No ale na druhou stranu práce s hotovosti taky není žádný med - manipulace a odvoz do banky. Možná to nepočítají, ale dá se to taky vyjádřit v penězích
czunik napsal:
Jinak platba kartou je dnes standart a mělo by automaticky být započítáno v ceně. Asi většina jezdí mimo ČR a nikde jsem neměl dvě ceny.
blbost, dám ti příklad - Alfacomp (nyní už TSBohemia) jede s marží na spoustě komponentů do 3% a z toho ti banka ještě 1% stáhne za platbu kartou? Tak to jednoznačně, jako obchodník zvýhodníš platbu v hotovosti
k těm čerpačkám a jiným platbám, stejně má většina kreditních karet nastavené slevy při platbě, takže to vyjde +/- stejně, jako za hotové
jirko myslel jsme v zahraničí že jsem se nestkal s jinou cenou kartou nebo hotově...
Upravil czunik dne 21.07.2014 11:32
http://czunici.ra...
TomasTT napsal:
czunik: v Itálii naprosto běžná věc
jezdím tam často služebně a nikdy jsme se s tím nesetkal opravdu ne...asi blbé pumpy..nikdy mi nenabídli slevu za hotovost a ani nikde uvedeneo..a to nemluvím o automatech,to je ale jiná kapitola...
czunik: třeba oblast na jih od Milána.. Nebo spojnice Meran - Stelvio. Všechny malý benzínky. V zimě jezdíme hodně často do Val Senales, tam je v údolí benzínka hned dole a to samé - při platbě kartou je to tuším o 2.5% dražší.
Sportovní obchod v tom samém údolí - při platbě v hotovosti sleva 3%.
Vedle v potravinách to vyřešili snadno - karty nebrali vůbec.
Upravil TomasTT dne 21.07.2014 12:37
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
TomasTT napsal:
czunik: třeba oblast na jih od Milána.. Nebo spojnice Meran - Stelvio. Všechny malý benzínky. V zimě jezdíme hodně často do Val Senales, tam je v údolí benzínka hned dole a to samé - při platbě kartou je to tuším o 2.5% dražší.
Sportovní obchod v tom samém údolí - při platbě v hotovosti sleva 3%.
Vedle v potravinách to vyřešili snadno - karty nebrali vůbec.
No je fakt že jezdím do Bologne a tam kolem.A fakt jsme se s tím nesetkal a je fakt že netankuju u malých benzinek.Což je dost možné že to je jak píšeš.
Jak pojedu tak se na to zaměřím a kouknu...samotného mě to zajímá.V obchodě nakupuju v COOPu,nebo velkých řetězcích tak nemohu posoudit.A víno sýry domu vždy hotově to snad není nikde možné kartou domácí výrobky. (mńam) :-)
Já do té Itálie na hory jezdím snad 15 let a s kartama tam byly problémy vždycky - i v hotelech, nejen v prodejnách. Tvrdili že mají děsně vysoký poplatky. To klidně mohlo být, my jsme měli první terminál taky s poplatkem skoro 4%. To jsou fakt znatelný peníze. Dneska je už jiná doba a když člověk má obrat, tak se dá různě vyjednávat ale některý banky mají prostě ****ní sazby - letos jsme zrušili terminál od Unicreditu, protože RB nám nabídla při stejném obratu o pár desetin nižší sazbu a ještě k tomu terminál, který nepotřebuje být připojený kabelem. Dostat se pod 2% asi znamená mít fakt velký obraty - asi pro nějakou hospodu nebo prodejnu, kde se točí statisíce denně. I když kamarád má hospodu, kde se myslím docela obrat točí a taky mají asi 2.5%. Dostat se na 1.5% myslím bude znamenat měsíční obrat v řádu deseti mega nebo třeba i víc.
A taky na různé karty jsou navázané různé bonusy, třeba zrovna RB má kreditky kde vyplácí zpětně asi 2-3% majiteli za to, že s tou kartou platí a ty peníze se někde musí vzít, někdo to musí zaplatit.
Vůbec nejhorší jsou Diners Club, JCB a American Express. Tam se prakticky nedá dostat pod 3-4%. Majitelé těch karet mají celkem různé výhody, třeba neexistují limity pro platbu ale obchody za ty platby tvrdě kasírují. Pokud je to luxusní obchod na Pařížské, kde se marže pohybuje v řádu stovek %, tak je jim to asi jedno. Lodičky nebo kabelka za 90 tisíc asi snese fakt, že banka si za tu transakci sebere 3500Kč z peněz obchodu. Ale jinde je to problém.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Napadlo mě, že jsme jednou byli někde v hospodě v centru, kde chtěli nějaký poplatek za platbu kartou. Ale už si nepamatuju co to bylo ani kolik to bylo. Potrefená husa? Každopádně to měli tenkrát v ceníku, že ceny platí při platbě v hotovosti a za kartu se platí nějaký poplatek.
Ono je tá výška poplatku asi podľa toho ako si to dohodneš s bankou. Ja platím 1,5% a za terminál neplatím nič a obrat rozhodne nie je 10mega mesačne no keď vidím american express 3% sú zaručene preč
shimanski napsal:
No, ono je to trochu jinak, alespoň tady u nás... Také jsou tu benzínky se stejnými podmínkami, buď můžeš nakoupit benzín za hotové s výhodnější cenou, nebo na kartu, kde započítají procento navíc. Pro obchodníky je vždy lepší hotovost než platba kartou, tak to je. A na vás je, zda si vyberete zvýhodněnou cenu (většinou nejlepší v okolí) a nebo zaplatíte kartou standartní vyšší cenu srovnatelnou s konkurencí. Nikdo vás přece nenutí, je to zvýhodněná nabídka, kterou můžete nebo nemusíte využít...
A jak to u vás prezentují??
Pokud je u cesty na stojanu vyšší cena a můžu mít slevu při platbě v hotovosti je to ok. Pokud je na stojanu napsané cena při platbě v hotovosti je to ok. Pokud je na stojanu u cesty nižší cena, u tankovacího stojanu nižší cena a až při potvrzení částky při platbě kartou si všimnu že cena je vyšší moc se mě to nelíbí.
Navíc mě obsluha řekla že tam přijde denně 500 lidí a přece to nebudou říkat každému. Informace byla nalepena u dveří a u pokladny, ale myslím že 9 z 10-ti si toho nevšimne.
Ta rozdílnost cen jde pochopit (vím jaké mají důvody) ale 1. mě vadí jak špatně je tato informace prezentována 2. že mě na to neupozorní prodavačka.
Musim rict, ze zde bych se uz jen z principu s prodejcem hadal a chtel zaplatit jen cenu, kterou jsem videl na stojanu po natankovani. Vim, rozdil je par korun, ktery nikoho nezruinuje, ale kdyby se takhle postavilo proti okradani zakaznika vic lidi, uz by to meli napsane primo na stojanech a nikdo by s tim problem nemel a mit nemohl.
MichalF: Pokud mají na stojanu napsáno, že dnes z technických důvodů nelze platit kartou, taky se budeš hádat, že chceš kartou zaplatit protože čteš jen to, co je napsané na číselníku? Asi ne.
Takže pokud tam je napsané, že cena platí jen při platbě v hotovosti, tak v tom nevidím problém. Jaké "okrádání zákazníka"? Kdo tě okrádá?
Naopak - to ty máš platební kartu, která "okrádá" toho obchodníka o pár procent.
Myslím si, že takhle to je naprosto férový. Chceš nejlepší cenu? Tak ta platí při platbě hotově. Chceš platit v Eurech? Tak fajn ale zaplatíš nějaký kurz který asi není moc výhodný plus to, že to někdo musí někde vyměnit za koruny. Chceš platit kartou? Tak za platbu touhle se účtuje tolik, za tuhle tolik, a za tuhle dokonce tolik. A naopak za tuhle můžeš mít ještě extra slevu. Prostě by nebyla stejná cena. Někde to tak i mají - za platbu hotově nebo normální kartou máš slevu třeba 1Kč z bonusového programu na litr. Za platbu CCS nebo jinou kartou ta sleva není. Pokud je napsané upozornění na stojanu tak v tom nevidím problém.
