Konstrukce je mnohem jednodušší, nic nelze otevřít bez rozevření rukojetí, jednou rukou už vůbec ne. Takže rozevřít, otevřít nástroj a zase zavřít. Dobře se to drželo v ruce, nikde nic nevyčnívá a nejsou žádné ostré hrany, ale jak píše Marek, kvádr s lehce zaoblenými hranami byl po chvíli trochu znát. Pro odjištění otevřeného nástroje je nutno otevřít napůl jiný, tím se odtlačí zajišťovací plech a oba nástroje se zavřou současně. Ale v jednoduchosti je krása a pamatuju, že mi to nevadilo.
Délka Surge a Super Tool je shodná, rozteč šroubů je opticky totožná, dotáhnout šrouby u Supertoolu lze jen nějakým speciálním nástrojem či jinými kleštěmi. Na šířku a tloušťku je Surge o něco mohutnější, rozdíl v hmotnosti je znatelný. Ze zkušenosti vím, že nosit Super Tool v kapse riflí nebyl problém.
Co se týká srovnání kvality, tak ano, Super Tool byl jednoduchý, vyráběný v Americe v době, kdy se ještě nešetřilo. Surge/Charge mají víc součástek, které se mohou porouchat, ale těžko říct, spíš asi půjde o použité materiály. Ale na pohled se nemá Surge za co stydět, konstrukce je masivní, kombinačky mohutnější, s větším průměrem spojovacího čepu. Na Super Tool jsem nenašel jediný, dodatečně neopracovaný kousek povrchu, i kombinačky jsou ze všech stran obroušené. Ale to je spíš optická část, všechny funkční plochy jsou u Surge pochopitelně opracovány.
Ivan přiložený následující obrázek:
Titan (a ted kuchare kdyztak opravte), krome machrovskeho vzhledu je odolnejsi vuci korozi, pevnejsi a ale krehci. Kazdopadne bude nachylnejsi k osoupani. Ale to se bavime o cistem titanu. Tohle nevim jiste, nedal jsem strenky na spetrometrii nedal, ale mam takovy pocit, ze tohle bude slitina titanu. Takze pokud clovek nevi, co do toho metalugove nasypali za "koreni", muzeme si tu vsechny teorie o mechanickych vlastnostech strenek TTi cucat maximalne z prstu.
Fakt je ten, ze nejvic se tyhle noze reklamuji na praskle kleste a pak praskle strenky. Coz se u oceli nestane. Uz tu myslim Ivan daval to kruty video, kde hazi oceloveho Surga z okna na zamkovku a prejizdi ho autem na vsechny zpusoby. JA tvrdim, ze takovy extremni test by TTi neprezilo. A kdo tvrdi opak, at na to svoje TTicko vsadi a takovy test provede.
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
Bure - nedá se někde zjistit důvod prasklých střenek a kde praskají? Nepochybuji, že to lidi budou reklamovat i když jim to spadne, ale je známo, jestli se ty reklamace uznávají?
Marek - zkumavky jsou čiré, ale plastové. Vypadá to na kvalitní zdravotnický materiál, házel jsem ji i na zem, i když ne tak, abych zjistil, kde udělali soudruzi chybu...:-).
Upravil Ivan dne 20.01.2016 20:20
Delaji s tim prasarny co by nedelali ani se sekerou, to je jasny! Bo maji preci ultra odolny titanovy=neznivitelny verk, no ne? Samo, ze se k tomu nikdo neprizna. A Leatherman ty duvody neresi. Obratem posle novou kudlu, tak se s tim nikdo nezabyva...
Ještě k originálnímu adaptéru na bity - ten má i další 2 plošky, podle mne k tomu, aby se dal sevřít kombinačkami a bylo možno vyvinout mnohem větší sílu při utahování/povolování. Ale adaptér se dá úchytnou ploškou prostrčit i skrz otvor v otevřené čepeli nože a také se vyvine větší síla, jen ale při utahování (při povolování bych se bál, že povolí pojistka a čepel se zavře). Taková příjemná vychytávka...
Nebo si ohnes rukojeti do praveho uhlu a udelas si z MT takovou klicku, se kterou vyrobis taky slusnej moment. Ale je treba si uvedomit, ze vsechny tyhle verky jsou jen nouzovky, kdyz nemas nic jinyho po ruce (napr. na masine na cestach...). Na rozborku lakatose v lese nebo stipani kalenych dratu si clovek musi vzit poradny vercajk. Pac jinak muzete rict sve oblibene hracce papa.
