mahomaho napsal:
Ahoj. Chci si především z důvodů plateb v cizině (a lepšího kurzu než má moje banka), nákupu na zahraničních webech a vůbec všem případům, kdy je potřeba zadávat na webu platební kartu (např. rezervace) zřídit kreditku. Líbí se mě Cetelem - Hallo bank. Má někdo nějakou zkušenost? Nebo tip? Díky.
Koukal jsem na ten Cetelem a vypadá docela dobře.
Sám mám DinersClub a KB.
Dinersclub kvůli pojištění v zahraničí. Když jedu na výlet, špatně odbočím a zajedu za hranice. Platím s ní na čerpačkách. Je teda placená a ostatní výhody jsou spíš snobácký . (Nemá čip, není bezkontaktní, je to oldschool kreditka)
KB mám jako provozní kreditku. Platím s ní všude obchody, hospody, internet standard kreditka 45 dní bezúročných, 1% z útraty do penzijního fondu (ne že bych nějakou penzi čekal).
Limit na kreditkách není vyšší než můj měsíční příjem, tudíž není problém s tím je zamáznout (úrok 0%). Pokud dojde limit není problém tam kdykoli poslat prachy a jede se dál.
To že jsou to peníze banky, půjčování aut, Rusko atp. už tu psali předřečníci.
Upravil xarrow dne 07.12.2017 14:25
to Progranit: No to píšou lidi, co z EU nevyjeli. Jinak kreditku používám v zásadě na tři věci. Na platby na internetu nebo si jí vozím na dovču (mimo EU) jako rychlý zdroj peněz v případě nouze (mám tam limit 50) a pak taky někdy prostě vezmu kreditku, když jedu na výlet po EU, platím a až se vrátím z dovolené, hezky jednoduše prostě vidím, co mě ten výlet stál.
Roman Jakub napsal:
to Progranit: No to píšou lidi, co z EU nevyjeli. Jinak kreditku používám v zásadě na tři věci. Na platby na internetu nebo si jí vozím na dovču (mimo EU) jako rychlý zdroj peněz v případě nouze (mám tam limit 50) a pak taky někdy prostě vezmu kreditku, když jedu na výlet po EU, platím a až se vrátím z dovolené, hezky jednoduše prostě vidím, co mě ten výlet stál.
Hele když jseš tak finančně gramotnej tak si dávej pin komu chceš. Jenom se informuj dopředu jak je to při zneužití karty se zadáním pin kodu. Možná bance bude stačit argument že si byl mimo EU.
Roman Jakub napsal:
Hele když jseš tak finančně gramotnej tak si dávej pin komu chceš. Jenom se informuj dopředu jak je to při zneužití karty se zadáním pin kodu. Možná bance bude stačit argument že si byl mimo EU.
Prosím tě, nevím kdes byl nebo ne, ale nechytrač tady, když seš mimo realitu. Všude není Brusel
Na světě je ještě spousta míst, kde placení kartou není úplně běžná věc a když si nevyměníš peníze, tak prostě musíš hrát jejich hru... a ta není pro bezkulčáky, no
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Roman Jakub napsal:
Prosím tě, nevím kdes byl nebo ne, ale nechytrač tady, když seš mimo realitu. Všude není Brusel
Na světě je ještě spousta míst, kde placení kartou není úplně běžná věc a když si nevyměníš peníze, tak prostě musíš hrát jejich hru... a ta není pro bezkulčáky, no
Pokud se nepletu tak konkrétně ty jsi zmiňoval Bosnu. Tam jsem každý rok několikrát a nikdy po mě nechtěli pin ke kartě a zrovna tak v Albaniii ,Srbsku ,Černý hoře a ani v Asii jsem pin nikomu nemusel řikat. Maximálně používali imprinter a já podepsal a dostal kopii.iAle možná jste z toho Balkánu udělali Brusel. Hele dávejte si pin komu chcete já to za vás platit nebudu. Jenom jsem napsal, že bych to neudělal. Beru si sebou jak hotovost tak karty od obou hlavních vydavatelů protože třeba v Albanii upřednostňují Visu proti Mastercard.
Omlouvám se majiteli za OT, ale všimli jste si, že takhle skončí v poslední době každé téma ať už se týká čehokoli.
Musím přiznat, že by se mi lépe četlo byl jsem tam a tam, použil jsem kreditku tu a tu, proto a proto, stalo se to a to, tady je foto a mapa. Mě osobně by to pomohlo víc.
