všem za trpělivost.
Když střiháš tak koukáš na takovou "náhledovou" kvalitu (nižší kvalita) nepotřebuje to tolik výkonu PC abys s tím mohl pracovat
Render - vykreslování výsledného sestřihaného videa (každý snímek se vykresluje ve finální kvalitě) a vyexportuje ti to konečný soubor...
Bitrate - neboli datový tok - kolik kb nebo mb za sekundu výsledného videa - čím vyšší tím více informací může obsáhnout každý snímek a tím pádem i vyšší výsledná kvalita ale i větší výsledný soubor
Kodek - pomocí jakého algoritmu se komprimuje to video např. nekomprimované video by mělo několik desítek až stovek MB za každou vteřinu, kodek je nějaký standard který ti umožní toto zredukovat třeba na setinu původní velikosti (jde o to jak moc chceš aby se to projevilo na zhoršení kvality... ) moderní kodeky jako h264 umožňují kvalitní export při rozumných datových tocích
Pro internet je velmi kvalitní záznam tak 5000kbps pro ukládání a archivaci je 10-15 000kbps rozumné... není to tolik aby si měl problém to přehrát na většině zařízení a přitom video je dostatečně kvalitní a zároveň nezabírá tolik místa
Upravil HonzaGS-SV dne 21.04.2015 12:19
Payo78 napsal:
Ivan - mam zopar otazok, vdaka za odpovede
1. aku rychlost dokaze Phantom2 udrziavat v priamom smere? zaujima ma to kvoli aktivovaniu Follow me (zapnutím dynamického Homepointu a Homelocku) do akej rychlosti motorky by ma to vedelo sledovat (v priamom smere)?
2. kde sa uklada video zaznam? na kartu v kamere alebo na zariadenie na ktore prenasa obraz - mobil/tablet? V akej kvalite je prenasany obraz?
ohladne zdielania videa na YT/vimeo- mozno mas garantovanu len malu upload rychlost (napriek rychlemu downloadu), ja som cca 5 minutove video na youtube uploadoval cca 20 min
1. Rychlost - někde je myslím uvedena horizontální rychlost kolem 15 (možná 18) m/s, což je kolem 60 km/h. Ale jsou tam 2 režimy (základní Phantom a pokročilý Naza-M) a nejsem si jistý, jestli to v Naza-M neletí ještě rychleji, záleží i na vrtulích apod, experimentovat se dá. ALE - při vyšší dopředné rychlosti je koptéra nakloněna a když chceš filmovat vodorovně, mohou být v horních rozích vidět konce ramen a vrtulí. Při filmování šikmo dolů či menší rychlosti je to OK.
2. Záznam se ukládá na MicroSD kartu v koptéře, podpora je tuším do 32 GB, kvalitu záznamu si můžeš nastavit až po FullHD 60 snímků/s, nejsem si jistý, jestli tam není i 120 pro zpomalené záběry. Nastavit můžeš i dva úhly záběru, 110° a 85° a snad veškeré známé expoziční parametry, to vše i za letu na dálku..
Foto/video si můžeš prohlédnout a stáhnout do telefonu/tabletu, podrobnosti nevím, zatím jsem nepoužil.
Obraz v reálném čase za letu je na mobil/tablet přenášen v rozlišeních 320x240/15 a 30 sn/s a 640x480/15 a 30 sn/s, zvolíš co Ti vyhovuje, neseká se, nemá zpoždění. Pro běžný let stačí i menší rozlišení, já mám myslím nastaveno VGA/15 a Wi-Fi v pohodě stíhá.
Ten industry trailer je boží … je boží tak, že i my budeme vlastnit novýho Phantoma Ale to až příští rok a budeme ho používat k úplně tomu samému co bylo na videu. Těším se.
Ten industry trailer je boží … je boží tak, že i my budeme vlastnit novýho Phantoma Ale to až příští rok a budeme ho používat k úplně tomu samému co bylo na videu. Těším se.
HonzaGS-SV Asi spíš soukromá otázka, ale myslím že se tohodí více lidem. Na Tvé doporučení používam Magix, jsem s ním velice spokojený, budiž toho můj youtube kanál a DVD z dovolených svědkem.
Ale teď dělám video z Vietnamu a nevím proč, ale obraz se mi seká, jakobych měl moc málo paměti a počítač se mi s tím nedokáže popasovat. Tedy, pro střih (kor když by měl jít do hudby) je to silně nepraktické.
Takže … kdybys mohl, polopatě vysvětlit jak snížíš kvalitu náhledu, protože i když tam mám to nejnižší což je 320x něco se to seká stejně jak u fullHD… Pokud pracuju se 720p je to v pohodě… ale Full HD je náročnější.
Jako nezažší variantu volím koupi nového PC. Což už není otázka sem..
Magix je editor na střih, vyhovoval mi tím, že stíhal v pohodě všechno a měl jednoznačně nejkvalitnější render (kvalitu exportovaného videa) - bohužel jsem měl teď nejnovější verzi a s tou jsem opravdu spokojený nebyl.
To Pertla: V Magixu jsem teď už nedělal tak 2 roky (krom asi půlhodinového utrpení s tou poslední verzí...) Takže netuším... Dřív se ti to tolik nekousalo a šlo to plynule? Nezměnil jsi nějaké zařízení (kameru, či nastavení na ní? případně PC na kterém to stříháš?)
Upravil HonzaGS-SV dne 21.04.2015 15:07
Po kostelech, věžích nelezu
Ivane na další pokusy jsem zvědav. Dej trošku pozor na kompozici, u prvního kostela máš uouslý kus budovy, o pár metrů dál a bylo by to lepší.
Já vím, kecá se mi to ...
Pertla - o kostelu vím, nalétával jsem z dálky, ale koptéra (nebo já) sebou zaškubala a to bylo horší než ukouslý kostel, záběr jsem pustil od momentu kdy se to uklidnilo. No, poučení pro příště, použitý tablet má slot na MicroSD, tak příště záběry zkontroluju než místo opustím.
Jinak je to paráda, vidíte místa z pohledu, jak je nikdy nemáte šanci vidět, je to zábava, trochu adrenalín, je z toho poměrně kvalitní záznam... Já jsem možná trochu ovlivněn celoživotní leteckou "kariérou" a pohled z výšky miluju, ale tohle umožní pohledy, které ni z letadla nedáte.
Dnes jsem si vzal Phantoma do práce a sbíral další materiál, kostel za Dobruškou, známá ze starého čb seriálu F.L.Věk a pak "zámeček" za Bolehoští, taková ruina patřící do polesí opočenského zámku. A Phantomek mi i zapózoval pro foto...
Ivan přiložený následující obrázek:
Helou - je nejaka alternativa ke gopro, ktera ma navic: vetsi vydrz baterii, idealne s moznosti napajeni z externiho zdroje, zabudovane lcd, rozliseni staci 1080 + 720 alespon 120fps. Mate neco opravdu vyzkouseneho? Nasel sem nekolik kamer ale vlastne nepouzitelny.
www.matejtresnak.com www.kinorama.cz
Gopro hero 4 to umi http://shop.gopro...X-401.html
Akorat musis dokoupit LCD monitorek, externi napajeni se da resit USB kabelem, ale musis bud vyvrtat dirku do pouzdra, nebo pouzit jen kameru bez nej v nejakym drzaku.
jel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz