Za mne tedy Karoo 3 hodně špatná guma na silnici. Nazul jsem je po Continentalu a v náklonu jsem zažil hned nepěkná překvapení v podobě podklouznutí. A to na suchu. O tom, co ta guma dělala na tureckém asfaltu poblíž moře se raději zmiňovat nebudu, připadal jsem si jako na ledě. Karoo 3 už ne...
KTM 1190 Adventure R
Osobní hodnocení cestovních pneumatik - tabulka na str.1
Přidané 26.03.2015 20:49
Mr GS napsal:
Kusala napsal:
Ahoj.
Díky za test.Překvapuje mě,že Michelin tak pokazil An 2.Jednu z nejlepších pneu na vodu.
Ani mi nemluv Já s něma byl tak spokojenej,že jsem byl skálopevně rozhodnut už jinou silniční gumu ani nebudu zkoušet a zůstanu u ní,ale toto teda?!
Stalo se mi to několikrát a fakt jsem to i někdy ověřoval,jestli tam nebylo něco na zemi(prach,skvrna od nafty...) a nikdy nic.Prostě si to cca 30cm uchcalo a pak se to krásně zase chytlo,ale to není nic pro mě Jak to po asfaltu nejede,jak po kolejích,tak z toho radost nemám
V létě jdu teda zase pokoušet štěstí a vyzkouším něco "novýho" ...vidím to na roadsmart2 od Dunlopu
Pokud to takto ustřeluje i při stylu jakým jezdíš,tak je v podstatě nepoužitelná pro sportovnější jízdu.Ty snad na to použili starou směs z T66.Z té mě jímala hrůza.Při každém dešti to znamenalo zpomalit tak o 50%-strašné.
A co prubnout Tourance Next jak psal copo,mohla by vyhovovat.
Přidané 27.03.2015 07:52
Davat na GSo Roadsmart je svatokradez!!! Ale jako cestovni pneu na asfalt vrele doporucuju! Jezdim je na Scarveru (tam patri) a naprosta spokojenost.
Ten najezd na K3 je fakt neuveritelnej. Nejvic jsem dal na gumach 17k na zadku na vyse zminenych Roadsmartech. Ale to bylo na CSku, ktere je min. o 70kg lehci nez velke GS. A to se povazuju spis za kochacka nez strelmistra a jezdil jsem na tom i delsi streky (Norsko, Chorvatsko, Estonsko...).
Fakt vyzkousej E 07, to objedes zemegulu na jedny sprcky...
Upravil BURE dne 27.03.2015 07:54
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
Přidané 27.03.2015 16:42
Moderátor Příspěvků: 8674 Registrace: 18.12.08
Joe napsal:
Mr GS napsal:
pro ostatní:
Informace o stylu jízdy a o tom,co znamená hodnocení 0 a 10 jsou jasně uvedeny v tabulce nebo nad ní
Hodnocení "nula" neznamená,že je nepoužitelná,ale že je stejně špatná,jako jakákoliv jiná nevhodná pneu do dané situace,viz EXC v terénu...dá se na tom jet,ale je to stejný jako Anakee2,tourance...cokoliv.
Stejně tak udaných 10 bodů na silnici...taky hádám,že jsou i lepší pneu a že na EXC se nejezdí moto GP...ale pro tyto motorky a cestovní ježdění je to prostě 10b z 10,protože lepší vlastnosti nepotřebuju a pravděpodobně ani nedocením nebo nepoznám.
a jen tak pro sci-fi...na Karoo3 jsem najel přesně 16700km a přední by dala 2x tolik.
Tak to by jsi měl vyzkoušet i E-07 ne, by mě zajímal ten nájezd
Nejsem z těch,co musí zkusit všechno,aby zjistili,že je to na **** E07,K60,Sahara3 jsou nesmyslný vzorky dezénu...nevhodný k ničemu.Gumy to můžou být dobrý,s velkým nájezdem,ale když je vzorek na nic,tak proč tam vůbec nějakej je?Ať z toho udělaj silniční pneu a jdu do toho i nájezd se zvýší min. o 1/3 ...
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Přidané 27.03.2015 16:55
Kusala napsal:
Mr GS napsal:
Kusala napsal:
Ahoj.
Díky za test.Překvapuje mě,že Michelin tak pokazil An 2.Jednu z nejlepších pneu na vodu.
Ani mi nemluv Já s něma byl tak spokojenej,že jsem byl skálopevně rozhodnut už jinou silniční gumu ani nebudu zkoušet a zůstanu u ní,ale toto teda?!
Stalo se mi to několikrát a fakt jsem to i někdy ověřoval,jestli tam nebylo něco na zemi(prach,skvrna od nafty...) a nikdy nic.Prostě si to cca 30cm uchcalo a pak se to krásně zase chytlo,ale to není nic pro mě Jak to po asfaltu nejede,jak po kolejích,tak z toho radost nemám
V létě jdu teda zase pokoušet štěstí a vyzkouším něco "novýho" ...vidím to na roadsmart2 od Dunlopu
Pokud to takto ustřeluje i při stylu jakým jezdíš,tak je v podstatě nepoužitelná pro sportovnější jízdu.Ty snad na to použili starou směs z T66.Z té mě jímala hrůza.Při každém dešti to znamenalo zpomalit tak o 50%-strašné.
Původně jsem chtěl,ale pak jsem asi vyzrál a zjistil,že nějaký pseudo enduro vzorky,na beztak silničních pneu,jsou k ničemu.Akorát to ztrácí na nájezdu a přilnavosti snížením styčný plochy.Do terénu se to stejně absolutně nikdy nehodí,takže je to jenom JAKO enduro guma.Na to si hrát nemusím.Buď jedu do Alp protáhnout zatáčky a nebo na východ,kde vždy počítám s nějakýma polňačkama,takže já mám vždy před dovolenou jasno,kam jedu a co nazuju.Anakee2 jsem bral,protože i přes původně parádní jízdní vlastnosti měly u mě neskutečnou výdrž(min. 20tis),takže proč je nebrat?Na druhou stranu,když jsem někde "zabloudil" na polňačku,tak jsem byl rád,že jsem se odsaď dostal,když přišlo vlhko nebo prudký kopce,takže na co brát "enduro gumy",když jsou stejně jenom silniční?Pokud nějaká plně silniční pneu vyhovuje s indexem zátěže,tak je to vždycky lepší varianta...podle mě
Je to tak...soráč
Opravovat už to nebudu,ale snad všichni víme,o co jde
Přidané 27.03.2015 17:18
Mr GS napsal:
Kusala napsal:
Mr GS napsal:
Kusala napsal:
Ahoj.
Původně jsem chtěl,ale pak jsem asi vyzrál a zjistil,že nějaký pseudo enduro vzorky,na beztak silničních pneu,jsou k ničemu.Akorát to ztrácí na nájezdu a přilnavosti snížením styčný plochy.Do terénu se to stejně absolutně nikdy nehodí,takže je to jenom JAKO enduro guma.Na to si hrát nemusím.Buď jedu do Alp protáhnout zatáčky a nebo na východ,kde vždy počítám s nějakýma polňačkama,takže já mám vždy před dovolenou jasno,kam jedu a co nazuju.Anakee2 jsem bral,protože i přes původně parádní jízdní vlastnosti měly u mě neskutečnou výdrž(min. 20tis),takže proč je nebrat?Na druhou stranu,když jsem někde "zabloudil" na polňačku,tak jsem byl rád,že jsem se odsaď dostal,když přišlo vlhko nebo prudký kopce,takže na co brát "enduro gumy",když jsou stejně jenom silniční?Pokud nějaká plně silniční pneu vyhovuje s indexem zátěže,tak je to vždycky lepší varianta...podle mě
Přesně to je můj případ, mám An.2 jezdim je pořád, ale stále častěji uvažuji o vyloženě silniční pneu,jezdim pouze silnici nemám off ambice.Takže je dojedu a nahodim silniční, ještě nevím jaké, ale určitě si vyberu.
Dum spiro,spero.
