upravil jsem Ti trasu, aby ses projel nejhezcim mistem na svete
Horni tok reky Inn (En) ve svycarsku. Silnice 27 z Pfunds do Susch pres Scuol, Guarda. Zajedes si oproti Tvemu planu jen par km a prijedes na stelvio shora.
alesvagner napsal:
A cim vic na jih, tim chudsi a tim mozna zajimavejsi a neokoukanejsi.
ja to chapu... v takovy Neapoli si musis pripadat, jak doma
---
btw: predpokladam, ze NEJSES prazak.
Psal jsem, ze byvam v Toskansku, v Neapoli jsem nikdy nebyl, takze nemam tuseni, jestli by mi to tam pripadalo jako doma.
A Hicksi, jakou to ma souvislost s tim, jestli jsem nebo nejsem prazak? Mam sice trvaly pobyt v Praze, ziju tady, ale prazak, doufam, nejsem. Mozna Pražan.
Mimochodem, Hicksi, pojdme prestat zas.rat tohle zajimave vlakno nejakou hloupou diskusi. Muj prispevek byl k veci, Tvuj a moje reakce na nej uz nikoli. Takze mas-li neco dalsiho vtipneho, pis PM. Nebo potrebujes obecenstvo?
- je zásadně škoda minout SanMarino
- doporučuji Assisi
- z Říma to vzít kolem jezer na Sienu a ze Sieny přes Chianti do Florencie = fantastické svezení, my si jeden úsek dali 2x a odřeli si stojánek
- z Pisy určitě né pobřeží, ale přes Luccu po staré obchodní stezce přes Bargu a hory
- když už je člověk u La Spezia, tak minout Cinque Terre je neodpustitelný hřích
Více až se potkáme, vezmu velkou papírovou mapu
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Konec kočkování, chlapci!
Teď načneme zábavu z jiného soudku.
Nejprve pár poznámek. V Itálii je myslím vhodný se vyhnout jedničkovejm okreskám. Buď jezdit zapadákovama a počítat, že to nebude tolik ubíhat, nebo se klidně přesunout kus po dálnici a to zvlášť v rovinatejch a zalidněnejch oblastech severu a třeba podél moře. Je tam totiž děsnej provoz, nic moc výhledy a samá vesnice, městečko, kruháč, semafór... Podobně v aglomeracích měst.
U památek potom chce si ujasnit, jestli mi to stojí za to. Třeba typická Pisa. Miniaturní okrsek se šikmou věží je jediný zajimavý místo v okruhu min. mnoha desítek kilometrů a navíc je tam strašnej nářez. Ano, vidět je to dobrý (mimochodem nejlépe kolem 7 ráno, jinak je tam děsivej nával), ale je otázka jestli je to zrovna na motodovče ideál... Stejně tak bych si hodně rozmyslel Benátky a konec konců i Řím. To jsou destinace, kde má smysl to prolézt pěšky a zrovna v případě věčného města to chce min. 3-4 dny... Jinak se to prolítnout dá, ale nevím, ja bych radši pobyl víc někde na vinicích a na horách a prolezl nějakej zapadlej klášter, nebo hrádek, farmu na sejra a nějakej lokální festival žřádla než se prohnal Římem a tvrdil, že jsem tam byl. Říkám, je to otázka a chce si to ujasnit a uznávám, že objet si na vlastní moto Koloseum a projet se po historický via Appia kouzlo má. Možná bych tu trasu tak nějak z poloviny revidoval a třeba tu Pisu vypustil.
Pokusim se zase za chvili tu trasu upravit a potom ještě přidat nějaký zajímavý praktiký info.
Maiali nel Fango!
PS: s tim zaostalejsim a tudiz potencionalne zajimavejsim jihem to neni tak uplne pravda. Spis jde o to, vyhnout se aglomeracim a to kdekoli. A naopak, pokud do civilizace, tak spíš na severu.
Maiali nel Fango!
morabo napsal:
PS: s tim zaostalejsim a tudiz potencionalne zajimavejsim jihem to neni tak uplne pravda. Spis jde o to, vyhnout se aglomeracim a to kdekoli. A naopak, pokud do civilizace, tak spíš na severu.
Aha, mel jsem pocit, ze to tak je, mene mest a prumyslu, nizsi zivotni uroven = peknejsi venkov, horsi cesty. To by me asi bavilo vic, nez prave mesta a jejich periferie. No jsem zvedav, co zajimaveho date dohromady.
Aha, mel jsem pocit, ze to tak je, mene mest a prumyslu, nizsi zivotni uroven = peknejsi venkov, horsi cesty. To by me asi bavilo vic, nez prave mesta a jejich periferie. No jsem zvedav, co zajimaveho date dohromady.
snad jedine smerem od Neapole k Alberobellu a Matere.
Treba Taranto uudesny... nonstop aglomerace.
koukej na hustotu italienstva:
Upravil hicks dne 27.06.2012 17:27
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Jinak co se mest z trasy, nebo toho, co plus minus pokrejva rozhodne doporucuju Veronu, Sienu (tu idealne v obdobi pred Paliem), Assisi a pak par lahudek jako Borghetto, nebo Bagno Vignoni. Vic zitra vcetne nejakych tech zastrcenych cest a opravdu lehkych sotolinek, nebo i nejake ty hospody a kavarny
Maiali nel Fango!
PS: taky je hezky projet nejaky to vinarsky mestecko v Toskansku, trebe Montepulciano, je jich tam ale spousta a v konecnym dusledku jsou si dost podobny, takze na pruzkum staci jedno. Zbytek staci namatkou, nebo jen na obzoru jako kulisa.
Maiali nel Fango!
Jinak tohle je teoreticky taky vlastně k tématu. Trochu základních slovíček a vyvětlení některých reálií a zvyklostí, co jsem kdysi připravoval pro Hickse na jeho výpravu "na podpatek", tak snad se bude někomu hodit.
Kdo budete chtít, napiště, pošlu Vám to ve wordu, aby se to dalo vytisknout.
IL bagno- il báňo – WC il bagno per favore? – kde je tu prosím záchod?
caffé – kafe-káva pije se malý, na stojáka, téměř na ex u baru, stojí max.1Euro
je víc napěněný než u nás due caff?-důe kafe-dvě kávy
jako cizinec můžeš být dotázán - caffe normale, italiano? (normále, italijáno), tedy to malý, nebo
lungo, americano (lungo, amerikáno) tedy velký –nedobrý!(pouze pro lamy, amíky a francouze)
espresso/caffé macchiatto-espereso makijáto-malý kafe s mléčnou pěnou-pije se stejně jako normale a nestojí o moc víc
due caffé macchiati-důe kafe makijáty
cappuccio-kapůčo (výraz se používá častěji než cappuccino) Pije se pouze k snídani, nebo max dopoledne
kdo pije cappuccino odpoledne je za magora due cappucci-důe kapůči-2x
caffé latte –kafe LATTE (vyslovuj s delším A a krátkým E-nikoli laté-FR) pije se taky jen ráno
la prima colazione-la prima kolacijóne-snídaně
brioche – brijoš – Croissant (někdy i „il cornetto“)
due brioche, due cornetti- důe brioš, důe kornety-2x
vuoto-vuóto-prázdný (většinou pocukrovaný)
al cioccolato – al čokoláto – s čokoládou (doslova čokoládové)
alla marmellata-ala marmeláta-s marmeládou (také con marmellata-kon-S)
con marmellata di albicocche-albikoke-meruňková
La spremuta – la spremůta- pomerančový fresh / due spremute-důe spremůte-2x
Často se na snídani prodává právě zvýhodněné menu – kapučíno, croissant, fresh za hódně málo, třeba i 2,50E
Konzumuje se v Barech, jak v kamenných, tak klidně u silnice, na pumpě, vypadají třeba hrozně, ale v podstatě všechny jsou kvalitní. I snídaně se baští většinou na stojáka. Pokud si sedneš a jsi obsluhován, stojí to často i double. Výjímkou je, pokud si vyzvedněš sám na baru a pak si to odneseš k neobsluhovaným stolečkům ala foodcourt – to bývá v obchoďácích, na pumpách
Il pranzo-il prandzo-oběd
Il pane-il páne-chleba, pečivo
Il primo-il prímo-předkrm typicky normální těstoviny, stojí 5 – 10E
Il secondo-il sekondo-hlavní chod většinou masa, nebo ryby bez příloh, ale i Lasagne, nebo de facto pizza
To že jsou těstoviny brány jako předkrm neznamená, že si nemůžeš dát jen je, naopak velmi běžné, jen jich nedostaneš takový kotel jako u nás .Pizza se bere jako samostatné jídlo. Často se prodává i napůl na ulici u okýnek, krájená i na čtverečky z velkého plátu na tácek, je to vlastně zakladatel fastfoodu. I tak je dobrá a hlavně levná. Alternativou jsou pannini (panýny) a foccacie(fokáče). Jakýsi tousty, který mají za pultem v barech, jako u nás chlebíčky. Když si je objednáš, obsluha ti je zapeče v toasteru, takže jsou placatý, teplý a hrozně dobrý. Najíš si jich habaděj a taky nestojí moc.