Dobře vám tak,máte platit prachama:-) Když je někde předemnou na benzínce trouba,kerej platí bagetu kartou,tak jen kroutím hlavou a prostě to nechápu co k tomu koho vede. Vyzkouší tři karty,než se mu podaří některou zaplatit a kdyby nešel proud,tak si nekoupí ani v trafice cigára:-)
A o nějaké pohodlnosti "nenošení peněz" nic neříkejte,to si musí člověk připadat jako študák:-)
TomasTT: asi si neporozumel tomu jak sem to napsal, nebo jak jsem to myslel. Pokud je na stojanu napsano, ze nelze platit kartou, je to v poradku a kartou platit nebudu. Pokud je na stojano napsano, ze pri platbe kartou uctuji 2% navic, je to v poradku a pocital bych s tim, ale pokud to je napsany nekde buh vi kde, viz co psal mahomaho, ktereho jsem citoval, tak pak s tim problem mam a to je presne moment, kdy bych zaplatil to co je na stojanu a ne s nejakou prirazkou. V tom pripade to je pro me okradani zakaznika
A o necem jako, ze ja mam kartu ktera okrada prodejce, to je take nesmysl, prodejce o tech % z plateb dopredu vi a souhlasi s tim, kdezto ty u stojanu, kde zadne takove info neni o nejakem navyseni nevis, to ti rekne az pani u pokladny.
Vikec: ja platim kartou klidne nanuka na pumpe, proc bych neplatil ? Je bezdratova, udela to pip a za 5 sec je zaplaceno a muzu odejit. Kdyby to slo platim tak skutecne uplne vsude, presne kvuli tomu, co si zminil, pohodlnost nenoseni penez.
Mně se několikrát stalo, že debetní kartu vůbec neakceptovali a chtěli kartu kreditní, proto jsem si pořídil kartu od https://mallpay.cz/ a mám klid. Vše je zdarma a jako bonus jsou peníze ve větším bezpečí, než při platbě kartou od běžného účtu.
Vikec napsal:
Dobře vám tak,máte platit prachama:-) Když je někde předemnou na benzínce trouba,kerej platí bagetu kartou,tak jen kroutím hlavou a prostě to nechápu co k tomu koho vede. Vyzkouší tři karty,než se mu podaří některou zaplatit a kdyby nešel proud,tak si nekoupí ani v trafice cigára:-)
A o nějaké pohodlnosti "nenošení peněz" nic neříkejte,to si musí člověk připadat jako študák:-)
Skoro jako bych slyšel moji babičku, ale pravda, ona je ročník 1940 Kartu mám od toho, abych s ní platil. Když mi bude ležet doma, k čemu je to dobré? Chodit pořád vybírat k bankomatu jako jouda? Při každým placení plný kapse kováčů? Ne, děkuji...
Ja platím kartou občas na benzince ale peníze mam pro jistotu furt v peněžence.rad se v nich prehrabuju a skládám od největších po nejmenší. 2000,1000,500,200,100.... Kupredu spatki ni krok...
Bohumil napsal:
Ja platím kartou občas na benzince ale peníze mam pro jistotu furt v peněžence.rad se v nich prehrabuju a skládám od největších po nejmenší. 2000,1000,500,200,100....
Tak sice puvodni prispevek je z praveku, ale mam mesic starou zkusenost, kdy vypadly platebni brany a lidi nechavali plny kosiky v Lidlu a odchazeli bez nakupu. Ja mel nastesti dvojku v kesi, takze jsem nemel problem, to kolega na benzince na tom byl hur
ex. R850GS 1999
ex. F650GS Dakar 2004
ex. R1150GS 1999
stary prispevok ,ale kedze vo vlastnej predajni terminal mam tak len dodam ze platby kartou je ten najvetsi ojeb. Pre banky je suma len cislo , namiesto toho aby uctovali nejake centy za transakciu od obchodnika , takberu percenta so zaplatenej sumy. Pred par rokmi od 2 az do 4,5% teraz je to menej ,ale predstavte si aky balik penazi to je.
Bolo by aj teraz uplne spravne spoplatnit u obchodnika platbu.cca 1% je to aj teraz , aby si bol kazdy vedomi, ze akou sumou prispieva nejakej kartovej spolocnosti. Len zato ze je “in”
sanko napsal:
stary prispevok ,ale kedze vo vlastnej predajni terminal mam tak len dodam ze platby kartou je ten najvetsi ojeb. Pre banky je suma len cislo , namiesto toho aby uctovali nejake centy za transakciu od obchodnika , takberu percenta so zaplatenej sumy. Pred par rokmi od 2 az do 4,5% teraz je to menej ,ale predstavte si aky balik penazi to je.
Bolo by aj teraz uplne spravne spoplatnit u obchodnika platbu.cca 1% je to aj teraz , aby si bol kazdy vedomi, ze akou sumou prispieva nejakej kartovej spolocnosti. Len zato ze je “in”
Takže nejsu zas tak divnej když nemám baterku v hodinkách,mam tlacitkovy telefon bez internetu a platím bankovkama.
Kupredu spatki ni krok...