Nechci tu kazit zábavu, a proto se přikláním k názoru Hraběte_X. Podle mého, pokud humanitární organizace tam jezdí pomáhat, měla by se pomoc nést v duchu "Pomocnou ruku hledej na konci svého ramene a my ti ukážeme co s ní máš dělat!"
Myslím si, že Evropané byly v Africe dost dlouho nato, aby okoukali náš způsob řízení a hospodaření. Evropané byli odejiti, ve většině případů nastal rozvrat všeho, vrátili se ke kmenovým válkám ovšem ne již s luky a oštěpy a najednou opět nemají co jíst, pít.
Nevím, co je nutí chodit pro vodu několik kilometrů, proč, když nemají na studnu, neusadí vesnici poblíž zdroje vody, případně si neprokopou strouhu k vesnici?
Vzdělání? Aby si přečetli, jak bohatě se v Evropě žije, že se tu nemusí pracovat, lidé tu dostávají peníze za nic a mají přitom co jíst a kde bydlet?
Později někoho přemýšlivého napadne, a vznese dotaz na OSN, že by rádi dostávali peníze formou daní od států EU jako poplatek kvůli nevýhodným klimatickým podmínkám, jinak by se totiž mohlo stát, že se ti vzdělaní jedinci vydají na pochod do Evropy!
Nejlépe by bylo, kdyby se vrátili ke svému způsobu života před příchodem Evropanů, ale to je samozřejmě je nereálné.
Myslím, že je třeba pomáhat doma. Od r. 90 nebo 91 (už nevím), platím každý měsíc malou částku na podporu Konto bariéry. Ksichti, kteří za tím stojí, mají mou důvěru a vážím si jich. A každý rok se můžu před Vánocema mrknout, co že udělali apod. Tož tak.
Mamma Mia napsal:
Chodíte třeba někdo dávat krev klucí?? Já jdu poprvé v lednu...tak jen, co mně čeká?? A ještě bych časem ráda darovala kostní dřeň..ale to prý je hodně bolestivé...nemáte někdo zkušenosti, když jsme u toho obdarovávání skutečnými dary?
Krev je pohoda,vezmou si tak 3,5 až 4 litry a pak je ti to jedno.Kostní dřeň je riziko,tu si nech pro někoho z tvého okolí"nedej bože".bolí to jak svina a leukémie je kuwa bídná.
Když je hlad,je i husa dobrá.
Mamma Mia napsal:
Chodíte třeba někdo dávat krev klucí?? Já jdu poprvé v lednu...tak jen, co mně čeká?? A ještě bych časem ráda darovala kostní dřeň..ale to prý je hodně bolestivé...nemáte někdo zkušenosti, když jsme u toho obdarovávání skutečnými dary?
U darování krve poprvé Tě čeká asi: vyplnění dotazníku, pohovor s doktorem, měření tlaku a teploty, zkušební odběr krve na otestování krve na všechno možné a možná i první odběr cca 3dcl. A myslím, že se není čeho bát, pokud zvládáš pohled na jehlu, zastrčenou v žíle vlastní ruky, ze které vede dlouhá hadice do pytlíku.O darování kostní dřeně nevím nic.
Mamma Mia napsal:
Chodím už od dvaceti let a už to bude brzy dvacet let
přesně tak každý si může vybrat kam ty peníze pošle
a co se týče té krve tak v lednu bychom měli jít ze školou celá třída darovat krev.. (a jestli si myslíte že jsem tak dobrá třída vyvedu vás z omylu dokopal nás k tomu třídní)
Upravil lako dne 16.12.2010 19:59
Certified off-road instructor
Co-Founder of FLYTORIDE.com
Official ambassador of Wunderlich
kdo chce opravdu pomáhat, rozhlédne se kolem sebe a vždycky najde, kam svou pomoc směřovat. nemusí to být vždy jen peníze a hlavně to nemusí jít kilometry daleko. pro afriku nevidíme sousedy třeba vedle v bytě. potěšíme vlastní svědomí pomocí malým černouškům a přitom třeba sousedka o patro níž denně bojuje s těžkým údělem postiženého člověka. díky masivní mediální masáži pláčeme nad afrikou a sousedka nám nechává oči suché, ač ji máme třeba denně před očima. svět se zbláznil
a moje zkušenost - kdo opravdu pomáhá, vůbec o tom nemluví
refi napsal:
kdo chce opravdu pomáhat, rozhlédne se kolem sebe a vždycky najde, kam svou pomoc směřovat. nemusí to být vždy jen peníze a hlavně to nemusí jít kilometry daleko. pro afriku nevidíme sousedy třeba vedle v bytě. potěšíme vlastní svědomí pomocí malým černouškům a přitom třeba sousedka o patro níž denně bojuje s těžkým údělem postiženého člověka. díky masivní mediální masáži pláčeme nad afrikou a sousedka nám nechává oči suché, ač ji máme třeba denně před očima. svět se zbláznil
a moje zkušenost - kdo opravdu pomáhá, vůbec o tom nemluví
Tož já se tady vyjádřím naposledy. Dík za rozumné názory pro i proti.