Přidané 27.03.2015 17:33
Nejsem z těch,co musí zkusit všechno,aby zjistili,že je to na **** E07,K60,Sahara3 jsou nesmyslný vzorky dezénu...nevhodný k ničemu.Gumy to můžou být dobrý,s velkým nájezdem,ale když je vzorek na nic,tak proč tam vůbec nějakej je?Ať z toho udělaj silniční pneu a jdu do toho i nájezd se zvýší min. o 1/3 ...
Já měl na KTM 640 Adventure tehdá při koupi právě ty Metzelery Enduro 3 Sahara a vůbec bych o nich nemohl říci, že byly špatný. Naopak, nechápal jsem, jak dobře si vedly v terénu za sucha a i na silnici byly velmi dobré. Ale na velkém a těžkém enduru jsem je nikdy neměl. Možná bych je i zase zkusil, ale myslím, že je pro velkou KTM-ku nedělají.
Geralt přiložený následující obrázek:
[142.95Kb]
Upravil Geralt dne 27.03.2015 17:36
KTM 1190 Adventure R
Přidané 27.03.2015 17:56
Mr GS napsal:
Trochu silna slova. Pokud nejezdis vylozene blato, tak jsou E07 schopny ledasceho. Na sotkach v Estonsku jsem se bal, ze Roadsmartu nekde na tech ostrych sutrech prorazim. To s E07 bych byl v suchu a bezpeci... A na silnici me zatim nicim negativne neprekvapily.
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
Přidané 27.03.2015 18:05
Na těch tvejch šotkách v Estonsku jsem jezdil na Anakee2 ...možná sis všiml,že tam nemaj kopce a po rovině umí jezdit na šotolině každej na čemkoliv.
Až se ti povede někdy zabrousit na takovou šotolinu,která vede 1km z kopce v úhlu 50° tak pak dej vědět,jaká byla brzdná dráha...i ta v těch trenkách
a nemusíš pro to daleko.Mě se to povedlo někde nad Bedřichovem,což máš kousek.
Přidané 27.03.2015 19:02
Mr GS napsal:
Kusala napsal:
Mr GS napsal:
Kusala napsal:
Ahoj.
V podstatě souhlas,jen mám trochu obavu z nájezdu na těch silničních-cestovních gumách.Některé mi přijdou sjeté už z výroby oproti enduro gumám.Dej info po sezoně.
Přidané 27.03.2015 19:30
Právě potom už jsem trochu pátral a i "motorkáři" na tom jsou schopni najet přes 10tis km,takže já dám minimálně 15 ...ale samo info doplním.
Krom toho jsem měl dřív na banditovi ještě tu úplně první verzi těchto pneu(sportmax-roadsmart)...byly to snad dokonce první dvousměsový pneu v běžným prodeji...a byl jsem s nima neskutečně spokojenej,co se týká jízdních vlastností a přilnavosti na mokru...dojet jsem je však nestihl a rozumně přesedlal na enduro
Přidané 27.03.2015 19:49
Ahoj,
ja mam zkusenost,ze Caroo 3 je na zadku po 4 000km mrtva ...testovano v Maroku s kuframa,90%silnice,10%teren ... jizda na pohodu ... obe byly 1200LC ... ja mel Mitas 09 vzadu a Mitas 10 vpredu a mam najeto 12 tisic a jeste stale jezdi ...
Přidané 28.03.2015 08:18
zničit pneumatiku za 4tis.km není umění
Nejsem jedinej,kdo na týhle pneu najel hodně přes 10tis.,takže někdo dělá něco špatně...a už z logiky věci,to asi nebudou ti,co najedou několikanásobně víc.
Navíc takových fotek,kde byla K3 mrtvá po 4tis,jsem tady už pár viděl.Ona byla "mrtvá" ,ale mezi špunty byla vidět ještě ta šikmá drážka,která je asi do půlky hloubky dezénu
Ta pneumatika je na půlce životnosti po 3-5 tis km...záleží na jezdci...ale pak ztvrdne materiál a na další půlku výšky vzorku jsem ujel ještě dalších 12tis km.Z čehož je asi patrný,jak moc se změní tvrdost.
