Zatím ne, rozhlížím se, ale nechci to řešit týden před dovolenou.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem"
Medik napsal:
Zatím ne, rozhlížím se, ale nechci to řešit týden před dovolenou.
No právě jsem na tom stejně. Po různých mini navigacích typu šipka na pidi displeji atd, jsem šel do telefonu na řídítkách, který mi vždy bud voda nebo vibrace zlikvidovali během pár tisíc km, jsem šel do staršího garmina 595. Byl pomalý, ale ukazoval to co jsem potřeboval. Do tý doby, než přepočet trasy trval tak dlouho že jsem přejel odbočku atd. Tak jsem pořídil garmin XT. Ten je rychlej, jen zas začal kolem měst v západní Evropě ukazovat výše popsané nesmysly. A strká tě do města ač to není potřeba atd. Tak jsem zkoušel navigaci mapy.cz a zrcadlit na externim displeji. Což je za mě zatím nejlepší varianta. Jen to stojí data + prachy a vybíjí mi to mobil, který musí být na power bance. A tak nějak je to furt voser. Vrátil jsem se zpět k XTčku. A po aktualizaci mě začali zas vysírat ty emisní zony. Tak hledám co a jak a kde nastavit, aby na tyhle EKO fičury zapoměl, nebo jestli to vubec nejde.
No a asi pořídím další mobil, kde budu dávat jen datovou SIM plus případně E-SIm daného státu(mimo EU), kvuli datum a aktuální dopravní situaci. Vždy mi nadšení pro danou variantu vydrží do prvního záseku nebo fatálního navigačního selhání v nejméně vhodnou dobu.
Taky to tady sleduji, protože letité ZUMO 660 přestává mít podporu a aktualizace mapových podkladů a bude to chtít nějakou náhradu. Zatím mám dvě varianty, buď Garmin XT2 nebo zrcadlení mobilu - asi Interphone SYNC70 (velikost písma hraje důležitou roli :-)).
Zrcadlení mobilu považuji za kompromisní řešení, na Garmina a jeho vrtochy jsem vcelku zvyklý (Garmin tě povede místy, kam by ses jinak nikdy nepodíval), ale vzhledem k tomu, co za rok najedu je to skoro škoda peněz... Zrcadlení mobilu pak má ale taky svoje nevýhody - nemožnost úpravy trasy na displeji (nutno v telefonu), navigace přes Mapy.com ne vždy úplně vyhovuje tomu, co bych chtěl, vybíjení telefonu atd., což s Garminem neřeším.
Ty nesmyslné zajížďky má Garmin asi v genech, kolikrát se nám stalo, že ač byl kolem města obchvat, hnala nás navigace zcela zbytečně městem, přestože nebylo dané jako průjezdní cíl. Ale jak říkával kamarád - ještě že jsou u silnic takové ty modré cedule se šipkami :-)
Upravil buboGS dne 29.01.2026 11:38
BMW GS = stroj na radost
Mám v bytelném držáku (https://www.moto-...drzak-2-0/) včetně montážní sady pod plégem odolného číňana Doogee S89 a na něm offline Mapy.com - zaplacené. Přes GPS bez dat jedou dobře. K tomu jsem měl Zumo 595 a bavil se občasnou konfrontací obou udělátek a mnohdy použil navigaci uhlíkovou, když kiřemíkové selhávaly. Ten číňan se v poho stíhá dobíjet přes USB a dá se i bezdrátově, ale to jsem zatím nepořídil. Online být nepotřebuji, protože po kotárech je to stejně k prdu a stojí to akorát peníze. Třeba cena dat v Makedonii..... Zatím se nepřehřál, nevypnul, jen se párkrát sekl obraz, stačilo chvilku počkat. Bylo to spíš skrytím signálu družic. Na cestování v pohodě. ALE nejde prostě štelovat muzila bez zastavení. To Garmin uměl. Takže jsem ve finále měl Garmina jako MP3 a telefon na navigaci. No a teď jsem bez muziky a záložní navigace. V podstatě to není nijaký problém, jen to pohodlíčko.... jsem už nějakej zhejčkanej. Zatím jsem si nevšiml, že by nějaká ta levná motonavigace uměla přehrávat muziku a byla pro oči dědka vstřícná. Ale možná to jen blbě čtu. Jinak ten telefon je fakt cihla, ale má velký disdplej a procesor stíhá. Dokonce s ním i telefonuju A asi by šlo zatloukat hřebíky. V divočině možno použít jako pěstní klín.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem"
Na vrtochy Garmina už jsem zvyknul, postupně 595 -> XT -> XT2 a chystám se na výměnu za Tread2.
