Ahoj, já tvoje dotazy chápu... když jsme jeli kdysi poprvé do ALB, měl jsem například kufr narvanej plechovkama, protože jsme moc netušili, jestli tam bude co jíst
Jak jsme vzápětí zjistili, obavy to byly samozřejmě zbytečný a většinu jsme toho vyhodili, nebo nám z toho bylo blbě , ale to je právě to dobrodružství...
Bejt tebou zkouknu před cestou spotřební věci na motorce, vezmezmu si duše, montpáky a pumpičku a budu se modlit abych to nepoužil...
Rumunsko není zase tak daleko a je to normální evropská země, kde seženeš všechno, navíc ti většinou každej rád poradí. Obecně bych řek, že to, co jsi schopnej si ssebou vézt seženeš a to co si nevezmeš, si stejně sám nevyměníš a budeš to muset řešit nějak za pochodu...
Trochu horší je to na severu Rumunska, kde moc motorek nejezdí a když mi odešla baterka, zjistili jsme, že v celý Muramaressi je jen jeden motoservis/obchod, ale zadařilo se.
Jih kolem Banátu je podstatně lepší.
Jarda
jardajerman@seznam.cz
tak jako zasadni je jestli clovek jezdi spat na divoko a nebo po penzionech - to je rozdil 80l bagaze to vsechno ostatni co je navic da na jeden kufr - ale uprimne prospat se po penzionech to muzu zustat doma, no a v horach u ohne zas clovek potrebuje nejaky ten zapadni komfort zeano :-)
Upravil milanek dne 27.06.2013 08:38
nejsem motorkar - ja motorky miluju :-)
milanek napsal:
tak jako zasadni je jestli clovek jezdi spat na divoko a nebo po penzionech - to je rozdil 80l bagaze to vsechno ostatni co je navic da na jeden kufr - ale uprimne prospat se po penzionech to muzu zustat doma, no a v horach u ohne zas clovek potrebuje nejaky ten zapadni komfort zeano :-)
má pravdu ten chlapec, ale psal v úvodu, že spacák a stan je jasná věc
Upravil Mardock dne 27.06.2013 11:03
KOCHAČ AMATÉR http://mardock.ra...
milanek napsal:
No, já třeba po více než 30 letech vandrování, bivakování všude možně po celý rok už si ty penziónky užívám. Je to pro mě vlastně novinka posledních pár let, ale zvykl jsem si rychle. Hlavně je to podmínka, kdy se mnou cestuje velitelka a tak nějak mě to prosáklo i do ostatních cest.
Uvědomil jsem si, že pomalu větším blahem, než bylo vidět z "tepla" spacáku rysa ve sněhu uprostřed hor byl prostý návrat do malé žižkovské koupelny a naložení promrzlých končetin do vany se sklenkou vína
Stačilo pouhých 30 let, aby se z ortodoxního trempa samotáře stal zpohodlnělý motocestovatel
A kupodivu nelituji. Ale pořád mě tak nějak šťourá v hlavě, na co tahat do lesa a nebo hor vařič, křesílko, stan, karimatku a podobné zbytečnosti, když většinu potřebných věcí má člověk pořád kolem sebe. Stačí pořádnej nůž, sekyrka nebo mačeta, kus lana a hlavně sirky Bez těch nejezdím, byť léta nekouřím. Pravda nyní jsou v módě křesadla.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
milanek napsal:
No, já třeba po více než 30 letech vandrování, bivakování všude možně po celý rok už si ty penziónky užívám. Je to pro mě vlastně novinka posledních pár let, ale zvykl jsem si rychle. Hlavně je to podmínka, kdy se mnou cestuje velitelka a tak nějak mě to prosáklo i do ostatních cest.
Uvědomil jsem si, že pomalu větším blahem, než bylo vidět z "tepla" spacáku rysa ve sněhu uprostřed hor byl prostý návrat do malé žižkovské koupelny a naložení promrzlých končetin do vany se sklenkou vína
Stačilo pouhých 30 let, aby se z ortodoxního trempa samotáře stal zpohodlnělý motocestovatel
A kupodivu nelituji. Ale pořád mě tak nějak šťourá v hlavě, na co tahat do lesa a nebo hor vařič, křesílko, stan, karimatku a podobné zbytečnosti, když většinu potřebných věcí má člověk pořád kolem sebe. Stačí pořádnej nůž, sekyrka nebo mačeta, kus lana a hlavně sirky Bez těch nejezdím, byť léta nekouřím. Pravda nyní jsou v módě křesadla.
milanek napsal:
bez vařiče bych teda nevyrazil. Na čem si uděláš sáčkovku. To pokaždé vytáhneš kotlík a rozděláš oheň. Děkuju pěkně
Upravil Mardock dne 27.06.2013 12:11
KOCHAČ AMATÉR http://mardock.ra...
bez vařiče bych teda nevyrazil. Na čem si uděláš sáčkovku. To pokaždé vytáhneš kotlík a rozděláš oheň. Děkuju pěkně
Kotlík? Ešus bohatě stačí a malá pánvička. Ty se cpeš amarounama? Tfuj. Když se chci najíst, tak si tělo žádá jídlo. No a na to si ten ohýnek rozdělám
vlastimil napsal:
A čo to také,ten zpohodlnělý cestovatel
To jsem já Cestování na SPP s pojistkou. V překladu - sprcha, postel parkování (lze zaměnit za pivo, pití aj. Pojistku v tomto případě tvoří plachta a spacák. Tentokrát v Rumunsku byl spacák fakt užitečný. Absorboval do sebe litr plzně a snaživě páchl až do pračky doma. Ani vysušení moc nepomohlo.
