Pokud to Zumo 550 nedělá samo, vědomě jsem trasu nezaznamenal. Ale mohu popsat či ukázat na mapě, není to nic složitého, popř. mohu poslat některé minulé trasy... Mohu doporučit návštěvu kterékoliv české vesnice, ale Rovensko na mne udělalo velký dojem - stojíte před barákem, zapadající slunce vytváří úžasnou atmosféru na okolních kopcích, které jsou kolem dokola kam až oko dohlédne. Trochu o ničem byl Eibenthal, Gerník mám moc rád, Svatou Helenu taky ale je tam už přeturistováno, snad proto že je to od Dunaje kousek a po asfaltu. Šumice prý nic moc, ale nebyl jsem tam stejně jako v Bígru - ty zase příště:-)
Taky jsme se shodli, že Rovensko je z tamních vesniček to nej. Jinak v Šumici opravdu nic neni, akorát byla zajímavá cesta přes hory do Putny pro sýr, kam nás poslal majitel obchůdku Veverka a kde jsme se tak trochu ztratili...
jardajerman@seznam.cz
My jsme se s panem Veverkou, co jsme u něj v Rovensku bydleli, bavili o tom, jestli je s Veverkou ze Šumice příbuzný. Nejdřív tvrdil že ne, ale pak připustil že možná vzdáleně ano, protože Veverkovi se do Rovenska kdysi dávno přistěhovali ze Šumice...:-)
Dá se tam dojet více trasami, ale ve směru od nás je nejjednodušší RO přechod Makó za Szegedem, Timisoara, Resita, Anina, za ní doleva na Bozovici, až sem je to krásná silnice. Cca 3 km za Bozovici vpravo na rozbitou asfatku a po pár km u vesničky Birz odbočit (je tam i cedule) vlevo na pěknou, tvrdou a hladkou šotolinku a po ní 13 km mírným stoupáním do Rovenska.
Moc jsem Ti nepomohl, skoro všecho jsi věděl. Kdybyste chtěli vidět největší římské vykopávky v RO, tak jsou ve vesnici Szarmisegetusa asi 15 km západně od Hategu nedaleko Hunedoary. Je to úžasné a spát můžete v pensionu Ulpia Traiana, na ten se doptáte, majitelé Dani a Florin jsou známí, resp. tam často spíme. A nebo ubytovává majitel hospody co je na parkovišti u vchodu do vykopávek, luxus za směšné peníze...:-). V Pionýráku se nejdřív ptejte na ubytování v hlavní budouvě, chatky jsou bez vody a WC, v baráku je všechno a skoro zadarmo. Kdyby něco, tak brnkni. A užijte si to!!
Já bych se rád šel projít někam k vykopávkám, ale jedu s takovejma lemrama , kteří buď jedou, nebo sedí u kafe a večer piva. Ale zapíšu si další variantu. Díky
všude dobře.....doma GSA
Závidím vám... Já měl odjíždět za 14 dnů s partou čtyřkolkářů, ale nedostal jsem v práci dovolenou...
Upravil berka dne 17.05.2012 11:14
dříve F 650 GS
později R 1200 RT
dnes jen skútr Honda ADV 350
Tak se seber a jeď sám až dovolenou dostaneš. Na to je ideální Banát - když jsem tam byl kdysi poprvé, jeli jsme v závěru tuším 40 km offroad do Gerníku. Tehdy mi to připadalo že jsem na konci světa a když se mi rozbije motorka, tak dřív než umřu hladem mě asi sežerou medvědi. V terénu jsem jezdit neuměl, všichni mi ujeli, tak si jedu tak nějak tím směrem už ani ne po lesních cestách, najednou vyjedu z lesa a stará babka pase krávu. Už jsem zase na cestě a jak jedu kolem ní, automaticky pozdravím "dobrý den". No a ona řekne taky "dobrý den". Zastavím a dáme se do řeči, ona mi ukáže cestu dolů do vesnice a že tady projeli motorkáři a najednou je to jako bych byl kousek od domova, žádný strach, vždyť jsem doma a on se o mne někdo postará. A ono to tak opravdu je, samozřejmě v našem malém, středoevropském měřítku - jako bys jel sám přes moře a najednou otsrůvek a na něm hodní lidé co mluví česky, takový malý zázrak. Tyhle pocity už nejsou při dalších návštěvách tak intenzivní ale přesto tam jezdím moc rád a cítím se tam jako doma.