Tím pádem je to i odpověď pro Geralda...proto asi logicky klouže.Já nejsem z těch,co se snaží popřít fyzikální zákony vírou Já vím,že tvrdá guma najede víc,ale klouže a měkká guma najede míň,ale drží...mě to příjde zcela jasný a nevím o čem je řeč?Když chci pneu,se kterou ujedu 10tis a víc a přitom chci ucházející vlastnosti v terénu,je to pro mě jasná volba.To,že se budu muset po cestě domů krotit,mi vynahrazuje to,že s sebou netáhnu další pneumatiky na nádrži,jak velkej cestovatel a nemusím se krotit na cestě tam a ještě po cestě přezouvat
Přidané 28.03.2015 11:44
No, ono jde o to, že ta K3 klouže bohužel už od začátku...
Mluvím o tom, že pri prvních 1-2tis.km jsem zažil několikrát ztrátu adheze v náklonu, že jsem to přestal klopit tak, jak jsem byl zvyklý z Trail Attacku. Tam jsem měl gumu sjetou až do kraje a škrtal jsem stupačkama, s K3 mám poserproužky jako motopanic, protože ta guma zkrátka v náklonu klouže a už jí nevěřím. Toť vše.
KTM 1190 Adventure R
Přidané 28.03.2015 17:28
Tak to je fakt divný Já ještě tak po 6 tis(už pod půlkou)brousil boty,jak na každý jiný pneu.První náznaky problémů se začaly vyskytovat,jak jsi sám psal,až v Turecku na tom jejich šíleným asfaltu,ale pouze za mokra...později až tady u nas v zimě,ale to už za sebou měly 13-14tis km.Dost bych se divil,že zrovna Metzeler by měl každou pneu jinou,jak to dřív měl Mitas...no nic,musím to ověřit ještě jednou osobně
Jediný,co vím celkem jistě,že všechny hrubší Metzelry(od sahara3),kloužou úplně od nova,než se sjede ta horní "mastná" vrstva.To už jsem si taky jednou ustlal na nových KarooT...ale ty K3 jsem "ošetřil" hned po přezutí pořádným protažením po poli,aby se to otřelo.Pak jsem neměl jedinej problém ani náznak až do tý tvrdší směsy uvnitř
Pamatuju si,že ty KarooT mě klouzaly tak prvních tisíc km,než jsem postupně zvyšováním náklonu sjel tu vrstvu až do kraje.
Přidané 28.03.2015 18:12
Také jsem ji šel po přezutí hned obrousit nq šotolinu, ale ani to bohužel nestačilo, takže i tak jsem zhruba po dalších pěti stech km málem lehnul na výjezdu z dálnice... A ten turecký asfalt - při příjezdu k pobřeží mi začalo pršet a to jsem ještě nezažil ani v zimě na ledu, co následovalo!
Myslel jsem, že ty serpentýny ani neprojedu... Fuj tajxl. A od té doby těm gumám už prostě nevěřím a neklopím to tolik.
KTM 1190 Adventure R
Přidané 12.05.2015 17:25
Tak už jsem letos umrtvil další E10(zadní)
Potvrzuji jenom,že při ježdění pouze kolem komína opravdu vydrží míň.Toto je první pneumatika,kterou jsem sjel výhradně na vyjížďkách(žádná dovolená ani delší cesta) a pneu je K.O. po 5tis km.
Nicméně jsem současně zjistil,že velice dobře drží i na vodě,za což je pochopitelně daň nižší nájezd.
Přední E 10 už zvládla 2 zadní a odhadem vypadá ještě na další 2.
Po té první jsem ji ale nechal otočit,teď už s ní dojedu zadní TKC a pak jí fláknu do kopřiv,ale jinak jsem poměrně přesvědčenej,že by mi vydržela kolem 20tis km
Přidané 22.01.2018 17:37
Tak po takřka 3 letech doplňuji další moje zkušenosti s pneumatikami.
Dá se říct, že z původní tabulky jsem opětovně použil pouze Mitas E-10 a Karoo 3, jinak jsem neměl potřebu nebo nemohl užít již nevyráběné...
Pro srovnání jsem zachoval starou tabulku a jen doplnil nové údaje ( vypsány nebo zvýrazněny červeně
Zde tabulka a doplňující informace uvedu v následujících příspěvcích:
Mr GS přiložený následující obrázek:
[49.17Kb]
Upravil Mr GS dne 23.01.2018 14:46