To, že F5MC "umí" komunikovat s jinými výrobky není garantované žádným protokolem. Pokud se Scala, Sena nebo kdokoliv jiný rozhodne, můžou implementovat modifikovaný protokol v nějakém upgrade firmware jejich výrobku a pak bude na Interphone, aby na tu změnu přišel a zahrnul podporu do jejich nového firmware. Nepředpokládám, že se to stane ale stát se to může. Záleží na rozhodnutí toho kterého výrobce. Zatím funguje handshaking jen tak, že v rámci párování se spárují jen "povolená" zařízení a jiné se nespojí. Interphone MC je první, kdo to mění.
Aby to bylo srozumitelné pro kohokoliv, tak komunikace probíhá nějak takhle:
Párování Scala Q2 a třeba Sena SMH10:
Scala Q2: ahoj, já jsem Scala Q2, chci se s tebou spojit, kdo jseš?
SMH10: ahoj, já jsem Sena SMH10, taky se chci s někým spojit
Scala Q2: bohužel s tebou se spojit nemůžu, hledám jinou Scalu
SMH10: já taky hledám Senu, tak nic...
Interphone MC v tomhle dialogu navazování párování má v tabulce různá "jména" různých zařízení a pokud mu Scala řekne, že je Scala, on jí odpoví že je taky Scala. Protože dál je použitý normální šifrovaný BT protokol, tak to v pohodě funguje. Nějak drasticky zakódovat to nejde, protože BT chipsety nedělají výrobci interkomů ale úplně jiné firmy a jedou podle standardu, takže maximálně jeden výrobce může udělat změnu v tom navazování spojení a druhý výrobce by tu změnu nejdřív musel odhalit a zahrnout do nového sw.
Je to hrozně zjednodušený ale pro představu, jak to funguje to stačí. Takhle nějak nám to vysvětloval produktový manažer Interphone, mimochodem bývalý klíčový pracovník Cardo, který odešel ke konkurenci.
Takže oni teď do toho software zahrnuli všechno, co zahrnou šlo, co se běžně používá a navíc při párování zkouší odpovědět i u neznámých značek stejným názvem, což někdy funguje a někdy ne. ¨
Scala Rider je výrobek firmy Cardo, což je izraelský podnik ale výrobu mají v Číně.
Interphone je jen obchodní název (stejně jako Scala Rider) výrobku, který vyrábí italská firma CellularLine (vývojáři jsou ve Francii v partnerské firmě navázané na Cellular Line) a výrobu mají tuším na Filipínách. Motorola vyrábí v Číně (ale ty nepovedené interkomy resp. komunikátory pro BMW byly vyráběné v Německu). Obchodní název neznamená automaticky že to je taky název výrobce. A do toho je spousta OEM výrobků - Schuberth vyrábí Cardo apod. Největší OEM podíl má asi Sena. Nicméně ani OEM neznamená, že to musí komunikovat mezi sebou. Motorola 830 nekomunikovala s tím komunikátorem co vyráběli pro BMW apod. Stačí aby jim naprogramovali jiné údaje pro párování a už se to nespojí, i když to vyrábí jeden výrobce a jinak je software a hardware stejný. *******************************
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Ano funguje to, prodáváme je a nebyla ještě reklamace. Ráno se pokusím odzkoušet, když bude chvilka..Nedávno jsem to zákazníkovi instaloval a šlo to..jen si nepamatuju co měl za Garmina..
tom3
Údajně by mělo být vylepšené rádio. Nevíte čeho se to konkrétně týká? Uvažuju o koupi a priorita je pro mě právě to fm rádio ale četl jsem i negativní zkušenosti s kvalitou příjmu u F5XT.
O vylepšeném rádiu slyším poprvé ale v několika shopech v cizině jsem viděl popisku "... music functionality if further expanded with FM radio..." což by možná někdo mohl vyložit jako že možnosti hudby byly ještě vylepšené ale je to myšlené tak, že kromě MP3 to nabízí i rádio. Každopádně jsem nikde nečetl nic o vylepšení rádia, projdu ještě maily ale je to divný, to by určitě napsali. *******************************
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Na nete som cital ze ma "Volitelná výbava headsetů pro přilby SCHUBERT a SHOEI".
To ma nieco prisposobene pre konkretne prilby?
HONDA CB 1000R 2009, GILERA Nexus 300 i.e. 2011, BMW R1200 GS 2014
Ano, některé prodejny budou nabízet speciální headsety do těchto přileb s montáží. K viděni na dotaz v Brně
namork1 napsal:
Údajně by mělo být vylepšené rádio. Nevíte čeho se to konkrétně týká? Uvažuju o koupi a priorita je pro mě právě to fm rádio ale četl jsem i negativní zkušenosti s kvalitou příjmu u F5XT.
u f5xt je pro mne radio nepouzitelne. Nevim co je antena ale pripadam si jak bych ladil radio v betonovem bunkru
To radio je spíše doplněk, nelze od to čekát zázraky..Zkoušeli jsme to nak u Scala Q3,tak Interphone F5MC,XT i origo N-COM B4+(Nolan). Když nějde stojíš tak se to dá ale jinak žádnej zázrak..jen doplněk..
tom3
vylepsenbym radiem asi mysli to RDS co by to melo mit, jinak opravdu do helem SCHUBERT a SHOEI budou specialni head sety vse Vam reknou v BRNE
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Tak jsem v tydnu zakoupil v TT sadu F5MC. Prvni testovani dopadlo na vybornou. Kdyby nekdo chtel vyzkouset kompatibilitu s jinymi vyrobci, tak v Plzni a okoli neni problem.
Ve meste radio funguje dobre, kdyz je jazyk F5ky prepnuty na anglictinu, tak to rika i frekvenci a nazev stanice. Mimo mesto uz jdou jenom silnejsi stanice, ale celkove to hodnotim pozitivne.
radio jsme zkoušeli u více tipů komunikace i F5MC a pravdou je že to není nic moc. ve městě celkem ano ale mimo město bída. Je to doplněk a tak od něj nelze čekat zázraky. S podivem fungovalo nejlépe u zabudovaného Nolanu (N Com) ale mělo to zase jiné mouchy.
tom3
SCHUBERT - Cardo limec
SHOEI - Cardo SHO-1 (v predaji ho mam uz skoro rok)
A parovanie medzi Cardo - Sena - Interphone. Sena spravila novy firmware kde sa to da , ale !!! Sena sa naparuje len na 1 ks carda alebo Interphone a dost je to velmi obmedzene.
Radio Ci Cardo alebo Sena aj Interphone vseobecne SK, CZ bieda ale AT, DE uplna parada.
Cardo G9x aj G9 aj G4 naparujem na full duplex aj 15 ks pri G9x aj Q3 a Q1 je moznost naparovat 2x mobil alebo mobil a GPS
Scalarider pouzivam dlhe roky najdlhsia vydrz baterie najlepsi zvuk aj odhlucnenie ci korekcia hluku a samo zvisovanie hlasitosti ... Najvacsi dosah a hlavne aspon u mna super jednanie pri pripadnom servise reklamacii 90% vymena za nove. Ale ja toho predavam dost a dlho tak mam nadstandardne vztahy .
Upravil bubak99 dne 30.04.2014 16:38
Našel jsem jen redukci pro celý headset. Já bych chtěl místo těch origo vlastní, na který jsem zvyklej a jsou mi pohodlný.