Dnes jsme zajeli do Brna na výstavu karavanů a obytných aut. Bylo to v jediné velké hale, možná několik set aut. Trochu mne zklamala absence prodejců doplňků a příslušenství, resp.jich bylo málo. Ale výstava za to stála. Co se týká obytných aut, začínala na nepatrně větší délce než naše Důra a ve všech se dalo stát vzpřímeně. Nicméně téměř všechny dodávky měly podobnou architekturu a výrobci, ve snaze nacpat do auta úplně všechno, zastavěli prostor tak, že se tam 2 lidi nevyhnou a horko těžko bych se v autě převlékl. Ale hlavně že je tam obývák, kuchyně, ložnice a koupelna s kompletní výbavou. Pěkné, ale uvědomili jsme si, že tak stísněný prostor nechceme i za cenu absence koupelny.
Větší auta byla pochopitelně prostornější, ale opět, ve snaze udělat vše komfortnější, pochůzné prostory jsou uzoučké. Ale třeba některé ložnice byly velkorysé, oddělené od zbytku a dalo se tam klidně pohybovat a převléknout. Větší auta mají také obrovské prostory, tzv. garáž, vzadu pod ložnicí.
Ale nejvíc se mi snad líbily takové ty krabice, speciální obytné vozy, nikoliv nástavby či vestavby. Ty mají luxusně využitý prostor, spousta místa pro pohyb, ze sedadla řidiče a spolujezdce se dá ihned komfortně odejít dozadu, prostě paráda. Ta auta mi vždy přišla hnusná, ale nové modely jsou i líbivé. A je možné je vybrat v různých délkách a výškách, všechna jsou ale velmi prostorná a umožňují volný pohyb.
Tady je pár fotek, nejprve krásný 4x4, to asi zaujme každého majitele GS:
Ivan přiložený následující obrázek:
Jedna z dodávek. Mají architekturu přes kopírák. Přední sedadla otočná, za nimi na jedné straně stolek a úzký dvojsedák, kuchyňka zasahující do obrysu dveří, za ní skříň nebokoupelna, proti tou koupelna nebo skříň, vzadu postel, obvykle pevná (ne vždy), pod ní dost velký prostor. V autě není k hnutí, ale je tam všechno.
Tohle byl podle mne vyjímečně dobře řešený interiér v dodávce, povedla se i velkorysá postel (jde z toho udělat letiště). Ostatní mají rozměr dvoulůžka 190x130-140 cm, kde se spí napříč, s hlavou od zdi ke zdi. Tady se spí podélně a prostoru je dost. .
Sem Ti to o té koupelně v dodávce psal hnedka. Je to totální nesmysl,pokud se teda nejedná o nejdelšího sprintera,nebo iveco... Dva lidi se tam nevyhnou,jeden musí sednout,nebo z auta ven,aby tam bylo k hnutí...
Ale bycha, zvenku malé, ale uvnitř pohoda, na reklamním videu spí uvnitř 2 lidé, na protilehlých lavicích sedí 4 lidé, po vyklopení a srolování části střechy se u vařiče a dřezu stojí vzpřímeně a na venkovní palubě se dá taky v pohodě sedět (a třeba rybařit). Taková legrace, ale dobře vyřešená.
Tohle je trochu větší a moc se mi líbila ložnice. Už to není dodávka, ale extra velké auto to nebylo a místa už tam bylo víc.
A tahle auta mi přišla vyřešená úplně nejlíp a velkoryse. Žádní krasavci, ale některá ušla, hlavně ale dokonalé bydlení na kolečkách. V jednom takovém byla i nejlepší ložnice, kterou jsem na výstavě viděl. Zcela oddělená od zbytku prostoru a těsně před ní po jedné straně sprcháč a po druhé straně WC, samostatné "místnosti" a kupodivu ani ne moc miniaturní. Nejlepší ale bylo, že WC i koupelnu bylo možno lamelovými dveřmi uzpůsobit tak, že byly přístupné jak z ložnice, tak z přední části vozu, kde byla vpředu pod stropem další lůžka. A přístupná tak, že když šel rodič na WC nebo do sprchy, nebylo na něj vidět z přední části auta. Když šlo do sprchy dítě, nevidělo přitom do ložnice. Nebyly to dvoje dveřem jedny, pohybující se po různě zakřivených drahách, vtipné řešení.
A na závěr ještě jedna, sice velká, ale přesto příliš těsná dodávka. Touto cestou nepůjdeme i za cenu kompromisní hygieny. No, z hlediska cestovatele na GS bude naše hygiena nekompromisně dokonalá, vše je relativní:-).
Pohled zezadu na podobné auto. Ona ta auta nejsou špatná, hodně úložných prostorů a slušný komfort pro 2-3 lidi, dostatečná vnitřní výška na vzpřímené stání, to vše při kompaktních rozměrech auta. Jen se nesmí chtít člověk moc převlékat a posádka se musí domluvit, v jakém pořadí se budou v autě přesouvat z místa na místo. A jako že bych ráno vstal z postele a protáhnul se, to je blbost.
Vjetrnik - souhlasím, ideální auto bez kompromisů, trochu větší, ale stále si s ním umím představit manévrování a parkování. A místa je mnohem víc. Ono to uvnitř vypadá podobně jako v dodávkách, ale uličky jsou širší, koupelna větší, prostorná ložnice a vzadu garáž, kam se vejdou kola i skůtr. To mít ale nemůžu, protože chrápu a Drákula by mě tam posílala spát, je fakt, že místa v těch garážích bylo bohatě dost na spaní.
A ještě z venku ta dodávka...
Ivan napsal:...... Jen se nesmí chtít člověk moc převlékat a posádka se musí domluvit, v jakém pořadí se budou v autě přesouvat z místa na místo. A jako že bych ráno vstal z postele a protáhnul se, to je blbost.
...něco za něco, daň za kompaktní auto...chceš více místa = pořiď větší auto
Ono ani v té Tvé dodávce to nebude na nějaké extra protahování...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Ivan napsal:
Vjetrnik - souhlasím, ideální auto bez kompromisů, trochu větší, ale stále si s ním umím představit manévrování a parkování. A místa je mnohem víc. Ono to uvnitř vypadá podobně jako v dodávkách, ale uličky jsou širší, koupelna větší, prostorná ložnice a vzadu garáž, kam se vejdou kola i skůtr. ...
...ještě za to vozík s mýma endurkama a pak by to bylo dokonalé...
A na opačném konci je tenhle komfortní kvartýr na kolech i se skutečnou garáží. Ale nějak jsme si s drákulou neuměli představit cestování. Snad cestovat po světě, nebýt omezen časem ani penězi, vždycky se někam přesunout, tam zůstat několik týdnů a poznávat kraj v Mini...
Ivan napsal:A na opačném konci je tenhle komfortní kvartýr na kolech i se skutečnou garáží. Ale nějak jsme si s drákulou neuměli představit cestování. ..
...to je jednodušší (a levnější) zapřáhnout velký karavan za SUVéčko...tohle není ani můj ideál...
Když náklaďák, tak takovýhle: