Ivan napsal:
ADV ONE - to je pořádná mašina, co to je?
Mr GS - celý život létám ultralajty, teď už minimálně. Taky jsem trochu modelařil. Bydlím na konci vesnice, tak jsem si řekl, že by nebyl špatný model s kamerou, abych se na naši vísku kouknul zase shora. Nedávno proběhla médii informace o motoexpedici Cestou necestou a havárii a byla tam i zmínka o dronu. Tak jsem začal hledat a našel stránky jednoho potřeštěného nadšence, který používá koptéry řady Phantom. Hledal jsem i jiné, ale stále mne to vracelo k Phantomu, který v modelu Phantom 2 Vision+ nabízí jednoduché kompletní řešení. Chvilku jsem přemýšlel i o modelu, na který lze zavěsit GoPro, ale je to trochu složitější a tohle je jen lehce méně obrazově kvalitní, ale v podstatě dodávka na klíč. Několik týdnů jsem strávil na fóru rcmania a ujasnil jsem si co chci.
Phantom má mezi protilehlými motory 35 cm, s vrtulemi skoro 60 cm. U vysílačky je i zesilovač Wi-Fi kvůli komunikaci mezi telefonem a kamerou. Telefon je v držáku na vysílačce a sleduješ na něm jak obraz z kamery v reálném čase (vlastně ani model nemusíš vidět a řídíš podle obrazu na telefonu, jako když sedíš v kabině letadla). Na telefonu jsou i informace o vzdálenosti, výšce, rychlosti, počtu satelitů GPS atd. a můžeš na něm plně nastavovat a ovládat kameru. Kamera je na 3-osém odpruženém držáku (gimballu), sama se stabilizuje ve 3 osách, takže na obrazu nevidíš cukání koptéry, na vysílačce se ovládá jen její sklon, do stran se otáčí s koptérou. Koptéra je stabilizována pomocí kompasu, gyroskop, barometru, ale i GPS, takže po puštění ovladačů visí na místě i ve větru, GPS prostě drží výšku a souřadnice. GPS slouží i k plánování trasy letu, sama odstartuje, prolétne body, které jsi naprogramoval (na telefonu pomocí mapy), navíc ve výšce, kterou jsi zadal, vrátí se domů a přistane. A GPS slouží i pro automatický návrat při ztrátě signálu, poklesu baterky atd., těch situací je víc, třeba i ta, že koptéru prostě nevidíš, nepoznáváš na telefonu místo kde zrovna letí atd., pak buď automaticky nebo na Tvůj pokyn přeruší let a vrátí se na místo startu a přistane. Vždy můžeš řízení opět vřevzít, pokud chceš, snad s vyjímkou automatického návrat kvůli slabé baterce v koptéře. Ona vyhodnocuje výšku, vzdálenost, vítr atd. a když usoudí, že by se už nemusela stihnout vrátit domů, vykašle se na Tebe a frčí domů, kde přistane. Umí toho poměrně dost, ale já se s tím teprve seznamuji.
Díky
To docela čumím,co to všechno umí
Já myslel,že na takovýhle schopnosti se musí sáhnout daleko hlouběji do kapsy...ikdyž levný to není,dá se říct,že už je to celkem dostupná věc.
Jak dlouho se s tím dá reálně lítat na jedno nabití?
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Mr GS - píšou až 25 minut, v praxi prý do 20, záleží jak létáš, filmuješ. Stav baterky je zobrazován na displeji mobilu, lze nastavit varování a když to ignoruješ, jak jsem psal, aktivuje se tzv. režim Fail Safe a éro přiletí k Tobě (pokud má satelity) a přistane, bez satelitů pak přistane tam kde je.
Honza - délka videa je tak akorát a bohatě stačí. I jednotlivé záběry stačí "klipově" krátké. Tu tyčku ke GoPro bych chtěl, koupil jsi ji někde u nás?
Jak stále studuji manuál k Phantomu, zjistil jsem, že GPS trasu (misi) lze naplánovat až 5 km dlouhou, kromě bodů průletu lze nastavit i výšku v bodech a rychlost mezi body. Bohužel už nejde neprogramovat, co se bude po cestě fotit a filmovat, to se musí ručně podle obrazovky na mobilu, kameru snad ovládat lze. A ještě novinka - u kamery se ovládá její sklon (vodorovně až kolmo dolů), bud na displeji (nepohodlné, jedna pomalá rychlost, necitlivé) nebo ovladačem na vysílačce (super), ale zjistil jsem, že dokonce náklonem telefonu, což je intuitivní, i když ne vždy praktické, protože se naklání celá vysílačka. Ale v přijatelném rozmezí to je asi nejlepší způsob.
