Myslím že diskuze na téma litý kola vs. dráty je nanic. Je to jen zbytečná ztráta času.
Pamilton: řekl bych že naopak většina majitelů GS LC v Evropě kupuje litý kola kvůli snadnějšímu čištění. Na 1200GS jsem měl jak litý, tak drátěný kola, osobně žádný zásadní rozdíl ve vlastnostech za jízdy nebo při brždění nedokážu poznat ale v okamžiku kdy člověk jen trošku uvažuje o ježdění po čemkoliv kde hrozí riziko trefení ráfku třeba i na rozbitých silnicích, má drátěný kolo navrch. Všechny drátěný kola počínaje R100GS jsou podstatně tužší než obyčejný kola na cestovních endurech. Určitě na to má vliv ten postranní okraj kde končí dráty aby to šlo používat bezdušově. Srovnávám to třeba s F650GS nebo s Yamahou YT... Taky se podstatně hůř dá trefený ráfek vyrovnat.
Ale jedna věc by mohla být zajímavá, obecně (nemluvím o LC ale obecně o GS) se celkem snadno dají sehnat náhradní litý kola. Ale sehnat náhradní drátěný, to je sakra velký problém. Pochopitelně myslím za nižší cenu než je koupit 2x nový u BMW. Lidem by asi vyhovovalo mít litý obutý na silničních pneu a drátěný obutý třeba na Karoo a jen je za chvilku přehodit podle toho, kam se chystají. Ale ty drátěný jsou téměř nesehnatelný.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Pamilton napsal:
...s rezervou. Každopádně dráty a liťáky jsou to samý co elektrony a plecháče u auta. Co obout na sportovnější ježdění u auta je jasný.
Tohle srovnání je pořádnej nesmysl, dráťáky jsou opravdu u GSa pořádně pevný. Oproti liťákům rozhodně při sportovní jízdě nepoznáš rozdíl, a ani při naložené motorce.
Pamilton napsal:
...s rezervou. Každopádně dráty a liťáky jsou to samý co elektrony a plecháče u auta. Co obout na sportovnější ježdění u auta je jasný.
Tohle srovnání je pořádnej nesmysl, dráťáky jsou opravdu u GSa pořádně pevný. Oproti liťákům rozhodně při sportovní jízdě nepoznáš rozdíl, a ani při naložené motorce.
Souhlas, srovnani fakt mimo misu.
Me je celkem burt co je kde lepsi, kdyz se zamyslim nad svyma prioritama, tak si cestovni "enduro" nedokazu predstavit na kolech z Fireblada. Proste enduro=draty. Ikdyz vim, ze posledni GSa nemaji s endurem moc spolecnyho.
Je to jako s advikem. Kdo z majitelu ho fakt potrebuje? Podle me absolutne nikdo. A o tom to je. Nepotrebuju ADV, ale libi se mi a o tom motorka je. Ne o rozumu.
U toho advíka nebo obyčejné motorce - tam rozhoduje jenom ta nádrž. To je zásadní věc. A když někdo fakt cestuje, tak tu nádrž využije. Já byl léta zvyklý na 30l s malou nádrží to je fakt znát. Někde prostě benzín fakt není každých 20-30km, stačí třeba jet z Německa na Rozvadov a nejsou tam benzínky ani po 50km. Ale když jde o čas, třeba stihnout trajekt apod - tak to tankování vždycky zdržuje. Ale v některých zemích prostě fakt nemají benzín pokaždé a těch třeba 150km rozdílu v dojezdu je docela dobrá věc. Ale to je mimo téma...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Alda napsal:
...Je to jako s advikem. Kdo z majitelu ho fakt potrebuje? Podle me absolutne nikdo. A o tom to je. Nepotrebuju ADV, ale libi se mi a o tom motorka je. Ne o rozumu.
Aldo, cos napsal je absolutní nesmysl:
- jezdím dlouhé cesty, potřebuji větší nádrž
- potřebuji rámy, na které jdou přidělat láhve s vodou, rámy na přídavné brašny
- jsem vysoký, ocením vysokou motorku
- ocením větší plexi, přídavné plexi
- jedu v noci, potřebuji přídavná světla, nabíjím za jízdy telefony, navigace, foťáky, potřebuji silnější alternátor
...atd...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Pamilton napsal:
pletešsi pojmy.elektrony jsou něco jinýho než litináče na soutěžní auta.Jezdil jsem auta rallye roky 90-94 než nebyli prachy a je to nepoměr.elektrony by ani na autě seriovce nikdo nezaplatil....což o litinových se řící nedá....a plecháče nejsou tak zlý...pokroutěj se ale dojedeš...litináč praskne končíš...proto elektrony...
GS pletený jsou více dojezdový,litinový zase pohodlnější..ale zásadní jiný rozdíl v tom nevidím,měl jsem oboje.A i litinivý se daj rumunsko atd. ale člověk se neustále bojí aby to neotřel o hranu ráfku...což na loukoti je mi celke jedno
http://czunici.ra...
Alda napsal:
...Je to jako s advikem. Kdo z majitelu ho fakt potrebuje? Podle me absolutne nikdo. A o tom to je. Nepotrebuju ADV, ale libi se mi a o tom motorka je. Ne o rozumu.
Aldo, cos napsal je absolutní nesmysl:
- jezdím dlouhé cesty, potřebuji větší nádrž
- potřebuji rámy, na které jdou přidělat láhve s vodou, rámy na přídavné brašny
- jsem vysoký, ocením vysokou motorku
- ocením větší plexi, přídavné plexi
- jedu v noci, potřebuji přídavná světla, nabíjím za jízdy telefony, navigace, foťáky, potřebuji silnější alternátor
...atd...
