Oživím téma, protože nové zakládat je zbytečné. Máte někdo typ, kde umí vyčistit dalekohled? Jde mi spíš o to, jestli někdo máte dobrou zkušenost. Opraven jsem pár vygooglil, ale bez referencí. Mám na jednom starším skle od Zeisse zaschlou kapku kondenzu, a chtěl bych to nechat přeleštit. Díky, Mel
Wer später bremst, fährt länger schnell.
ALF-gs napsal:
Borci nebojte,made in china to fakt neni.Muj chlebodarce si zaklada na kvalite!Tome a Kasaku diky za "poklonu" snazime se!:-)
Docela bych rád zkusil porovnat Meopty s Zeissy Jenoptemy, konkrétně 7x50 a 10x50. Ceny na Meoptu jsou sice pro našince nářez, ale rád bych to viděl. Má někde třeba v Praze Meopta vlastní prodejnu? na stránkách jsem odkaz nenašel.
fero napsal:
Pro občasné použití a turistiku by jste doporucovali raději pevný nebo zoom ??
Za mě pevné ohnisko. Zoomy mají zbytečně malé zorné pole proti pevnému sklu, horší světelnost, velké přiblížení pak stejně nevyužiješ bez stativu, a k tomu příšerně aberují v protisvětle a nejsou ostré v okrajích. Netvrdím že všechny, ale v nízké cenové hladině rozhodně pevné sklo. Asi bys nečekal, co ti poradím, že nejlepší je vyzkoušet si sklo osobně. Ono totiž záleží na dost věcech, jestli nosíš brýle, jaký ti vyhovuje tvar očnic, jaké ti nevadí rozměry a hmotnost, jak moc má fungovat dalekohled za šera... a kolik do toho chceš investovat, jestli chceš nový, nebo vezmeš zavděk lety osvědčenými typy. Já raději dám 200 EUR za jetý Zeiss, s podobnými parametry jako má nový za 900 EUR, než 200 za nový low-end. Někdo si rád zase koupí novou hračku s moderním designem, lepší mechanickou odolností a menší vahou. Samozřejmě koupě starších, zvlášť přes aukro, nebo ebay má spoustu úskalí a doporučil bych fakt předání z ruky do ruky, po pořádném vyzkoušení za dobrého světla.