Ivan přiložený následující obrázek:
Tomu dogovi ne nastavis si aby letel hled za tebou v urcite vysce samo pokud se budes proplitat mezi stromama tak jo videl jsem video i na lesni ceste
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Tyjo, Sreku a uvidime nekdy Tvoje video? Kdyz uz budes mit tolik techniky...
Otázka je,co tím točí a jestli by jsme to vidět chtěli?
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Tyjo, Sreku a uvidime nekdy Tvoje video? Kdyz uz budes mit tolik techniky...
Otázka je,co tím točí a jestli by jsme to vidět chtěli?
Ja se prave strasme tesim. Pul roku se resilo jakou Srek bude mit kameru a jeste jsem nic nevidel... ted chce koupit suprtrupr drona, tak vysledky se musi dostavit. Snad.
Tu mam taky a funguje bez problému leto/zima. Ja se k ni chovam opatrně,platil jsem ji, ale syn se svými 17-18ti letymi kamarády otestoval radne a stále bez problemu. Taky má poutko na zápěstí,tak ti prip nespadne z komína jak tomu známému televiznimu kominari Pertlovi, jehož praci (krov) jsem mj viděl, kdyz jsem se táhnul do kopce na Karlštejn. Zpátky k ty tycce,doporucuji,je dobra. H
www.jantruhlar.cz
Tak jsem si ten zazrak rozklikl...ale panove, 1300 za takovou blbost? To teda ne... 100 penez z Ciny a basta.. uplne stejnou praci udela a jeste 1200 usetrim...
Ja sem rekl ze uvazuju, ne ze si koupim. Jinak Pertlo taky si pamatuju, ze jsi rikal jak bude DVD z Vasi cesty na pevnosti a sotoliny vcetne gps souradnic mapek atd. a to uz bude taky pekne dlouho mozna dyl jak ja mam kameru. Jinak ne kazdej toci, aby se s tim pak nekde ukazoval. Navic hlavne ja zatim urcite netocim videa v takovy kvalite, abych je nekde chtel nebo mohl prezentovat. Az se to nekdy mozna naucim a to vcetne kvalitniho strihu tak neco mozna ukazu. Ja si tocim ted hlavne pro sebe na dokumentaci kde sem byl atd. Navic ani neni cas na ten strih. Pokud ma nekdo potrebu davat na web vse co natoci at to dela ja tu potrebu nemam.
Čeština můj koníček
Pertla napsal:
Tak jsem si ten zazrak rozklikl...ale panove, 1300 za takovou blbost? To teda ne... 100 penez z Ciny a basta.. uplne stejnou praci udela a jeste 1200 usetrim...
,
Pokud najdes neco podobne skladneho v cine za 100 posli prosim odkaz rad se podivam, a bude to zajimat urcite dost lidi. Jinak myslim si, ze nebude moc dlouho trvat a stejne to zacnou omezovat, nebo budes muset mit minimalne na letani pojisteni stejne jak u nas mame s klukama pojisteni na nase letadla na dalkac, kdyz litame, neli mit povoleni.
Upravil schrek dne 04.04.2015 14:39
Čeština můj koníček
Mily Sreku, Francie je hotova... jen si ji holt musis koupit...
Co se tycky tyce, najdi na ebay...ja jsem pouze na mobilu a jeste v Moskve..
Ale vypada nejak tak... slozena cca 15cm, rozlozena metr.. na kameru booohate staci.
Pertla přiložený následující obrázek:
Tak to je super ze je hotova, 6.2. kdyz sem se te ptal jeste nebyla , tak napis kde a za kolik nevidel jsem tu nikde odkaz ani zminku nebo sem to prehlidnul. Na "Radarce" budes mit na koupeni ?
Jinak co se tyka tehle tyce co si sem dal, je dobra , ale zalezi kus od kusu, me se povolovala ta horni deska na kterou doseda telo kamery jsou tam pod gumou dva sroubky, po tom co sem to zafixoval lepidlem uz je to oki a jeste se povolilo ulozeni do toho prvniho dilu, ale to nebrani funkci, za ty prachy je opravdu dobra.
Ja treba ted hledal tyc co by byla vhodna i na ponorovani do vody z lode a pri potapeni, tahle moc vhodna neni, zvlada sladkou vodu, ale ve slane bych se bal ze to bude za chvilku KO, kdyz se to poradne nevymyje.
Upravil schrek dne 04.04.2015 15:34
Čeština můj koníček
Jo jinak tahle https://www.alza....581064.htm jde sehnat za 1250,- v Nemecku pres ebay , jedina nevyhoda je nesklada, tak co sem daval Pertla ma jen 22cm tohle uz je o 11cm delsi pritom je to pri vysunuti kratsi
Čeština můj koníček