To máte asi problém. Rusko/Gruzie je určitě bez šance, Azerbajdžán/Rusko jakbysmet (oboje pouze pro občany bývalých států SNS). Zbývá trajekt na Ukrajinu. Pak je ještě možnost trajekt Turecko (Trabzon)/Rusko(Soči)
Z mzv.cz: Jediný legální hraniční přechod mezi Ruskem a Gruzií „Zemo Larsi“ (Věrchnij Lars) – Kazbegi (Stepantsminda) byl do 1. března 2010 uzavřen; nyní je otevřen, avšak pouze pro občany Společenství nezávislých států a Gruzie, tj. turisté ze zemí EU, včetně České republiky, jej využívat nemohou.
Díky za info, tušil jsem to.
Budeme se muset do Ruska dostat trajektem.
Dnes jsem se dozvěděl, že azerbajdzanské víza se nám podaří zajistit v čr, takže je další varianta trajekt z Baku do Ruska v Kaspickém moři.
Nejhorší na tom je povinnost plánovat cestu kvůli víz.
Zdenda
Zdenda napsal:
Díky moc..Máte pravdu, do Ruska se z Gruzie asi nedostanem.
Nemáte náhodou zkušenosti s květnovým počasím v tureckých horách, Gruzii, Iránu?
V Turecku i v Iránu se často jezdí ve výškách nad 2000 m.n.m. a proto i v květnu může být kosa.
fotka je z května 2008 z východního Turecka, poblíž iránských hranic
P.S: ten sníh vidíš? (teploty těsně nad nulou...)
Doc přiložený následující obrázek:
[60.07Kb]
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
V Turecku pri ceste dal na vychod zacatkem kvetna 2011 tam misty i snezilo a take teploty kolem nuly.
Klepal jsem fakt kosu misty v horach.
BMW F800GS MOTTO: Diky me moto je svet zas o neco mensi http://www.offroa...
Zdenda napsal:
Doc, dufino- díky moc za odpověď.
Já spíš myslel,zda tam nejsou jako v Alpách pozavírané cesty přes horské průsmyky.
no, uravíratelné paušálně na zimu to nejsou, ale vím o jednom cestopisu, jak to někdo projížděl (myslím že šlo o Angličana) dost pozdě napodzim a prostě nešlo pokračovat, protože přišly velké sněhy a zůstal v jedné pastevecké vesnici, v takových těch chudých chýších povinně až do jara!!!!!!!!!!
(jestli se mu zamlouvalo kozí mléko nebo ne nepsal, jestli se naučil novému cizímu jazyku se nepřiznal, jestli se mu libila spíš domorodá - zarostlá - horalka nebo ovce a kozy nikde neuveřejnil...., ale pár měsíců s Turkama ve 2.500 ve východním Turecku možná udělá zásadní zásah do duše..., tak bacha!!!!!)
Upravil Doc dne 28.01.2012 23:05
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
Pokud jde o pocasi v horach, bude to hodne o stesti. Jeli jsme na motorkach v podobnou dobu a misty bylo nahore max 7 stupniku. Snih lezel, ale nepadal, takze docela romantika. Loni jsme byli se zenou autem, odjezd 16. kvetna a bylo nadherne celou cestu. Teda pokud se da rict nadherne 50 stupnum v pousti... Takze presne ti to nikdo nerekne a hodne zalezi na tom, kam presne se chystas. Meli jsme v planu vylezt na druhou nejvyssi horu Iranu (5000 mnm) a byla komplet pod snehem. Mistni nam rekli, at prijedem za 2 mesice, ze pujdou s nami. Vyjet se da skoro do 4 tisic. Ale spali jsme ve 3 100 nad morem ve stanu a bylo nadherne, snih jsme videli jen nahore.
Zdravím Vás ,chci Vám všem moc poděkovat za Vaše odpovědi. Nesmírně si jich cením!
Evropu jsem sjezdil křížem krážem, tak nastává čas posunout se na východ....
Poraďte mi ještě prosím, co potřebuji-
- Víza, Irán, Azerbajdžán již vyřizuji. Gruzie bezvízová, Arménie na hranicích.
- Karnet do Iránu, vyřídím na UAMK- poraďte mi jak jste plánovali trasu, stačí hranice vstupu a výstupu? Nebo jste museli mít předem itinerář?
- Plnou moc k motorce na firmu, přeloženou, ověřenou
- Mezinárodní řidičák, pro jistotu
- Přeložené potvrzení od doktora? Někde jsem se dočet, že to snad budu potřebovat, není to blbost?
Původně jsem měl v plánu vrátit se přes Rusko a Ukrajinu, ale to asi určitě neklapne vzhledem k situaci na gruzínsko-ruských hranicích. Nevadí, Turecko je super a do Ruska vyrazím jindy.
Zdenda
Karnet jsem vyrizoval, ale zadnej plan trasy po me nikdo nechtel. Ani jednou. Byl jsem tam asi tejden predtim, nez zvedli zalohy, ted je to uz docela dost penez. Doktory jsem neresil, jen nejaky ockovani - tetanus (uz mi prosel), vzteklinu a zloutentku, jinak nic. Pokud si chces neco precist, cestopisy na www.roadodendron.cz, prekvapive v sekci cestopisy. Kdybys chtel vedet vic, nebo dat proste rec, ozvi se.
Ahoj kluci výlet se vydařil Turecko jsme projezdili křížem krážem. Irán nezklamal, nádherná země, hodní a příjemní lidé. Azerbajdžán celkem nuda, Baku plné mrakodrapů, světel. Gruzie super, Kavkaz úplná pecka. Závěr- 3 týdny jsou málo...
a do Gruzie a Iránu se určitě vrátím.
DĚKUJI VŚEM ZA TIPY A RADY!!!!![big][/big]
Zdenda