BURE napsal:
Nebo si ohnes rukojeti do praveho uhlu a udelas si z MT takovou klicku, se kterou vyrobis taky slusnej moment. Ale je treba si uvedomit, ze vsechny tyhle verky jsou jen nouzovky, kdyz nemas nic jinyho po ruce (napr. na masine na cestach...). Na rozborku lakatose v lese nebo stipani kalenych dratu si clovek musi vzit poradny vercajk. Pac jinak muzete rict sve oblibene hracce papa.
No jasně. Každý má asi normální nářadí a když je možnost, pracuje s ním. Tohle je kamkoliv jinam a když půjde o život nebo dojet do civilizace, obětuju i Leathermana a budu za něj rvát a mlátit do něj.
Pamatuju kdysi na jednu rumunskou dovolenou, jel jsem ještě myslím na Touranckách, byl s námi Zámčus, majitel toho srovnávacího Super Toolu. Fláknul jsem sebou ve stoupání na mokrých šutrech, levý hliníkáč KO. Přišel Zámčus, vytáhl LT, povolil ho, pak pomlátil polenem do jakž tak tvaru (je to autoklempíř), zohýbané okraje doladil Super Toolem. O kus dál zastavil u takové ruiny, vytáhl LT a z rezavého plotu naštípal kousky drátů, kterými u mého kufru nahradil 15 nýtů, které se při pádu utrhly. Pak jsme někde brodili a kamarádovi chcípnul Transalp, někam vnikla voda. Zámčus a jeho Supertool si poradili. A pak ještě někomu přestala startovat motorka a protože nevím, jestli je Zámčus lepší klempíř nebo elektrikář, vytáhl Super Tool, rozebral půl motorky, závadu odhalil, někde vyštípal kus méně důležitého drátu a nahradil jím ten shnilý, všechno smontoval a jelo se dál. Mně už přišel skoro jako nějaký westernový hrdina, když byl problém, sáhl na opasek pro Leathermana a vyřešil ho. Jen na závěr chybělo vyfouknutí hlavně a zasunutí do pouzdra s elegantním zatočením...
V té době už jsem měl svůj Super Tool, předtím mi ukradli Victorinox a když jsem viděl, co s ním Martin umí, koupil jsem si ho také. Za všechno může Zámek...:-).
Upravil Ivan dne 21.01.2016 13:42
kdesi v kazašské stepi... co to leží na podložce vedle kufru? victorinox... nářadí co máme kolem bylo jediné co jsme sebou na cestu do mng měli a používali jsme jen victorinox a letherman na všechno teda mimo povolování šroubů na kole při výměně pneumatik :-D tady jsem rozšrotovaný kufr při pádu narovnal sekerkou a po tom co jsem vydloubal šídlem nýty a udělal další díry jsem ho sešněroval drátem, kámoš s ním dojel domů cca 10.000 km...
bych neřekl kolik se dá napsat příspěvků k tak jasným nástrojům :-D
pěkně Ivane
jinak na tu opravu Zámka v rumunsku si taky pamatuji myslím že tam nějak řešil i prasklý podsedlák kdy z plotu urval nějakou pásovinu ze které udělal "dlahu" a drátem to obmotal, nebo jsme Standovi lepili na 12 proraženej motor o šutr tekutým kovem a Standa taky dojel až domů a tuším že se s tím pak i vydal do Saint Tropez i tam byl v hlavní roli multitool a Zámek... je to prostě démon....
Lukes přiložený následující obrázek:
Tohle, jestli si nekdo od LTM precte, pukne pychou! A jde to i bez titanu na strenkach, co?
Ja pouzivam MT kazdy den. I kdybych si jen naporvoval papriku k svacine. Dneska jsem s tim kuchal dva rozvacece a spravil dve mereni. Jak nekdo v recenzich pise, ze to je cely zelezny a nejde s tim kuchat elektrika, tak jde! Zadnej elektrikar se nehrne do prace pod napetim a tak si pracoviste predem vypne a zajisti. Takze basu s cajkem, co vazi 10kg taham 2x do roka. Zbytek obstara MT a zkousecka. A jak vsichni kysele cumi, kdyz po praci zaklapnu kleste a jdu na kafe, zatim co ostatni honi vercajk po rozvodne, to si asi umite predstavit...
Tak surge odeslán do Prahy... Uvidíme co mi napíšou Ještě zkusím vyrazit peníze z prodejce. Protože jak psal BURE : líná huba- holé neštěstí takže držte palce
Jen tak mimochodem - netušil bych, že téma jedněch multifunkčních kleští bude potřebovat 180 příspěvků na 10 stranách a bude se řešit jestli šroubek ve verzi 2013 má jinou hlavičku než šroubek v modelech 2014...
Jinak Charge Tti jsem měl taky a vůbec mi neseděl, radši jsem používal stařičký ocelový Victorinox nebo můj nejoblíbenější Bear Grylls od Gerberu.
Upravil TomasTT dne 21.01.2016 17:09
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
TomasTT napsal:
Jen tak mimochodem - netušil bych, že téma jedněch multifunkčních kleští bude potřebovat 180 příspěvků na 10 stranách a bude se řešit jestli šroubek ve verzi 2013 má jinou hlavičku než šroubek v modelech 2014...
Jinak Charge Tti jsem měl taky a vůbec mi neseděl, radši jsem používal stařičký ocelový Victorinox nebo můj nejoblíbenější Bear Grylls od Gerberu.
....Předpokládám že toto téma stále není vyčerpané
TAKE IT EASY
Lukes - na to Rumunsko taky vzpomínám, mám pocit, že tam co Zámek spravoval Standovi motorku, jsi jel s Magdou a ohnul řadičku nebo tak něco. A doktor prorazil pneu...
Tomáš - určitě není téma vyčerpané, modelů je spousta, každý dobrý na něco jiného a cestovatel na GS je určitě jedním z cílových zákazníků...:-). No vidíš, já si koupil před 2 roky Gerbera co máš rád, dokonce dva jednoho BG a druhý standardní, do auta i na motorku a nakonec jsem je skoro nepoužil, raději jsem střídal velký a střední Victorinox. Je to individuální, každému vyhovuje něco... Kdybys věděl o zájemci na ty Gerbery, jsou k mání, jsou jako nové a cena zajímavá, kupoval jsem je za VC.
Marek BMW napsal:
Ivan--> tobě by měli vrátit peníze za kudlu a ještě ti poslat další, takovou reklamu, jakou mu děláš by zasloužilo ocenit a to ho máš pár dní
Začnu asi prodávat Leathermany, protože určitě jsi navýšil řady zájemců...
Marku, napiš to prosím na leathermann.cz a nuz.cz... A s tím prodáváním, proč myslíš, že to dělám...? Dělám si srandu, ale koneckonců, pár bychom jich na krámě určitě prodali...
Barborina napsal:
Ahoj Ivane, jestli nabídku na ty Gerbery považuješ za veřejnou zkus je prosím nafotit a ukázat, díky. Jak bude čas samozřejmě.
OK, udělám to, ale nebude to hned. Tu verzi Bear Grylls mám doma, ale tn druhý mám ve Vanduře, ta teď stojí u truhláře, hodil jsem ho tam pro strýčka příhodu. Do konce týdne tam snad pojedu, přivezu a oba Gerbery nafotím.
Jak psal Tomáš, že je s podivem, že se tak dlouho diskutuje o Leathermanech, tak ono je stále o čem psát a asi ještě chvíli bude. Mě třeba zajímalo, jak se ty multitooly liší materiálově, každý asi vnímá titanové střenky na Charge, ale to je vše. Přitom v letáčku, který byl přiložen k Surge, je přehled všech modelů a použitých materiálů. Leatherman používá 3 druhy nerezových ocelí a pro uživatele rozlišuje "kvalitu" jednou až třemi hvězdičkami. Nejnižší (jedna hvězda) je ocel 420HC, druhá 154CM a nejvyšší třída je ocel S30V, ze které je vyroben pouuze Charge TTi, tj. jakási vlajková loď. Nicméně jsem o této oceli vygůglil např. toto: "Slitina dovoluje tepelné zpracování bez austenitizace nad 1950F a dělá ji mnohem vhodnější pro nožířské účely jako ocel S60V a S90V. Je vhodnější pro jemné broušení, ale má nižší odolnost proti opotřebení, což je z hlediska obsahu jemně (S30V) nebo hrubě (S90V) dispergovaných karbidů zřejmé. Problémem, často diskutovaným na nožířském fóru je řezání měkkých, houževnatých materiálů (kartony, vláknité materiály, plasty, měkké dřevo apod.), což je zvláštní pokud jde o ztrátu ostrosti břitu u materiálu o tolik tvrdšího než uvedené řezané materiály. Podle CMC jde o problém výrobního přehřátí, které způsobuje nižší schopnost broušení, nebo o vliv následného tepelného zpracování po objemovém tváření. Ironií je, že právě tyto operace vytváří image oceli S30V jako materiálu vhodného pro štípání a příčné namáhání. Ve skutečnosti dochází k mikroskopickému vylamování materiálu fasety a tedy k následnému otupení ostří. Přesto je ocel hojně využívána nožíři, kteří produkují nože nejvyšší úrovně...". Z toho mi ale vychází, že tato ocel zase není tak bezproblémová.
