sadlo napsal:
i s eRkem můžeš jet Maroko, výše to píše TomasTT
Ni jistě.Sjaak Lucassen se u piva pohádal s kamarády, že se dá se supersportovní motorkou cestovat. A aby jim dokázal své tvrzení, objel na Yamaze R1 celý svět.
sadlo napsal:
i s eRkem můžeš jet Maroko, výše to píše TomasTT
Ni jistě.Sjaak Lucassen se u piva pohádal s kamarády, že se dá se supersportovní motorkou cestovat. A aby jim dokázal své tvrzení, objel na Yamaze R1 celý svět.
neviděl bych to Vlastimile tak dramaticky, TomášTT má pravdu, hlavní tahy a mají kvalitnější asfalt než je u nás v ČR a to ani nemluvím o luxusních marockých dálnicích, když potřebuješ rychlý přesun
1. parkování - auto s vlekem jsme nechali v campu kousek před San Rogue. Do přístavu to bylo cca 15-20 km. Bylo to zamčené za plotem, kde na to měli udělané místo.
2. trajekt - co jsme se dívali, byly u všech prodejních okének všechny ceny stejné. Jezdí tam 2 druhy trajektů rychlejší cca 30min a pomalejší cca 1hodina. Když jsme tam byli poprvé před 12 lety, byla rychloloď dražší, loni to vyšlo nastejno.
3. hranice - sesypou se tam na vás "pomocníci", kteří vám budou chtít za úplatu pomoci přes hranice. Budou vám nabízet lístek. Tyto lístky jsou dále u okének zadarmo a není těžké je vyplnit. Z nějakých němců tam prý vytáhli i 100 eur, ale jak jsem řekl, nedávat nic a vyplňte si to sami. Musíte mít ověřenou plnou moc k použití motorky, pokud není psaná na jezdce. To se kontroluje. Zelená karta pro Maroko je samozřejmostí.
4. Jak píše Tomáš, lze spoustu věcí objet čistě po asfaltu a na nezpevněnou cestu není třeba se vůbec pustit. Dole na jihu jsme potkali dva staré holanďany na čoprech a užívali si to. Za těch 12 let se cesty výrazně zlepšily. Pěkný asfalt se spoustou zatáček za roh. Při přejezdu hor jsem litoval, že nemám gumy se silničním vzorkem.
5. Pobřeží nás posledně nijak zvláště nezaujalo, proto jsme se drželi vnitrozemí. Hrubá trasa: Gibraltar, Tétouan, Chefchaouen, Fes, Midelt, Errachidia, Arfoud, Zagora, Erg Chebbi, Quarzazate, Marrakech, Meknes, Tétouan. Cestou jsem mrkli na věci, co nás zajímaly: Atlas, soutěska Todra, vodopády, poježdění v dunách atd.
Koupil jsem nějakého dražšího knižního průvodce, ze kterého jsme cestou hodně čerpali.
Upravil cibus dne 15.02.2013 08:23
Ani ne. Tzv. prokuru jsme potřebovali už v roce 2004 a když nebyla motorka registrovaná na stejné jméno jako v řidičáku, tak to je totéž v Tunisku i Maroku a prokuru potřebuješ.
Online formulář se vyplňoval tuším i předloni ale stejně to děláš na hranicích. Tady je evidentní že bojují proti dovozu aut a motorek, který tam lidi dotáhnou (často vraky co v evropě nemají šanci) a prodají to tam za solidní peníze. Takhle se vozily auta do Mali, Senegalu, Burkiny... Tak díky tomu to teď nepůjde tak snadno když se člověk přes Maroko zase vrací. Jinak to nevidím jako komplikaci.
Upravil TomasTT dne 15.02.2013 13:22
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Bacha na docela důležitou věc - řada českých povinných ručení neplatí pro maroko! Podívejte se jestli v zelený kartě nemáte maroko přeskrtnuté. Pokud ano, musí se udělat samostatné pojištění. Některé pojišťovny mají povinné ručení právě s vyjímkou třeba maroka. Tak pozor na to.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Tak, tak, jsa upozorněn již ráno jsem se hned mrkl a mám Maroko šktrlé.
Fuj Generali.
Značky půjdou do depozitu a pojistím se jinde, prý snad Slavia, Kooperativa, ČP... má Maroko zahrnuté.
Když mi upadla motorka v Maroku, řešil jsem to v Kooperativě.. sám ředitel pobočky si nebyl jistý, zda Maroko spadá do pojistky, tak mi řekl : napište že to bylo v Itálii a hotovo... kdyby mi to neřekl osobně, neuvěřím...
Myslím že do Maroka nebudeš nic extra potřebovat. Malárie tam nehrozí, možná bych ověřil jestli máš v pořádku tetan.
Myslím že se obecně doporučuje do celé severní afriky očkování proti žloutence a mám pocit že i břišní tyfus i když ten je povinný myslím až do západní sahary a maretánie, maroko by mělo být OK.
Já jsem měl na očkování proti tyfu pěkně hnusnou reakci, takže bych to nechtěl absolvovat znova kdyby to nebylo kriticky nutný.
Ale přemýšlel bych o očkování proti vzteklině, měl jsem drobný incident s pejskem v Kambodže a člověk si nikdy nemůže být jistej... Asi to není od věci obecně kamkoliv.
Jo a slivovici nejen ráno - osvědčila se mi 3x denně nebo kombinace hruškovice, slivovice a meruňky na střídačku během dne
Upravil TomasTT dne 19.02.2013 17:05
TomasTT napsal:
Bacha na docela důležitou věc - řada českých povinných ručení neplatí pro maroko! Podívejte se jestli v zelený kartě nemáte maroko přeskrtnuté. Pokud ano, musí se udělat samostatné pojištění. Některé pojišťovny mají povinné ručení právě s vyjímkou třeba maroka. Tak pozor na to.
to byl můj případ, pojištění u čpp na vstupu do maroka jsem si musela přikoupit pojistku na 10 dní za 60 euro, na měsíc by to bylo za 100. takže se určitě vyplatí se podívat raději pětkrát a pořádně. já koukala asi jen čtyřikrát a čtyřikrát blbě
Jsem schopen zajistit povinný ručení u Slavie, nemají přeškrtnutou žádnou zemi na zelené kartě a tradici má pojišťovna od roku 1868...
Třeba oproti Generali mě vyšlo povinný na půlku, takže za ty peníze odpadá nějaký depozit apod.
Upravil sadlo dne 20.02.2013 09:13
refi napsal:
to byl můj případ, pojištění u čpp na vstupu do maroka jsem si musela přikoupit pojistku na 10 dní za 60 euro, na měsíc by to bylo za 100. takže se určitě vyplatí se podívat raději pětkrát a pořádně. já koukala asi jen čtyřikrát a čtyřikrát blbě
ČPP by měla mít platné povinné ručení i v Maroku, ale asi si o to člověk musí říct, v podmínkách je:
2. Pojištění odpovědnosti platí i na území jiných států než států uvedených v odst. 1 tohoto článku, pokud pojistitel tuto platnost pojištění vyznačil na mezinárodní kartě automobilového pojištění (zelené kartě).
TomasTT napsal:
ČPP maroko má...........Třeba je Michal hacker kouzelník ale je to tam.
F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis