maravy napsal:
Ok, tak snad ti ten dárek neobjednali původně k vánocům :-))
ikdyby,tak to za to stojí a podle mých zkušeností si stejně nikde moc nepomůžeš(myslím domácí výrobce)
Zkus zavolat Bystřovi,že chceš za měsíc kufry a uvidíš,co ti poví...a pak,co ti přijde...v srpnu
Vidím že neví co s prachama, když takto laškuje z potencionálními zákazníky - ale oni řemeslníci nebývají dobrými obchodníky a naopak, tak že žádný překvapení :-)
R1200GSA
maravy: obecně u všech výrobců doplňků na motocykly "týden nic není". Dokonce ani měsíc nic není. Výroba se plánuje třeba po čtvrtletích. V případě např. sedel mají plán že sedla XZY budou vyrábět v létě 2014 apod. Backordery (běžně 30-50% z výrobní série) jsou naprosto normální a výrobu nezahájí dřív, než mají naplněno třeba těch 30% předobjednávek. Je celkem jedno, jestli to je malý výrobce nebo velká fabrika, jestli je z Itálie, Německa, Anglie nebo USA. Pohybuju se v oblasti doplňků víc než 15 let, pět let jsem dělal doplňky na cruisery z USA a tak mě už máloco překvapí - protože když třeba na výfuk Supertrapp čekáš 15 měsíců nebo víc než rok na sedlo, tak ti pak nějaký týden nebo měsíc přijde jako že to je neuvěřitelně rychle
spíš bych řekl že to bude odvislý od výrpbce, případně od stalých prodejů toho kterýho doplňku. Např topcase, jsem zvolil Trax od Motechu - stavil jsem se u dovozce na prodejně, dali mě na výběr ze dvou barev, držák taky skladem. Totéž padáky, zámky apod. Od Givi má distributor v podstatě všechno skladem, ihned odesílá.
A zrovna v případě plechových kufrů, který jsou universální pro x motorek si myslím že by o odbyt nebyla nouze. Ale můžu se plést, zvlášt u lokálního výrobce, který pokrývá jen ČR.
Upravil maravy dne 30.04.2014 12:58
R1200GSA
Trochu do toho vidím, tak ti napíšu jak se situace má.
Jak Roman, tak i já vyrábíme ty věci sami, navíc já ještě při práci. Jak chceš dodávat v řádu hodin, když co zákazník to jedinečný kufr, 70-80% produkce jsou speciální požadavky, tohle prostě nenaskladníš. Začala sezóna a s objednávkama typu: "za 3 dny jedu na dovolenou a potřebuju sadu 3 kufrů + nosiče, ale vše speciálně upravené podle nákresu" se roztrhnul pytel a ty se starej ať to mám nejlépe zítra doma .
Já dávám lidem hned info, že pod 3 týdny momentálně nedodávám. A to je ještě optimistická prognóza. Proč si nikdo neobjedná věci v zimě, když je více času?
Prostě si objednáváš zakázkovou výrobu a očekáváš originalitu. A to něco stojí a to něco je čas. Jak jsi napsal sám, chtěl si tuctovku, tak jsi si ji koupil, tak jsi si mohl koupit i boční. Příjde mi, že většina "office" ( nevím jak to nazvat, ať se někdo neurazí ) lidí dneska nemá absolutně šajn co je to řemeslná výroba. někteří si myslí, že to snad tlačím na záchodě ty nosiče
TomasTT ti to krásně napsal, je to prostě tak.
PS. moc lokálně si momentálně nepřipadáme ( USA, Austrálie, Evropa a dokonce i východní, tam co bydlí ten prý zlý pán v kremlu )
Jsem se rozepsal nějak dneska, holt jsem na noční a nechce se mi papírovat.
maravy: bohužel to takhle nefunguje, protože málokdo má takový financování, aby si mohl dovolit vyrobit tisíc kufrů na sklad a doufat, že je prodá. Navíc by se tou výrobou zasekal na řadu měsíců a nemohl by dělat nic jiného. Většinou se na těch samých strojích nedělá jen jeden výrobek ale spousta dalších, které jsou taky potřeba. Takže se vyrábí série a pokud jsou objednávky větší, tak je to problém a pokud prodeje nejdou, je to taky špatně, protože ti v tom leží peníze a peníze za ten čas, co jsi mohl vyrábět něco, co by se prodávalo. Fakt to vypadá jako snadné a proto taky desítky různých výrobců myslí, že to je skvělý a zkouší do té oblasti nějak proniknout. Jenže jako ve všech oborech - jsou tam úskalí. Najednou ti selže dodavatel třeba řeknu pantů nebo zámků nebo něčeho, co pro výrobu nutně potřebuješ. Nebo je problém v galvanovně - mají výpadek na měsíc. A už se s tím vezeš taky. Nebo výrobce něco změní a ty máš skladem sice kufry ale musíš nechat předělat rámy. A tvůj dodavatel rámů vzal zakázku na průmyslové ploty a půl roku ti nedodá nic...
Ano, výrobci kufrů, které se montují prakticky na cokoliv (Givi..) můžou sekat někde v externí fabrice tisíce a je jim to jedno ale jakmile děláš něco trošku specifického, už to tak snadné není. Větší fabriky nebo výroby se moc neliší od malých, jen to jsou jiné objemy peněz ale princip je stejný.
Jeden známý z austrálie před lety vymyslel skvělé nové potrubí sání pro karburátory Mikuni. Mělo mnohem lepší parametry než všechny ostatní, zlepšilo výkon motoru, bylo to prostě báječné. Byl to opracovaný odlitek z lehké slitiny. Dělal to po kusech a pohoda. Čekací doba v řádu týdnů. Platila se záloha asi 20%. Zbytek až to bylo k dodání. Pak se to rozjelo, jeden člověk to namontoval a byl nadšený a deset kamarádů to chtělo taky. Lavina. Ten člověk byl naprosto vyřízenej, nakonec toho úplně nechal (mám u něj někdy z roku 2000 objednávku na tuším 7 kusů). Nebyl schopný ani vracet ty peníze, komunikoval jednou za pár týdnů. Nechal si odpojit telefon atd. Děsný. Naprosto nezvládnutá situace. A to byly pořád jen desítky kusů, možná stovky. Nebo to takhle rozjedeš a výrobce ti změní rozteč nějakého uchycení, takže ti to lidi vrací a ty to můžeš vyhodit a vracet peníze, protože to nejde předělat. Taky jsem to zažil právě se supertrappem. Jejich motorka na které to připravovali měla něco jinak než sériové stroje a výfuky jim šly do V, prostě každý lauf mířil jinam. Měsíce dohadování, internetové petice atd.. Pochopitelně musíš zaplatit zpětné zaslání opravené verze, což ti ti lidi podruhé nezaplatí... takže to musíš mít započítané takové situace do ceny..
Není to tak snadný.
Nejlepší je něco "z oboru" vyzkoušet. Třeba i ty čepice, trička apod. Uvidíš sám, že to je docela "legrace" někdy.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Dík chlapi za příspěvky, je mi jasné že "speciálně upravené" nikdo samozřejmě na sklad dělat nebude, měl jsem na mysli spíš něco ve stylu sada kufrů+držák na R1200GS, naprostý standart bez možnosti nějaké úpravy.
Ale jak píšete, všechno má svá úskalí, tak nebudu kritizovat a počkám :-)
R1200GSA