1 pannino / 2 pannini , 1 focaccia/ 2foccacie při objednání můžeš použít i název daného sendviče, třeba Rustico(růstyko), nebo Positano(pozytáno) – ty si dávám já, ale jsou se sušenou šunkou, sýrem, zeleninkou
Jinak klasický systém v baru je, že si nejdřív vybereš, potom objednáš a zaplatíš na kase a s účtenkou –lo scontrino(lo skontrýno) jdeš teprve vyzvednout
La cena-la čéna-večeře
L’aperitivo – laperitývo = taková italská specialita, nejde o aperitiv jako takový, ale o systém, vysvětlím:
Když si v baru před obědem, nebo večeří dáš nějaký drink, i nealko(např. crodino-takový hořkosladký nápoj, už ready, dostaneš to ve flaštičce), tak máš na baru v poledne a odpo spíš brambůrky, oříšky, tyčinky, olivy atd. Je to v miskách a můžeš toho zbaštit kolik chceš. Večer (tedy třeba od 6ti,7mi –na véču se chodí tak v 10!) mají regulérní žrádla, normální švédskej stůl, hodně upravený zeleniny, různý šunky, těstovinový saláty. Čili, dáš si dvě Mojita a nažereš se k prasknutí, ani už nemusíš na tu večeři chodit ;-) Hodně se to pěstuje v Miláně, jak na jihu nevím, rozhodně spíš ve městech.
L’aqua naturale, frizzante – lakva naturále, fridzante- voda neperlivá, s bublinkami
Un bicchiere, due bicchieri- un bikjére, důe bikjéri-jedna sklenice, dvě sklenice
Una bottiglia-úna botýlja-lahev (grande-velká)
Una coca light – to asi nemusím překládat
Lo zucchero-lo dzůkero-cukr senza zucchero – sendza dzůkero-bez cukru
La carne-la kárne-maso senza carne – bez masa
IL campeggio – il kampédžo- kemp
Due persone(adulte), una tenda e una moto –důe persóne (adulte), úna tenda e úna móto –dvě osoby(dospělé), jeden stan a jedna chrchla
Per sta notte, una notte – per sta note, úna note- na tuhle noc, jednu noc (varianty)
La doccia (calda)– la dóča (kalda) – sprcha (teplá)
Havent Hai visto il mio albero lungo la strada? -- nevideli jste nekde u silnice muj kardan?
Ho bisogno di un caricabatterie, ho solo usato i freni troppo: ( -- potrebuju nabijecku, brzdil jsem trochu moc
Ho bisogno di un olio motore .. un sacco di. -- potrebuju olej do motoru.. hodne oleje.
Il mio guarnizione a labbro ? morto, ho bisogno di un traino. -- moje gufero je v pr... potrebuju odtah.
Upravil hicks dne 28.06.2012 08:43
17 cm
Místa, které jsme měli v mapě jsou pevně dané. Jsou to místa, kam se chceme s Klárkou podívat ať už jsou či nejsou zajímavé. Jak jsem zmiňoval, na dovču nemáme zrovna moc času, ale uskutečnit ji chceme a počítáme i s tím, že se tam vrátíme, abychom viděli to, o co teď přijdeme. Jen bych rád volil trasu mezi těmito body tak, abychom se nenudili, abychom nestáli na světlech na každý křižovatce, abychom zbytečně nevědomky objížděli krásná místa. Nechci trávit dovču na dálnicích.
xHackerM napsal:
Místa, které jsme měli v mapě jsou pevně dané. Jsou to místa, kam se chceme s Klárkou podívat ať už jsou či nejsou zajímavé. Jak jsem zmiňoval, na dovču nemáme zrovna moc času, ale uskutečnit ji chceme a počítáme i s tím, že se tam vrátíme, abychom viděli to, o co teď přijdeme. Jen bych rád volil trasu mezi těmito body tak, abychom se nenudili, abychom nestáli na světlech na každý křižovatce, abychom zbytečně nevědomky objížděli krásná místa. Nechci trávit dovču na dálnicích.
promin.. Pisa, Rim, Benatky je jak kdybys rekl plzen, liberec, brno.
tak bud si nechas poradit, nebo si poradne uzijes italsky aglomerace a nekonecny zacpy s miliardama aut
Pisa je pekna.. ale radsi udelat zajizdku a vratit se na rozumnou cestu Toskanou.
17 cm
xHackerM napsal:
tak bud si nechas poradit, nebo si poradne uzijes italsky aglomerace a nekonecny zacpy s miliardama aut
Pisa je pekna.. ale radsi udelat zajizdku a vratit se na rozumnou cestu Toskanou.
Jsem rád za každý názor, ale pokud nám chceš poradit, tak v mezích, které jsme si vytičili, tzn. časový harmonogram a průjezdná místa. Děkujeme.
xHackerM napsal:
Jsem rád za každý názor, ale pokud nám chceš poradit, tak v mezích, které jsme si vytičili, tzn. časový harmonogram a průjezdná místa. Děkujeme.
Ok, něco se Ti pokusim najít, spíš zajímavý místa a násřel trasy, kterej si můžeš operativně upravit. Ale třeba úsek mezi Ravennou (která mimochodem taky stojí za shlídnutí) a Benátkama bych fakt jel po dálnici, z okresky tam vyrosteš (a to jsem v zásadě taky dálniční odpůrce).
Maiali nel Fango!