Refi: napsala jsi to pěkně. (jen taková parafráze: i tu sousedku musíš občas potkat, abys věděla že pomoc potřebuje)
Celou dobu jsem obhajoval tento konkrétní projekt, který dle mého názoru smysl má.
Howgh
P.S. Psal jsem tady o igelitkách. Kdybyste si je v suproších a jinde nebrali pokud je nutně nepotřebujete, udělali by jste mi radost.
(co takhle Vám nabídnout plátěnou tašku s potiskem na téma moto, GS apod za náklady?)
Upravil Efendi dne 17.12.2010 01:59
Efendi, jelikož pracuju v energetice, tak nosím batoh a na větší nákup nosím plátěnou tažku. Igelitku beru jen v nenutnějších případech. Snažim se šetřit energie jak to jen jde. Už jen třeba tím že jezdím za 4,5 až 5l/100km.
Pořád se řeší obnovitelné ždroje které jsou v důsledku škodlivější, ale nikdo se nezamyslí třeba nad tím, že v konvici uvaří litr vody a použije 2dcl na kafe nebo čaj. A takových případů jsou mraky. Splněný sen moje 1100GS
bohumil napsal:
A ešče se dávají ty metále dochtóra Jánského ? Naša stařka měla dva,tak su chitré
Ještě je dávají.
Já chodím dávat léta kref do nemocnice v Čáslavi, bo tam za to dostanu poukaz do masny,která je přes ulici.
Na lidi seru, jde mi o den volna. (Sů zvědaf, kdo se zase chytí.)
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
Efendi napsal:
Tož já se tady vyjádřím naposledy. Dík za rozumné názory pro i proti.
Refi: napsala jsi to pěkně. (jen taková parafráze: i tu sousedku musíš občas potkat, abys věděla že pomoc potřebuje)
Celou dobu jsem obhajoval tento konkrétní projekt, který dle mého názoru smysl má.
Howgh
P.S. Psal jsem tady o igelitkách. Kdybyste si je v suproších a jinde nebrali pokud je nutně nepotřebujete, udělali by jste mi radost.
(co takhle Vám nabídnout plátěnou tašku s potiskem na téma moto, GS apod za náklady?)
Hodně lidí bere igelitku proto, že ji potom použije k vynesení odpadků, nemusí pak kupovat jiný igelit.
Z dětství si pamatuju, že mi táta balil svačiny do papírových pytlíků a nabádal mě, abych jej šetřil pro další svačiny tak dlouho, dokud se neroztrhá. Šetřím prý tak naše lesy!
Jinak mi vadí spíš ta záplava igelitových pytlíků na zabalení kdejakého kousku zeleniny, pečiva, dřív byly papírový.
Mám jen jednu zkušenost: V roce 1994 jsem měl tu čest navážet humanitární pomoc pro válkou poničené Chorvatsko.Za jednu točku Praha -Split se účtovalo za dopravu 100000 za 1 kamion (věru dobrý kšeft).Průměrný plat dělníka pro orietaci činil 6000kč hrubého. Ale jezdilo se pod červeným křížem ,což je vládní organizace.S neziskovkama nemám zkušenost.Jinak co se týká darování krve -Až mě budou platit alespoň polovinu toho co učtujou pojišťovnám tak do toho du
Krev dávat nebudu.To bych se musel přestat nechat tetovat a to u mě jaksi nejde,nehledě na to,že mojí krevní skupiny je tolik,že by se mohla lejt do kanálu....
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.
Kubrt napsal:
Krev dávat nebudu.To bych se musel přestat nechat tetovat a to u mě jaksi nejde,nehledě na to,že mojí krevní skupiny je tolik,že by se mohla lejt do kanálu....
Tobě by dělali stejně jen odběry z rypáku do ešusu.
Když je hlad,je i husa dobrá.
Kubrt napsal:
Tobě by dělali stejně jen odběry z rypáku do ešusu.
Seš zlej pes bůhanděli Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.