Souhlasit můžete ale to je asi tak všechno, protože v praxi to je trošku jinak. Zkuste si vzít nášivku s logem vašeho klubu (absolutně originální a nepodobnou ničemu jinému), dejte si to na vestu a vyražte na cestu přes republiku a navštivte cestou nějaké srazy a uvidíte sami. Ano, je to asi nedemokratické a správně vám nikdo nemá co poroučet co si na záda dáte nebo nedáte ale když sraz vašeho klubu navštíví 60 motorkářů z regionálního MC a "vysvětlí" vám, že nechtějí aby na jejich "teritoriu" jezdili lidi s čímkoliv na zádech, tak moudřejší ustoupí, protože jinak to je fakt nepříjemný i pro ty členy. Znám pár klubů, kde to vydrželi nějakou celkem delší dobu a znám i pár klubů, kde se postupně přetransformovali do podoby support MC klubu. Osobně si myslím, že kdo chce na zádech nosit "barvy" tak by měl být v MC a hotovo. Loga nebo podobné věci nikdo neřeší. Můžete o tom fakt diskutovat, můžete s tím nesouhlasit ale berte to tak, že pro MC jsou "barvy" to nejcennější co mají. Kvůli vestě jsou (neříkám že u nás) schopní zabíjet. Doslova. Ukradená vesta před pár lety byla důvodem pro válku mezi dvěma kluby v USA, kde tuším zůstalo 50 mrtvých apod. Pokud mají něco tak "cenného" a uctívaného, tak má smysl nosit něco takového jen na truc? Jen proto, že si myslíte, že můžete dělat cokoliv? Když oni začnou jezdit na motorce v saku, tak si taky pořídíte saka jen proto, že "můžete"? Barvy v principu znamenají identifikaci - ke klubu a k teritoriu. MC kluby jsou teritoriální - člen klubu z jednoho teritoria víceméně nemá "co dělat" v teritoriu jiného klubu. Trojdílné barvy (backpatch a horní a spodní rocker) jsou pro plnohodnotné členy MC, prospekti nosí jen rocker. V USA je úzus že jednodílný backpatch u klubů registrovaných v AMA (tzv. rodinné kluby) je povolený, tolerovaný a bezproblémový na rozdíl od trojdílných barev, což se bere za provokaci. Existuje pár vyjímek - HOG například. Každopádně nošení barev je dost složitý proces a jejich získání není vůbec automatické a může trvat roky a ti lidi co je získají, nechtějí aby si kde kdo našil na záda něco podobného a třeba o tom věděl houby. Věřím tomu, že drtivá většina členů MC, kteří barvy nosí, dokonale vědí, jak složité bylo ty barvy získat a proč je získávali tak složitě a postupně a rádi vám to vysvětlí třeba i u nich v klubovně, když tam zajdete s dotazem. Podle mě soudný člověk nemůže mít důvod nosit něco, co koliduje s označením MC klubů už z principu a když chcete nosit barvy, tak běžte a staňte se prospekty MC.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
TomasTT napsal: Podle mě soudný člověk nemůže mít důvod nosit něco, co koliduje s označením MC klubů už z principu a když chcete nosit barvy, tak běžte a staňte se prospekty MC.
Podle mne spis soudny clovek nikdy do takoveho klubu nevstoupi a ani nepoleze do jejich klubovny.Ja teda nemam potrebu nikoho provokovat,ani si davat na zada neci barvy,ale jestli kvuli tomuhle nekdo zabiji atd.,tak to nema s motorkama co delat.
Je mozny,ze je tezky ty barvy ziskat,ale mne prijde,ze u tehle lidi jde o neco jineho,nez o motorky.
Teoreticky vím o dvouventilech hodně,ale prakticky jsem úplně levej!
„Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské." Timto citatem vypujcenym od sv. Tomase Akvinskeho bych to tak nejak uzavrel.
Bubak
CFmoto CL-X 700 Adventure
V tom případě bych se rád distancoval od názvu MOTORKÁŘ rád bych aby mi tak nikdo neříkal.Protože jestli jsou MCčkáři motorkáři,tak já jím být nechci.Jediný co se mi líbí je motorka a cestování na ní a ne se sortovat a poslouchat žvásty o tom jestli jsem nějakýmu podělanýmu klubu vlezl do teritoria nebo ne.Jsou to ubožáci kteří se nedokážou realizovat jinak než tímhle způsobem a že když jich je víc tak jsou to teprve pořádný chlapi.