Tak doplnim... ja jsem zatim vsude na svete kde jsem byl (a fakt jsem nebyl jen v EU) zaplatil bez problemu kartou a nastesti po me nikdy nikdo PIN nechtel... a co se tyce debetni nebo kreditni a jestli jsou to penize banky nebo moje? Tahle diskuze mi prijde uplne zcestna... proste mam na karte MOJE penize... s kartou (a mam k jednomu uctu vydane karty dve - jednu pouzivam jen na cestovani (upozornuji ze karty mam od banky zadarmo, vcetne provozu))... a s kartou kterou jezdim ven (s jednou z nich) platim jednoduse. Mam ji stale zablokovanou a na jednotlivou platbu ji telefonem odemknu a po zaplaceni zamknu... je to nejbezpečnější zpusob a funguje mi to mnoho let... odemceni a zamceni je pro.mne otazkou dvou kliku a zabere mi asi 7 vterin.. tuto kartu pouzivam i na platby na ebay, ali a jine internetove nakupy na ruznych portalech vsude ve svete, rezervace booking atd.. takze to je muj zpusob a vy si mejte karty jaky chcete, s penezma bank, svejma, na pojisteni, bez pojisteni.. jak je kazdemu libo.. zdar
PS. Doplnuju ze mam Mastercard. Napr v Asii plati vsude narozdil od Visa
Upravil bmwgsa dne 07.12.2017 17:29
bmwgsa napsal:
Ano omlouvam se. Spletl jsem to je to obracene. Nicmene u me plati - na pujcky si nehraju. Na co mam to si zaplatim.. proto používám jen karty ktere jsou pouze na platby toho co mam na ucte.. bez moznosti jit do minusu.. ale chapu ze nekdo ma zivotni styl ze se pohybuje stale okolo nuloveho zustatku a pri zivote z ruky do huby se muze moznost jit do minusu hodit..
O tom kreditka rozhodne prioritne neni. Kreditka je karta ktera predevsim garantuje prijemci (obchodnikovi), ze dostane sve penize. Je kryta bankou do vyse kreditu. Kreditni karta neni narokova. O jeji vydani a vysi kreditu rozhoduje banka.
BMW 1200GS, ČZ 125C, Honda Forza
Měl jsem: Java 21 zvaná Pionýr, ČZ 175, Jawa 350/634, Yamaha 1100 Virago, Honda CBF 1000
S tím, že mi na debetní kartu nepůjčí auto jsem se ještě upřímně nesetkal. Moc nechápu, jak bych to udělal, abych vybral zablokované peníze autopůjčovnou. Jakmile jsou zablokované, už se k nim nedostanu...
Zneužít pin? Bez karty není k ničemu... že by si tam sjížděli za okýnkem kopie karet se mi taky nezdá... takže to sice není standardní, ale asi bych ten PIN dal taky...
pod trvalým dohledem
Miguel napsal:
S tím, že mi na debetní kartu nepůjčí auto jsem se ještě upřímně nesetkal. Moc nechápu, jak bych to udělal, abych vybral zablokované peníze autopůjčovnou. Jakmile jsou zablokované, už se k nim nedostanu...
no... ja jsem teda slysel opakovane argumentaci BANKY, ze u KREDITKY maji vetsi sanci tu transakci stornovat, nez u debetni karty.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Miguel napsal:
no... ja jsem teda slysel opakovane argumentaci BANKY, ze u KREDITKY maji vetsi sanci tu transakci stornovat, nez u debetni karty.
jj, to jsem taky slyšel. Dělám v bance, ale v IT, takže tyhle procesně právní věci nejsou můj denní chleba.
Opravdu se k tomu ta banka staví jinak.
Zneužité peníze na debetní kartě jsou vaše = Váš problém. Banka transakci proplatí a vy se budete muset soudit.
Zneužité peníze na kreditní kartě, banka transakci proplatí (svými penězi). Vy trváte na tom, že šlo o zneužití, neproplatíte a soudíte se.
btw: máme finančního arbitra a na toho banky celkem dost slyší
Vidíte ten rozdíl? V obou případech se soudíte, ale v jednom prachy máte a v druhém ne.
Upravil xarrow dne 08.12.2017 09:36
bmwgsa napsal:
Pockej... bavime se o kreditni nebo debetni karte? Protoze s debetni kartou ti neporadim - ja si dovolene, vanoce a jine pozemske radosti na dluh neuzivam... ale co se tyce kreditni - platebni karty tak myslim ze staci pouzit kartu banky kde mas ucet. Co se tyce platby tak ten kurz neni nejak zasadne nevyhodny a banky se mezi seboi budou lisit v halerich.
Bavíme se o kreditní kartě. Nejde užívání na dluh, ale přesně o to co tu bylo opakováno, u kreditky se v případě problému, jedná o peníze banky. Jde mi také o oddělení učtů z důvodu zneužití.
Ten kurz je u jedné banky asi podobný, ale pravě proto nechci kreditku svojí banky. Ta by mě v zahraničí nepomohla. Roční náklady spojené s mým účtem - debetkou jsou kolem 35kč. Proto neuvažuji o odchodu, ale pouze o kreditce s výhodnějším kurzovním přepočtem.
Upravil mahomaho dne 08.12.2017 13:46
---------------
Život je cesta. Čím dál-tím líp.
Miguel napsal:
No, já třeba v Miami uspěl s pujcenim auta až se třetí debetní kartou - Visa, kde byl limit 100 000kc. Přitom záloha byla $1000
Předchozí dvě Mastercard prostě odmítli, že to nejde kvůli limitum (přitom na obou byl limit 50000). Že prý kdyby to byly kreditky, nebyl by to problém.
V Británii vzali jednu z těch mastercard bez problémů a to tam byly peníze jen na tu zalohu...
Ty choutky na kreditku ohledně bezpečí chápu a taky jsem to tom přemýšlel. Ono, na výletě jsi 2 týdny, platíš svoji debetkou a víš prd, kdo to má jak osefovany na turisty. O tom blokování karty, jak tu někdo psal, pochybuju, že to děláš každou transakci když jsi někde na dovce.
Upravil Labus01 dne 08.12.2017 10:33
V USA jsem mel s mastercard taky problem, ale slysel jsem o tom, tak jsem byl pripraven a mel i Visu
Ja to nikdy neresil, mam 2 banky u kazdy kartu a hotovo. Penize mam na sporicim uctu a na bezny ke kteremu je karta prevadim podle potreb, prevod je hned online. Nikdy zadny problem.
Aktualne 1250 GSA HP
tak kreditka je požadována v EU a celém světě u většiny půjčoven, protože tím že máte kreditku tak banka ručí nájemcům že tam peníze budou.... je to "půjčka/jistina" kterou si zaplatíte.... kdybych jel ven s tím že si chci někd půjčit auto, moto, loď asi bych teda řešil kreditku, na nákupy mám 2 účty mezi nimiž si peníze popřesouvám abych neplatil kreditku... samozřejmě že vám pujčí i na debetní kartu ale pokud máte kreditku a debetku jste si tak nějak jistější....
TAKE IT EASY
Navíc má bonusový program, já mám třeba 4% slevu na palivo...
Pokud splatíš před koncem zúčtovacího období je zdarma, jinak tuším 59 Kč/měsíc.
Ale je i co-brand, tuším EON, který má vedení zdarma a ostatní výhod zachovány.
Osobně ji používám (doma i venku) na palivo, ale i další výdaje,
Podobně bych jí používal asi i já. Co plyne z co-brand? a co je EON.. Dík
---------------
xarrow napsal:
Koukal jsem na ten Cetelem a vypadá docela dobře.
Sám mám DinersClub a KB.
Dinersclub kvůli pojištění v zahraničí. Když jedu na výlet, špatně odbočím a zajedu za hranice.
To je fakt že na ty krátkodobé výlety to je asi taky k věci. Přesně tak jsem se letos motal neplánovaně v pohraničí a i přes hranice.
Upravil mahomaho dne 08.12.2017 13:34
---------------
Navíc má bonusový program, já mám třeba 4% slevu na palivo...
Pokud splatíš před koncem zúčtovacího období je zdarma, jinak tuším 59 Kč/měsíc.
Ale je i co-brand, tuším EON, který má vedení zdarma a ostatní výhod zachovány.
Osobně ji používám (doma i venku) na palivo, ale i další výdaje,
Podobně bych jí používal asi i já. Co plyne z co-brand? a co je EON.. Dík
Pokud se nepletu tak konkrétně ty jsi zmiňoval Bosnu.
Ano, zmiňoval jsem Bosnu, protože tam se mi to stalo poprvý (je to cca 9 let). Právě od tý doby mám kreditku a vždy ji používám v zahraničí hlavně z důvodu obav ze zneužití, ale má to víc výhod. Mám tam nastavenej jinej (menší) limit pro výběr, než na debetní a tak se mi nemůže stát, ikdyby cokoliv, že pojedu z dovolené rychle zpátky, protože budu bez peněz.
Pak se mi to stalo ještě minimálně jednou před 5ti lety (buď na východní Ukrajině nebo v Rusku, jak píšou kluci výše).
Když si představíš, jak probíhá běžný tankování (berete karty?...ano... Berete tyto karty?...ano...), tak ti musí být jasný, že po natankování plný nádrže a nedostatku hotovosti už nemáš prostor na debaty o tom, co se dál bude dít. Zpátky to nenaliješ, takže musíš zaplatit. To, že karty berou, ale pin se dává za mříže už jaksi neovlivníš. Mimochodem v Arménii se mi stalo, že údajně braly karty, ale po natankování to nevzalo ani Visu ani Mastercard a byla to velká pumpa uprostřed Yerevanu
Myslím, že je naprosto každýmu jasný, že pin se nikomu nedává, ale když ti někdo napíše, že musel, tak pravděpodobně nebylo moc reálnejch možností, jak z toho ven. Ještě tak zkusit ujet bez placení a nechat si vystřelit druhou pr.del mezi lopatkama. Žádný peníze mi nikdy nezmizely a myslím, že se dá poměrně dobře odhadnout, jestli je to tam běžná věc, tzn. že tak platí všichni a tím pádem minimální šance, že toho dotyčnej zneužije.
Víc k tomu asi nemám co dodat. Pro mě je prostě kreditka dobrá věc z několika důvodů a toto je jeden z nich. Sice doufám, že ho nebudu využívat moc často (snažím se mít vždy hotovost v místní měně), ale stává se to a jsem ochoten to risknout, když není jiná volba. Mimochodem, samozřejmě nebudu v případě potíží vykládat v bance, že jsem někomu dal pin. Prostě řeknu, že si zadávání pinu zaznamenal na skrytou kameru a pod. Myslím, že dokazovat to, jak zloděj přišek k pinu není na mě.
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA