Nejspisovnější čeština je prý kolem Jihlavy, a ostravská je spisovnější než pražská.
K věci, neřeším, i když to se mnou občas zatřese. Ale kdo je svatý ať hodí kamenem.
Přiznám, že to trochu určuje můj postoj k danému tématu. A to jsem sám velmi slabý češtinář. Pomáhám si, nevím guglím, beru to jako školu. Ale prostě jsou lidé co mají jiné priority. Upřímně vadí mi jen (ostatně jako i v jiných záležitostech) ten kdo si na tom staví a povyšuje se nad okolím. Jsem ausájdrrskýý tip- snažím se být tolerantní a myslet na to, že když neumí psát, třeba umí jíné věci, a ty třeba neumím já.
Na druhou stranu, slušné upozornění na hrubou, hrubku neodsuzuji. Kolik jich tu mám?
Upravil Waltr dne 17.05.2013 22:01
ale vubec.. jen je treba Pravidla pravopisu zase PRIZPUSOBIT krasne mluve prazske
třeba přidat IMHO?
Jinak mně to nevadí, i když si toho všímám. Již dávno jsem si zvykl, že mladší generace prostě nějaká i/y neřeší. Nevidí to, nemají načteno.
Dokud to má ovšem jakýsi smysl - myslím např. některé z příspěvků našeho přítele s velkýma rukama .
L.
myslis, ze mladsi sekaji vic chyb? jsem si moc nevsiml...
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Pallfy napsal:
Vy pánové z Prahy a okolí co nemáte ten přízvuk
Už nechlemtéte ten vasr, bo do něj chčijó morgoši. Těm co nerozumí přeložím. Pijte pomalu je to studený.
ja tomu nahodou rozumim, mam statnici z mongolstiny
17 cm
Téma je bohužel k věci, ale prosím nenuťte psát spisovně třeba Bohumila, příspěvky v hanáčtině si prostě musím přečíst, ikdyž bych jinak téma třeba ani neotevřel
Wer später bremst, fährt länger schnell.
úroveň projevu, ať psaného či jinak šířeného, je vždy odrazem osobnosti, tedy vizitkou autora > z tohoto důvodu jsem velmi rád, že mnozí nechávají nahlédnout až tak hluboko do sebe, že si to asi ani sami neuvědomují a proto mi nízká, komická, či smutná úroveň (nejen pravopisně) mnoha příspěvků na fóru vůbec nevadí
přesto kdyby měl někdo zájem o automatickou kontrolu pravopisu např. v Chrome, je zde návod:
Následující část se vztahuje pouze na systémy Windows a Linux
1) Klikněte na nabídku Chrome na liště nástrojů prohlížeče.
2) Vyberte položku Nastavení.
3) Klikněte na možnost Zobrazit pokročilá nastavení.
4) V sekci Jazyky klikněte na možnost Nastavení jazyků a kontroly pravopisu.
5) V zobrazeném dialogovém okně Jazyky a zadávání můžete kontrolu pravopisu zapnout nebo vypnout pomocí zaškrtávacího políčka Zapnout kontrolu pravopisu.
pište a nebojte se, sebelepší moudro nezkazí hrubka stejně, jako sebehorší kravinu nezachrání dokonalý pravopis, sloh a styl
Upravil VasekPraha dne 17.05.2013 22:56
Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.
Naprosto souhlasím s Woodmanem, jazyková úroveň příspěvků (o obsahové raději pomlčím, že jo Hickxi ) je v některých případech opravdu katastrofální.. Psaní diakritiky bych neřešil, z mobilu to jinak ani nejde, ale do nebe volající hrubky např. v psaní i a y mi opravdu někdy nadzvednou obočí..
Rozumím tomu, že někdo je slabší v matematice a jiný zase v jazycích, ale rodný jazyk by člověk přece jen měl ovládat a nekurv..neprznit ho
bluesbery napsal:
Rozumím tomu, že někdo je slabší v matematice a jiný zase v jazycích, ale rodný jazyk by člověk přece jen měl ovládat a nekurv..neprznit ho
jo.. treba prizvukem
17 cm
bluesbery napsal:
bluesbery napsal:
jo.. treba prizvukem
Tys něco teď slyšel ?
ja to vycejtim nadalku
17 cm
bluesbery napsal:
bluesbery napsal:
jo.. treba prizvukem
Tys něco teď slyšel ?
ja to vycejtim nadalku
Správně má být : vycítím....
ja uz pisu podle dalsi verze Ceskeho pravopisu
17 cm
hicks napsal:
slusny clovek pouziva klavesnici anglickou ci nemeckou, tam zadna diakritika NENI
S tím nesouhlasím, ale spousta lidí píše na telefonech nebo podobných zařízeních, kde je psaní s diakritikou opruz.
S článkem souhlas, ale bohužel tím nic nevyřešíš, leda, že by jsi třeba na Radarce udělal workshop: "jak si zlepšit gramatiku".
Tak to je i muj pripad. Kdysi jsem nabodenicka pouzival a z "velkeho pc" konecne vetsinou porad pouzivam, akorat z 90% pisu z dotykove klavesnice ipadu, nebo mobilu a to bych fakt nenapsal nic....
Jinak docela rad pisu zamerne nespisovne, nebo alespon trochu, jako bych proste mluvil mezi kamaradama. Prijde mi to pro tenhle typ komunikace osobnejsi, jakkoli to nekdy po napsani vypada hrozne. No hrubky, ale doufam nedelam.
Jinak za ty leta tady kolikrat ani nemusim koukat do levyho sloupce, abych vedel kdo to psal, at uz podle pravopisu, nebo spis slohu. Takovyho TomaseTT, nebo Emila poznam temer bezpecne a dokonce jsem se trefil i kdyz pouzival v tom jednom obdobi falesnej nick
Jinak samo Bohumil vede
No, ale musim uznat, ze obcas se tu skutecne najdou evidentne vazne mysleny seky obludnych rozmeru, ale i to neco vypovida o pisateli.
Cili na anketu bych asi volil chybejici odpoved - jak kdy, nebo nekdy.
Maiali nel Fango!
bluesbery napsal:
Naprosto souhlasím s Woodmanem, jazyková úroveň příspěvků (o obsahové raději pomlčím, že jo Hickxi )
Ty musíš mít vždy poslední slovo i kdyby šlo jen o prd..
ale vubec, ja nepredpokladal, ze ochabnes tak rychle
17 cm
pište a nebojte se, sebelepší moudro nezkazí hrubka stejně, jako sebehorší kravinu nezachrání dokonalý pravopis, sloh a styl
S timhle jsem mival kdysi problem v cizich jazycich, bal jsem se neco rict, cim jsem si nebyl 100% jistej, abych to nahodou nerekl blbe a tak jsem rasi nerekl nic. Ale pak jsem byl jednou prinucen se proste dorozumet a nejen, ze to bylo uzasny osvobozeni, ale vlastne mi to pomohlo se i rozmluvit a tak nejak prirozene se vlastne zpetne zdokonalit. Takze ano, soudnost ja taky treba, ale porad vede "lina huba, holy nestesi"...
Maiali nel Fango!