Nemyslím si, že by někdo ze souhlasících chtěl někomu dělat cokoli na truc. Jen mě mrazí v zádech z představy, že nějakého mladého kluka, který jezdí na motorce a jak mladí lidé chtějí být výstřední a zaujmout, si cokoli načmárá na helmu či na záda (ať jde o znak, nebo o recesi a nemusí to vůbec kolidovat s cizím znakem), ho vyhmátne parta vymatlaných, zakomplexovaných mozků a zmrzačí ho nadosmrti řetězem jen proto, že si stojí za svou svobodou. Myslím, že doba zákazů dlouhých vlasů a poslouchání Svobodné Evropy je dávno pryč a to jak mluvíš o nějaké hrdosti k příslušnosti klubu je u mě jen ubohý pokus o fašismus, který už nemá nic společného s motorkami, ale jde spíš o blbou a hodně ubohou politiku.
Zájem většiny motrokářů je družit se, bavit se a podobně. Pokud někdo motorkářství sojuje s elitářstvím, ať jde do háje. Budovat organizace založené na pocitu vyjímečnosti znamená pro demokratickou společnost pouze problém a je to věc stará už tisíciletí. A historie mluví jasně a neúprosně.
Tím ti nijak nenadávám. jako demokrat nemám vůbec nic proti tomu, aby se někdo družil, či si honil nedoceněné ego různými odznáčky, jež ho opravňují nosit vůdci smečky svačinu, nebo tak něco, ale zásadně bych se ohradil (bohužel jen demokratickou formou, protože střílet se a prát se s vypatlancema nikde nebudu) proti tomu, aby jiná smečka agresivním jednáním ohrožovala na zdraví nezaujaté jednotlivce. Souhlasil bych pouze s tím, že pokud někdo záměrně provokuje, tak má dostat přes hubu. To celkem lidsky chápu.
Jen dodám, že teda nemám žádnou potřebu mít na bundě něco jiného, než jak jsem ji koupil... jezdím na motorce tak, abch se mohl zdravej vrátit zase domů k dětem a místo odznaku si raději koupím dobrou helmu, nebo lepší protektory.
Tohle kdysi vysvetloval jeden chytrej pan v radiu.Kdyz je nekdo hloupej,tak to o sobe minimalne tusi.Problem toho cloveka je,ze on tezko vydrzi sam se sebou.A proto je to prirozena potreba hloupych lidi se sdruzovat.
Takhle nejak to rikal a neco na tom bude.
vevis napsal:
Tohle kdysi vysvetloval jeden chytrej pan v radiu.Kdyz je nekdo hloupej,tak to o sobe minimalne tusi.Problem toho cloveka je,ze on tezko vydrzi sam se sebou.A proto je to prirozena potreba hloupych lidi se sdruzovat.
Vím jak to myslíš, ale to zas myslím není objektivní. Pokud jde o klub, který má své stanovy, vyvíjí činnost a podobně (něco jako jsou veteran kluby), tak je to dobře. Ať se sdružují a prosazují společné zájmy. Ale nesmí to sklouznout k primitivismu a násilí. Neumím si představit, že by člen pražského Automoto klubu vzal hasákem přes palici člena brněnského Veteran klubu za to, že na autě, nebo oblečení použil podobnou symboliku, protože mu to tak přišlo prostě vkusný. Vždyť to je do nebe volající ubohost.
vevis napsal:
Vím jak to myslíš, ale to zas myslím není objektivní. Pokud jde o klub, který má své stanovy, vyvíjí činnost a podobně (něco jako jsou veteran kluby), tak je to dobře. Ať se sdružují a prosazují společné zájmy. Ale nesmí to sklouznout k primitivismu a násilí. Neumím si představit, že by člen pražského Automoto klubu vzal hasákem přes palici člena brněnského Veteran klubu za to, že na autě, nebo oblečení použil podobnou symboliku, protože mu to tak přišlo prostě vkusný. Vždyť to je do nebe volající ubohost.
Jo jasne.Kdyz maj lidi nejakeho konicka,nebo spolecnou zalibu a schazej se,to je neco jineho.Ja mel na mysli spis lidi,kteri vlastne zadne zajmy ani konicky nemaj,ale maj potrebu se druzit a kecat v lepsim pripade nesmysly,v horsim se prat atd.
sando napsal:
Jsem rád, že žiju na jiné planetě naž tomas TT. Jezdím kde chci, nosím co chci
Asi takhle - pokud víš, že pouliční gang v Brooklynu nosí červený čepice s přeškrtnutým nápisem NY a bundu s bleskem na zádech, tak si pořídíš to samý a budeš chodit do jejich barů jen proto "že můžeš"? Nebo budeš chodit oblíkanej jako skin jen proto "že můžeš"? Pokud ano, tak ale musíš počítat s tím, že se to někde někdy někomu nebude líbit a dostaneš od někoho nakládačku.