Ivan napsal:
Tak se seber a jeď sám až dovolenou dostaneš. Na to je ideální Banát - když jsem tam byl kdysi poprvé, jeli jsme v závěru tuším 40 km offroad do Gerníku. Tehdy mi to připadalo že jsem na konci světa a když se mi rozbije motorka, tak dřív než umřu hladem mě asi sežerou medvědi. V terénu jsem jezdit neuměl, všichni mi ujeli, tak si jedu tak nějak tím směrem už ani ne po lesních cestách, najednou vyjedu z lesa a stará babka pase krávu. Už jsem zase na cestě a jak jedu kolem ní, automaticky pozdravím "dobrý den". No a ona řekne taky "dobrý den". Zastavím a dáme se do řeči, ona mi ukáže cestu dolů do vesnice a že tady projeli motorkáři a najednou je to jako bych byl kousek od domova, žádný strach, vždyť jsem doma a on se o mne někdo postará. A ono to tak opravdu je, samozřejmě v našem malém, středoevropském měřítku - jako bys jel sám přes moře a najednou otsrůvek a na něm hodní lidé co mluví česky, takový malý zázrak. Tyhle pocity už nejsou při dalších návštěvách tak intenzivní ale přesto tam jezdím moc rád a cítím se tam jako doma.
Presne!!! Po nekolika dnech, kdy clovek nepotka nic, co mu pripomina domov, vleze utahanej a uricenej do kramku v Rovensku a pani: "Dobry den, vy potrebujete pivo "
Taky se tam letos zase chystame. Byl jsem jen v Rovensku a vzhledem k letosnimu damskemu osazenstvu bych volil neco trosku kulturnejsiho, ale zase ne Svatou Helenu, abych si nepripadal jak v Praze na vaclavaku.
Alda: podle toho co od toho čekáš. V Heleně je hodně turistů ale je tam sranda, vede tam asfalt což je pro někoho plus, kousek do města a k Dunaji. Rovensko má bezkonkurenčně nejlepší polohu a okolí, bydlení u Veverků je luxus. Šumice prý stojí za prd, v Bígru jsem nebyl, v Eibenthalu nic moc není, lidé tak nějak méně pohostinní, snad jen cesta od Dunaje je zajímavá. Zkus Gerník - buď dole od Dunaje je to pro někoho těžší offík ale Ty mít problém nebudeš, nebo ještě lepší je jet od SZ přes Carbunari a prý se tam dá dojet i z Rovenska, tu cestu neznám. Taky z Nové Moldovy, to je prý v pohodě sjízdné ale zatím jsem ji taky nejel. V Gerníku je živo ale ne od turistů, hospoda jede dokud je zájem o pití a spát se dá hned u hospody, poslední neděli v měsíci bezva trh...:-)
Ahoj, já vyrazil z Garniku dnes rano, pisu z motelu kousek pod Aradem, uznávám, ze je fajn potkat po x dnech krajany, ale objektivně to bylo jedine místo, kam se uz vracet nemusím. Rumunsko ma tolik co nabídnout, včetně motorkarskych orgasmů typu trans- fagaraš/ alpina, nádherný Maramureš atd, ze cesta na Banat je spis jen "povinnost".
Zatím 2800 km :-)
A omlouvám se předem za upřímnost.
Kluci můžete mi poradit někdo z vlastní zkušenosti nějaké pěkné off-okruhy v okolí banátu. Nejlépe na celý den a klidně i hard off! Už jsem tam byl několikrát a takové ty profláklé trasy jako je turistická / lom / jeskyně / jezírka / všchny "české" vesnice atp. mám již proježděné.
Nemusíme se vyloženě motat kolem banátu - je to pro nás pouze výchozí a konečný bod (konkrétně Helena).
Jedeme bez navigace jen s mapami na otočku a na off-road...
Díky za RADY / TIPY... Jooo a nebude tam někdo od 19.8. do 23.8.???
BMW R1150GS, kočárek a jiné stroje... www.X-treme.cz
juknu se do mapy a dám vědět. Moje zkušenost z off-u je, že tak 80-160km za den víc prostě nedáme... Rozptyl je dle náročnosti....
BMW R1150GS, kočárek a jiné stroje... www.X-treme.cz
Nepochopil jsem, jestli budete v Heleně a odtud vyrážet na okruhy nebo cestou do Heleny se někde na den, dva stavíte a projedete okolí. Pokud z Heleny, tak jsou ty trasy, co Ti můžu nabídnout nesmysl, protože jenom přibližovačka po silnici je cca 160 km ... Tedy pokud se nerozhodnete to pojmout v lehce dakarském stylu :)