Vidis a vsechno co jsi napsal.. NEpotrebujes. Chces, protoze je to pohodlnejsi, ma to svy vyhody apod. Ale neni z toho nic, bez ceho se neobejdes. Kluk na Jawe kolem sveta to taky nema.
Ja jsem jednoznacnym zastancem advika, o tom zadna, takze presne to co pises mam i ja jako duvody, ale je nesmysl psat, ze to potrebujeme.
Kdyby se motorka kupovala rozumem, jmenovala by se Octavia TDi.
Alda: kluk na jawě kolem světa nemá nic, protože si chce něco dokázat. Ale má motorku. Jsou lidi na cestě kolem světa na kole a nemají ani tu motorku! Potřebuješ vůbec motor? Je to luxus nebo ne?
Chápeš co tím chci říct? Obejdeš se bez všeho když na to přijde. Potřebuješ jen peníze, nějaké oblečení, asi nějaký batoh a boty a můžeš vyrazit. Před 150 lety chodili "po světě" krajánci s holí a dekou a neměli vůbec nic jiného a taky to šlo.
Ale dneska je trošku jiná doba. Když nevíš co s volným čase, je ti úplně jedno jestli se přesuneš za den o 20 nebo 200km, tak můžeš klidně jet třeba na pionýru. Nebo na té Jawě nebo trabantem. Nebo ťuk-ťukem, taky je pár lidí na cestě "kolem světa" v ťukťuku, kamarád je potkal když jeli z Asie a projížděli někde v Etiopii. Proč ne. Ale pokud máš na dovolenou 14 dnů a chceš jet celkem dlouhý etapy a relativně komfortně, tak oceníš třeba i to velké plexi, velkou nádrž, široký stupačky apod. Ne že by to bez toho nešlo..
Ale to podstatné je, že je fůra lidí, které baví ty své motorky (auta..) měnit, vylepšovat, přidávat doplňky a úpravy apod. Pochopitelně že to bez toho "jde" taky a nemusíš spát ve střešním stanu za 25 tisíc ale můžeš spát vedle auta jen tak na zemi. Nemusíš mít na spodku auta plechy, nemusíš mít pevnostní nárazníky, přídavný světla, safari šnorchl s cyklonem atd. Nic z toho mít nemusíš ale taky můžeš kvůli třeba té chybějící ochraně spodku auta řešit, co s poškozeným autem 5000km od domova. Nebo jak jet dál bez světla, které ti vytloukl šutr od někoho před tebou. Tak je to se vším. Koho to baví, ten si to chce pořídit protože ho právě tohle baví. Nic z toho co máme, kupujeme a prodáváme mít nemusíme. Jde to nakonec i bez těch našich motorek a věř mi, že lidi co jezdí na kolech se smějí když vidí že jedeme někde v maroku v horách na motorkách. Proč motorku když jí mít nemusíš?
já souhlasím s aldou ...CHCEME , nemusíme ...... chceme projet afriku z dráťákama ..haha ...ale de to i na jiných :-) ,, třeba na R1 :-) ...takže chceme, nemusíme a blbneme z počasí, který letos je asi zfetovaný ..možná že chce
LORD napsal:
Mezi slovy CHTIT a POTREBOVAT je velmi tenka hranice
Treba ja kdyz neco chci tak zahy zjistim ze to nutne potrebuju
.
Ale to je na těch koníčkách přece to hezký. Nepotřebuju nutně nový objektiv ale docela bych ho chtěl a za chvílí člověk začne hledat na tom starém chyby a zjistí, že ten nový prostě ukrutně nutně potřebuje Přesně tak to je s lyžováním (nové lyže určitě NEPOTŘEBUJU a mohl bych jezdit na starých ale...
Na geeso patří dráty.A geeso je přece stavěno na cestování po nezpevněných cestách.Já nechápu majitele GS, kteří jezdí pouze po asfaltu.Na to je spousta jiných vhodnějších motorek.Ale půjde tu pravděpodobně o adventure stylovku, že? Nakonec si stejně většina koupí to, co se jim líbí a ne to co opravdu využije.Já jsem asi jedna z výjimek
Adventure Sport&Superbike&Pure Enduro.Make Life a Ride.
Nori napsal:
Na geeso patří dráty.A geeso je přece stavěno na cestování po nezpevněných cestách.Já nechápu majitele GS, kteří jezdí pouze po asfaltu.Na to je spousta jiných vhodnějších motorek.Ale půjde tu pravděpodobně o adventure stylovku, že? Nakonec si stejně většina koupí to, co se jim líbí a ne to co opravdu využije.Já jsem asi jedna z výjimek
sorry Nori, ale to jsou zase kecy.
nevim, jestli mate horecku nebo co, ale pro jezdeni po ROZMLACENEJCH cestach tedy GSo je a POKUD ti nevadi, ze kolo trochu hazi a vicemene se to NEDA UPLNE VYCENTROVAT, obhajuj si draty.
Ale nechapu, co nechapes na tom, ze na GSu maji nekteri litaky.
Napsal jsem JASNE argumenty, co draty delaji a nedelaji (hazi, nutna udrzba a dotahovani -- hodne servisu na to sere).
Navic protiargument je, ze po opravdu nezpevnenych cestach s TELELEVEREM jezdi jenom jelito ja teda mimo silnici ROZHODNE USD.
Upravil hicks dne 20.01.2014 21:21
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2