Ahoj,
Dotaz na někoho, kdo montoval kit snížení 30 mm Hyperpro pružiny na 700 GS. Přední vidle jsem sundal, vypustil olej, komplet rozebral, vyčistil a vyměnil Gufera, těsnění atd. V sadě je dodávaný olej 1l. Podle manuálu je předepsáno množství oleje do jedné vidle 0,5 l a na měrku hladiny 190mm. Odměřil jsem v odměrném válci 0,5l do jedné i druhé vidle, odvzdušnil. Ale odsávací měrkou nedostanu ven ani kapku i když jsem nacmrndal do vidlic rozdělený zbytek co zůstal v balení. Bylo to v odměrném válci pár mm. Když změřím hladinu tak do těch 190mm chybí nějaké piďi mm. Zajímalo by mě jestli je důležitější objem předepsaný v manuálu, nebo ta hladina takhle úplně na mm. A jestli to může mít nějaký vliv na funkci (rostlináře) Proč tam třeba výrobce necmrndne o dcl víc oleje do balení, nebo jde o to, aby zákazník koupil litr oleje na víc kvůli nula-nic. Díky za info a fajn víkend ????
Upravil firedept dne 05.03.2022 17:45
kedže znižuješ, tak pravdepodobne bude na to sadať žena, alebo niekto s nižšou váhou. Ak je to pravda, tak nebude vadiť, že nebudeš mať hladinu na 190mm. Pravidlo je, že čím vyššia hladina, tým sa pruženia hlavne v poslednej tretine zdvihu viac zúčastňuje "vzduchová kompresia" v teleskope. Takže ak ti nebude predok chodiť na dorazy môžeš to nechať tak.
Nebude chyba v odměrném válci?
Praktický postup: dostanu v sadě 1 litr, do každé nohy má přijít 1/2 litru, tak jednoduše rozdělím litrovku na poloviny a nepotřebuji odměrný válec. Pokud ti po rozlévání litrovky do dvou půllitrovek něco zbylo, bude někde chyba ;-)
Ano, to je pravda, že je jednoduché rozdělit litrové baléní na 1/2. Ale já jsem nepsal, že jsem do jedné vidlice nalil víc a do druhé míň. Odměrný válec používám při servisu už několik let a ne jen při servisu moto a v něm určitě chyba není, jedná se o válec pro laboratorní účel a i když je starší, tak nepředpokládám, že by se nějak zmenšil. Problém je to, že z litrového balení, které je součástí dodávky celé sady, je skutečná přesná půlka dejme tomu 510ml a i tak nedosáhneš úplně přesně hladiny 190mm, kterou by jsi měl dosáhnout při objemu 500 ml. Možná to je zanedbatelná hloupost. Tak mě jen zajímalo, jestli s tím má někdo osobní zkušenost, né že se jen domnívá.
Upravil firedept dne 06.03.2022 12:53
1 litr = 1000 ml, tak jak může být půlka 510? V dnešní době šetření nákladů a podvádění zákazníků je větší pravděpodobnost menšího obsahu než deklarovaného.
Dle mých zkušeností, a to si všechna vozidla servisuju sám už od mládí, rozdíl 2%, to je rozdíl 500 a 510, je zanedbatelný a nemá smysl bryndat do válce a dál.
Mimochodem, měření ti znepřesní zbytkový film na stěnách odměrného válce - naliješ přesně 500, vyliješ do tlumiče 490, studený olej na studené stěně odměrného válce zanechá nezanedbatelně tlustou vrstu, proto při odměřování zbytku doliješ jen 490 ml a 10 ti zbyde v původní lahvi ;-) V každém tlumiči máš 490 ml a jednou 10 zbyde v odměrném válci a druhých 10 zbyde v původní lahvi.
Ten příspěvek jsem tu nenapsal, abych tady s někým řešil nějaký "H" a dostával školení kolik je polovina z jednoho litru. Studoval jsem školu, kde byla matematika, fyzika a chemie základ. Asi jsi nepochopil co jsem psal. Z láhve co byla dodána s pružinama jsem dostal něco málo víc jak jeden litr. Tak nevím, proč tady dáváš školení, že jeden litr je tisíc ml, to přece netvrdím, že je to jinak. Tak že pokud neumíš číst a nemáš ke konkrétnímu dotazu rozumnou odpověď tak raději neodpovídej.
Zdravím pánové, mám dotaz.
Koupil jsem 800 , r 09 a je snížena na pružinách.
Potřeboval bych to dostat zase nahoru. Neválí se vám někomu náhodou doma někde origo pružiny ? Snížené budou pak k dispozici. ( Sada hyperpro -2,5cm).
Takže klidně možná výměna, pokud by někdo zrovna sháněl snížené.
Předem díky