Já myslím, že si ale český člověk stejně najde nějakou cestičku, jak ten náš stát alespoň malinko ošidit.
Podle mě je tedy blbost, aby tyto pokladny měli třeba stánkaři při prodeji předvánočního svařáku a podobně.
Babiš sedlá mrtvou kobylu. Dle mýho by pomohlo k lepšímu výběru daní jejich snížení a naopak zvýšit tresty za neodvedení tak, aby se to ani trochu nevyplatilo. Ale žádný zavírání do vězení, ale třeba 100% příplatek odvodu.
Ale pokud by chtěl mít 100% kontrolu, musel by zavést bezhotovostní platby na koupi čehokoliv u kohokoliv, a na konci roku by FÚ porovnal příjmy a výdaje. Občane, měl jsi příjmy 300, utratil jsi 350, kde jsi vzal těch 50? Ale to jsme někde u Orwela.
červenej Elf
Kde vzal těch 50? Vyhrál v automatu? Takhle do detailů je to blbost, u stánkařů a spousty dalších profesí je to taky blbost, i když mně to může být fuk, tyhle pokladny máme dávno.
Ať je Babiš jakýkoliv, zatím si myslím, že je to první člověk ve vládě, který snad ví jak má fungovat firma. A stát, stejně jako rodina kohokoliv z nás, je svým způsobem také firma.
Ono je to složité - snížíme daně a opravdu můžeme vybrat víc, ale nemusíme. Zvýšíme je, taky špatně. Zmenšíme manévrovací prostor proti daňovým únikům, mnozí živnostníci budou budou muset zvýšit ceny, snížit si životní úroveň, snížit mzdy, propouštět nebo zkrachovat, protože jde stále jen o rozdíl mezi příjmy a výdaji. Cokoliv může být lepší ale i horší. Máme sice statistiky, ale nevím, jestli příklady některých zemí, kde jsou jiné souvislosti či jiná mentalita, lidé tam kradou víc nebo méně, jsou ty pravé. Co člověk, to názor a to i mezi odborníky.
Podle me nejde o nic jineho, nez se zbavit malych podnikatelu. Pokud mozno vlastne vsech firem, krome tech Babisovych.
Znamej mi v pneuservisu uz par let zpatky rikal, ze kdyby vsechno priznal, je davno pod mostem.
Ono totiz vydelat na stat neni zadna prd*el, natoz pak aby vydelavajicimu zbylo neco pro sebe.
budete se divit, ale já proti pokladnám nic nemám a hned napíšu proč.
máte např motoservis.
zaměstnáváte lidi, platíte jim výplaty, odvody, platíte účetní, dph atd.
abyste tohle všechno ofiko zaplatili, tak prostě hodina vyjde řekněme 1000 kč.
a pak si vedle vás otevře motoservis pepa novák a řekne si, že vám přetáhne zákazníky, jelikož bude levnější
čili bude dělat bez papíru. žádný odvody, dph, na co teda účetní, když někoho zaměstná, tak na černo nebo minimální mzdu + prachy bokem
a bude dělat za 500 na hodinu
a lidi budou spokojený, jak je levnej - vlastně lidumil
kam to povede?
takže za mě rovný podmínky pro všechny a jelikož na černo nemůžou dělat všichni, tak chci, aby daně platili všichni. a ať mi nikdo neříká, že když prodává svařák u stánku, tak nemá 7 tisíc ročně na pokladnu, nebo holt musí o korunu ten svařák zdražit, aha on vlastně do dnes neodvedl ani korunu daní, tak holt bude muset šáhnout do svého zisku, nebo zdražit. to už je jeho volba.
ale proč by sakra měl někdo daně platit a někdo ne?
proč by měl někdo dávat účtenky a někdo ne?
Enduroškola, tlumiče TFX a Hyperpro, doplňky na cestovní endura, diagnostika a servis moto BMW GS
Radek_S napsal:
Já myslím, že si ale český člověk stejně najde nějakou cestičku, jak ten náš stát alespoň malinko ošidit.
Podle mě je tedy blbost, aby tyto pokladny měli třeba stánkaři při prodeji předvánočního svařáku a podobně.
Jasně najít si cestičku....Medik již na předchozí straně napsal jak na to.
milan enduroskola napsal:
máte např motoservis.
a pak si vedle vás otevře motoservis pepa novák a řekne si, že vám přetáhne zákazníky, jelikož bude levnější
čili bude dělat bez papíru. žádný odvody, dph, na co teda účetní, když někoho zaměstná, tak na černo nebo minimální mzdu + prachy bokem
kam to povede?
takže za mě rovný podmínky pro všechny a jelikož na černo nemůžou dělat všichni, tak chci, aby daně platili všichni. a ať mi nikdo neříká, že když prodává svařák u stánku, tak nemá 7 tisíc ročně na pokladnu, nebo holt musí o korunu ten svařák zdražit, aha on vlastně do dnes neodvedl ani korunu daní, tak holt bude muset šáhnout do svého zisku, nebo zdražit. to už je jeho volba.
Pokladny dnes už mají snad všichni,i Vietnamci.V maloobchodě je spíš problém v krácení tržeb o zboží co si podnikatel koupí např.v Kauflandu v akci, a pak se svojí marží prodá,buď bez lístku nebo vyjeté na jiné neofiko pokladně.Lístek z Kaufu samozřejmě hodí do koše.No jo ale podnikejte dneska v maloobchodě třeba na vesnici popř.větším městě kde jsou už třeba Pennymarkety,Hrušky,Coopy apod.Udržet jejich ceny abyste nepřišli o zákazníky bez nákupů v Kaufech nejde..
milan enduroskola napsal:
máte např motoservis.
kam to povede?
Hele Milane, a když se na to podíváš z druhé strany, nebylo by rovnější a prostě jednodušší neplatit daně? Tak nějak všeobecně. Dle mého by měl být stát minimální, přijmy mít pouze ze spotřebních/obratových daní. Odpadl by zástup úřadů a úřednictva aj. Kdyby jsi nemusel smolil nesmysly typu daňové přiznání, potit se s DPH, sociální daní, zdravotní daní......tak by prostě v podstatě, kromě skalních zarpultilců, nikdo nešidil.
Proč taky? Kupříkladu by jsi věděl, že když prodáš koncovému zákazníkovi cokoliv, včetně práce, připočítáš 10% a to odvedeš Mezi firmama by to bylo bez přirážky. Jednoduché, prosté, akceptovatelné.
eříkám, že by to takhle šlo, jsem prostý flyboy, ale ve spleti legislativní džungle a daňové obzvlášť se ani poslanec natož prase nevyzná. Samej poplatek, kauce, odvod, plnění sazby lítaj podle změny větru........
Zlatej středověk.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
medik: ale kdyby nikdo neplatil daně a nevedl účetnictví, tak jak bys vybíral ty spotřební / obratové daně?
většina: to že se tu krade je fakt, ale s tímhle to celkem nemá co společného.
marek bmw: já taky fandím drobným živnostníkům, ale to neznamená, že když je někdo drobný, že nemusí platit daně, to prostě není omluva
příklad:
jestli začíná pepa novák podnikat s tím, že nebude platit daně a dph a tím bude levnější než ty poctivý, tak to ať jde fakt raději na ten pracák, jinak tam pošle nejdřív moje zaměstanance a pak i mě.
Enduroškola, tlumiče TFX a Hyperpro, doplňky na cestovní endura, diagnostika a servis moto BMW GS
PALE:
Třeba já - co vydělám, na všechno je faktura, platím odvody SSZ a dneska jsem poslal ranec FU. Vlastně jsem pak smutnej z toho, že mi vyhrožujou zrušením/snížením paušálu, na SSZ nejsou stropy atd.
Faktem je, že kdyby se od živnostníků vybralo víc, asi by ty tlaky nebyly takový. A nebo možná jo.
Dneska jsem přemýšlel, jestli to nedělám moc poctivě, jenže já si prostě z principu myslím, že když tenhle stát poskytuje nějakou (i když chabou) infrastrukturu pro moje podnikání (zákony, silnice atd), tak někdo to financovat musí.
No a na druhý straně jsou obrovský úniky, tunely, předražený zakázky atd., znáte to všichni, takže já nesoudím, jenom jsem asi jeden z mála, kdo to dělá zatím férově.
Jak to, že neplatí daně, platí s každým nákupem DPH a spotřební daň, a třeba i silniční. Stát svoje dostane, ale zrovna to nebude z práce. NKÚ zjistil, že stát loni vydal 200mld zbytečně, proč mám rád a dobrovolně platit vysoké daně, když by mohli být o 200 mld. nižší!?
Až stát dokáže občanům svou prací, že společné peníze utrácí k užitku všech, tak lidi platit budou rádi, třeba proto, aby si na D1 nezničili své nové auto.
Nebo aby nemuseli dlouho čekat na nějaké operace.
Lidi dělají rádi to, co se jim vyplatí, proč toho nevyužít v případě daní.
Zaplatíš málo a zaplatíš rád. ( naoplátku dostaneš kvalitní silnice a jiné služby státu) Nezaplatíš-li co máš, a my ti na to přijdeme, zaplatíš mnohonásobek, aby sis to příště rozmyslel.
Já to vidím tak,že už si brzo na svých cestách nedám pivko a klobnu ve vesnický knajpě,nevyspím se v zapadlém penzionu.
Budu muset jít na hamburgra do meka (fuj) a spát do drahého hotelu.
Prostě oběd za 80,-bude pasé,tím pádem tu zůstanou restaurace pro boháče nebo
fastfoody.
Ryba smrdí od hlavy a já se nedivím,že nikdo nechce sponzorovat vládní zlodějiny.
V zemi není jedinej podnikatel kterej by neplatil nějaké odvody.Minimálně platí
silniční daň,nějaké dph,soc.a zdrav.poj.Pokud půjde na pracák tak o tohle stát přijde
a ještě bude muset platit jemu.Nemyslím si,že je tolik volných míst v nabídce.
No a nakonec,ti co platí malé daně dostanou malej důchod a to se státu vyplatí.
A nakonec si myslím,že rovné podmínky v podnikání nejvíce křiví dotace!!!Né pár
tisíc ušetřenýcj na dani.
Ivan napsal:
Ať je Babiš jakýkoliv, zatím si myslím, že je to první člověk ve vládě, který snad ví jak má fungovat firma. A stát, stejně jako rodina kohokoliv z nás, je svým způsobem také firma.
Nechal sem v citaci jen tento odstavec o Babisovi, na ktery budu reagovat. Babis podle me ve vlade nema co delat, stret zajmu je tam naprosto zrejmy a to vidi snad naprosto kazdej.
Vlastni tu velkou cast potravinarskeho prumyslu, vlastni tu velkou cast medii, ktere tu lidem cpou ty jeho nesmysly atp. Je to takovej nas "ceskej" vladnouci oligarcha, ktery v praze kupoval hlasy za koblihy.
Stacilo se mi podivat se na jeho vystoupeni o vikendu u Moravce a jeho demagogie, neschopnost odpovedet na naprosto jasnou otazky a ohaneni se necim jako oni to delali jeste hur.
Rád bych taky připomněl, že STBabiš má skoro z každého rohlíku, chleba, hltu nafty a benzínu svoje korunky, protože za nakradené peníze skoupil skoro celou republiku, teď skupuje zdravotnická zařízení, takže po éře Babiše tu zbude Babišovo.Takže, ne, že tu udělá pořádek, on skoupí to, na co by jako obyčejný byznysman nikdy nedosáhl, jako ministrovi financí mu, už tak předluženému,rádi půjčí. Není to Mesiáš, je to zloděj.
Babišovi fandím (dělá to líp než ti před ním) ,bohužel se mě pokladny taky týkají a nemám z toho radost,ale proto ho nezavrhnu. osobně si myslím ,že šedá ekonomika je přijatelnější-páč ty prachy ,který nezdaním stejně utratím za něco jinýho a tudíž nechám vydělat dalšího poplatníka a kolotoč se točí dál jen stát má trochu míň ,ale ekonomika jede a to je podstatný,netvrdím že je to správné.ale když pokladny tak všichni - prostitutky,komedianti,stánkaři,prodavači pí....n. větší problém jsou děravé megaakce viz. výše,no...šikovnej čecháček si stejně poradí..................
když se přestaneš bát,slez a dej si pár facek.........život je smrtelná nemoc,která se přenáší pohlavním stykem.
MichalIF - píšeš "Babis podle me ve vlade nema co delat, stret zajmu je tam naprosto zrejmy a to vidi snad naprosto kazdej."
No jasně že může dojít ke střetu zájmů a je dobře že se to ví, protože se to aspoň sleduje, i když si nedělám iluze, že se zabrání všemu.
Ale o střet zájmů, bohužel skrytý, se jednalo vždycky a snad u všech členů všech vlád - všichni mají někoho v nějaké firmě, správní radě, kamarád kamaráda, starosta obce odkud pochází atd., komu dohazovali, nechali se "uplácet" pozornostmi, penězi, novou cestou k domu, zimním stadionem v jinak úplné pr..li, aby mohl synek hrát hokej atd. atd. To je úplně stejný a podle mne daleko horší a zákeřnější střet zájmů a tekly/tečou tam takové peníze, že by se Babiš mohl červenat jaký je troškař. Proč myslíte, že jdou lidi do politiky? Troufám si říct, že velká většina proto, aby si nahrabali ze státních peněz. Myslím tím pochopitelně nad rámec výplaty. Takže nelegálně, resp. legálně nelegálně. A tak to dělají, stát je úžasná dojná kráva, koncem roku se "porcují medvědi", tam všude jde o ZÁJMY! Babiš je to nejmenší a jak jsem řekl, aspoň ví jak vést firmu a pokud to povede dobře, tak mu přeju ať roste i jeho podnikatelské impérium.
Když už se tady mluví o Babišovi - já mám možná ještě větší problém s tím, že jako aktivní politik vlastní média - to je v mým pojetí naprosto neslučitelný s výkonem veřejný moci a když dostal pozici ve vládě na možná nejsilnějším ministerstvu, měl je okamžitě prodat. Média, alespoň ta, hrající si na objektivní, nemohou být ovlivňována svým majitelem. Takže pro mě je Babiš z tohoto důvodu naprosto neakceptovatelnej - politika, business a vlastnictví médií mají být naprosto oddělené nádoby. Tím, že se spojují, se posouváme do krajů, kde nechci být.