S MC je to to samé.
Proč by mi měl někdo zakazovat jezdit v policejní uniformě? Co mi má kdo poroučet To je podobné. Prostě jsou to gangy a když chce někdo vypadat jako člen gangu tak je to jeho věc a dělá to na své riziko.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
TomasTT - jen pro doplnění, je mi úplně fuk jak složité a jak dlouho trvá přijímací období do MC a jestli kvůli tomu musí adept někoho zabít, znásilnit pár roštěnek nebo močit na vestu. To je jejich věc. Pokud bych chtěl náhodou nosit na zádech nějaký znak, pak to není na truc někomu a ani mne ten dotyčný nenapadne, nehodlám se totiž opičit po nikom a tím méně po lidech, kterých si nevážím.
Znak na záda nevynalezl žádný MC klub, ty se nosí už od středověku a i dnes to nosí kynologové, horolezci, vodáci a mnoho dalších zájmových či jiných seskupení. Záda jsou prostě velká viditelná plocha a nabízí se k tomu, opičení nebo truc s tím nemá nic solečného. Právě naopak - MC to začali používat jako mnozí jiní před nimi a v motokomunitě si naprosto nezákonně přivlastnili vlastnictví čehosi na zádech. Pokud nemají nic cennějšího jak píšeš, je mi jich líto tím víc. Tím končím k tomuto tématu a zdravím všechny normální motorkáře:-).
Hele,já do tohodle teda vůbec nevidím a jak řekl Zetor: představuju si buď Divočáky nebo naopak Sons of anarchy Na druhou stranu znám spoustu lidí z Black Dogs,protože jsou od nás z práce.Nikdy jsem nebyl na žádným jejich srazu a ani mě to neláká,ale nedokážu si představit,že by někdo z nich byl nějakej psychopat a zabiják.Asi by je naštvalo,kdybych vzal ten jejich obrázek,co mají na zádech a vytřel si s ním ric,ale že by mě za to zabili...asi ne?Jeden z nich je semnou přímo tady a ten by ani mouchu nezabil.Má jen rád toho svýho Hárleje a občas se někde sejdou,zablbnou a zachlastaj(jako my tady) a dost pochybuju,že tam dělaj nějaký čarodějnický rytuály a cpou mrtvý lidi do studní
Neříkám,že všude na světě nejsou nějací magoři,ale zase bych nedělal z komára velblouda.Asi bude bohatě stačit,když nikoho nebudete provokovat malůvkama na džískách,když je to pro ně tak svatý(což se dá pochopit,jestli si kvůli tomu něco zažili) a to je asi tak všechno
Upravil Mr GS dne 29.04.2011 12:49
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
sice nerad, ale zastanu se Tomaše TT, jako vždy je příliš velký pragmatik a vstoupil do diskuse, která očekávala jednoznačné odsouzuení MC a on se nám snažil prakticky vysvětlit, jak to funguje, fungovalo a bohužel ještě dlouho fungovat bude. Nějaký čas jsem v klubu byl a docela se mi líbilo vlastní fungování s klubem, ale dlouho jsem tam nevydržel, protože prostě dělají věci,kterým nerozumím a se kterými se neztotužňuji
Heleďte, mě je to úplně jedno. Jsem mimo tu komunitu lidí, kteří nosí kožený vesty už dost dlouho ale mám pár kamarádů na jedné (MC) i na druhé (SCRC) straně a vím, jak to fungovalo a funguje. Prostě můžete tvrdit že nášivky byly už ve středověku ale chtěl bych vidět, jaký rytíř nosil na zádech obrázek smrtky s nápisy DOLNÍ BŘEŽANY - CZECH REPUBLIC do kruhu
Samotný znak - (pokud vypadá třeba jako logo goldwing) nikomu nevadí ale vadí jim nápisy teritorií a trojdílný barvy - tedy logo + nápis nahoře + nápis dole. To bylo MC a je MC vadit jim to bude.
Je mě to celkem šumák ale zažil jsem pár drsnějších situací (včetně schůzek v různých MC - nevyjímaje německé HA a české HA) a věřte, nemá smysl jít hlavou proti zdi. Navíc nevím, proč se o tom bavíme právě tady - nebo tady někdo zakládá rádoby MC nebo o co jde?
Jestli chcete prostě zažít nějaké dobrodružství, tak si dejte na záda co chcete ale nechtějte aby vás někdo plácal po zádech za to, jak "jim ukazujete že jste free". Tím že dáváte něco na záda ukazujete právě, jak jste svázaní s tím co tam máte a zejména když tam jsou nějaká "teritoria".