Nás to po pár dnech taky přestalo bavit, jezdili jsme skútrem pryč, na sever je pár hinduistických komplexů a v džungli nám doporučil kamarád, který tam byl asi 20x, ať zajedeme na Beng Mealea, kam turisti nejezdí. Nebyla to tak úplně pravda, pár lidí tam bylo ale proti Angkoru tak třeba 1/1000
Akorát kdekoliv jdeš mezi políčky tak jsem měl strach z min, prostě celou dobu mi to vrtalo hlavou, mám nějakou zažitou představu že tam ty miny jsou úplně všude a měl jsem z toho fakt strach. Ani na skůtru jsme nejeli metr od cesty, měl jsem fakt strach. Jinak ten kamarád jezdí často do Barmy a tvrdí, že to je lepší než Kambodža, že to je fakt divoký, hezčí a že to je v té oblasti prostě destinace číslo 1 - protože tam nejezdí turisti.
Beng Mealea jsme navštívili taky, ale potom ještě spoustu jiných, kde se počet turistů blížil k nule. Jednou, asi po 40km jízdě džunglí jsme zastavili na pěšině a průvodce říkal, že půjdeme cca 300m přes les k nějakému opuštěnému chrámu. Tam nám už dost cvakalo, právě ze strachu z min, které jsou všudypřítomné, Prý tam byl už 2x a nic se nestalo, hned jsme byli klidnější Náš khmerský mechanik zůstal raději na pěšině u motorek. Divil jsem se, jak je stále i zaminovaný Angkor, který je turisty prošpikovaný.
Jinak jsme měli stejné pocity, jako ty Tome. Zastavit a odskočit si za strom bylo nemyslitelné , metr od motorky byla bezpečná vzdálenost na cokoliv
Špatný nebyli cvrčci a kobylky. Oboje chutná jako chipsy. Žáby byly hnusný. Ještě je extrém celý pečený vrabec i s peřím a hlavou - kamarád to zkusil a měl několik týdnů horečky, nechtěli ho vzít do letadla (tenkrát zuřily ty ptačí chřipky), on zvracel a byl fakt špatnej. Smažená rýže za 1USD, to bylo nejlepší. A třtinová limonáda.
... a pochopitelně Coca Cola Zero, i když cena plechovky odpovídá pěti obědům.. Na asijský způsob pochopitelně (led do pytlíku, dolít kolou a ucucávat brčkem)
3X: byli jste v tom minovém muzeu kousek od Reapu co založil nějaký kmérský voják, který zneškodnil za život desítky tisíc min. Je to docela zajímavý a když se pak podíváš na "zahrádku", kde jsou zamaskovaný ukázkový miny a vidíš, že je vlastně nemáš šanci vidět, tak je pak "vidíš" všude kolem cesty.. Jinak to místo je hodně zvláštní a stojí za návštěvu.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Tome, tam jsme nebyli, ani o tom nevěděli. škoda, určitě zajímavé muzeum.
V každém případě jsou miny v Kambodži asi to největší nebezpečí, co tam hrozí. Četl jsem, že tato země patří k nejvíce zaminovaným na světě. Je tam cca 10 mil. nášlapných min a na severu země díky bombardování USA spousta nevybuchlé munice. Nikdo neví, kde se to nachází, ani Khmerové, ani Vietnamci nedělali mapy minových polí, když to sázeli do země.
zirafak napsal:
koukam ze i "amok" - polivku v kokosaku jste meli v angkoru, jezis to bylo hnusny, samej zazvor
ten amok, co jsme si dali v Angkoru byl asi jedno z nej jídel z celého pobytu, opravdu nám chutnal, taky další místní specialitka lok lak, ale občas bylo tuhé maso
Je fakt, že zázvor tam dávali snad do všeho
jj, vsem to chutnalo a pouzivaji ten zazvor vsude, ale ty velke koncentrace me nicili, ja tam cejtil jen ten zazvor silenej
ale destinace super
Prý to stříleli z děl, sypali z letadel - obě strany konfliktu... Nehorší jsou ty malinkatý, který vypadají jak puk víčko na zavařovačku z plastu. Za měsíc to už v hlíně nejde rozpoznat a mrzačí to hlavně děti. Je jsou miny, které nemají zabíjet ale demoralizovat lidi. On tam provozuje školu pro asi 40 takhle zmrzačených dětí, má na to nějaký grant. Je to rozhodně zajímavý místo.
náš druhý průvodce, co s námi jel byl Američan, který tráví vždy půl roku v Kambodži. Pracuje pro nějakou stavební firmu, co v zemi staví stožáry pro mobilní operátory a k tomu tam jezdí a blbne na motorce. Povídal, že když potřebovali vyčistit nějakou plochu, kde budovali stožár, nahnali tam stádo krav. Každých 10-15min výbuch . Je to prostě všude. Rudí Khmerové zase zaminovávali okolí chrámů, aby jim lidé z nich nic neodnášeli.
3X napsal:
náš druhý průvodce, co s námi jel byl Američan, který tráví vždy půl roku v Kambodži. Pracuje pro nějakou stavební firmu, co v zemi staví stožáry pro mobilní operátory a k tomu tam jezdí a blbne na motorce. Povídal, že když potřebovali vyčistit nějakou plochu, kde budovali stožár, nahnali tam stádo krav. Každých 10-15min výbuch . Je to prostě všude. Rudí Khmerové zase zaminovávali okolí chrámů, aby jim lidé z nich nic neodnášeli.
Presne tak v Bosne nejlip za stadem ovci a i koupani neni uplne snadny vsude pry maji ve spoustu tocich nahazene prave ty plastove miny.
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček