Zmínil jsem se tady, že mi přítel z Bosny připravuje informace pro cestu na Balkán. Protože někteří z Vás projevili o toto zájem, přikládám je níže, snad někomu pomůžou při plánování cesty. Já tam jezdím už víc jak deset let a znám jen hlavní tahy, letiště, hotele a fabriky. Tak to taky chci zkusit jinak-nechci to jen proletět. Určitě bych i uvítal připomínky těch, kteří tam jsou už jak doma. Text je psán originální balkánskou češtinou . 1. Vstup do Bosny z Chorvatska u mesta Bihać, prechod Izačić
2. Bihać – Štrbački buk
cesta podel reky jmenem UNA, kterou nekterys povazuje za nejlepsi reku v Bosne. Pekny vyhled, vyborny pstruh, voda je docela studena a nevim jak bude za koupani v kvetnu/červnu
3. Štrbački buk- Ripač – Dubovsko – Orašac – Martin Brod
Dal podel Uny. U Martin Brodu je pramen Uny. Krome toho je je tam mensi reka UNAC kde jsou jeste lepsi slapy nez na Une, stoji to o cestu a podivat se. Najdete tam v okoli pravoslavni kaster, a zase pstruh a jahneci jako vsude. Da se najit ubytovani v privatu.
4. Martin Brod – Kulen Vakuf – Vrtoče – Bosanski Petrovac – Ključ – Mrkonjić Grad – Jezero – Jajce Cesta dovnitr bosenskych hor. Vyborna panorama, lesy a divočina otkud lide uprchly po valce. U Jajce jsou jezera na rece Pliva, katolicke poutni misto zazraku, katakomby bogumilu z 12. stoleti atd... da se najit privodce ktery vam v anglictine vysvetli za par hodin vsechno ohledne povesti techto mist. V Jajci jsou hotely a privaty.
5. Jajce – Bugojno – Jablanica- Mostar U mesta Jablanica je udajne nejlepsi jahneci v Bosne. Otec doporucuje restaurace primo u cesty z Jablanice smerem na Mostar , jen par kilometru z mesta na kopci. Jablanica je na hranici mezi Bosnou a Hercegovinou. Cesta podel reky NERETVA. Mostar stoji o pozadnou prochazku. Mozna dokonce s pruvodcem. Ubytovani se da nijit bez problemu V Mostaru nebo v meste Blagaj kde je tekija, neco jako muslimsky klaster u pramenu reky BUNA. Dejte si kafe v tekiji, vyborna.
6. Blagaj – Stolac – Ljubinje – Trebinje Prohlidka mestra Stolac. Ljubinje, krasna cirkev kolem ktere jsou nasbirane kameny ze stredoveku, stečak, ktery pozustali od bohumilu nepo patarenu ktery tady mely svoji cirkev ale Vatikan a pravoslavni je je vymazali. Trebinje: vyborne vino, mediteranska jidla, hrad nad mestem, zvlastni reka ktery se ztraci v podzemi a zase objevuje, klaster. Pokud budete chtit muzete se ubytovat a i v klasteru.
7. Muzete si udelat vylet do Dubrovniku a Cavtatu. Je to hodinova cesta a vratite se zase do Trebinje kde je ubytovani 5 krat levnejsi nez v Dubrovniku.
8. Trebinje-Avtovac-Tjentište. Pojedete kolem Narodniho parku Sutjeska kde je posledni Evropsky prales Peručica. Na prochazku pralesem doporucuji provodce. Pred par mesicu Francouz po snidani skocil na lehkou prochazku jen tak bez velkych planu aby si zabil hodinku volneho casu a vubec ne daleko a nikdy se nevratil. Ubytujete se v privatu.
9. Tjentište –Brod / u Foči/ - Šćepan Polje/ hranice s Černou Horou/ Tam uz budou tyhle kempy na rafting ktere jsme videli naposled jak jsme tam jezdili. Jsou tam raftarske restaurace a ubytovani, a v kvetnu/červnu tam bude dost vody na divoky a zajimavy rafting na rece TARA.
10. Šćepan Polje – Plužine – Žabljak/ hora Durmitor/ To je cesta podel reky Piva, vzpomenete se na kanjon. Jak prijedete do mesta Žabljak na hore Durmitor muzete se ubytovat v nekterem z hotelu, privatu nebo vyzkouset ubytovai primo u pastevcu mimo mesto. To se da zajistit prez cestovni kancelar a ony vam pripravi jidla a vsechno jak maji vlastne pro sebe. Tam budou ta jezera kde se čeka jarni ' kanon ' nebo pruval vody z jezera ktery se jen jednou rocne. Horska tura dle prani.
11. Žabljak –Nikšić –Podgorica Ubytovani v Podgdorice a vylet do mesta Cetinje /klaster, stare mesto/ a dal na horu Lovčen otkud se vidi od Italie do Bosny , Srbska, Albanie , Chorvatska. Vede tam silnice protoze je na vrchu mauzoleum nejznamejsi duchovni postavy Černohorcu , Njegoše. Rozhodne stoji o cestu. Anebo se muzete ubytovat meste Kotor do ktereho se dostanete sjezdem podel Lovčenu z druhe strany, je to neuveritelna silnice. To jste uz u Jaderskeho more . Kotor je nejhezci mesto cernohorskeho pobreri. Muzete zajet dopiskovych plazi u mesta Budva nebo do maleho polostrovu Sveti Stefan ktery je cely jako jeden hotel. Krasne mesto kam chodi jet set.
12. Z Kotoru nebo Podgorici smerem do Albanie. Z Albanie jsem nedostal doporuceni ale to co sam vim je treba podivat se na Shkoder, nad mestem je hrad ale nevim v jakem stavu, potom je tvrz a hrad Fushe Kruje otkud se Albanci branily proti Turkum, Durres je pristavni mesto ktere ma nejake stare mesto. Stoji jeste o podivanou jezera na hranici s Makedonii, Ohridske jezero a Prespansko jezero. Jeste pripravim.
super... kouknu kde uz jsme byli... ale taky jsme prijeli od Bihace.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Spíš koukni, kudyma jste profrčeli a co hezkého jste mohli vidět, nebát se zastavit....
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Vracím zde starší téma a pro ty, kteří ještě na Balkáně nebyli nebo pro všechny, kteří chtějí zavzpomínat, přikládám fotografickou dokumentaci mé cesty po Balkáně dle výše uvedeného scénaře.
Pro ty, co neznají zoneramu - doporučuji pro nejlepší rozlišení "spustit promítáni" a šipkou vlevo dole spustit, jezdcem lze upravit rychlost. Stejně je to daleko od původního RAW formátu Asi ještě v převodech něco dělám blbě.
Tonda napsal:
Oblíbená trasa SK, H, pak HR - z HR do BiH přes hraniční přechod Brčko. "Prdelovejma" silničkama a "asfaltošotolinama" směr Lopare, pak Vlasenica, Sokolac, Podromania, Rogatica, kaňonem řeky Prača do Ustiprača, a přes Goražde do Foči a nebo Brodu. Potom do MNE buď z Foči přes Čelebiči do Pljevlji (pár km lehkej off přes tu celnici jak ze Třech veteránů) nebo z Brodu přes Hum okolo Pivské přehrady.
Pěkný místa v BiH - vodopády Jajce, vodní mlýnky na řece Pliva, vodopády Kravica, Mostar, "jehlanovitý" kopec Visočica u městečka Visoko, který vypadá jako pyramida, okolí Vlasenice........je tam toho spousta.
Tondo, mas nekde i fotogalerii? ASi pojedu podobnou tasu jen bez vetsich offu, prtoze pojedu s batuzkem.
Jo a mete nekdo na typ na podrbnou pairovou mapu BiH v A4 co lze zakoupit v Cesku? Rumunsko sjem kupoval az tam, prtoze jsem nedokazal sehnat rozumny meritko. GPS bych vezl jen v mobilu a na papiru se mi lip hleda.
I pád na hubu je pohyb kupředu
Já byl v BiH s bráchou letos. jako mapu jsem použil v kroužkové vazbě MARCO POLO - Slovinsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina v měřítku 1:300 000. Dala se použít i na menší silnice, jeli jsme po ní jednu asi 30 km šotolinu. Nevím ale, jestli ti tahle "konstrukce" mapy bude vyhovovat, obsah je ale naprosto dostačující. Dokonce v ní uvedené kempy i souhlasili se skutečností. GPS jsme neměli a bylo to i tak v pohodě.
Urcite preferuji krouzkovou vazbu. Plachta je sice prehledna na hledani ale zivotnost nic moc.....Pokud by byla vetsi podrobnost,tak bych se nezlobil, ale nachazim taky prevazne vse v meritku 1:300 000 ( Pokud mluvime o kombinaci tehle statu.