Může mi to někdo vysvětlit? Já promoval na strojárně už před více než 30 lety... Díky.
Upravil Ivan dne 22.01.2016 09:12
Jak jsem psal, ocel S30V používá Leatherman pouze na Charge TTi, Charge AL a další mají "jen" dvouhvězdičkovou 154CM a Surge dokonce jen 420HC, jinde jsem ale vyčetl, že na multitool je použita 420HC, ale na čepele nožů 154CM. O 154CN jsem našel:
"...Po kalení do oleje a následném zmražení a žíhání je dosažena tvrdost 62 až 63 HRC. ... Molybden vytváří tvrdší karbidy než chróm, zvyšuje odolnost proti pittingovému poškození a umožňuje sekundární vytvrzování... Vyšší žíhací teploty jsou vhodné pro vysokou abrazivzdornost a tvrdost a nižší pro korozní odolnost. Ocel ATS 34 je co do chemického složení téměř identická ocel jako 154CM. Využívá ji mnoho nožířů i významných nožířských firem jako jednu z nejlepších nerezových slitinových ocelí ve světovém měřítku."
Tak pokud je tu někdo trochu metalurg, vysvětlete mi, v čem je tedy na noži lepší S30V oproti 154CM. Když tak můžete do PM ať tu nenudíme moc odbornými rozbory. Díky.
Jen at to ty metalurgove napisou sem, ne samotneho by to zajimalo... Moje zcela empiricky rizkane zkusenosti s LTM:
420HC da se velice snadno brousit. Praktrat ji pretahnete o keramiku a je jako britva. Dost rychle ztraci ostri (oproti tem premiovejsim ocelim). Myslim, ze by byla dobra na bouraci noze. Jiste jste nekdy videli reznika, jak boura treba prase. Parkrat zakroji, pak dvakrat prejede nuz ocilkou a pokracuje. Ted jsem to trochu zvelicil, ale nejaky takovy pocit z 420HC mam. Neni to vubec spatna kudla a kdyz ji nekde otupite, prejedete s ni treba o dno hrnku nebo talure a je zase ostra...
S30V je daleko tvrdsi. I kdyz papirove asi o 3 hrc, coz neni moc, ale subjektivne mi to prijde o dost. Dost se na s kudlou na brousku napotite. Na normalni rezani je daleko lepsi nez 420HC, jelikoz drzi lepe ostri. Kdyz se s tim bude prasit, fazeta se vylame a pak nasleduje to poceni u brousku Ale pak reze jak cert. Nebal bych se toho...
Se 154CM zkusenost nemam. Ma ji treba Charge AL a ALX nebo ty prvni Ti (ne TTi!) a taky Skeletool CX. Tak majitele těchto kudel mi mohli pohovorit...
Bure - to je další věc - v krabičkách se Surge a příslušenstvím byly příbalové letáky, dal jsem je do krabičky od Surge, tak nevím, kde původně byly. Na jednom souhrnném letáku se všemi modely je u Surge uvedena ocel 420HC, na jiném, určeném pro Surge, jsou ale rozlišeny (pokud jsem pochopil správně piktogramy) čepele nožů a zbytek multitoolu, přičemž na čepelích je 154CM a na zbytku 420HC. Možná je to až po inovaci Surge v roce 2013, možná už dřív, nevím. V každém případě mne překvapilo poškozování čepelí S30V při řezání měkkých materiálů jako jsou kartony, je to ale vyváženo prémiovostí jiných vlastností. Také mne překvapilo, že Charge TTi je jediný multitool od Leathermanu, vyrobený z této, práškovou metalurgií vyrobené oceli a možná to (+ titan na střenkách) trochu vysvětluje i prémiovou cenu.