Upravil Medik dne 27.06.2013 12:22
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Kotlík? Ešus bohatě stačí a malá pánvička. Ty se cpeš amarounama? Tfuj. Když se chci najíst, tak si tělo žádá jídlo. No a na to si ten ohýnek rozdělám
vlastimil napsal:
A čo to také,ten zpohodlnělý cestovatel
To jsem já Cestování na SPP s pojistkou. V překladu - sprcha, postel parkování (lze zaměnit za pivo, pití aj. Pojistku v tomto případě tvoří plachta a spacák. Tentokrát v Rumunsku byl spacák fakt užitečný. Absorboval do sebe litr plzně a snaživě páchl až do pračky doma. Ani vysušení moc nepomohlo.
a bacha jako správnej advenčr se musíš i stravovat se právnym menu ma pak člověk hned pocit ze je v africe a tábor obchází hyeny
milanek přiložený následující obrázek:
[176.12Kb]
Upravil milanek dne 27.06.2013 13:15
Tý jo kluci díky moc, omlouvám se ale nestíhal jsme to sledovat. V práci jsme toho měl tolik že opravdu prostě nestíhám. takže během zítřka to snad proletím a pročtu a když tak se na pár věcí ještě dotážu. Jenom tak zlehka jsem si všiml že vás zajímá bydlení. No plánuji nebo doufám, že utratím co nejméně, ale určitě tu a tám navštívím něco kde je sprcha. Jinak silnice, lehký off. Dáte mi někdo kontakt kde a jak tedy repasovat tlumič? Plus přibližnou cenu? Děkuji.
Nebyli jsme stvořeni proto, abychom poznávali svět pomocí strojů...
Nikdo jste nepsal, tedy jestli jsem se nepřehlédl, jestli vozíte cosi na odpuzení polodivokých psů, třeba kasr, nebo hůl? A počítat s medvědí návštěvou v noci u báglu s jídlem je asi přehnané, nebo používáte nějaké skautské opatření?..
Wer später bremst, fährt länger schnell.
Melizoy napsal:
Nikdo jste nepsal, tedy jestli jsem se nepřehlédl, jestli vozíte cosi na odpuzení polodivokých psů, třeba kasr, nebo hůl? A počítat s medvědí návštěvou v noci u báglu s jídlem je asi přehnané, nebo používáte nějaké skautské opatření?..
Kvůli psum jezdím v MX botách a medvědy nevyhledávám
jardajerman@seznam.cz
psi umi byt pekne otravni ale staci kdyz delas ze se shybas pro sutr a zacnou zdrhat - jsou vyuceny - no a kdyz to nepomaha tak ten sutr fakt zvednes :-)
Já vám dám šutry a kasery, fuj, styďte se:-)!!!
Psy mám rád a za 17 mých návštěv Rumunska jsem jich potkal opravdu hodně. Ale nikdy se nestalo, že bych se s nimi během chvilky za pomocí laskavého slova a kusu chleba nespřátelil. Ti psi, zejména typ, který jsme nazvali pracovně RUP (rumunský univerzární pes), jsou za pohlazení strašně vděční a jak se vám podaří navázat vztah, nehnou se od vás (ale nebudou otravovat ani loudit). Několikrát mezi námi pes zůstal přes noc, hlídal tábořiště, motorky a odháněl oststní psy i lidi, třeba v Pionýráku nebo na Padiši. Kdysi nám někde na severu u jezera jedna fenka přivedla ukázat i štěňata, měli jsme stany postavené do kruhu a ona v noci ležela uprostřed a několikrát za noc jsem slyšel temné vrčení, když jsem vystrčil hlavu, stála na hranici tábořiště naježená a temně vrčela do tmy, asi tam něco cítila. Takže se rumunských psů nebojte, i když na to nevypadají jsou velmi inteligentní. Někdy pozor na psí monstra hlídající stáda a salaše ale ti někomu patří a k ochraně jsou vycvičeni.
Upravil Ivan dne 01.07.2013 09:36
tak po tech hodnejch sem sutry nehazel :-) - taky jsem tam par takovych potkal, ale ze bych v cizine musel matlat nejakyho ciziho cokla to si myslim koledujes o navratila - staci jedno kousknuti a zanet a jedes dom v horeckach