Mel bych v planu jet CZ-SK- Madarsko -Chorvatsko-Bosna a Hervegovina - Cerna Hora a zpet pres Chorvatsko, mozna Slovinsko, zalezi na case
Nekde jsem tady cetl, ze je problem s prekrocenim hrani z Bosny do Cerne hory. Jak to resite?
Ak sa jedna o normalny hranicny prechod nevidim ziadny problem. Len treba mat so sebou platnu zelenu kartu, to mne kontrolovali pri vstupe a vystupe do Bosny vzdy ako prve.
Ani si neuvedomuji, jestli je Bosna zahrnuta v zakladu pojisteni na zelenou kartu,ale urco na to mrknu.Bez toho bych do toho nesel. Spis mi slo, jestli budu muset neco objizdet aby me vubec pustili.
Teď jsme právě v MNE,kartu chtějí jenom vidět,jestli je platná.Přestože má brácha přeškrtnutou MNE,nikdo to neřešil.Jinak až do Albánie jen na občanku.
oranžová dvanáctka
Bosna je naprosto v pohodě, byl jsem tam několikrát. Není problém vjet/vyjet kdekoli z HR/MNG (kdekoli, kde se to tváří alespoň jako silnice). V SRB jsem nikdy nebyl, tak tam nevim. Zelená karta bez problémů, stačí občanka, pokud možno tvoje vlastní. Pokud je s dokladama nějakej problém, většinou pomůže 10-20€ a slib, že už to příště bude v richtigu :-). Z těch přechodů do MNG doporučuju Ščepan Polje, nebo pak Vilusi. Jinak je tam toho hodně k vidění, nemá cenu se o tom rozepisovat. Určitě ta země stojí za návštěvu a nejen jednu. Kdyžtak můžeš mrknout na jednu fotogalerii z předloňské cesty na "nebožce" http://puchyyla.rajce.idnes.cz/Chorvatsko%2C_Bosna_a_Hercegovina_srpen_zari_2011/
Ještě jsem zapomněl na malej nešvar, kterým trpí tamní policie. Povětšinou jsou naprosto v pohodě, ale zvláště večerní/noční dopravní hlídky mají v oblibě stavět, vzít si tvoje doklady a domáhat se peněz s historkou, že je tam snížená rychlost třeba na 60 a tys jel např. 80. Samozřejmě že to nemají ničím podložený, ani nemusí existovat ta značka snížené rychlosti o který ti tvrdí, natož aby měli nějakej záznam z radaru. Takže doporučuju jim nic nedávat, prostě tvrdit, žes jel tolik, kolik tvrdí, že je tam povoleno a to furt dokola, jak zaseknutá deska. Už mi to 3x vyšlo a mám to potvrzeno i od dalších lidí. Prostě to hoši zkouší...
Já mám tuhle http://www.mapyki...-502000109 a ta je pro Bosnu v kroužkové vazbě. Tvoje volba mi našla mapy pro Černou Horu (nevím, jestli je to dobře).
Miho napsal:
Já mám tuhle http://www.mapyki...-502000109 a ta je pro Bosnu v kroužkové vazbě. Tvoje volba mi našla mapy pro Černou Horu (nevím, jestli je to dobře).
Sorry uz jsem z toho zmateny. Myslel jsem Cernou horu. Pro BiH vezmu tu Slovinko+Chorvatsko+BiH 1:300000 v krouzkove co mas v odkazu. Ale nemuzu najit samotnou Cernou horu v krouzkove vazbe.Ani nevim jestli ji nekdo dela. Klidne muze byt i rozmer A5, A4 me samoze taky nevadi. Ale ty skladacky maji pri vecnem rozdelavani zivotnost max jednu dovcu....
Miho napsal:
Sorry uz jsem z toho zmateny. Myslel jsem Cernou horu. Pro BiH vezmu tu Slovinko+Chorvatsko+BiH 1:300000 v krouzkove co mas v odkazu. Ale nemuzu najit samotnou Cernou horu v krouzkove vazbe.Ani nevim jestli ji nekdo dela. Klidne muze byt i rozmer A5, A4 me samoze taky nevadi. Ale ty skladacky maji pri vecnem rozdelavani zivotnost max jednu dovcu....
MNG mám 1:250t oskenovanou plachtu, kterou jsem si vytiskl na A3, což je stále k přečtení. Je to vcelku dobrá mapa, jel jsem podle toho jel 2x bez problémů. Pokud bys měl zájem, klidně sken poskytnu...