Garmin umí skvělou věc, kterou s odolným mobilem/tabletem na navigování a osobním telefonem v kapse nelze vyřešit: Garmin ukáže číslo (a když je uložený kontakt tak i jméno) volajícího. Mám hadsfree kvůli nápovědě z navigace a tak můžu hovor i přijmout s přilbou na hlavě. Dál mi Garmin ukáže začátek SMS, WhatsApp zprávy nebo emailu a umí přečíst hlasovou syntézou celou SMS nebo zprávu.
Garmin umí dva druhy průjezdních bodů, zastávkové s výpočtem času/km dojezdu a nebo jen tvarovací. To mapy.com neumí.
Garmin si z telefonu bere data o uzavírkách, provozu a počasí. Garmin umí do mapy s trasou kreslit dešťové mraky, což mapy.com neumí.
Garmin má BaseCamp v notebooku, kde s offline mapami naplánuji trasu a kabelem nebo SD kartou přenesu do navigace bez internetu kdekoli v horách bez signálu. Možná jsem paranoidní, ale offline je offline.
Garmin mi ukládá GPX log, kudy jsem jel, tato data lze využít na doplnění GPS tagu do fotek z digi-fotoaparátu.
Ano, Garmin má mouchy a protáhne tě místy, o kterých ani netušíš, že existují, ale dalece to překonává výhodami popsanými výše.
Upravil Francis dne 29.01.2026 23:59
dodatek: Garmin Tread2 umí profily vozidel, i víc druhů motorek. Na příblížení k dovolené necháš v jednom profilu povolené dálnice a obchvaty, pro kochání na dovolené přepneš na profil se zakázanými dálnicemi a povolenými polňačkami.
Francis napsal:
dodatek: Garmin Tread2 umí profily vozidel, i víc druhů motorek. Na příblížení k dovolené necháš v jednom profilu povolené dálnice a obchvaty, pro kochání na dovolené přepneš na profil se zakázanými dálnicemi a povolenými polňačkami.
...já uvažoval o Tread® XL - Overland Edition do GS Adventure maringotky, ale v Itálii jsem zjistil, že ač ji chci, tak ji bohužel nepotřebuji "Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Francis napsal:
Ano, XT profily umí a nechápu, proč to v XT2 není.
Podobně nechápu, proč do XT nedodělali zámek displaye do deště, když není automatický a je to jen softwarové tlačítko.
Vjetrnik napsal:
...já uvažoval o Tread® XL - Overland Edition do GS Adventure maringotky, ...
Pro lidi s horším zrakem asi lepší volba, ale už je to "televize" a mě bude stačit 6" model.
Upravil Francis dne 30.01.2026 11:16
Ano, XT profily umí a nechápu, proč to v XT2 není.
Podobně nechápu, proč do XT nedodělali zámek displaye do deště, když není aitomatický a je to jen softwarové tlačítko.
Vjetrnik napsal:
...já uvažoval o Tread® XL - Overland Edition do GS Adventure maringotky, ...
Pro lidi s horším zrakem asi lepší volba, ale už je to "televize" a mě bude stačit 6" model.
Kde najdu v XT možnost profilů? Abych měl to co popisuješ, jednou dálnice povolený v druhým ne. Stará 595 to uměla tady jsem to neodhalil..
PS a s tím zámkem do deště máš pravdu
Upravil Kojot dne 30.01.2026 10:18
Kojot napsal:
Kde najdu v XT možnost profilů? Abych měl to co popisuješ, jednou dálnice povolený v druhým ne. Stará 595 to uměla tady jsem to neodhalil...
Už si to nepamatuju, možná ze základní obrazovky nahoře zhruba uprostřed.
Jestli si to pamatuju správně, tak XT má pevný počet a názvy profilů - moto, auto, obytňák? Tread2 může profily přejmenovávat, přidávat, ... něco takového zmiňuje p. Kocanda recenzi Tread2.
Kojot: je to tam jako režim přepravy, přepínáš tak, že klikneš nahoře na ikonu auta nebo motorky.
Na režim auto mám zapnutý dálnice a na režim motocykl mám dálnice vypnutý.
A třetí režim je mimo silnice.
Touratech má někde video, podle kterýho jsem si to nastavoval.